Фурнирана врата: шта је природни фурнир, његова производња и врсте, фотографије и прегледи производа

Међу бројним предлозима на тржишту грађевинске робе, фурнирана врата заузимају значајно мјесто, јер омогућују да се топлина и естетика дрва унесу у ентеријер по приступачној цијени. Како изабрати право фурнир врата?

За почетак, морате разумети неке од карактеристика овог материјала, наиме:

Шта је то фурнир и фурнирана унутрашња врата? Како их производе? Које су сорте? Како се бринути за сличне производе?

Фурнир и његове сорте

Фурнир је својеврсни поклопац за репрезентативну основу крила врата, као и пресвлаке за кауч који даје коначан изглед намјештаја.

Врсте фурнира за врата су два типа. Један од њих има потпуно природно порекло, други је синтетички.

Природни фурнир за унутрашња врата је сачињен од танких плоча изрезаних из комада дрвета помоћу машина за блањање.

Дебљина реза је од неколико милиметара до пола центиметра. Један квадратни метар дрва у дебљини од 5 цм може направити до 50 квадратних метара фурнира. Тако фурнир помаже да се реши чак и проблем економске потрошње природних ресурса, посебно шуме.

Генерално, природни фурнири се праве од вредних врста дрвета: листопадног или црногоричног.

Екошпон је делимично вештачки материјал, који је у суштини полимерни филм са крхотинама дрвених влакана на површини панела од МДФ-а или иверице, који имитира текстуру и узорактрее

Еко-продавница је понекад јефтинија, али потпуно природни материјал има неке предности које нису доступне за пластичне производе.

Прије свега, то је еколошки прихватљиво и сигурно за природно дрво. Врата, фурнири који не испуштају штетне паре под утицајем повишених температура, препоручују се за употребу у дечијим собама иу спаваћој соби.

Мало тело је најосетљивије на различите излучевине, које долазе из пластике ниског квалитета, ау спаваћој соби проводимо већину времена његовог живота. Због тога, потреба за пружањем најудобнијег одмора покреће жеља многих људи да купују фурнирана врата од природног дрвета.

Важан фактор је да фурнирана врата имају различиту структуру и цртеж дрвета. За разлику од једнобојног и истог "шаблона" од ламинираних дизајна, производи од природног фурнира имају јединствен шарм и јединственост.

Фурнирана врата могу трајати више од 10 година (или чак више од 15 уз правилну његу). Још један плус је дуготрајност производа од фурнира.

Једна од главних предности природног материјала је широк избор различитих врста дрвета. Трешња, храст, венге, јавор и друге вриједне пасмине пружају могућност уживања у разноврсним бојама и текстурама дрвета.

не-природни фурнир

Варијације природног фурнира су:

 • Фурнир, омамљен или модификован фурнир;
 • Мултисхоп.

Такозвана фаинлине језанимљива разноликост фурнира. Израђује се љуштењем дрвета и његовим накнадним бојањем. Лишће дрвета од јефтиних дрвећа са високим растом, на пример, топола или јоха, обезбеђују потребну сенку за израду врата, што чини да материјал изгледа као вредно дрво. На овај начин се стварају занимљиве комбинације боја и комбинације које дају необичан изглед површинској текстури производа.

Мултипост је врста фурнира, сличан оном у које се спушта, с разликом да је његова површина мало налик на дрво. То је симулација различитих декоративних узорака: пруга, ћелија, а такође можете имитирати текстуру тканине.

Израда фаин-лине

Након љуштења, изабрани су дрвени лимови сличне текстуре и узорка, затим су залијепљени и прешани хидрауличном пресом и обојени. Када је материјал спреман и формиран у блокове или плоче, из њега су засађени листови потребне дебљине за фасетирање.

Предности винил линен фурнира су:

 • Материјал је сигуран и еколошки прихватљив
 • Одлична отпорност на температурне флуктуације и осцилације влажности;
 • Не постоје типичне неједнакости и недостаци у дрву;
 • Флексибилност и пластичност сличног фурнира омогућава да се користи за лепљење заобљених површина.

Добијени производ није лошији од карактеристика природног фурнира и садржи у свом саставу: 94% дрва; 0,3% боја и 7% љепила.

Недостаци модификованог фурнира су великипорозна површина и ломљивост, због чега се за производњу троши много љепила.

Карактеристике производње фурнираних врата

Фурнирана унутрашња врата - ово је веома популаран производ на домаћем грађевинском тржишту, који је дизајн оквира, пунила и плоча, покривен драгоценим дрвеним фурнирима.

Најчешће се фурниране конструкције изводе у две варијанте: од дрвета или МДФ-а.

Производња фурнираних врата је могућа из низа дрва као базе. Изгледа овако:

 • Одабрани су и залијепљени различити комади природног дрвета;
 • Производ се пресује, калибрира и производи другим манипулацијама како би се постигао ефекат покривача;
 • Површина се наноси на фурнир било којег дрвета;
 • Врата спремна за бојење.

