Гипс Кнауф Ротбанд: гипсана мешавина у паковањима од 30 кг, спецификације

Жбука Кнауф Ротбанд у многим оцјенама грађевинских материјала заузима водећу позицију. Тајна произвођача је једноставна: квалитетни производи, одличне техничке карактеристике, једноставне и разумљиве чак и за почетнике.


Карактеристике

Кнауф Пластер је набављен и похваљен из више разлога. Не може се ни споменути идентитет појмова "Кнауф производи" и "познати њемачки квалитет". Ова теза је одавно доказана у пракси. Али треба рећи да су оснивачи компаније, Кнауфова браћа, по професији рударски инжењери.

Бирајући као основу за своје произведене гипсане грађевинске материјале, они су засновани на њиховом професионалном знању. Гипс вам омогућава да изградите бољу, бржу и економичнију зграду, тако да је Кнауф-ова грађевинска мешавина главна компонента.


Сви производи добављача су добро дизајнирани, складни у складишту, ефикасни и приступачни грађевински материјали. Израђене су узимајући у обзир акумулирано искуство и примјену иновативних технологија, подвргавају се контроли квалитета, разликују се по поузданости и енергетској ефикасности. Бонус за естете - сажет и леп дизајн амбалаже и амбалаже.

Производи марке Ротхбанд ("Роттбанд") се разликују у засебној линији. Ова полифункционална мешавина сувих компоненти на бази гипса, допуњена са још три производа из равнала: пунило за наношење најтањег слоја и материјала за декоративну завршну обраду «Ротхбанд Финисх» и «Ротхбанд Профи». Потоњи је доступан на адресиу облику готове пастозне масе.


Карактеристике гипса "Ротхбанд":

 • Мултитаскинг. У суштини, то је свестрани алат за припрему грубе површине за декоративну завршну обраду и саму декорацију. Може се поставити у пукотине, неједнакости и повремено поравнати површину зидова, створити елементе декорације. Чак и повећава адхезију између радне површине зидова или плафона и материјала обраде. Стога, ако почетник, по први пут узме поправак са својим рукама, изненада заборавио примијенити први слој на зиду, гипс "Ротбанд" ће га замијенити.
 • Одлична квалитета.


 • Погодан за професионалну обраду и за приватну употребу;
 • Компатибилност са декоративним материјалима других произвођача и унутар исте линије линије.
 • Могућност употребе жбуке на различитим типовима површина: дрво, бетон, цигла, стари зидови, "секундарна" (поновна обрада), сува градња, бетон, цемент, блокови, цементни малтер, полистиренска пена, ОСБ и ДСП.
 • Материјали прилагођени климатским условима наше земље;
 • Може се користити за просторије са сухом микроклимом, у умјереној влажности иу просторијама с високом влажношћу уз додатну заштиту.

Искусни стручњаци знају да је квалитетна жбука гаранција успјешне завршне обраде и поправке у просторији.

Листа предности Ротхбандове мешавине је прилично убедљива:

 • Ако га користите, нећете требати додатни слој кита. То значајно штеди време и новацпоједностављује поправке.
 • Слој жбуке може се нанети на било коју жељену дебљину. Не пуца од неравномерног сушења или сопствене тежине.
 • Због чињенице да је основа мјешавине - универзална за завршну обраду гипса, потрошња материјала је смањена. У поређењу са цементно-песковитим мешавинама, то је мање од два пута.
 • Један приступ је могуће примијенити до 50 милиметара смјесе!
 • Згушњавање гипсаног слоја повећава топлотну изолацију и звучну изолацију у просторији.


 • Свестраност материјала у свим аспектима: у компатибилности са различитим површинама и функционалном употребом. Малтер Кнауф "Ротбанд" је погодан за грубе, декоративне и рестаураторске радове.
 • Брзина очвршћавања гипса је много већа од цементних мјешавина, тако да завршни радови могу почети раније.
 • Смеша је пластична, погодна је за употребу у тешко доступним и рељефним подручјима.
 • Кнауф "Ротбанд" пружа отпорност на ватру.
 • Захваљујући јединственим компонентама композиције, мешавина гипса може да задржи влагу чак и када се користи на упијајућим и порозним површинама. То му омогућава да остане холистички, без пукотина и неправилности у процесу и након сушења.

