Грејање сеоске куће: како направити грејање у земљи?

За многе од нас одмор на љетниковцима је кључни аспект годишњег периода. Међутим, данас сеоска кућа више није само мјесто за сезонски одмор, већ у већини случајева врло детаљна капитална зграда која може примити становнике у било које доба године. Чак иу фази пројектовања сеоске куће, многи власници приградских подручја покушавају предвидјети могуће опције за организацију гријања стамбених зграда. У кућној задрузи, која је обично у досегу градске саобраћајне инфраструктуре, већина туриста покушава да пронађе приступачан начин за гријање за давање.

До сада је хитност проблема гријања сеоске куће остала, па је вријеме да размотримо опције за организацију система гријања у сеоској кући и на љетној резиденцији на властиту.

Избор система грејања. На шта треба да се фокусирате?

Сезона гријања је важан дио урбаног живота. Друга ствар је када проводимо више времена покушавајући да потрошимо град, упркос промјенама у години. Да би направили грејање за сеоску кућу, то значи да своју кућу претворите у удобан стан, дизајниран за целогодишње боравке и честе посете. Сложеност питања лежи у другом. Који систем грејања изабрати? Колико је реално уредити грејање да дају своје руке.

Први корак на којем ваш избор зависи, процените техничко стање сеоске куће. Важно је узети у обзир сваки детаљ, без игнорирања најмањих детаља инијансе, наиме:

  • коришћени грађевински материјал за изградњу летње резиденције;
  • процјена удаљености удаљене сеоске куће од најближих инжењерских и техничких комуникација;
  • доступност расположивих енергетских ресурса.

Наведени фактори ће вам омогућити да направите прави избор на коме ће остати аутономни систем грејања.

На избор опције гријања у великој мјери утјече величина кућице. Што је ваш дом више, више енергије требате за потпуно загријавање унутарњих простора и, сукладно томе, трошкови гријања изгледају више.

Ефикасно гријање куће властитим рукама уз минималне трошкове може се обавити ако кућа има мале величине, а ваше посјете сеоској кући углавном падају у прољеће, љето и јесен. Најбоља опција у овом случају је електрично гријање. Ретке комбинације и мали унутрашњи волумени омогућиће вам да ефикасно користите енергију за грејање. Трошкови у овом случају ће бити безначајни.


За сеоску кућу обично се користе конвектори, вентилатори. Многи становници вила у хладном периоду активно користе нафтне радијаторе. Сви ови инструменти су локални извори топлоте и лако се преносе из једне просторије у другу. Као оптималну опцију са електричном енергијом можете одабрати инфрацрвене грејаче. Са минималном потрошњом енергије, постиже се висок топлотни ефекат.

Као алтернатива електричној енергији, мала кућица ће се савршено уклопитиконвекцијске пећи. Такве грејне јединице су ефикасне и економичне. Једна чизма са чврстим горивима може бити довољна за цео период вашег боравка у кући, што је више такво загревање апсолутно независно од снабдевања енергијом.

Важно! Ако желите да опремите своју кућицу електричним апаратима за гријање, морате узети у обзир снагу ожичења у кући. Пожељно је имати разводну таблу и кабл за напајање, пројектован за напон од 380В. За конвекцијске пећи је потребно посебно опремљен простор, подједнако удаљен од зидова и испод њега је незапаљива подлога.

Док покушавамо сачувати естетику унутрашњости, многи од нас преферирају камине и пећи. Такве варијанте грејања ће бити погодне за краткорочно грејање мале куће. Са чисто естетске тачке гледишта, погодно је загревати дрво или брикете, али таква опција грејања је краткорочни, одлучујући локални задатак. Неопходно је стално бацати гориво да би се одржала угодна температура. Поред тога, на квалитет грејања може утицати недовољна топлотна ефикасност саме конструкције.

Може се размотрити опција са камином или пећи ако нема проблема са снабдијевањем електричном енергијом, огревним дрветом или другим чврстим горивом у близини.

Вриједи обратити пажњу! Ако имате главно гориво за камин или пећи, угаљ - велика је вјероватноћа уласка у унутрашње просторе у великом броју производа изгарања, чађи, чађи и ЦО2, што може утицати на нивоудобност Одговарајућа опрема за екстрактор и димњак може бити рјешење проблема.

На пример, може се навести две најчешће верзије пећи:

  • камин чији цев има попречни пресек 100к125 мм;
  • камин с правокутном цијеви, димензија 150к50 мм.

