Гдје почети изолацију буке унутарњих преграда

Преграде се користе за зонирање просторија у становима, приватним кућама, уредима и на јавним мјестима. Важно је осигурати звучну изолацију у свакој просторији.

Звучни таласи се шире и пролазе кроз разне препреке. Да бисте их задржали, морате смањити звучни притисак. За овај вал се рефлектује, користећи посебан звучно изолован материјал. Покупио га је индекс звучне изолације.

Тренутно је највеће интересовање звучна изолација преграда од сухозида, које се користи свуда. Сцреенсавер приказује дизајн партиција.

индекс звучне изолације

Параметар је подељен у категорију индекса изолације ваздушне буке (ширење звучних таласа у ваздуху) и ударних звукова (ширење кроз структурне елементе). Ова два параметра је тешко раздвојити.Обично се ваздушни простор узима у обзир, пошто се већи део буке преноси ваздухом.

Конструктивне конструкције варирају у својој заштити од буке. Индекс звучне изолације, који пружа значајну удобност, износи 54 дБ. На овом нивоу треба направити зидове између станова. Смањење за само 4 дБ смањује степен удобности на ниску. Удобне у смислу звучне изолације су унутрашње преграде с индексом од 43 дБ, а између тоалета и просторија треба бити око 50 дБ.

Својства заштите звука зависе од густине и дебљине преграда.Побољшање звучне изолације због дебљине зидованеефикасна метода . Повећање за 2 пута побољшава звучну изолацију за само 10-15 дБ. За одређивање тренутног индекса звучне изолације може бити на пријенос звука. Уобичајени разговор има снагу од 45 дБ, плакање бебе је 70 дБ, шапат је 20 дБ. Ако чујете разговор сусједа иза зида, онда је индекс испод 45 дБ. Проблем се може ријешити једноставним набавком материјала с индексом од 15-20 дБ на грађевинском тржишту. Ако зидаш зид, сусједи се више неће чути.

Изолација буке преграда укључује још један параметар - коефицијент апсорпције звука. Способност да се смањи снага апсорбовања звука има структуре које имају меку, зрнату, шупљу или празну структуру са хаотичном структуром. Улазећи у такве материјале, звук мора да превазиђе много препрека. Мерна скала коефицијента апсорпције је у опсегу од 0 до 1. Табела показује њену вредност за различите материјале. То показује да коефицијент и даље зависи од фреквенције.

Коефицијент апсорпције звука за различите материјале

\ т
Материјал, предмет Фреквентни одзив, Хз
125 250 500 1000 2000 4000
гипсани малтер 0.02 0,026 0.04 0.062 0.058 0.028
гипс од кречњака 0.024 0.046 0,06 0.085 0.043 0.056
Плоче од дрвених влакана (ХДФ), 12 мм 0.22 0.30 0.34 0.32 0.41 0.42
Гипсани панел 10 мм са зидним размаком од 100 мм 0.41 0.28 0.15 0.06 0.05 0.02
Паркет за паркет 0.04 0.04 0.07 0,06 0.06 0.07
Подне плоче на трупцима 0.20 0.15 0.12 0.10 0.08 0.07
Затворени оквири 0.35 0.25 0.18 0.12 0.07 0.04
лакирана врата0.03 0.02 0.05 0.04 0.04 0.04
Вуна у тепиху дебљине 9 мм у бетону 0.02 0.08 0.21 0.26 0.27 0.37

Материјал лопта са коефицијентом 0,4 на дебљини од 5-10 цм сматра се погодном за апсорпцију звука. Проблем је губитак простора у просторији под звучном изолацијом.

Што је већи коефицијент апсорпције, то су боље звучне изолационе особине материјала, али се истовремено смањује рефлексија звука.Ова два параметра у једном материјалу су слабо комбинована: повећање једне од њих доводи до смањења у другом. Излаз је употреба вишеслојних панела, који треба да се користе као звучна изолација и звучни изолациони слој, као и ваздушне празнине. На граници различитих окружења, када звук улази из једног у други кроз ваздушни слој, он такође губи своју моћ.

Звучна изолација преграда са ГКЛ

Конструкције од гипсаних плоча (ГКЛ) које постепено замењују друге, не носе преграде. Приликом рјешавања проблема одвајања простора у зони увијек треба осигурати звучну изолацију унутарњих преграда. Када се реше сложени задаци, трошкови за то ће бити минимални.

Само по себи, партиције са ГЦЛ-ом имају звучну отпорност, али се могу знатно повећати једноставним мерама:

 • употреба специјалних материјала за звучну изолацију;
 • облагање зидова специјалном технологијом;
 • употреба звучних изолатора за оквир;
 • коришћење посебног профила;
 • повећање удаљености између регала;
 • наношење оквира веће дебљине;
 • повећање дебљине облоге;
 • употреба специјалних материјала као пуниоца оквира.

Преграда од гипсане плоче је направљена у облику сендвича: спољашња љуска са ГКЛ, а унутар пунила је постављена.

Бука изолације унутрашњих преграда од гипсаних плоча врши се у комплексу са подом и стропом.

Преградне зидове можете направити посебним акустичним сухозидом. Додатна апсорпција буке у унутрашњости ствара слој нетканог материјала који је залијепљен на плоче. Ако им цијена није добра, можете се извући из положаја због пунила. Порозне плоче у прегради су главна средства за апсорпцију буке.