 • Површина зидова је "прозрачна", без кондензације и ефекта стакленика.
 • Гипс је чист природни минерал који не представља никакву опасност за људски организам. Не изазива алергије и не садржи токсине. Поред фино подељеног гипсапрах, садржи компоненте које повећавају адхезију и спречавају скупљање, пластификаторе, неопходне за масени проток и тврдоћу након очвршћавања, фини кристални силицијум оксид. Конвенционална вода се користи за узгој.
 • Боја малтера је изведена из базе, погодна за било коју врсту декоративних радова, а текстура има добру адхезију. То вам омогућава да користите минималну количину прајмера пре наношења декоративног премаза.


Постоје одређени недостаци које стручњаци за мешавину примећују:

 • приликом пуњења дубоких пукотина материјал може дати благо скупљање;
 • други слој малтера се лоше наноси на први слој, потребно је користити композиције земљишта;
 • У пракси, проток материјала је мало већи него што је произвођач навео на паковању;
 • смеша се брзо смрзава у ваздуху, тако да се обрада мора извршити брзо;
 • цијена за 10 кг мјешавине је двоструко виша од цијене за домаћи произвођач, а једна и по за производе других страних произвођача.


Спецификације

Техничке карактеристике малтера Кнауф «Ротбанд» - скуп својстава материјала, посебно његова примена на различитим површинама и својствима. Они укључују низ показатеља, као што су састав, боја, дебљина, рок трајања, вријеме сушења и друго.


Форм релеасе

Мешавина сувог малтера је доступна у стандардним величинама врећицаод 5 до 30 килограма. Врећице од пет килограма израђене су од полиетилена и папира. Тежина 10, 25 и 30 кг се издаје само у папирним кесама. Завршена обрада у готовом облику (паста) је доступна у пластичним контејнерима запремине 5-25 литара.Кнауфова "Ротбанд" линија има неколико фалсификованих средстава која олакшавају разликовање висококвалитетних производа од тајних материјала од непознатих сировина.

Ово укључује:

 • стилизовани округли печат "Немачки стандард." Провен куалити ";
 • означавање времена и датума производње у секундама;
 • жигосање у облику трака на горњем слоју паковања специјалног папира.

У случају сумње у аутентичност материјала, треба да поднесете захтев за потврду квалитета или директно запосленима у компанији који ће пронаћи непакиране методе заштите од фалсификовања.

Услови складиштења

Смеша је погодна за употребу у року од шест месеци, ако се чува у сувом вентилисаном простору на температури од 5-25 степени, далеко од извора топлоте, влаге и директне сунчеве светлости.


складиште

Састав супстанце је универзалан и није објављен од стране произвођача да би се избегло неовлашћено руковање. Познато је да је то ситнозрната смеша гипса са додатком компоненти минералног порекла, која повећава еластичност, чврстоћу, способност задржавања влаге и адхезије материје и минимизира његово скупљање и пуцање.

Класична штукатура је беласухо и након сушења на површини зидова или плафона, али понекад у боји постоји пигмент.цолор

Боја малтера се бира према врсти и тону материјала за декоративну декорацију. Она је безначајна, али ипак утиче на перформансе материјала и његово "понашање" у завршним радовима.

Доступне су све три боје: бијела (која се назива и безбојна због недостатка пигмента), сива и ружичаста. Према произвођачу, боја није посебно изабрана, већ зависи од неких нечистоћа у минералној стени. На било који начин не утиче на квалитет премаза.


Бела жбука се сматра "класичним жанром".

Производи се иу фабрикама у Немачкој, иу огранцима Краснодар Территори и Астрахан регион. Сива смеша се производи у Красногорску. Пинк је пустио у Колпину у региону Чељабинск. Ова подјела по регионима је посљедица локације каменолома, у којој се излучује сировина за производњу мјешавина.

