Фондација УХП властитим рукама: видео, фото

Фондација УСХ властитим рукама није тако тешка као што се чини на први поглед. Многи грађевинари приликом изградње куће воде рачуна о шведској пећи, захваљујући својим очигледним предностима. Рецимо у чланку о очигледним предностима и недостацима УХП како да самостално сипамо темељну плочу на шведску технологију. На крају чланка, погледајте видео на ову тему, који говори о цијелој технологији уградње УХП-а самостално.

УХП је врста топлих плоча. Грејна плоча је постала раширена у тешким сјеверним климатским увјетима. Изолација шведске плоче обавља бројне важне функције: темељ зграде, бетонску подну облогу, опремљену системом топлих подова. Са технологијом, дизајн смањује губитак топлоте и смањује трошкове грејања.

Изолација шведске пећи: минуси и плусеви

Технологија темеља увијек је подложна различитим иновацијама због појаве нових грађевинских материјала. Фондација УСХ појавила се не тако давно, стога је потребно почети разматрати све недостатке и предности УХП-а. Ова технологија је компликована и скупа (погледајте видео калкулације уштеда на грејању), али има значајне предности:

  1. Површина плоче служи као темељ и приземље првог ката.
  2. Недостатак шавова, што је важно за полагање плочица или сипање полимерног пода.
  3. Плоча смањује влажност у затвореном простору, пружајући удобну микроклиму.
  4. ХБС је погодан за изградњу кућебило који материјал, али не више од три спрата.
  5. Али што је најважније, ова подлога није захтјевна према врсти и стању тла.


Схема уређаја изоловане шведске плоче

УХП властитим рукама: технологија

Погледајмо корак по корак упутства УХФ уређаја сопственим рукама. Све операције се морају изводити у складу са препорукама градитеља. УХП је добро осмишљен и свако одступање од постојеће технологије ће довести до додатних трошкова. Јединица темеља састоји се од три главне фазе: припрема тла и полагање комуникација, армирање плоче, лијевање бетона.

Припрема основа, комуникација


Пхото Припрема УХП терена, полагање изолације и комуникација

За почетак, у току је обиљежавање темељне јаме на локацији. Дубина темељне јаме треба да буде у распону од 30 - 40 центиметара. У бази је геотектол, затим се врши излијевање и изравнавање јаме са песком. За изолацију темеља користи се ЕППС (екструдирани пјенасти полистирен), који је затворен на основном тлу.

Прије полагања ЕППС-а, тло треба темељито залепити и пролијевати водом да би се прошло скупљање. Под угријаним штедњаком треба унапријед поставити и заштитити од смрзавања све потребне комуникације: изолирати канализацијску цијев и воду из бунара до куће. Након завршетка радова, можете прећи на сљедећу фазу - ојачање шведске плоче и оплатне јединице.

Геотекстили у дизајну служе за заштиту мешања тла и лопатице, слободне течности влаге кроз себе.

Ојачање основне плоче


Пхото Ојачање основне плоче шведском технологијом

Приликом плетења арматуре, водите рачуна да размак између шипки буде мањи од десет центиметара. Арматура штити подлогу од пукотина приликом савијања оптерећења која су могућа при кретању тла. Ако се користе метални прикључци, шипке могу бити заварене или плетене жицом. Али данас све више девелопера преферира појачање од стаклопластике.

За разлику од металних шипки, арматура од стаклопластике искључује повећан пренос топлоте, јер је метал у темељима "мост хладноће". Поред тога, арматура од стаклопластике има сличан коефицијент топлотног ширења са бетоном, није склон распадању. Према својој снази, шипка од фибергласа премашује метал при једнакој вредности пречника.

Монтажа шведске оплате


Пхото Уградите УХП темељ властитим рукама

Главни елементи оплате шведске пећи са загревањем су даске или ОСБ плоче. Приликом лијевања бетонске мјешавине на оплату ће се дати јак притисак, тако да даске треба да буду јаке, а по ободу их треба додатно ојачати носачима. Шешири и вијци у оплати треба да буду дизајнирани према ван да се конструкција растави што је брже и лакше могуће.

Унутар, на оплати се може хидроизолирати ТецхноЛаст Бо или обичанрубероид. Материјал ће заштитити бетон од импрегнације кроз рупу у оплати и послужити за хидроизолацију темеља куће. У видеу на крају овог чланка можете видети сву технологију сипања УХП-а сопственим рукама: од припреме базе, монтаже оплате, комуникација и окова до пуњења УХП-а.

Пуњење УХП бетонским раствором


. Пуњење УХП сопственим рукама

Пуњење темеља - ово је завршна фаза са независним уређајем УХП. За темељ користите фабричку бетонску мјешавину. Приликом лијевања бетона, пазите да нема празнина у дизајну. Могуће је кондензовати бетон при ливењу вибрационом методом уз помоћ специјалних уређаја, или ручним алатом за цијеђење и равнање бетона у оплати.

Од квалитативног печата од бетона, чврстоћа шведске плоче ће зависити. Након пуњења УХП треба пратити двије седмице како би се осигурало да се бетон увијек навлажи - сипајте из кашике или цријева. Запамтите да је брзо сушење бетона пукотина. И после две недеље биће могуће да се настави са подизањем зидова, током којих ће бетон добити око 70 одсто своје снаге.

Видео. Изолација шведске технологије пећи