Изолација унутрашњих преградних зидова од буке је немогућа, ако се не узме у обзир метални оквир, који је велики проводник звука . Под полазним хоризонталним профилима се наноси заптивна трака, а сви метални спојеви се израђују од полимерних заптивача. За фиксирање је могуће применити полимерне чворове.

Једна страна оквираје покривен са ГКЛ, након чега су положене комуникације, монтиране и прикључене утичнице и прекидачи. Апсорбер апсорбује чврсто у унутрашњост преграде. Између тепиха не сме бити слободног простора. Лопта се затвара мембраном или порозном траком. ГКЛ је трајно причвршћен на другој страни. Када се све затвори, мали отвори и празнине се запечате.

Примена нових развоја

Конкуренција на грађевинском тржишту присиљава произвођаче да траже начине за побољшање квалитета производа.Да би се то постигло, рад се обавља у следећим правцима:

 • акустична израда сувог зида;
 • употреба посебног пунила са својствима апсорпције буке за преграде;
 • еластичне подлоге испод оквира, смањујући звук од удара;
 • пуњење преграда и стварање лажних зидова;
 • прскање целулозних влакана унутар преграда.

ацоустиц дривалл

Компаније Кнауф и Акку-Лине овладале су производњом акустичног сувог зида, што смањује буку када се унутрашњост и унутрашњост уклањају. Повећана звучна изолација преграде се постиже захваљујући великом броју отвора који стварају рефлексију која пролази кроз звучни вал усмјерен на површину зида. Осим тога, на картонски страни, не ткани тканина упија звук.

Заптивач који апсорбује буку унутар преграда

Звучна изолација преграда од гипсаних плоча такође подразумеваприсуство апсорбујућег звука између њих. Исте компаније су укључене у његов развој.Екстензивно коришћени пјенасти полистирен - термопласт од пјене из растопљених гранула са ваздушним шупљинама . Материјал се такође успешно носи са функцијом топлотне изолације. Додавање ватроотпорних средстава може повећати отпорност пене на полистирен. Судећи по мишљењу купаца, домаћи пјенасти полистирен је веома лош топлотни изолатор.

Плоче од минералне вуне имају висока заштитна својства против ширења звука.Компанија Кнауф производи широку палету плоча од акустичне камене вуне, од којих се 4 цм често користе за звучну изолацију зидова. За ефикасно расипање звучних таласа, од великог значаја је хомогеност плоча, које су акустични мотори компаније Роцквоол.

Материјали за преграде са побољшаним звучним изолацијама су скупљи од обичних, али уз њихову помоћ, потпуну изолацију буке. Осим тога, можете користити пунило мање дебљине, што ће смањити трошкове и губитак простора.

Висококвалитетни апсорбери буке су мембране направљене од танке траке са длакавим премазом.Лопта може бити дебела од 2,5 до 12 мм.

Полиестер или пена полиуретански панели се користе за унутрашње пуњење и за стварање лажних зидова. Неке од њих могу бити опасне по ватру због садржаја запаљивих супстанци.

Најјефтинији пуњач зидова сухозида је пена.БУ одређеној мери, смањује буку, али је њена ефикасност мала.

Прскање премаза за апсорпцију звука

Често се користи прскање целулозних влакана лепљеним компонентама, због мале цене и могућности механизације процеса. Метода се користи за корекцију акустике у забавним и јавним просторима.

Готови премази «Сонаспраи» имају текстуру врсте малтера испод длаке. Може бити грубо или чак, у зависности од величине целулозних пахуљица. Пошто премази изгледају спектакуларно, боје се уносе у раствор у различитим нијансама. Бојење премаза може се извршити након наношења.

Могућност распршивања пјенастог раствора целулозе на површини зидова и плафона од грађевинских материјала елиминише потребу да се створи оквир који се користи за држање лимене облоге са ГЦЛ. Технолошки и економични процес омогућава тиму професионалаца да обезбеде продуктивност од 300 м? по дану

У присуству потребне опреме, изолација буке унутрашње преграде од сухозида може се побољшати наношењем целулозе изнутра.

Грешке у инсталацији звучне изолације

 • Довршавање простора само материјалом који апсорбује звук.Да би се повећала звучна изолација потребно је користити га заједно са звучно изолационим панелима, као и коришћењем масивних ограда са акустичким решењима у суседним подручјима.
 • Локацијабучна инжењерска опрема било гдје у згради са звучном изолацијом.Ефикасност материјала за звучну изолацију је ограничена. Није увек могуће обезбедити поуздану звучну заштиту од инжењерске опреме. Увек се мора налазити на удаљености од заштићених подручја.
 • \ т Звучно изоловане унутрашње преграде само због високе вредности индекса звучне изолације.То није довољно, јер се звук протеже и на комуникације и грађевинске конструкције.
 • Звучна изолација зида од три слоја сухозида са пунилом.За већу ефикасност треба да изаберете специјалне материјале који апсорбују звук, користите еластичне размакнице између оквира и грађевинских конструкција, и заптивајте фуге.
 • \ т Звучна изолација просторије са суптилним, али ефикасним звучним изолацијама.Шумска баријера се може створити само уз помоћ конструкције "масовно-еластичне масе", гдје је минимална дебљина 40-50 мм.

Видео: како направити партицију сухозида

Стварање акустичне заштите просторија на штету партиција треба да се заснива на познавању принципа пропагације звучних таласа и ефикасних средстава за борбу против њих. Максимални ефекат се постиже имплементацијом комплекса мјера за изолацију буке.