Величина фракције

Овај параметар је такође предмет стандардизације. Произвођач не поставља минимални индекс, али је максимум 1,2 мм.

Фина жбука може дати ефекат "флуидности" на вертикалној површини. Као резултат, формирају се мрље на зиду које треба уклонити. Препоручује се да се користи под густим завршним материјалима, на пример, неким тапетама.


Зне појављује се груба мешавина таквих проблема. Погодан је за независну декоративну декорацију.


Дебљина

Минимални и максимални индекси дебљине за различите површине варирају у различитим правцима. За зидове произвођач препоручује покретање једног слоја од 5 милиметара и не прелази 50, за плафон доња фигура је иста - 5 мм, али је врх понекад мањи - само 15 мм.

Површине, које треба обрадити у слоју дебљине преко 50 мм, малтерисати у фазама. Прво, нанесите прајмер (пожељно је исти произвођач), затим слој кита "Ротбанд", а након што се осуши, површина се поново приземљује. Када се прајмер осуши, могуће је нанети други слој малтера дебљине 15-50 мм.


Време сушења

Привремени оквир за сваку државу и процес:

  \ т
 • "Дозријевање" отопине ​​након додавања смјесе текућине траје 10 минута;
 • раствор задржава конзистенцију течне масе у отвореном контејнеру пола сата;
 • сушење слоја минималне дебљине је неколико сати, у зависности од микроклиме у просторији;
 • сушење пуног слоја је 7 дана. Неки извори наводе краће рокове (24 сата, 3 дана), али званичне препоруке произвођача - започети обраду не раније од недељу дана касније.


Сува мешавина има густину од 730 килограма по метру кубичних, очврсли малтер је нешто већи - 950 кг /м3


снага

Погођен као "тлачна чврстоћа" и"Снага савијања", што значи отпорност слоја малтера на притисак, тако да интегритет тиме није оштећен.

Максимални дозвољени притисак на слој жбуке "Ротбанд" за компресију - 2,5 МПа, савијање - изнад 1 МПа. Мјерење таквих показатеља је тешко, стога је важно једноставно провјерити с информацијама на пакету. Слике за ове ставке не би требало да буду испод 2.5 и 1.


адхезија

Универзални малтер Кнауф Ротбанд је најпогоднији чак и за бетонске и цементне површине, али и за обраду порозних и неравних зидова и стропова.

стабилност

Ово се односи на отпорност на температурне флуктуације, ниске температуре, влажност, отпорност на пожар. Произвођач не наводи у подацима на паковању такве податке, али је искусним начином постало јасно да се материјал може користити у просторијама са влажном микроклимом (купатило, кухиња), има паропропусност, отпорност на влагу, отпорност на ватру.

Ретки произвођач грађевинског материјала се не квари, наводећи на паковању приближне цифре супстанце по квадратном метру третиране површине. Чак и Кнауф, са својом беспрекорном репутацијом, не даје 100% верних информација.

Приликом рачунања, увијек треба имати на уму да се у пракси може примијенити нешто више смјесе за обраду проблематичних подручја, дебљина планираног излазног слоја или дијела жбуке ће се покварити због неправилног складиштења готове смјесе.

Одредити трошковеквадратни метар се може обавити на два начина:

 • на паковању узимати бројку коју је навео произвођач (у Ротбанду је 8,5 кг по квадратном метру у дебљини слоја од 1 цм), помножено са цијелом површином обрађене површине зидова или стропа и заокружити број врећа на већу страну за осигурање;
 • независно израчунавају просјечну дебљину слоја и количину материјала. Независни прорачун се испоставља као радно интензиван, али прецизнији. Слој жбуке у 1 цм је далеко од увијек довољно. То је због чињенице да површина зидова или стропа није савршено равна због недостатака у грађевинским материјалима. Разлике висина су неизбежне.

