Фиксирање балустера и стубова: практични савети

Лако је поправити балустере, тако да нема потребе да се обраћате стручњацима. Разноликост стилова и боја у овом случају у потпуности зависи од маште и жеље власника дома. Али леп изглед - није најважнији за степенице. Сигурност и практичност путовања - то су фактори који се не могу потценити. Уз ове функције, одлични стубови, ограде и балустери су незграпни.

Како инсталирати балустере на степеницама: пројектни параметри

Балустери представљају вертикални отпор који се налази између степеница и шина. Његова главна сврха је да спречи особу да падне, пружајући удобно и сигурно подизање и спуштање. Поред тога, балустери могу послужити и као украс, дајући неку врсту наглашавања унутрашњости просторије.

Причврстите такве подупираче, осовине (степенице бочних зидова) или конопац.

Приликом куповине степеништа потребно је провјерити да балустери не висе у жљебовима

За будућа степеништа нису само лијепа, већ и различита поузданост,морате слиједити неке препоруке и правила када се постављају:

 • Балустери су причвршћени на два мјеста - на рукохватима и неком другом елементу дизајна;
 • Директни рукохвати треба да буду једноставни за употребу;
 • Препоручује се да висина ограда не буде мања од 80 цм, сматра се оптимална опција - 90 цм;
 • Инсталацију подупирача треба извести равномјерно, са кораком од 10-20 цм (у присуству мале дјеце - што је мање простора, сигурније).

Посебну пажњу треба обратити на причвршћивање доње и горње балустере на прикључак, чиме се постиже максимална издржљивост. На крају крајева, ови регали имају главно оптерећење.

Дебљина носача у овом случају није нарочито важна, јер не утиче на сигурност дизајна. Све зависи од жеље власника.

Како причврстити балустре за степенице: њихове сорте

Балустери могу бити израђени од разних материјала - бетона, дрвета, метала, стакла, природног или декоративног камена. Нешто самостално стоји на прамцу.

Безбедне балустере на дрвеним степеницама могу се заврнути

Размотрите најчешће типове носача на материјалу од којег су направљени:

 • Дрвени балустери - сматрају се класичним и погодни су за готово сваки стилски дизајн куће. Њихове варијанте су бројне, тако да и најзахтевнији власник може да нађе подршку. Предности оваквих балустера се могу приписати чињеници да дрво - природни и еколошки материјал.
 • Метални сталци су, по правилу, резбарени елементи различитих конфигурација и величина са различитим орнаментима.
 • Стаклени ступови имају врло необичан и оригиналан изглед. У овом случају, материјал се подвргава посебном материјалу пре употребеУгаси или употреби триплек који је познат по својој снази.

Када се слагање може ограничити на неки материјал и користити неколико. Најважније је да се они не протурјече и не комбинују. То такође утиче на избор монтаже носача.

Како да ставите балустере на степенице својим рукама: руководство

На избор начина уградње ограде директно утиче врста конструкције љестава. Ако је носиви елемент мердевина вуча, онда су баластири причвршћени на њега, а ако су коосури степенице, а носачи на под или на последње мердевине.

Процес постављања ограде се изводи у следећем редоследу:

 • Балустери су на ивицама;
 • Утврђује се мјесто гдје ће се налазити потпорњи помоћу ужета или грађевинског нивоа;
 • Маркер или креда обележавају средње балустере;
 • Сечење врхова торњева под истом косином испод које се налази степениште.

Пре него што почнете да постављате балустре, вреди гледати образовне видео снимке

Ако су балустери причвршћени на врху ужета или постоје одређене карактеристике уређаја за степенице - изводи се рез доњег дијела носача.

Постоје три начина за поправљање балустера са дрвета:

 • Уз помоћ игала.За то је направљена мала рупа у средини балустера на дубини од око 80 мм. Пожељно је да је сама игла поцинкована - штити је од појаве рђе. Затим се игла убаци у резултирајућу рупу, остављајући је да говоринегде 50 мм, и фиксиран лепком. Затим избушите рупе у степеницама и на исти начин на који љепило фиксира ослонце.
 • Скенери.​​Све почиње од припреме отвора на деловима балустера и на степеницама посебно за сцонце, које се такође фиксирају помоћу лепка. Тада почиње подизање носача. Након што се љепило потпуно осуши, можете поставити рукохват.
 • Самонарезивање - најлакша опција.Најважнија ствар је да су нехрђајући. Код вертикалног отпора, вијак је завртањ у куту са стране на такав начин да дјелујући дио може мирно ући у корак степеница.

Када се ради са дрвеним балустерима, није потребно користити нокте, јер временом таква конструкција може почети да губи своју стабилност и тресење. Што ће, наравно, утицати на његову сигурност.

Што се тиче стаклених или металних ограда, оне се генерално продају заједно са посебним причврсним елементима и већ су направљене рупе. Њихова инсталација није посебна потешкоћа.

Монтажа балустера на степенице: алгоритам акције

Направите балустерс на ваш дравстринг са својим рукама је лако. Можете их причврстити бочно са спољне стране иглом или клиновима, а можете га инсталирати одозго.

Алгоритам дејствиа следва:

 • Фокусирајући се на нагиб степеница, исеците горњи и доњи дио балустера;
 • Одредити локацију носача на прамцу;
 • Избушити отворе за причвршћивање елемената (на балустре и на вучу), који се затим фиксирају помоћу лепкаограде;
 • Балустин је уврнут у лук.

За постављање балустера на посуду одозго, можете користити подбиаласинику, која је дрвена даска са жлијебом, која се намеће на прамцу.

Пре постављања балустера на лук, треба да ставите етикете тамо где ће бити постављене

За причвршћивање подбалалисенника, користите самоурезне вијке или ПАВА. Затим су та места уметнута у рекове и причвршћена вијцима, који би требали бити нагнути директно у самој балустради и бити окомити на шину.

Створени простори између балустера могу се затворити украсним тракама.

Што се тиче причвршћивања стубова на лук, то се дешава на следећи начин:

 • На дну балустера постоје посебне рупе;
 • Полица је одсечена испод жељеног нагиба;
 • Затим су балустери причвршћени чавлима и бушеним рупама у ужету;
 • Затим су екстремне балустуре причвршћене на прамац љепилом.

Да би дрвени стубови били поузданији и стабилнији, препоручује се употреба додатне бочне фиксације.

Ми радимо своје руке: како инсталирати балустере на степеницама (видео)

Бавећи се постављањем балустера и носећих стубова, мора се схватити да главни нагласак мора бити на снази темеља било које ограде. Усклађеност са свим правилима и препорученим параметрима учиниће степенице најудобнијим и сигурнијим.