Геотермално загревање пластеника сопственим рукама

Главни задатак стаклене баште - формирање микроклиматских услова неопходних за потпуни раст пољопривредних култура или цвећа. Ово се постиже формирањем заштитног оквира од топлотно-изолационих материјала. Наравно, ако вањска температура достигне озбиљне негативне вриједности, један оквир више неће успјети. Спашавање ће доћи са геотермалним загревањем стаклене баште, с правом названим један од најефикаснијих и најсавременијих система грејања.

Принцип рада

Научници су открили да се дубоки слојеви тла не хлади испод плус пет степени чак и зими. У комбинацији са сунчевом светлошћу, ова топлота је сасвим довољна да обезбеди прилично високе температуре у просторији.

У земљишту је постављен комплекс комуникација, кроз који подземна топлота загрева носач топлоте, који се протеже преко цеви и радијатора, који се налазе унутар конструкције.

Ако се конструкција прецизно разматра, онда се састоји од две контуре:

 • Прва контура се налази испод тачке смрзавања тла, он је тај који врши сакупљање топлотне енергије;
 • Друга контура је испуњена расхладним средством, било да се ради о специјалној течности или једноставном ширењу воде кроз цијеви и радијаторе.

предности избора

Наравно, уређење таквог система сопственим рукама подразумева значајне количине земљаних радова, уградњу цеви и других елемената, што је повезано са великим временским и финансијским улагањима. Међутим, позитивне стране су потпунопреклапају ове посебности:

 • У процесу коришћења апсолутно нема трошкова, јер се користи природна енергија;
 • Систем је независан од спољних фактора, потпуно аутономан и не захтева редовну људску службу;
 • Идеални микроклиматски услови се формирају током цијеле године;
 • Технологија контролише не само температуру, већ и подешава ниво влажности, обезбеђује ефикасан проток ваздуха;
 • Зрак је додатно засићен угљичним диоксидом, који је потребан за вријеме процеса фотосинтезе;
 • У складу са једноставним оперативним правилима, опрема ће радити најмање 50 година.

карактеристике аранжмана

Изненађујуће, сасвим је могуће организовати геотермално загревање пластеника сопственим рукама. Важно је запамтити да процес почиње земљаним радовима, тј. Немогуће је опремити систем готовом структуром. Као што пракса показује, реална економска ефикасност овог избора очитује се у случају да је површина грејне инсталације већа од 50 квадратних метара (што је боље). Дакле, ако више волите да делујете својим рукама, усредсредите се на следећу инструкцију:

 • Оцените свој сајт да бисте изабрали најпогодније место за почетак изградње. Димензије парцеле у свим димензијама треба да буду отприлике једна трећина величине стакленика. Међу препорученим захтјевима је недостатак бујне вегетације, грмља, дрвећа и грађевина различитих намјена. Побрините се за тона градилиште можете уредити улаз тешке опреме за ископавање и транспорт материјала, иначе се све то мора рјешавати ручно.
 • Припрема темељне јаме. Препоручена дубина копања за сјеверне дијелове је око 320 центиметара, а за јужне регије тај број може бити мањи од једног метра. Мора се држати горњи слој тла дебљине 30 центиметара, глина се може уклонити. Ритам је у облику трапеза или правоугаоника, формирани зидови нису фиксирани, дно је обложено 15 центиметара дробљеног камена и 30 - песка, на падинама јаме, које су испод 70 центиметара означене полистиреном.
 • Цеви се полажу. За прецизност је потребно повући конопце властитим рукама, понављајући конфигурацију будућег система. Као цеви, стандардне канализационе цеви пречника 11 центиметара савршено ће се уклопити. Фиксирање цеви врши се жицом из хладно ваљаног челика, посебно је важно знати меру, конструкција није под великим оптерећењем. Удаљеност између појединих цеви - 50 центиметара, одмах формирана и вертикалних грана. По завршетку ове фазе, властитим рукама или тешком опремом могуће је сипати темељну јаму испод ознаке у односу на горњи слој земље.
 • Након попуњавања јаме до одређене ознаке може се завршити завршна фаза - покривање подручја које је укључено у подручје стакленика, плоче од полистирена и пуњење трава. Тако се унутар саме стаклене баште формира мала дубина јамеоко 80 центиметара. Ова јама је појачана оплатом, покривена топлотном изолацијом, постављена је са плодним тлом, тако да је коначна дубина смањена на око 35 центиметара. Након постављања сопствених стакленика, ивице цеви су приказане 40 центиметара изнад крова. На цијевима се могу монтирати и конвенционалне вентилацијске магле и вентилатори за повећање вуче. Да би се заштитили од падајућих инсеката препоручује се опремање цеви мреже против комараца величином очију око 0,3 милиметара.

Да резимирамо

Не бојте се значајног фронта рада. Искуство је показало да од нултог циклуса до инсталације филтера траје око 3 седмице, што, узимајући у обзир пола века рада система, - израз је једноставно занемарљив. Сличне шеме су у широкој употреби у регионима са хладном климом, међу лидерима - Гренландом, чије је пространо подручје увек скривено под слојем снега. Запамтите да једном када сте провели 3 седмице, нећете дати систему више минута. За правилан рад нису потребни никакви спољни утицаји, јер се ријетко чисте зачепљене мреже против комараца.