Да би их изравнали и израчунали тачну количину кеса (килограма) гипса, потребно је да следите редослед акција:

  \ т
 • "Пролијевање" зида на три тачке и одређивање просечне дебљине слоја. За посматрање зидова користе се такозвани вертикални сигнали. За њихову инсталацију потребни су нокти и жице са нагибом. Свјетионици су постављени на сваких 3 метра. Уз њихову помоћ израчунавају се одступања на вертикалним и хоризонталним линијама. На пример, ако на зиду има површину од 9 квадрата одступања 3, 4 и 5 цм, њихов укупан број је подељен бројем светионика, што резултира аритметичким просеком, једнаким захтеваној дебљини гипсаног слоја. У овом случају требало би 4 цм.

 • Истражите препоруке произвођача. Кнауф препоручује однос од 8,5 кг по квадратном.
 • Извршити прорачун потребне количине малтера. За то је норма произвођача 1цм помножите са дебљином средњег слоја, а затим добијену цифру од кг /м2 помножену са целом површином радне површине.
 • Пошто се производи продају у паковањима од 5 до 30 кг, потребно је поделити добијену бројку на 5, 10, 25 или 30 да би се израчунао број врећа запремине потребне за поправку једне просторије.
 • Израчунајте мале залихе. Тежина малтера за целокупну површину узима се као 100%, потребно је сазнати колико ће бити у килограмима 5-15% ове тежине. Добијена цифра варира у зависности од величине вреће. На пример, ако је 10% било 6 кг, паметније би било купити врећу од 5 кг за осигурање од 25, преплаћући за то неколико пута.


Област примене

Гипс се користи за унутрашњу и спољашњу декорацију зграда за различите намене.


Прије свега, неопходно је за поравнање зидова просторија, како изнутра тако и извана (врсте жбуке, у исто вријеме потребно је другачије). Изградња кућа у деведесетим годинама и масивне модерне зграде тешко се могу назвати квалитетним. Између фрагмената зидова, плафона и на спојевима вертикалних и хоризонталних равни јављају се дубоке пукотине, пукотине, падови и неједнакости. Све ово у великој мери омета декоративну завршну обраду.

Употреба малтера знатно поједностављује и убрзава поправке. С једне стране, јер радна површина постаје равна, с друге стране - зато што је груба површина ожбуканих зидова и плафона идеално тло за премазивање и лијепљење с њим декоративних материјала.


Још један проблемповршине са дефектима - значајни губици топлоте. Кроз све празнине у зидовима и плафону, топли зрак излази из просторије, тако да је температура у кући нижа него што би било пожељно, а дио финансијских трошкова гријања буквално истиче на улицу.

Заједно са повећањем топлотне изолације у кућном малтеру (нарочито у неколико слојева од 50 мм) доприноси побољшању звучне изолације.

На влажним просторима обавља санитарну и заштитну функцију, смањујући негативни утицај мокре микроклиме на површину зидова и плафона. Такође за заштиту, примењује се изван зграде. То повећава отпорност атмосферских утицаја и повећава квалитет изолације.Исто тако, гипс је потребан за третман финих зидова и преградних зидова код реконструкције унутар просторија.

И, коначно, обавља декоративну функцију. Потенцијал гипсане жбуке у том погледу је веома велик, јер може створити глатке и текстурне премазе, имитацију штукатуре и волуметријске елементе на зиду и плафону. Конзистенција малтера је погодна за уметничка дела, а рељефни цртеж се уопште ствара једноставним котрљањем на влажном малтеру са ваљком за шаблоне.


Тајна професионалаца: ако додајете боју у мешавину гипса, а не само прекријемо горњи слој боје, јер ће на површини зидова, у угловима, у рељефним подручјима бити готово неприметно.

Обично сваки тип посла захтева врсту малтера. Кнауфова "Ротбанд" предност је у томе што јестеуниверзална и погодна за поравнавање зидова прије тапета и рестаураторских радова.


Препоруке за спатулу

Како правити шале професионалним сликарима: надам се произвођачу, али немојте га узети. Добар квалитет малтера не гарантује савршен резултат. Важно је да се правилно примени, само онда ће резултат бити оптималан.


