Грејање сеоске куће: 4 нијансе избора

Приликом одабира система гријања за сеоску кућу потребно је узети у обзир материјал из којег је направљен Прије доласка хладних власника приватних сеоских кућа брину се о гријању, што вам омогућава да се осјећате сигурно и не размишљате о хировима изван прозора. За вашу удобност, можете одабрати најпогодније опције, а онда гријање сеоске куће неће потрошити много новца и времена за инсталацију и сервис.

Популарне опције грејања у сеоској кући

Да не бисте замрзли на хладном времену, морате изабрати одговарајућу опцију грејања.

Електрични - овдје је кључни елемент котао, који има управљачку јединицу, измјењивач топлине и уређај за гријање. Његова разлика од других уређаја је недостатак сталног одржавања и чишћења.

Котао се често користи за загревање сеоске куће

Електрично гријање ће бити згодно и корисно у подручјима гдје постоји оштра и промјењива клима с различитим падавинама.

Плусеви електричног котла много - не испуштају буку и вибрације током рада, немогуће је пропуштати гас и ови уређаји су потпуно безбедни. Вода - његова највећа предност је аутономија, јер не зависи од струје, а сама конструкција је једноставна, осим што постоји само пумпни систем. Као минуси наглашавају потребу за уградњом великог броја цеви са довољно великим пречником, за правилну циркулацију, и немогућност коришћења модернијих модела котлова. ТакођеОбавезан елемент је стварање форсираног круга за сакупљање течности и уградња експанзионе посуде.

Плин је најпопуларнији систем гријања у већини домова, а познат је и као најефикаснији. За ову врсту гријања користите котао који треба периодично провјеравати. Зависи од снабдевања гасом, тако да када искључите струју у кући, увек ће бити топло. Најбоље је употпунити систем цијеви топлим подовима, створити бољу атмосферу и додати много удобности.

Као суштински недостаци при загревању са гасом, разликују се:

 • Довољно високи новчани трошкови за прибављање документације;
 • Куповина котла;
 • Уређај самог система у кући и грејање.

Уградња гасног котла у кућу увек треба да буде праћена поштовањем свих противпожарних прописа, иначе може довести до експлозије, цурења гаса, начина отклањања је прилично скупа.

Додатно загревање куће помоћу конвектора

Ако се греје дрвом, онда је то алтернатива гасним и електричним котловима. За такво грејање често се граде камини, који играју не само улогу грејача, јер имају различите типове и стварају декоративни ефекат.

Таква конструкција додаје топлину и утеху сеоској кући, јер не постоји ништа атрактивније од сједења поред топле ватре у оштрој зими и уживања у пуцању пламена.

Међу предностима конвектора, дуги вијек трајања и практичност

Такође треба имати у виду да је ценовна категорија за огрев много мања него за гас, али камин треба периодично чистити, а такође је потребно бити посебно опрезан ако у кући има деце и да се придржава заштите од пожара. Чак и као веома значајан недостатак, то је гломазан дизајн и потреба за сталним надзором и бацањем огрјевног дрва. Модерно грејање пећи одржава поређење са камином, јер је обрачун трошкова практично исти;

Във връзки се мора да се възада въпрос на пред-инсталиране на електрически гријање:

 1. Грејање на сличан начин као и зграда са површином од око 100 м2 би било неприкладно и није економично.
 2. Пре него што одлучите да инсталирате конвекторе, неопходно је да стручњак проверава све каблове у кући, што ће помоћи да се избегну несреће.
 3. Међу предностима инсталације су недостатак буке, еколошка прихватљивост и доступност контроле.
 4. Такођер, електрично гријање је прилично скупо, па се углавном користи као додатни гријаћи елемент.

За алтернативну врсту грејања користи се конвектор са грејним елементом и термостатом. Конвертибилно грејање се најчешће користи у домовима у којима се одмарају само за сезону.

Нијанси избора котла за гријање сеоске куће

Котао обавља једну од главних функција - производњу топлоте и пренос сопствене расхладне течности. У суштини, сви котлови су међусобно слични - имају 2 камере, прва гори гориво, а друга се преноси на расхладно средство.

Котлови су подељени у једнокруг, дизајнирани искључиво за загревање просторије, и двокружни, способни за обављање не само директне функције, већ и за загријавање воде.

Приликом избора котла за гријање куће потребно је узети у обзир његову површину

Када купујете прву врсту, коштаће мање, али ћете морати да купите додатни котао. Такође, котлови користе различите врсте горива. Да бисте избегли трошење новца, морате обратити пажњу на одређене детаље.

нианси:

 • Куповина опреме од европских произвођача и добро познате фирме;
 • Захтевати гаранцију за робу;
 • Сазнајте више о карактеристикама услуге;
 • Узмите у обзир ценовну категорију.

Такође можете загрејати и течно гориво - овде, као грејач, уље, помешано са дизел горивом и додато у специјални котао. Ова врста грејања не добија на популарности, јер постоји велика цена куповине.

Инфрацрвена опрема за грејање за сеоску кућу

Постоји систем за грејање ваздуха - у ту сврху се граде специјални ваздушни канали на којима се креће топли ваздух, греје просторију. Овај систем има плусе - независност од струје и минуса - када уђе у систем хладног ваздуха, топлији почиње да се помера на врх, а као резултат оштрог загревања само горњи део просторије. Овакав систем није тешко са сопственим рукама, а овде није потребно користити цеви и котлове, а сам генератор је у стању да успешно ради у различитим типовима.гориво.

Опрема за инфрацрвено грејање се може купити у специјализованим продавницама

Да би се почела инсталација инфрацрвеног система, потребно је купити:

 1. Инфрацрвени филм, јефтин је, лако и једноставно се поправља и самостално се инсталира.
 2. Овај поклопац се може користити на било ком делу куће, затварајући га додатним плочицама, паркетом или ламинатом.
 3. Може се изненадити и трошак таквог гријања - много је нижи од воде или електричне енергије.
 4. Чак и као плус, истакнута је независност таквих система од комуналних услуга.

Поред бројних предности, ова опрема за гријање има и одређене недостатке - за малу просторију би било прикладније одабрати план, ако је потребно много локалних точака, онда се инсталирају инфрацрвене лампе. За потпуно и константно загревање неопходно је купити инфрацрвени систем.

Избор схеме грејања за сеоску кућу

Под схемама се претпоставља избор потребног система полагања цеви и повезивања радијатора са њима. За схему са једном цијеви, типично је полагање само једне цијеви по ободу куће, која је прикључена на котао. Осим тога, таква схема је минимални проток цијеви, а минус - неуједначене просторије за гријање у затвореном простору. Код двоцевног система, постоји распоред два типа цеви одједном - један за подношење, а други за повратак. Радијатори се спајају на оба система, што омогућава равномерну расподелу топлоте. Овајшема се лако инсталира и прилагођава, тако да се најчешће користи.

При създаване на схема за гријање, семејната кућа се предпазва да се консултира с професионалите

.

За кругови зрачења који се карактеришу уградњом независних радијатора за грејање. За практичност, користе се дистрибуирани колектори, који се могу индивидуално прилагодити свакој просторији, стварајући уштеде. Могуће је и повезивање топлог пода, а као недостатак се издваја велики проток цеви.

Грејање сеоске куће: опције (видео)

Без обзира на одабрани систем гријања, прије свега, потребно је одмјерити све предности и мане, јер ће за његово стварање бити потребна нека финанцијска улагања. Ако сте у недоумици, најбоље је да се консултујете са стручњацима и прочитате литературу како бисте направили најприкладнији и истовремено економичнији избор.