Геотермално гријање: 4 разлога за инсталацију

Геотермално гријање је популарно у Европи Према најновијим статистичким истраживањима, управо због активног начина живота оних који желе да задовоље своје потребе, негативан утицај на природу и животну средину се значајно повећао. Термоелектрана је далеко од последње у овој листи у процесу загађења. На срећу, друштво је почело да слуша чињеницу да природни ресурс није неограничен, и да неће бити могуће користити бескрајно сировине које снабдијева планета. Због тога су многи почели тражити алтернативне и безопасније изворе за гријање приватних кућа. Једна од најтраженијих је геотермално гријање куће, које се може инсталирати властитим рукама. Уређај је једноставан, ефикасан и не захтева превише улагања за сервисирање.

Карактеристике геотермалног грејања код куће

Гријање куће могуће је на овај начин направити властитим рукама, али за почетак се мора припремити рудник, чији се параметри морају рачунати појединачно. Димензије зависе искључиво од климатских услова региона у којем је инсталирана опрема, као и тла, на чијој је карактеристици кора земље.

Међу предностима геотермалног грејања је ефикасност и поузданост

Дубина рудника може бити у просјеку 25-100 м

Инсталација система почиње са чињеницом да се у простору рударских цеви спуштају, на трошак којих је снабдевање куће топлотом. Њихова функцијаје снабдевање пумпе топлоти са земље. Важно је напоменути да је приликом одлучивања о постављању оваквог система гријања потребно прибавити помоћ барем још једне особе, јер је маса цијеви далеко од мале.

Топлотно грејање за приватну кућу је начин да се обезбеди грејање са следећим карактеристикама:

 • приступачност;
 • Једноставност уградње;
 • практичност;
 • Дуг век трајања.

Полагање такве инсталације обезбеђује кући топлину зими и хладноћу љети. Међутим, да би се добио хладан ваздух, потребно је активирати механизам обрнутог кретања, а сам процес ће бити снабдевање енергијом за хлађење.

Захтеви за геотермално гријање куће властитим рукама

На први поглед, може се чинити да су трошкови инсталације превелики, међутим, користећи инсталацију дуго времена, сватко ће моћи да се побрине да се ово гријање исплати брзо и да не захтева никаква улагања.

Гео-пењење ће захтевати:

 • једнократно улагање велике количине средстава;
 • значајне снаге у аранжману;
 • Правилна и компетентна обука.

За геотермално огрев, парцела в близост до дома

Поред тога, може се примијетити да постоји редовно повећање цијена ресурса као што су плин и електрична енергија које се појављују скоро сваког мјесеца, али геотермални систем не овиси о подацима о цијенама.

Да бисте користили грејање на земљи, не морате инсталирати више од модерногцеви или батерије, и најобичнији радијатори, као и за снабдевање водом.

Део система има подземну локацију, због које се земљиште и користи као извор топлоте. За загревање овог типа потребна вам је бунар, сонда и измењивач топлоте. На територији куће постоји само уређај на чијем трошку се производи топлота и, по правилу, не захтева превише простора. На рачун овог уређаја регулише се температура и добија се топлотна енергија. Приликом уградње система потребна је мала гранчица цијеви и радијатора, а ако кућа има мале величине, онда је генератор инсталиран у подруму.

Рад на танким геотермалним пумпама

Геотермално загревање сеоске куће ради под условом правилне монтаже система и, ако је правилно инсталирано, специјална топлотна пумпа. Није сваки дом погодан за такав тип грејања.

нианси:

 • Може постојати ограничење на ослобађање;
 • Све зависи од дубине воде;
 • у зависности од површине локације у близини куће;
 • У близини мора бити извор у облику резервоара или бунара.

Алтернативно геотермално гријање (које се не смије мијешати с гелом) може се осигурати само с пумпом, а за провођење таквог сустава потребно је направити компетентно пројектирање, те га повјерити искључиво стручњаку. Да бисте изабрали најоптималнију варијанту пумпе, морате обратити пажњу на бројне карактеристике.

Не се захтева инсталација геотермалне пумпепревише простора

ЦОП је важан критеријум који указује на учинак производа. На пример, ЦОП 3 производи 3 кВ топлотне енергије по 1 кВ потрошене електричне енергије.