Рад се изводи у фазама, од припреме до заштитних премаза на декоративној жбуци.

Припремни радови

База за наношење малтера може бити у различитим условима. У првом случају, то су зидови у новој згради, који никада нису били изложени козметичкој поправци, у другом - зидови који се други пут поправљају или стари зидови.

Обрада нових површина је једноставнија, сет ручних алата је минималан.

Из просторија је потребно уклонити грађевинске остатке, ако јесу, да се строп, зидови и подови скидају, како би се заштитиле све површине које нису склоне сликању, да раде на основи двослојног тла, са прекидом од 24 сата.

Да би се повећала ефикасност Кнауф гипса, "Ротбанд" се препоручује употреба првог премаза истог произвођача.


Мало је теже припремити "секундарну" површину. Списак неопходних алата овде је већ значајан: спатуле, стругачи и кордсхтатки, алати за уклањање старог слоја малтера и китова (чекић, бит), специјално решење за растварање и уклањање емајла, креча,гипс или други завршни материјали, четке или ваљци за наношење прајмера, чишћење салвета и посуда са водом, заштитна опрема (рукавице, респиратор, када се ради са плафонима - наочаре).

Прво уклоните стари поклопац са зида или стропа. Тапете се могу прати и скидати шпатулом, са емајлима и различитим врстама боја које ће обрадити разарач боје В52, растресити материјали се могу уклонити металним конопцима и ољуштити крупнозрнастим пеалом.
Након чишћења површина у просторији се чисти на сув и влажан начин, Кнауф прајмер се наноси на плафон и /или зид. Након неколико сати могуће је нанијети други слој и причекати дан, а затим почети наносити жбуку.Припремна фаза укључује и организовање одговарајуће микроклиме у просторији. Радове треба изводити на температури која није нижа од +5 и не виша од +25 у просторији без пропуха и влаге.

бета решење

Будући да се Кнауф Пластер "Ротбанд" продаје као суха смјеса, потребно је кухати прије него се сам нанесе. За то ће вам требати: посуда с водом, посуда за мијешање отопине ​​(канта, умиваоник, купка за боју), вага и мјерни врч са дијелом, бушилица с млазницом за мијешање или грађевинска мјешалица за стварање хомогене масе.

Професионални сликари препоручују пуњење суве мешавине у посуду са водом, а не сипање, и користити 9 десетина количине коју је навео произвођач.однос литара /килограм. Сувише густа мјешавина се може разриједити водом, али је још теже мијешати суву твар у готовом отопини.

Смеша је успавана у води, мешана у грађевинској мешалици 2-3 минута, а затим је остављена да трпи. Време сазревања раствора - до 10 минута. Брзо се смрзава на отвореном, тако да је потребно кухати у малим количинама и покрити амбалажу влажним полиетиленом.У случају неправилне припреме површине и раствора, могући су следећи недостаци:

  \ т
 • Пуцање слоја малтера. Приликом скупљања настају пукотине због пребрзог испаравања влаге. Кнауф "Ротбанд" има специјалне компоненте за задржавање влаге, али не превазилази чињеницу да се свеж слој гипса треба неговати, а рјешење треба припремити по савјету стручњака.
 • Појава грба. У овом кривом грудвама у раствору, које остају, ако се мешају, није довољно пажљиво.
 • Гнојница. Појављује се када се малтер наноси на прашњаву, масну, неприпремљену површину.
 • Отеклина. Ово је широко распрострањена појава која се јавља у влажним подручјима. Стога, када радите, на пример, у купатилу, професионални сликари препоручују да прво исушите просторију, а затим наставите до краја.
 • Груба површина. То је резултат лошег трљања и занемаривања у поступку трима.

цртање

За извођење лакирања, потребан је сет алата: четкица за трансфузијумала количина раствора за руковање тешким подручјима, љестве за руковање горњим рубом површине, лопатицом - алат за мијешање, прекривање и изравнавање масе гипса. Могуће је користити и пола фолију и алуминијумско правило за цртање. Правило ставља малтер у углове и проверава равномерну дистрибуцију слоја.

