Глатко укључивање и искључивање жаруља са 220В

Упркос популаризацији ЛЕД лампи, њихови претходници са жарном нити још увијек покривају милијуне кућа, углавном због нижих малопродајних цијена. У ову категорију се могу приписати не само уобичајени облици жаруља са жарном нити, већ и халогени извори светлости са основном капом ГУ4 и ГУ5.3, и тако даље.

Није тајна да већина сијалица са пламеном паљења гори у тренутку укључивања, када спирала има најмањи електрични отпор. Уређај за глатко покретање сијалица са жарном нити (УХФ) ће помоћи да се промени ситуација и продужи животни век уређаја за осветљавање. Задатак УПВЛ-а је постепено повећање напона на оптерећењу, искључујући оштре скокове струје по први пут у секундама након укључивања.

Није могуће уплашити се од честих краткотрајних инклузија.

Није тешко организовати глатко укључивање светла у ваш дом. Да бисте то урадили, купите готов уређај за глатке старт-упове или га сами направите, на основу практичног рада радио аматера. Размотрите обе опције.

готови склопови

Постоје многи поуздани уређаји домаћих и страних произвођача који омогућавају спровођење глатког укључивања и искључивања сијалица са жарном нити. Лако их је пронаћи у складишту електричне робе у облику малих кутија са натписом: "Уређај за глатки старт халогених лампи" или "Блокирање халогених и стандардних жаруља са жарном нити". Нагласак на халогеници је због њихове високе цијене у односу на конвенционалнежаруље како би привукле више купаца. На пример, УВВ за 220В у величини из кутије шибица, може дуго да издржи оптерећење до 300 В и кошта око 300 рубаља.Глатки старт сијалица са жарном нити може се реализовати преко такозваног фазног регулатора. У суштини, то је исти УПВЛ, али дизајниран за тешка оптерећења и има сложенији контролни систем. Његове димензије се одређују величином радијатора, што је неопходно за уклањање топлоте из енергетског елемента кола (по правилу симистор). Регулатор квалитета фазе од 1000 В може се купити за око 600 рубаља.

Напон на излазу јединице за глатко активирање освјетљења је неколико волти нижи од мреже, што додатно продужава вијек трајања лампе.

Сваки од уређаја који осигурава несметано укључивање сијалица са жарном нити је укључен у електрични круг у низу, то јест, на дисконтинуитету једне од жица: фаза или нула. Истовремено, повећање напона у оптерећењу је фиксно и није регулирано. Он је подешен од стране произвођача и може да се креће од десетине до три секунде.

За оне који доводе у питање квалитет индустријског УПВЛ-а (посебно кинеског поријекла), постоји много једноставних робусних шема које су прикладне за подизање властитих руку. Размислите о једној од њих.

Једноставна схема прикупљања властитим рукама

Следи једноставан дијаграм у монтажи, поуздан и изузетан по томе што је дизајниран не само за глатко укључивање сијалица са жарном нити при 220В већ и за њихово глатко искључивање. Такође, вреди напоменути да је одлагање блица ипригушење се подешава у фази монтаже по сопственом нахођењу.

шема

Схематски дијаграм глатког укључивања сијалица са жарном нити приказан је на слици испод. Базиран је на чипу КРП1182ПМ1 (ДИП8), унутар којег су два тиристора и два контролна система. Кондензатор Ц3 и отпорник Р2 одређују трајање глатког укључивања и искључивања. Симистор ВС1 је потребан за дељење снаге и контролног дела, док отпорник Р1 подешава струју контролне електроде. С1, С2 - екстерни кондензатори, неопходни за контролу рада тиристора унутар КР1182ПМ1. Ланац Р4, Ц4 штити елементе круга од сметњи на мрежи.

Принцип рада

У почетном положају, контакти прекидача СА1 морају бити затворени. Ова нијанса треба узети у обзир приликом прикључивања плоче на зидни прекидач. Када се контакти СА1 откључају, кондензатор Ц3 почиње да добија капацитет, чиме се активира систем контроле тиристора. На излазу ИЦ преко отпорника Р1 долази до постепеног повећања струје, која контролише рад кључа за напајање. Резултат рада контролног система је глатко покретање ВС1 симистора и ЕЛ1 сијалице, која је са њом повезана.

Брзина повећања струје на контролној електроди зависи од номиналног кондензатора Ц3. Да би се лампа загрејала 3 секунде, капацитет Ц3 би требао бити 100 μФ. Да бисте повећали време на 10 секунди, морате поставити Ц3 на 470 μФ. Трајање меког искључивања даје отпорник Р2. Препоручује се почетак селекције са номиналном вредношћу 2 кОм.

Детаљи штампане табле и монтаже

Готову штампану плочу са једностраним текстолитом од 40к45 мм у датотеци Спринт Лаиоут 6.0 можете преузети овде. ФУ1 осигурач на струју 1А се додаје у круг ради повећања заштите. Плоча је развијена за сљедеће номинације радио елемената:

  • ДА1 - КП1182ПМ1;
  • Ц1, Ц2 - 1 μФ-16В (поларни);
  • С3 - 470 мкФ-16В (полар);
  • Ц4 - 0,1 μФ-630В (неполарни);
  • Р1 - 470 Охм - 0,25 В ± 5%;
  • Р2 - 3 кΩ-0,25 В ± 5%;
  • Р4 - 51 Охм - 0,25 В ± 5%;
  • ВС1 - КУ208Г.

Коришћење уређаја за обезбеђивање несметаног укључивања сијалица са жарном нити је било корисно за људе већ неколико деценија. Уз помоћ УПВЛ-а, радни век сијалица са жарном нити повећава се за најмање 40%. У погледу горе наведене шеме, његова ефикасност и поузданост се проверавају у сопственом искуству.