Гола жица и ризици повезани са њом

Не додирујте оштећену жицу

Сви знамо да ако додирнете голу жицу под стресом, то може довести до веома тужних посљедица чак и након неколико сати након догађаја. Стога, такве жице треба страховати. Али шта ако имате стан или кућу?

Уосталом, заобилазећи његову страну - ово није утичница и потребно је поправити овај квар. О томе ћемо говорити у нашем чланку.

Опције за поступање са оштећеним ожичењем и правним средствима

Варијанте вашег сусрета са голим жицама могу бити неколико:

 • До првог , можете открити голу жицу у вашем дому или стану на месту на које никада нисте гледали.
 • Друго , жице без изолације могу се формирати као резултат кратког споја у ожичењу. Па, иу овом другом можете сами оштетити жицу током изградње или непажње.

Непозната оштећена жица

Ова опција се најчешће сусреће приликом куповине куће или стана. Када, приликом ближег погледа, наиђете на овакве неугодне тренутке. Али немојте паничити ако слиједите наше упуте, онда ћемо ријешити овај проблем дословно за неколико минута.


Непозната оштећена жица

 • Прво, приликом детекције голих жица не упалите светло и не укључите никакве електричне уређаје. То може довести до напајања напајања оштећеног подручја и кратког споја.
 • Узмите индикатор напона ипроверите одсуство напона на оштећеном ожичењу. Ако је напон присутан, то значи да ожичење није оштећено, али само као резултат старења или прегријавања изолација је пала.
 • Ако нема напона, то не значи да је ожичење оштећено. Можда је негде искључен прекидач. У сваком случају, уклањамо напон из дате области тако што онемогућавамо одговарајућу групу аутомата, а ако не можете прецизно одредити припадност групе не можемо, онда улазни аутомат куће.

Обратите пажњу! У сваком случају, након дужег неупорабе индикатора напона, треба га провјерити. То се постиже додиром дијелова који носе струју и који су јасно под напоном. Тек након такве провјере можете бити сигурни у поузданост његовог рада.

 • Након уклањања напрезања, поново се побрините за његово одсуство на оштећеном подручју. Тек након тога, користећи изолациону траку или топлотно скупљање, изолујемо жице. Осим тога, ми то радимо тако да искључимо могућност да вода уђе у изолацију у случају поплаве просторије.
 • Ако имамо напон на жицама, онда их изолујемо без промене њихове локације и без међусобног повезивања. Исто чинимо и ако нема напона, али нема очигледних знакова кратког споја у голој области.
 • Ако нема напона и постоје јасни знаци кратког споја на изложеној површини, изолујемо сваку жицу одвојено. Даље рјешавање проблема у овом одјељку помоћи ће нам да довршимо наш водич за рјешавање проблемаожичење.
 • Након примјене квалитетне изолације могуће је напајање напоном. Истовремено, уверите се да нема искрења, буке и других звучних или светлосних ефеката који указују на оштећење.

Оштећење жице након кратког споја

До кратког споја у ожичењу (погледајте Проналажење и елиминисање затварања ожичења властитим рукама) може доћи због лијевања, загријавања, неправилног монтирања, старења изолације и многих других фактора. Експлицитни знаци овог феномена могу се сматрати као искрење у ожичењу и онемогућавању групног аутомата у овој области. Као резултат, жице се могу формирати без изолације, која је хитно потребна за изолацију.


Оштећење разводних кутија од кратког споја

 • Ако сте свједочили кратком споју у вашем стану или кући, немојте журити да прегледате мјесто оштећења. Прво, уверите се да нема напона у тој електричној утичници. Ако се не деси искључивање, аутоматски га покрените ручно помоћу серије или уводног уређаја.

Обратите пажњу! Ни у ком случају не покушавајте да искључите краткоспојне прекидаче за осветљење, прекидаче или резаче. То у најбољем случају може довести до оштећења, у најтежим случајевима и до спаљивања руку.

 • Након уклањања напона и провјере одсутности индикатора, можете започети с прегледом. Постоји неколико опција. У првом случају, мјесто штете може бити експлицитновидљиво и елиминисати га властитим рукама, неће отежати. У другом случају, локација кратког споја може бити скуп жица, да би се утврдило која је од најтеже оштећена практично немогућа.

Обратите пажњу! Ако је точка оштећења кутија, онда бисте требали уклонити напон из свих жица и каблова који су у њему.

Али фотографија показује последице кратког споја

.
 • Даље наше акције зависе од доступности жице. Ако је, онда је боље да се осигура ожичени кабелски сноп и да се даљње поправке обављају са неоштећеним жицама. Ако нема залиха, раздвојите сваку жицу и изолујте је одвојено. Избор опције у великој мери зависи од марке жица.
 • Након што је свака жица изолована од друге и њен судар је искључен, можете покушати да примените напон да одредите количину оштећења. Требало би да буде изузетно опрезан, јер оштећење можда није на месту где су се жице спојиле.
 • Даљи поправци се врше на основу природе штете, иу складу са нашим препорукама за њихово отклањање. На овим страницама ћете наћи и видео записе о овим радовима.

Оштећење жице током грађевинских радова

Веома чест случај је оштећење жице током грађевинских радова. На пример, одлучите да обесите слику или пробушите рупу у зиду, и тачно ударите жицу. Ова вјероватноћа је, наравно, ниска, али закон тврдоглавости се догађа често.

Оштећење жице током грађевинских радова

 • Прије свега, уклоните напон из дате области или потпуно у цијелој кући или стану.
 • Након тога, користите длијето и чекић, или електрични алат који се напаја из акумулатора, повећајте жлеб око оштећеног подручја. Морате обезбедити слободан приступ оба краја жице око зоне оштећења.
 • Пре него што додирнете жицу за даљи поправак, проверите да нема напона на индикатору. Затим уклоните изолацију и спојите оштећене комаде жице.
 • Често је немогуће повући жицу да се повеже. Због тога је могуће користити специјалне месингане цеви, које се носе на оба краја оштећених жица и опресцовију специјалним алатом или једноставно пролазима. Лемљење и лемљење можете применити на оба краја жичаног проводника исте раскрснице.
 • Након тога, подручје је поправљено како би се квалитативно изоловало и тестирало напајањем и постављањем под оптерећењем. Штавише, веома је пожељно дати максимално дозвољено оптерећење, које је под утицајем површине жице. Ако нема видљивих проблема, онда се жица може прекрити слојем малтера.

закључак

Као што видите, жице без изолације нису толико застрашујуће. Главна ствар је да се прате безбедносне мере и редослед решавања проблема. Уосталом, цена журбе може бити веома велика, а електрична енергија не толерише брзе одлуке.