Према "класици" сликарске вјештине, технологија примјене укључује 3 фазе, понекад претходе полагању великих пукотина и дефеката.


За пукотине, раствор се разређује одвојено, у малим количинама. Затим их треба проширити, избрисати, очистити од смећа и прекрити гипсом. Ако је пукотина дубока, она претходно пресавија пресавијену мрежу, а затим је ставља.

Можете прећи на главни део:

Прва фаза је изрезивање. Подразумева наношење свежег гипсаног раствора са танким слојем од 5-6 милиметара на површину. Нанесите раствор удобније са лопатицом, а затим га поравнајте са пола или правило, док елиминишете неједнакости. Лопта треба добро да се суши.
Друга фаза је земља. Ако је површина зида релативно равна, ова фаза се може завршити, узрокујући слој потребне дебљине на зиду. За старе зидове за отпатке који захтијевају појачање, користите решетку за бојење. Полаже се директно у сирови слој земље, а затим полаже у трећи слој.

Трећа фаза је "поклопац". Требало би да буде што је могуће глатко. Користи се за ублажавање недостатакадоњи слој и не наноси се увек на целу површину зида. У неким случајевима, они третирају само подручја гдје још постоје разлике у дебљини. Пре следећег корака, слој мора мало да скочи и осуши.


На зидовима без посебних недостатака довољно је нанети малтер једним слојем дебљине од 5 до 50 мм.

Кнауф гипс "Ротбанд" се често користи у проблематичним подручјима, што је тешко ускладити са слојем центиметра. По правилу, то је зид са великом закривљеношћу или у старој кући са очигледним недостацима. У овом случају, листа алата се допуњује алуминијумским профилима, од којих се припремају светионици (водичи за поравнање зида).

Поступак је следећи:

 • Одредите ниво или правило закривљености зида и потребну дебљину слоја за изравнавање.
 • Направите раствор гипса и употребите га да се "залепи" за зид кртоле са кораком 30 цм вертикално. Хоризонтално, светионици се налазе у 1-3 метра.
 • Алуминијумски светионици су причвршћени на насип гипсаним раствором. Није вредно покушати, након наношења слоја за изравнавање, они ће морати бити уклоњени, а пукотине ће се од њих затворити.
 • Оријентир за поравнање авиона дуж хоризонта - трака која се протеже између светионика.
 • Затим се малтер наноси на једном или два слоја до 50 мм.


Одломак

Ова акција се често пропушта, али успут, она поједностављује процес праћења. Одломак се одвија 30-40 минута након посљедњег (илисамо један) слој, када се малтер већ попео, али се уопште није замрзнуо.

Да би се уклонио вишак и попуниле неједнакости, користи се трапезоидно алуминијумско правило са оштрим ивицама. Они "одсецају" све непотребно и преносе се на друге просторе или потпуно уклањају са површине.

Са уредним радом, нема потребе за подрезивањем, али корисни су они који први пут раде својим рукама или немају велико искуство.

Гроут

Проводио је скок, али не и очврсли горњи слој гипса. У ту сврху, гратер боје се притисне уз зид и почне да "наноси" малтер кружним покретима све док не постане глатко и глатко.


глосси

Овај трик са сликањем избегава употребу кита преко малтера. Поступак сјаја је да се након 3-4 сата након жбукања површина гипса обилато навлажи водом из спреја и третира металним потезом. Након ове процедуре, зид је потпуно спреман за темељни и декоративни премаз.

Али не увек, преко гипса, боје, тапета или других материјала се користи. Гипс Кнауф «Ротбанд» је већ погодан за декорацију зидова.


украсни украс

Употреба универзалног гипсаног малтера из серије "Ротбанд" за завршну обраду зидова даје неке предности:

  \ т
 • Уштеда времена, финансија и снага за обраду, јер се један материјал решава одмахнеколико задатака;
 • да поквари површину, која би требала бити рељефна, архаична. Технологија је релевантна за почетнике који се плаше да сами управљају;
 • декоративни премаз ће бити поуздан, леп и издржљив;
 • тежина гипса је савитљива и једноставна за обраду, тако да уз њену помоћ можете створити занимљив дизајн или необичан дизајн зидова.


Две општеприхваћене декорације зидова (или плафона) гипса - дају јој рељеф или светлу нијансу.


Боје малтер на разне начине. Као резултат, прекрасна површина и издржљив премаз се исперу.

Може бити једнобојан, са цртањем шаблона или ручно, шарено (на пример, важно је користити неколико различитих боја на супротним зидовима за визуелну промену параметара просторије), са имитацијом испод дрвета, каменом, старим материјалима, са ефектом мајчинског бисера.


Рад са фактуром је разноврснији. Да би се обезбедила рељефна жбука може се користити професионални и ручни алат:

  \ т
 • Поролонски ваљци и ваљци са великом хрпом. Слика се наставља на основни начин - ваљци се котрљају на мокром малтеру са малим притиском. Текстура је особена, лако прикрива недостатке примене.
 • Специјални ваљци-шаблоне. Они су крути са конвексним или обрнутим, дубинским орнаментом. Окрените их на зид који треба пажљиво, тако да се слика не помиче, као што се обично понавља и потпуноспецифичне фигуре: божићно дрвце, пруге, цвијеће и други узорци.


 • Печати. То је алат за сликање, на чијој је површини конвексни или дубински цртеж. Наноси се и лагано се утискује у мокру жбуку како би се слика пренела на површину зида. Након сваког наношења печата на зид треба га очистити водом, тако да је слика јасна.
 • Алати за бојање: лопатице, гладилице, четке, гратери. Слика се примењује ручно од стране одређених шема или каотично. Можете добити камену конструкцију, имитацију декоративне жбуке "коре" или "кишу", а да не преплаћујете за завршни материјал. Четком са чврстом гомилом, нацртајте кругове, полукруге, таласасте линије и било које друге узорке.


  \ т
 • Четка или метла. Технологија њиховог коришћења наликује детињастом трику у цртању лекција, када се боја распршује на лист папира уз помоћ четкице за зубе. Потребно је уронити део четкице или метле у текући гипсани раствор "Ротбанд" и држати руку на еластичности гомиле на себи или ударити малтер од метле до зида. Испада ефекат "крварења" зида и рељефног цртежа.
 • Заштитна полиетиленска фолија. Његове димензије треба да буду једна и по до два пута веће од зида, тако да је било могуће формирати наборе и цртеж, а густина - просек. Превише танак филм не "хвата" жбуку, а превише густа не даје жељени ефекат "ватре".


Филм се наноси на зид са лева на десно,лепљење на мокру површину малтера и истовремено формирање набора и празнина. Бице прикладније радити заједно, тако да слободна ивица не лези самовољно и малтер није имао времена да се осуши.

Још једна употреба филма - "прокакиванија" је мокра жбука. Мали комад филма је потребан да би се рушио у вашим рукама и ходао преко зида са "отисцима", притискајући га неколико секунди на површину мокре жбуке.

Као завршни лак, препоруча се да се малтер прекрије заштитним Фин Финлаи Кнауф или акрилним лаком. Бити ће лакше опрати и постат ће мање склон огреботинама и оштећењима.


Огромна већина рецензија о Кнауф Пластер "Ротбанд" је позитивна или похвална. Почетници и непрофесионалци примећују да је рад са материјалом лак, може се наносити у дебелом слоју, а сама маса гипса не тече кроз зид.

Стручно мишљење је специфичније. Мастерс оф Паинтинг признају да је ово квалитетан производ по приступачној цијени. Посебно обратите пажњу на пластичност, добру адхезију, лако наношење конзистенције. Неоспорни плус је што се смеша прилично брзо суши, формирајући равну површину за даљи декоративни третман.

Међу недостацима стручњаци указују на благо скупљање материјала. Ово треба узети у обзир приликом израчунавања трошкова гипса "Ротбанд" и разблаживања раствора.

Много више о Кнауф Ротбанд-у погледајте видео испод.