Како ће се геотермални контур бити наслаган директно утиче на продуктивност, и зависи од површине земљишта у којем ће бити постављен цевовод. Да би се направили прелиминарни прорачуни, довољно је да се површина грејања повећа за 3. Резултат ће показати колику количину простора на локацији треба да заузме. Једнако важна функционалност, као код куће, опремљена таквим системом гријања, треба загријавати зими и хладити љети. Ако након уградње инсталације не постигнете жељени резултат, онда морате провјерити да ли је кућа пропуха и отвора (вентилација). Ефикасност геотермалних пумпи је много већа него код других уређаја за грејање. Међу модерним моделима, често се налази да су они са ЦОП-ом 5.

Како направити грејање од земље

Приликом загријавања зграде подземним водама, треба напоменути да систем има тако важне предности као што су ефикасност и еколошка прихватљивост, а принцип дјеловања хидротермалне опреме може имати 3 типа.

1 виев:

 • Дубоке подземне воде могу се користити за примање топлоте у зграду;
 • Вода има високу температуру;
 • Због пумпе се подиже и загрева;
 • Затим пролази кроз шупљину измјењивача топлине, загријавајући кућу.

Другопут ће захтијевати потапање на дубину од 75 м у посебном резервоару у којем се налази антифриз. Са грејањем, уз помоћ топлотне пумпе, течност се подиже до измењивача топлоте, и чим се топлота испоручи, течност се враћа у резервоар.

Инсталација геотермалног грејања је довољно тешка, па је вредно користити услуге специјалиста

Трећи начин инсталирања геотермалног гријања је рад строја без земаљског вратила.

Топлота се напаја на трошак резервоара, ако је такав објекат у близини. Прецизније, хоризонтална сонда је инсталирана на дну резервоара, због чега вода улази у пумпу за грејање и слање измењивача топлоте.

Принцип геотермалног гријања приватне куће

За постављање геотермалног гријања постоји потреба за таквим компонентама као што су контура, резервоари, опрема у облику пумпе, измјењивача топлине. Вреди напоменути да електрана није потребна у овом случају. Загревање унутрашњости Земље може, према принципу акције, подсећати на рад уобичајеног фрижидера, а сам систем наставља да добија на популарности сваки дан.

Сви знају да Земља стално одржава топлину, па је стога могуће загријати је уз помоћ елемената који се налазе на површини земље.

Земља се загрева од магме, због чега се не смрзава извана. Топлотна енергија генерисана радом система гријања користи се за геотермално гријање, за којеинсталирана је специјална топлотна пумпа.

Важно је навести, да је за инсталирање геотермалног гријања потребно много финансијских средстава

.

Начело деловања је посебно, пошто:

 • Пумпа се ставља;
 • Измјењивачи топлине се постављају унутар земљиних рудника;
 • Прикључивање подземних вода на пумпу врши се на рачун водозахвата;
 • Вода се загрева;
 • Отпремљен преко простора измењивача топлоте.

Овај систем грејања има важну предност и састоји се у чињеници да је за електричну енергију потребно само 1 кВ, а умјесто тога може примати енергију у распону од 4-6 кВ. На пример, обични клима уређаји нису у стању да претворе чак 1 кВ електричне енергије у 1 кВ хладноће. Инсталирањем гријања на уштрб земљишта могуће је да се уложени новац искупи буквално за неколико година, међутим, омогућио је компетентан приступ уградњи и избору опреме.

Предности грејања куће топлотом са земље

Топлотна енергија на копну је алтернативни систем грејања у којем је инсталиран котао, али има много предности у односу на друге системе. Могуће је добити много више топлоте и смањити трошкове електричне енергије коју обични котлови захтијевају много. Систем је апсолутно сигуран, како са становишта животне средине тако и са становишта рада. Категорично искључује штетне емисије, као и тренутке као што су пожар и слично.

Загреватела дома от този с економското загревање от економската перспектива

Гориво неће бити потребно за управљање системомили хемијских агенаса, јер геотермално гријање ради само на природним ресурсима. Експлозије или пожари су строго искључени. Ако направите исправну инсталацију система, онда ће трајати 30 година без потребе за додатним одржавањем.

Гријање из земље властитим рукама (видео)

Такве шеме грејања дуго су се користиле у Сједињеним Државама и Шведској, а тражене су и заузимају водеће позиције међу системима који могу грејати куће са минималним трошковима. Инсталација овог типа гријања је сасвим могућа властитим рукама, али уз додатну физичку помоћ.