Гдје и када се користи метална цијев за ожичење

Металне цеви у електротехници

Металне цеви за ожичење се често користе. У многим случајевима, ово је једина могућа опција за полагање жице. Али понекад се таква заштита користи прекомјерно или погрешно. Стога смо одлучили да појаснимо услове и обим примене металних и неметалних цеви за инсталацију ожичења.

Опсег употребе цеви за инсталацију ожичења

Избор начина полагања жица регулисан је тачком 2.1 ПУЕ. У њему се утврђују услови за електричну и пожарну сигурност електричних инсталација. А ако се спојите како бисте извршили инсталацију жица, избор методе мора задовољити оба ова захтјева.


На слици су приказане различите варијанте коришћења цеви у електротехници

 • У складу са условима за електричну сигурност, неметалне цеви се могу користити за инсталацију ожичења на отворен начин са спољном инсталацијом. Осим тога, могу се користити и као додатна заштита приликом полагања у канале или испод слоја жбуке за уградњу скривеног ожичења.
 • Челичне цеви се могу користити као додатна заштита, у складу са табелом 2.1.2 ПУЕ, практично у сваком случају. Изузетак је само посебно влажна просторија, као и инсталација спољног ожичења.
 • Али под условима заштите од пожара све је много компликованије. Овде све зависи од површине на којој инсталација припада. Може се спалити и спалити или пропуштати.
 • Челична цев заОжичење се мора користити приликом инсталирања отворене методе на запаљивим површинама, ако се жица или кабл користи без додатне заштите. Ако се инсталација врши на негоривим површинама, онда није довољно користити металне цеви.
 • Приликом уградње скривене жице на запаљиве површине са незаштићеним жицама, потребно је користити и челичну цијев. Ако се користи пластична цев, онда треба да се обезбеди подлога између ње и базе ватросталног материјала.

Обратите пажњу! Ватростални материјал, који је постављен између цеви и површине, мора да се избацује са свих страна из цеви на растојању од најмање 1 цм

 • Може ли се челична цијев за ожичење користити са скривеним начином монтаже на негориве конструкције. У том случају, ако је цев направљена од запаљивих материјала, треба је додатно омалтерисати.

Типови цеви за ожичење

Сада је време да изаберемо челичне цеви за ожичење. Разликују се по материјалу израде, дебљини зида и неким другим параметрима. Осим тога, зауставимо се на пластичним цијевима, које у неким случајевима могу бити незамјењиве.

пластичне цеви

Пластичне цеви се користе као заштита ожичења у влажним просторијама и спољашњој инсталацији. Они су прилично различити по материјалу и главним својствима, али у већини чине прилично добромеханичка заштита жица.


Пластичне цеви за ожичење

\ т
 • Тренутно се производе полипропиленске цеви. Могу бити глатки и валовити. Често су полипропиленске цеви ојачане алуминијумом или бакром, што повећава њихову стабилност и поузданост.
 • ПВЦ цеви имају добре механичке карактеристике, али нису толико флексибилне. Стога је њихова примјена у електротехници донекле ограничена.
 • Полиетиленске цеви високог и ниског притиска одликују се високом флексибилношћу и одличним механичким својствима. А ако се производи од полиетилена ниског притиска практично не користе, онда се њихови аналози полиетилена високог притиска широко користе у електротехници.
 • Предности пластичних цеви могу се приписати једноставности њихове инсталације сопственим рукама. Имају малу тежину и добре механичке карактеристике. Такве цеви нису подложне дејству хемијски активних супстанци и корозије и имају добре диелектричне особине.
 • Истовремено, упутство о њиховој примени има озбиљна ограничења, која се, пре свега, односе на сагоревање овог материјала. Због тога употреба пластичних цеви за монтажу на запаљиве површине има низ ограничења. Поред тога, неосетљивост на такве цеви од глодара може се приписати недостацима.

металне цеви

Метална цев за ожичење се користи за механичку заштиту жице. Разликује се по својим својствима као што су: материјал за израду, пречник цеви и дебљина зида.Називају се танке цијеви дебљине зида од 1,6 до 2,5 мм. Уобичајене исте цеви имају дебљину зида више од 2,5 мм.

Металне цеви у електротехници

\ т
 • Цеви су водоводни цевовод пречника од 4 до 10 мм, водовод пречника од 10 до 50 мм и електрично заваривање пречника од 15 до 50 мм. Сви они могу имати различиту дебљину зида, на основу чега се одређује и њихова примена и начин инсталације.
 • Челична цев за ожичење са дебелим зидом се обично монтира заваривањем. Такве цеви се одликују релативно ниском цијеном, практично потпуном отпорношћу на температурне разлике и високу издржљивост. У исто време, трошкови инсталације таквих цеви су прилично високи, они захтевају додатну обраду у облику боје, а животни век услуге није веома висок.
 • Металне цеви за ожичење са танким зидом причвршћују се навојем или посебним причврсним елементима. Њихове главне предности укључују ниске трошкове и трошкове инсталације. Истовремено, према параметрима као што су издржљивост, трајност и могућности примене, они у великој мери губе на својим колегама дебљи зид.
 • Ако тражите дуже трајне цеви, онда можете обратити пажњу на поцинковане цеви. Трајност таквих производа знатно премашује трајност челичних цијеви, али је овај увјет испуњен само правилном инсталацијом. Значајан недостатак је и цијена таквих производа.

Обратите пажњу! При заваривању поцинкованих цеви на конвенционалан начин, слојцинк премаз је уништен. Као резултат тога, они захтијевају неку врсту додатне обраде у подручјима спојева, или флукс треба користити тијеком инсталације. Такође треба имати на уму да се приликом заваривања са таквим цевима ослобађају отровна једињења.

 • Цеви од нерђајућег челика су такође представљене на тржишту. Такви производи, наравно, имају веома дуг животни вијек, али с обзиром на њихову цијену и сложеност уградње, рационалност њиховог кориштења као заштите ожичења је упитна.
 • Посебан елемент су бакарне цеви за ожичење. Ова верзија цијеви појавила се релативно недавно и још није имала времена да се докаже. Али у многим случајевима то може бити оптимално. Јер, с обзиром на релативну лакоћу инсталације, естетику и трајност таквих цеви, у многим случајевима они могу бити идеална опција.

Примена бакарних цеви

 • Цеви од бакра за ожичење су прилично пластичне, отпорне на дејство многих хемијски активних супстанци и нису подложне корозији. Главна препрека њиховој широкој употреби је њихов трошак и слаба отпорност на хабање.
 • Желео бих да поменем и профилне цеви, које су у последње време све више примењиване. Њихова главна разлика је њихов облик, који се разликује од усвојеног круга. У неким случајевима то може бити одлучујући фактор. Могу бити танкозидне и дебелостене, ау другој практично се не разликују од других врста цијеви.

закључак

Каковидите, металне цеви за ожичење и њихови пластични колеге имају прилично велики избор. Омогућава вам да изаберете производе који су савршено прилагођени вашим специфичним условима.

Не треба заборавити да се танкослојне цеви не могу користити у подручјима опасним од пожара. У принципу, челичне цеви се не смеју користити у влажним просторијама или спољашњој инсталацији. Па, ако вас занима како инсталирати различите цијеви, видео на нашем сајту ће вам помоћи у томе.