Постоји и економска варијанта са другом производном технологијом. Унутар платна налази се посебна шупљина, која је испуњена валовитим картоном, а на врху је причвршћена МДФ плоча и завршна обрада.

Изградба на вратите на економска класа е:

.
 • Лешина јефтиног дрвета, најчешће бора;
 • Пунило у облику валовитог картона;
 • МДФ-панел причвршћен за оквир;
 • Природни фурнир над њим;
 • Заштитни премаз за лакирање који ствара водоотпорну површину.

МДФ плоча је спојна веза између базе и премаза. Причвршћује се на оквир тако да простор између двије плоче може бити испуњен валовитим картоном (посебан материјал којиствара структуру врата, а служи и за звучну изолацију). Картон испуњава шупљину унутар врата, попут ћелија меда, тако да је структура издржљива и издржава механички удар.

На врху сваког листа МДФ-а, хладним или врућим поступком се наноси природни фурнир. Након тога се на врата наноси премаз за боју и лак како би се заштитила површина. Омогућава вам да заштитите вратно крило од оштећења и омогућите експлоатацију фурнираних врата у просторијама са високом влажношћу.

Производња фурнираних врата у економској класи је скоро иста као и производња ламинираних врата, разлика је само у неким технолошким процесима.

У ламинираним вратима, горњи слој се састоји од умјетног филма који опонаша дрво. Код производа од фурнира, горњи слој је рез од дрвета са заштитним лаком.

Стављање фурнира на површину

Постоје два начина лепљења фурнира:

 • Хот;
 • хладно;
 • Вруће прешање

  Употреба лепка на бази формалдехида се најчешће користи за лепљење фурнира на површину МДФ-а, која није веома безбедна за људско здравље, али је јефтинија од лепљења, која се користи на "хладни" начин. Процес лепљења се одвија на температурама изнад 100 степени.

  хладно пресовање

  ПВА љепило се користи, сигурније, иако скупље. Температура на којој се врши лепљење површине и фурнира - од 30 до 35 степени.

  У почетној фазиИзрада лепљења предњег дела крила врата, затим бочних зидова. Након сушења, лепљење супстанци и њихово стврдњавање доводи до полирања површине, уклањања сувих остатака лепка и других недостатака. Завршни корак у обради јединице врата је премаз лака.

  Уз помоћ фурнира можете украсити и метална врата. Фурнирана метална врата са спољне стране су еко шпон или други вештачки аналогни, а изнутра - природни фурнир. Да бисте то учинили, на металној тканини причврстите МДФ-крпом љепилом и вијцима. Затим се технологија жбукања понавља исто као и за дрвена врата.

  Избор врата са фурниром

  Врата прстију имају неке супротне повратне информације од купаца о њиховим карактеристикама и практичности. У већини случајева, то је због чињенице да на тржишту постоји много лажних и бескрупулозних произвођача врата. Како не грешити у избору врата за дом?

  Прије свега, потребно је купити врата од провјерених произвођача, који имају значајно искуство у овој области. Пожељно је, наравно, да се компанија није бавила производњом свега и одједном (намештај, врата и друго), а специјализовала се само у једном сегменту тржишта.

  При куповини фурнираних врата важно је обратити пажњу на слику која се налази на вратима истог модела. Ако се то исто понавља и текстура се не мења, кутија и крило врата су покривени ламинатом или вештачким фурниром.

  Поред тога, површина производа мора битида буде глатка, без неједнакости и огреботина, пукотина и чипса. Такође, проверите како чврсто "седи" фурнир на вратима, не би требало да буде нигде. Такође је важно како мирис унутрашњих врата. Ако блок врата добије неугодан мирис љепила и других страних мириса, таква врата је боље не купити.

  Прстена врата имају различите конфигурације и боје, није вредно ослањати се искључиво на фотографије од произвођача, барем морате питати да дате узорак текстуре и боје фурнира.

  Брига за врата

  Дрвене конструкције захтевају редовну превентивну негу, а производи од фурнира нису изузетак.

  Где почети да се бринете за врата од фурнира? Пре свега, неопходно је обезбедити производе пенумбре и индиректне сунчеве светлости. Пошто на директној сунчевој светлости облога од фурнира блиједи и губи своје нетакнуте квалитете.

  Избегавајте улазак великих количина влаге на фурнир. Прање и трљање абразивних прашака дрвеним фурнираним вратима не могу, за то је потребно користити меке марамице за чишћење без алкохола, јер се могу појавити бијеле мрље.

  Брига о фурнираним вратима врши се уз помоћ једноставне, благо влажне крпе (од микрофибера, као опција) и лакирања за дрво. У случају озбиљне контаминације, користите обичан раствор сапуна.

  Машина за полирање на бази воска има својства прљавштине и прашине, а површина врата након третмана ће остати чиста дуго времена.