Да би се постигао жељени ефекат током камина са затвореном комором за сагоревање, треба да се спали 1 кг пожара 8 кубних метара. метара ваздуха. Процес сагоревања и квалитет грејања у овом случају директно зависи од стања канала.

Власници великих сеоских кућа, које су намијењене великом броју становника и које могу бити прикладне са одговарајућом опремом за стални боравак, за гријање у земљи властитим рукама бит ће теже за ред величине. Овде треба да размислите о другим опцијама за грејање сеоске куће.

Ако је вила велика, које су опције за рјешавање проблема?

Ваша дацха је други дом за вас, проводите доста времена у њему, ниво домаће удобности захтијева сталну подршку прихватљиве температуре, снабдијевања топлом водом и сталним радом кућанских апарата.

Грејање воде у овој ситуацији је најбоља опција, поготово ако гасовод тече недалеко од вашег подручја. Ако нема гаса, можете ограничити аутономно грејање коришћењем чврстих и електричних котлова. До данас постоје модели котлова који су ефикасни у раду под сличним условима, обезбеђују довољно топлу и удобну велику приградску стамбену зграду.

Монтажасистем грејања викендице почиње развојем пројекта. У сваком појединачном случају потребно је израчунати најпогоднији капацитет јединице за гријање, која може обављати задатке. Подношењем изјаве гасној индустрији добићете неопходну ТУ, која је већ основа за израду пројекта и припрему процјенске документације.

Примарни задатак је да се успостави извор енергије. Ви сами одлучујете, него да грејете свој дом, користите или струју или преферирате гас. Можете остати на котловима на чврсто гориво. Главни задатак је да се направи аутономни систем грејања независно од спољних фактора.

Напомена: котлови на течно гориво за гријање приватних стамбених зграда су неучинковити због прекомјерног загађења околине у околини.

Инсталирање гасног котла, инсталирање гријања ваше колибе, укључујући полагање цјевовода и спајање радијатора, ова питања морате сами одлучити. Полагање гасовода до граница вашег подручја врши се на рачун енергетске компаније. У складу са новим правилима и процедуром повезивања гаса са приватним домаћинствима, сам поступак прикључења је знатно поједностављен. Од тренутка подношења пријаве за прикључење не смије бити дуже од 3 мјесеца.

Нови поступак се примјењује на категорију туриста који троше на гријање и домаћинство не треба више од 5 м3 плина дневно. Према прелиминарним прорачунима ове количине уопштедовољно за загревање куће са површином од 200 м2, укључујући снабдевање топлом водом и коришћење кућне гасне пећи.

Гријање сеоске куће властитим рукама, користећи плин из централног плиновода, практично, практично и економски исправно рјешење. Као опцију за обострану добит, останите на систему за гријање на отвореном. За малу сеоску кућу, чак и двоетажну, ова опција је врло погодна, јер се циркулација расхладног средства одвија на природан начин. Ви сами можете полагати цијеви испод нагиба, а разлика у двије етаже осигурат ће нормалну функцију сустава гријања. Схема вам омогућава да замислите како ће изгледати систем гријања у вашој кућици.

Присилна циркулација је практичнија, међутим, у овој ситуацији, потребна је струја да пумпа ради. Зими, посебно у лошим временским условима, често се јављају прекиди у напајању. Приликом самосталног повезивања система потребно је слиједити упуте и пројект, јер у супротном може доћи до неучинковитог гријања, значајно ће се повећати потрошња горива. Најбоља опција је позвати опрему за гријање да пружи стручњаке за гасну индустрију.

Капацитет котла за гријање одређује се приближно, по стопи од 1 кВ топлоте на 10 м2 површине стамбене зграде. Добијени број се множи са коефицијентом који се одобрава за сваки регион наше земље. Дакле, за јужне округе коефицијент се креће од 0,7 до 1,0, а за регионе централне Русије коефицијент је 1,5. За севернеРегиони јединице од 1.5 до 2.

Алтернативни извори централизованог снабдевања гасом када је ваш викендица налази далеко од инфраструктуре је јединица цилиндар.

Како грејања у земљи, ако имате новца и даје техничке могућности испуњавају техничке услове система грејања, одговор је једноставан и јасан. Увек можете да пронађете најбољу опцију ако интелигентно и економски оправдано да решите проблем. Струја, дрва или угаљ, гас, у сваком случају добијате извор топлоте за своје колибе. Друго питање је како ће одабрана опција задовољити ваше потребе било да је економски утицај.

За потпуније слике требало да буду упознати са економским параметрима користе за грејање разних горива. Они су приказани у табели: