Градски џемпери: врсте, погодности, употреба, како и када засадити

Редовно ђубрење земљишта у земљи - гаранција је богате и квалитетне жетве. Додавање ђубрива које садрже хранљиве материје је одговорност сваког вртлара. Међутим, неке се негативно односе на хемијска ђубрива, сматрајући да оне наносе велику штету природи када се унесу у земљу. Зато вртлари све више користе другу технологију за побољшање квалитета земљишта. Градски сидерати - то су биљке које помажу обнављању тла и поновно га засићују храњивим тварима.

Сидерати као врста еколошке пољопривреде

Градски сидерати

Шта је сидератес

Сидерати - одређена група биљних организама, културе, чија је сврха - обогаћивање органске материје тла и нутритивних елемената неопходних за зелене становнике и кревете. Истовремено, ова група биљака значајно побољшава структуру земљишта. Алтернативно, сидерати могу бити названи зеленим ђубривима, који помажу у обнови тла након што се на њему узгајају различите културе.

Помоћ! Име "Сидерат" потиче од латинске ријечи сидера, преводи се као "звезда чија је моћ дала небо".

Бела сенф. Брзо гради зелену масу

Органска и, у исто вријеме, органска пољопривреда постаје све популарнија, а споредно кретање је једна од кључних тачака у овој области. Ако сматрате сидерате у смислу ботанике, онда су то биљке које врло брзо могу повећати зелену масу. Затим се полажу у земљу, где се безбедно разлажу. Корени ових култура су добрилабава земља, трулеж, остављајући у њој празнине, због којих тло постаје лабав лист и ваздушна маса. На основу тога, лако је сазнати и разумети зашто су сидерате потребне.

Сидерати и зелена ђубрива

Зашто вам требају сидерате?

Сидерати обављају различите функције које не штете биљкама и земљишту. То је на уштрб сидерата да можете максимизирати квалитет тла. Истина, процес није брз.

Сидерати нису лошији гнојиво обогаћује тло органским, азотним и траговним елементима. Њихове стене кваре земљу, побољшавају њену структуру, воду и ваздух

Главне предности и функције сидерата:

 • обнављање тла које је патило од ерозије;
 • заштита тла од деструктивних ерозијских процеса;
 • попуштање тла услед добро развијеног густог кореновог система;
 • подизање корисних елемената из дубоких слојева тла на његову површину;
 • обогаћивање земљишта хранивима због распадања сидерата;
 • формирање хумусног слоја;
 • заштита тла од прегријавања током суше;
 • способност држања корисних супстанци које су потребне за друге усјеве у површинским слојевима тла;
 • стварање оптималних услова за живот црва кишнице;
 • побољшање структуре тла - јачање пјесковитог тла или, обрнуто, отпуштање глинених земљишта (сидерате са својим коријенима се боре с уништењем чак и великих и густих земљаних формација);
 • расељавање корова из града;

  Виц и овас - сидератес

 • чишћење кревета од патогених микроорганизама, гљива, штеточина; на пример, сенф се плаши жица од садње кромпира, а лупина је непријатељ број 1 за нематоде;
 • обезбеђује добар слој малчирања - ово је најприроднији природни малч за тркаче.

Готово све културе из групе сидерата не захтевају никакве посебне услове

.

Сидери такође побољшавају пропустљивост тла, допуштајући да се влага одржава бољим, али у исто време пружа добру аерацију. Сетва ових биљака - једна од фаза организације правилног плодореда у земљи.

Сидерати попуштају земљиште и побољшавају његову структуру - коријење се избацује из бројних тубула, чиме се побољшава режим вода /ваздух у земљишту

.

услови сетве

Шупе су довољно једноставне, али то ће бити мало ниже. До сада ћемо сазнати када ће бити посађене у сеоском имању. Занимљиво је да се шупе могу сијати у прољеће и љето, као и на јесен. Погледајмо које ситуације треба да урадимо.

Карактеристике употребе сидерата

У пролеће се сијате сијате, обично пре сетве главне културе - на пример, паприке и парадајз. Они су трајни и не боје се мраза (а неки - на пример, факелија - и не захтевају рану сетву). Међутим, током њиховог раста и развоја, већ су успјели припремити тло за узгој основних биљака. У пролеће, сидерати обично сеју чим се створепозитивна улична температура. Када дође време да се сије главна култура, земља се заједно са зеленим асистентима ископа.

Земља се мора пробавити са сидератима

Напомена! Може се ићи другим путем: спљоштене стабљике сидерата се режу нешто дубље од горњег нивоа тла. Земљиште је засађено главним биљкама, а сидерати се користе као малчери. Главне усјеве можете сијати и директно међу зеленим асистентима, чије се стабљике секу 2-3 недеље на нивоу од 5 цм од површине тла. Како стабљике расту, сидерате се поново скраћују.

мешавина сидерата

У пролеће, обично засађена бела сенф, лешник, вика, силовање.

Лети се могу узгајати у вртном простору. То се обично дешава на креветима гдје је већ прикупљена прва рана берба. Оквирно - јул-август. Обично се посија силовање, сенф, пасуљ. Биљке га до јесени расту до довољне величине да се закоље у земљи пре првих мраза. И током љета, сидерате се саде под дрвеће и грмље.

У јесен се обично сијате сијатере, које би требало да припреме земљу за усеве засађене у рано пролеће. Пре садње главних биљака, сидерате се не смеју пробавити у земљиште и оставити - нека расту заједно. Главна ствар - смањити стабљике сидерата у времену, тако да не засјенити засаде. Сетва се врши одмах након жетве главних поврћа, а кошење - до појаве цвећа. Обично је то ражсенф - други успева да расте, а затим оде под снег. Сијате и тратинчице, вику, лупину и уљану репицу.

Сидерати укопани у земљу

Сенф - одличан сидерате

Обратите пажњу! Такође се препоручује да се јесени сијате на пјесковитим тлима. У прољеће су положени у земљу.

Главни предуслов за избор правог времена за засијавање сидерата је да им се омогући да благо расту до времена полагања у земљу или сече.

Предности сидерата - зелених ђубрива

Сетва сидерата

Лако је и лако засадити сидерате - они не морају да обезбеде никакве посебне услове.

Корак 1. Да би ископали и отпустили постељу, од које је берба већ сакупљена, мали жљебови се праве помоћу равног реза. Правац "трагова" је окомит на дугу страну кревета. Дубина жљебова - не више од 7 цм

Стварање жљебова са равним резом

Корак 2. Семе сидерате (на пример, сенф) се скупљају ручно из паковања и густо распршују дуж слоја. Можете покушати да уђете у бразде.

Сетва семена сидерата

Корак 3. Паралелно са дугом страном кревета са равним резом пажљиво поравните земљу. Семе је покривено слојем земље.

Земља је равна, сјеменке посуте земљом

То је све наука. Након овог кревета можете залијевати воду из димњака и чекати степенице. Понекад људи чак и поједностављују ову технологију - само шире семе сидерата на површину земље и грабље на њој.

Видео - Сидери у врту

пролијевање сидерата

Спровођење сидерата врши се у циљу побољшања структуре тла, обогаћивања хранљивих материја, повећања садржаја влаге. Ова процедура се обично обавља у неколико недеља пре сетве главних усева. Најважније је да дођете до тачке док сами сидерати не почну да цветају. Такође, није неопходно дозволити перфорацију стабљика, консолидацију корена.

Али сада су агрономи дошли до закључка да сидерати не морају да оре - уопште, то је чак и прилично штетан поступак. Истраживања су показала да се током орања структура тла само погоршава, а микроорганизми који су потребни за биљке умиру. Стога је сада прихваћено да се сидерате реже равним резом (дубина - не више од 5 цм од површине тла) и рашири се по земљишту. Да би се убрзао процес разградње, они се затварају од врха малчаром. Постепено се стабљике претварају у компост, наглашавајући огромну количину азота, а коријени у тлу труну и претварају се у хумус.

Правила успешног спора

Обратите пажњу! Најштетније је ублажавање сидерата који су сејали током зиме. Они губе око 80% својих корисних својстава.

Видео - Шта радити са сидератима током зиме

врсте сидерата

Постоји много сидерата биљака. То је обично једногодишње биљке, јер су трајнице сложеније у обради. Какве културе обично користе искусни вртлари?

Табела. Сидерети код куће.

\ т
фамили цултуре

легуми

Вика, соја, грашак, лећа, лупина, мишји грашак, луцерка. Ове биљне врсте имају корене посебних гомоља - кластера или боље речено колонија бактерија које помажу да се акумулира азот. Ако узгајате три жетве махунарки, можете са сигурношћу рећи да земља има толико органске материје као што даје пуну дозу стајњака. Ове биљке савршено се носе са мразом, брзо расту, имају добар ефекат на земљиште.

цросс

Радисх, Рапе, Мустард, Сирупи. Сије се у коловозу или јулу и остат ће с пупољцима и плодовима у земљишту. Истина, оставите их ријешити само они који имају пуно непотребних сјеменки. Једини минус ових биљака је немогућност коришћења тамо где се посеју други укрштени цветови.

житарице

Зоб, раж, јечам, пшеница. Ове културе су трајне у односу на временске промјене, лако се раде, лако се спуштају. Сије се у јесен.

легуме сидератес

Напомена! Понекад сидерати могу бити корови. На примјер, морцк или влажније - мала зелена трава, "бич" многих туриста. Али у ствари је безопасан и одличан је сидерат.

Мокрице је такође велики сидерат

Упознајмо неке од сидерата. То ће вам омогућити да изаберете у корист једне или друге биљке и одлучите који ће расти у вашој колиби и побољшати земљиште на њему.

\ тРотквица која припада породици укрштених цветова је непретенциозна и лако расте на тешким глиненим тлима. Ова годишњица има снажан коренски систем који може продрети на дубину до 2 метра! Лако извлачи хранљиве материје из дубоких слојева земље, претвара их у оне које се могу асимиловати другим биљкама. Ротквица је такође фитосанитарна - штити биљке од краста и других болести. Обично се сије након узимања раног поврћа. Дрво без дна често остаје на површини земље током целе зиме и поставља се само у пролеће.

Нафта радисх ас сидерате

Хељда (породица хељде) - биљка погодна за засићење тла фосфором, органском твари, калијем. Обично се узгаја на тешким тлима. Има развијен, снажан коренски систем који благотворно утиче на структуру земљишта. Користи се током пролећне или летње садње сидерата.

Хељда

Бела сенф је вишегодишња породица укрштених цветова. Можда најпопуларнији сидерат, са којим је упознат сваки љубитељ природног ђубрива. По својим својствима је врло сличан ротквици, али је више хировит у односу на услове узгоја, док дозријева брже, тако да је посађено недељама 2 пута касније од ротквице. Сенф је богат калијумом, фосфором и много азота у њему. Коренски систем је у стању да продре у земљиште до дубине до 3 м, због чега је тло добро дренирано и постаје лабаво.

Сенф бела као сидерат

Фатсеилле припада породициВодолија и може да слети испред било ког врта. Сједи у јесен и љето након прикупљања прве жетве поврћа. Пхацелиа позитивно утиче на киселост тла - чини кисело земљиште неутралним. Због ове особине, она покреће неке од корова са локације. Стабљике ове културе могу се користити за малчирање тла, добијање компоста. Смртни случајеви не могу толерисати нематоде, лутају - нестају са места где ова култура живи. Она такође може да спречи неке опасне болести, тако да се може поставити између редова великих биљака.

Фазелиа

Напомена! Фазелиа цвета веома мирисним цветовима и лако ће привући инсекте-опрашиваче - бумбаре и пчеле.

Сидерате се могу комбинирати у култивацији: на примјер, добар дуо излази у плетеницу и зоб. Заједно ће осигурати проток готово свих хранљивих материја које су неопходне биљкама.

Сидератес ин тхе греенхоусе

У стакленику, да би се побољшало стање тла, земљиште се често једноставно потпуно замењује. Међутим, понекад је само неколико година примена сидерата, тако да више не морате да се бавите таквим радно интензивним радом.

Типс

Упркос чињеници да је узгој сидерата једноставнији, још увијек постоји неколико правила која су важна за одржавање.

  Сидерате никада не могу бити претходник биљке која припада истој породици као и он. На пример, немојте садити ротквице за купус.
 1. Обавезно следитеупознајте се са свим могућим врстама сидерата и изаберите оне који ће одговарати вашем случају.
 2. Не заборавите да на кревету с тинејџерским сидератима можете садити само саднице. Ако се одлучи да сеји усеве са сјеменкама, онда се узгајају схедрати.
 3. Седератна паша се спроводи до формирања пупољака и цветања, а није дозвољено и стврдњавање стабљике.
 4. Хумус ће се формирати брже ако се избегну редовне падавине.
 5. Сидерати треба да се измјењују - важно је придржавати се принципа плодореда.

Сидерате треба да се измјењују

Све наведено - основне информације које су корисне за читање (и примјену у пракси) новајлија у хортикултурном свијету. Главно је запамтити да у једном тренутку неће бити велике користи, али уз редовну употребу сидерата, земљиште у башти може да се промени у непризнавање.