Гипсани плафон својим рукама

Са развојем модерне технологије и појавом све већег броја материјала за завршну обраду, гипс до данас не губи на својој релевантности и потражњи. Упркос све сложености технологије њене примене, да би се бавило како да се строп усклади са гипсом, ефективно је за све, чак и без доступности професионалних вештина.

Предности и недостаци гипса

Поравнање плафона са гипсом је једна од најчешћих опција за унутрашњу обраду просторија сопственим рукама. Има низ предности у односу на друге декоративне материјале, као и неке недостатке.

Предности гипса:

 • Ниска цена материала

Његови главни конкуренти су затезни плафони и изградња сухозида. Они имају низ непорецивих предности, али се категорије цијена материјала значајно разликују. А са економске тачке гледишта, прва опција је дефинитивно боља.

 • пријазност према околини

Карактеристична карактеристика и очигледна предност малтера је еколошка прихватљивост материјала. А због своје способности да апсорбује влагу, она је у стању да одржава нормалан ниво влаге у просторији.

 • Охранаване на слободен простор

При уградњи затезних плафона део простора се једе због оквира за њихово причвршћивање. Када се користе исте модерне мешавине малтера, плафон је прекривен танким и равномерним слојем, чиме се чува простор који је важан за мале просторије.

Поред очигледних предности, она има и бројНегативне карактеристике које треба размотрити у фази одабира методе обраде плафона.

Недостаци гипса:

 • Тешкоће за употребу

Малтерисање плафона сопственим рукама - лак процес који захтева барем елементарно знање у конструкцији. Али, упркос сложености технологије, овај задатак се може обавити без укључивања професионалаца.

И након завршетка стропа треба да буде савршено једнак, иначе ће сви недостаци бити видљиви голим оком. Стога су грешке у малтерисању стропа једноставно неприхватљиве.

 • Висока цена на обработка

У недостатку могућности самоизравнавања плафон ће морати да контактира бригаду мајстора, чија цијена ће понекад досећи значајну величину и значајно повећати укупне трошкове обраде.

Када је боље користити малтер

Ако је плафон раван, без великих варијација у висини и неједнакостима, има смисла користити гипс. Али то постаје неприкладно ако се плоче на плафону монтирају са великим зазидама или чак једноставно има превисоке висине. Тада је боље користити било који други декоративни материјал.

Она такође једе мање простора. За поређење, дебљина жбуке на плафону је 10 - 20 мм, а при уградњи затезних плафона или конструкција од гипсаних плоча постиже велике димензије. Из тог разлога, гипс је одличан за мале просторије, где је сваки центиметар на рачуну.

Жбука омогућава обраду безжалбу на зграду бригаде. Иако је ово компликован процес, и даље је прилично изводљив, поготово ако пажљиво гледате видео туториале. Најцјеловитије откривање тајни постепене технологије рада је свеобухватно видео гипсање зидова и плафона властитим рукама.

Данас све више људи преферира све природне. Гипс се односи на еколошки прихватљиве материјале, природно регулише влажност и вентилацију просторије. Стога се препоручује да се користи у стамбеним становима и кућама.

Како гипсати свој плафон својим рукама

Након доношења коначне одлуке у корист овог начина лијечења, потребно је пажљиво размотрити технологију израде гипсаних стропова. Састоји се од неколико главних фаза, од којих је свака од посебне важности и не трпи презир према себи. Проучавањем предложених упутстава корак-по-корак, гледањем видео клипова и видео туторијала на штукатури, можете безбрижно преузети посао.

Материјали и алати

Сет алата је једноставан и често већ при руци, али ако је потребно, они се могу купити у свакој грађевинској радњи.

Шта вам је потребно за стропну жбуку:

 • гипс мик
 • пример
 • ваљак и четка
 • пластична посуда за ширину ваљка
 • спатула
 • резервоари за припрему раствора
 • левел
 • грађевински миксер
 • ручни гратер
 • правило

Ваљак треба бити изабран од велур, вуне или тканине. Најважнија ствар није пенаста гумајер узима много тога и даје мало раствора земљишта. Користи се за уземљење великих и равних површина и четкица - за углове и периметре. Величина се бира према критеријуму погодности за руку мајстора.

Прајмер се продаје или у концентрованом облику или у готовом облику. Концентрат се разрјеђује водом искључиво према упутству, недопустиво је погрешно означити наведене пропорције. Композиција се наноси након сваког слоја смеше и служи за скидање плафона.

Ако немате при руци грађевински миксер, можете користити бушилицу са специјалном млазницом, бит ће потребно мијешати смјесу жбуке. Иначе ће морати да стисне руке, што ће знатно отежати процес.

