Геотермални систем грејања. Геотермални систем грејања код куће.

Геотермални систем гријања постаје све популарнији на тржишту климатског инжењерства. Топлотна пумпа осигурава функционалност механизма гријања и пружа могућност равномјерног гријања цијеле куће. Геотермално гријање се практично користи у приватним кућама.

правилности функционисања

Геотермални систем грејања је алтернативни начин грејања просторије. Њен рад је обележен високом ефикасношћу, без предрасуда према околини. То је трошковно ефикасна метода за генерисање топлотне енергије на рачун обраде енергетских ресурса земље, која се загрева из унутрашњости магме и одржава високу температуру због вањског облагања тла. За разлику од електроконвектора или топлог пода, систем геотермалног гријања куће пружа могућност загријавања не одвојене просторије, већ цијелог комплекса.

Следећи метод грејања функционише на следећи начин: топлотна пумпа, лоцирана на површини конструкције, ступа у интеракцију са измењивачем топлоте, спушта се у посебно пројектовану мину. Када се загрева, подземна вода тече кроз пумпу до површине механизма, обезбеђујући комплекс подземне топлоте.

Главна предност геотермалног система гријања код куће је минимална потрошња енергије за топлоту у распону од 4 до 6 кВ. За разлику од бојлера који није у стању да претвори јединицу електричне енергије у јединицу топлотне енергије, геотермална структура ради са високом ефикасношћу и брзо се исплати,исправно ради.

Карактеристике и методе рада

Изградња геотермалног грејног простора може се изградити независно. Потребно је узети у обзир величину рудника, његову дубину, локалну климу, врсту тла, структуру коре, подручје гријања. Дубина рудника треба да варира у опсегу од 25 до 100 м. Следећи корак је уградња у шахтове цеви које апсорбују топлотну енергију земље. Ињектор инсталиран на површини помаже у загријавању цијеви и осигурава просторије природним гријањем.

Рад геотермалног система грејања може се заснивати на три методе:

· Коришћење топлотне енергије подземних вода (течност се подиже топлотним ињектором и загрева, након чега улази у измењивач топлоте, ослобађајући своју енергију);

Експлоатација подземних вода са антифризом (антифриз се спушта на велику дубину, где се загрева и пумпа у измењивач топлоте);

· Грејање додатним резервоаром (хоризонталне сонде које се налазе на дну резервоара претварају топлоту воде у електричну енергију).

Рационалност сваке методе се оцјењује појединачно, на основу географских карактеристика локације зграде, присуства у близини подземних струја или акумулација. Пре него што изаберете ову врсту грејања, обавезно се консултујте са стручњацима.