Остатак алата се бира по нахођењу градитеља, у зависности од тога са чиме је лакше и погодније радити.

селекција гипса

Прочитајте и: Како изабрати плафонски малтер

Пре него што одете у продавницу, морате да одлучите о томе шта се штукатура слаже са плафоном. У овој фази је веома важно да не грешите.

Цементне мјешавинеодликују се својом издржљивошћу, што значајно смањује правилност поправних радова. Имају висок степен адхезије на бетон, тако да је примена раствора могућа без претходне обраде површине. Из тог разлога, приликом гипсања бетонског плафона властитим рукама, многи преферирају ову смјесу. Мешавина цемента не упија влагу и много је јефтинија од већине завршних материјала.

Али не увијекмогуће је користити цементну мјешавину, тако да није погодна за пластичне и дрвене површине. Такође се дуго стврдњава. Цементни малтер је тешко руковати и захтева прецизне прорачуне оптерећења на третираној површини. Из тог разлога, мешавина се не препоручује за самостално коришћење, посебно за почетнике који немају довољно знања у грађевинарству.

Мјешавина гипсаје еколошки материјал који служи као врста природног регулатора влаге у затвореном простору. Његова примена елиминише скупљање и тако спречава појаву пукотина након сушења материјала. Смеша је пластична, ствара одличну изолацију од буке и лако се наноси. Гипсана жбука је савршена за почетнике који су одлучили да свој посао обављају властитим рукама.

припрема стропова

Припрема плафона за малтер зависи од његових претходних карактеристика. Ако је таваница бетонска, онда пре него што је малтерисана, она је довољно једноставна да је уземљује. То ће очистити површину и створити адхезиони слој за накнадну примјену смјесе. У присуству спојева између армиранобетонских плоча потребно их је затворити и тек тада нанијети темељни премаз.

Ако је строп обојен или је стар, а већ је стављен на гит или гипс и само желите поправити собу, онда морате руком обрисати крпом или сунђером и извадити шпатулом.

Затим се наноси прајмер у два слоја. Време сушења сваког слоја је 1-1,5 сати у зависности од тоганиво влаге у затвореном простору. Врло је важно да се прајмери ​​потпуно осуше, иначе се може појавити гљивица или блага гљивица.

Након прајмера, потребно је процијенити неједнакост стропа. То се постиже наношењем рулета на све дијелове стропа. Потребно је да пронађете доњу тачку, од које ће се сигнализација касније поставити. Излажу се на гипсу или алабастеру. Треба их мешати у малом броју руку без употребе грађевинске мешалице са лопатицом, јер је њихово време сушења веома кратко.

Готова мешавина на нивоу показује сигнале на целом плафону. Започните инсталацију са зидова и идите даље до центра стропа. Они делују као водичи за време поравнавања плафона. Да бисте проверили квалитет обављеног посла, потребно је да примените ниво на место између светлосних сигнала и проверите једнакост њихове инсталације. Прије инсталирања добро је упознати се са видео плафонима са својим рукама.

гипс апликација

Након што су свјетионици инсталирани, можете почети жбукање стропа.

Раствор се припрема према упутствима на паковању. Гипс се може разблажити у релативно великим количинама, јер је његово сушење прилично велико.

Веома је важно размотрити на којој температури се прави стропни малтер. Температура у просторији не би требало да буде нижа од +10 ° Ц, а ако је изнад 23 °, онда се плафон навлажи пре наношења првог слоја. Да би се ојачао нацрт слој често се користи решетка за гипс.

Дебљина слоја жбуке не смије прелазити 10-20 мм. Ако постоји потреба за наношењем већег слоја, потребно је претходно сушити први и тек онда нанети следећи. Пошто је након сушења могуће сухе остатке, то је прашњавост површине, пожељно је ставити још један слој прајмера.

Последњи слој малтера треба да буде мало испод светионика. На њему, чак иу мокром стању, потребно је проћи правило о свјетионицима, те тако изравнати површину. Након сушења најмање 24 сата, строп је спреман за завршну обраду.

Завршни штукатурни строп је направљен са посебним пунилом. Приликом третирања великих површина боље је да се узима у сувом облику, јер је много економичнији.

Завршни слој мора бити израђен са највећом могућом лопатицом, а ширина слоја не сме бити већа од 3-5 мм.

Након потпуног сушења стропа треба оставити хомогену бијелу боју без видљивих трагова. Ако се и даље појављују, операција се мора поновити, прајмерирајући површину. Затим, уз помоћ ручног гратера, све грешке преостале након завршетка завршетка су поравнате.

Сада је строп потпуно спреман за дораду и декоративне радове.