Фасадни малтер (92 фотографије): топла складишта за вањске радове и фасадне декорације, минерална и терразитна жбука за зид

Један од најједноставнијих и најтрајнијих начина да се фасадама зграде дају атрактивни изглед - користити гипс за вањске радове. Овим материјалом можете не само да пружите естетску привлачност структуре, већ и да га заштитите од штетних утицаја околине.

Правилним избором малтера и усклађености са техником извођења радова може се и поравнати површина, сакрити неравни углови, побољшати изолационе карактеристике зграде.

Гипс, у преводу са италијанског, значи "креч, гипс, алабастер". Ови материјали су били основа првих таквих решења. Данас је материјал синтетичка смеша, која, у зависности од врсте, садржи цемент, песак, силикон, акрил и друге.

Карактеристике

Фасадни малтер је намењен за спољне радове и мора да испуњава следеће захтеве:

 • добри показатељи паропропусности (у супротном, избегавајте ефекат стаклене баште између слоја материјала и зидова зграде, а тиме и уништења последњег, појаву мрља од калупа изван и унутар зграде);
 • отпорност на утицај негативних природних фактора, температурне разлике;
 • отпорност на механичка и статичка оптерећења;
 • једноставност примене.


Мешавина може имати различит састав, што у великој мери утиче на његове техничке карактеристике, посебно на трајност премаза. У просјеку, поправак ће трајати 7-10 година за јефтиније опције мијешања и након 15-20година за врхунске материјале.

Материјал има такве предности као што су еколошка прихватљивост, сигурност од пожара, способност примања различитих естетских ефеката, мала тежина, отпорност на влагу и паропропусност. Међутим, ако упоредите његову чврстоћу са чврстоћом керамичких или обложених плочица и бројним другим материјалима за обраду куће, онда је малтер много мањи од њих. Зато се гипс активно користи за пројектовање приватне куће и нешто мање - јавне установе.
7 фотографија

Важно је запамтити да се завршни малтер у већини случајева примјењује од стране професионалаца, а рад се може обавити на температури од 5С.

Област примене

Фасадни малтер је намењен за завршну обраду зидова.

Састав се користи у следећим врстама радова:

 • служи за изравнавање површина, елиминисање спојева, пукотина, размака;
 • омогућава стварање хомогене бешавне превлаке;
 • функција топлотне изолације смањује број коришћених грејача, елиминише "хладне мостове" и побољшава топлотну ефикасност конструкције; • заштита запаљивих материјала од запаљења;
 • заштита од зрачења, атмосферски утицај;
 • обезбеђује естетски изглед зграде, јединственост.

врсте

У зависности од састава и расположивости додатних својстава, разликују се следеће врсте малтера за фасаде:

цемент

Вјерује сенајчешћи (чешће се користи гипс), у свом саставу има цемент, пијесак погодну фракцију, вапно. Цементне смјесе могу се наносити на радне подлоге од бетона, газираног бетона, опеке.

Потражња за цементним малтером је због добрих перформанси приањања - не захтева додатне композиције за побољшање приањања на површину. Нанети раствор се дуго чува без чипса.

Лидер међу завршним материјалима од гипса на бази цемента повећава трајност и могућност примене, чак иу тешким климатским условима. За раствор се користи цемент високе чврстоће (М400), а његова пропорција са песком - 1: 3 (упореди - за унутрашњи рад је 1: 4).

Захваљујући природности и ниској цени гипсаних компоненти, има приступачну цену. У просеку је 250-400 рубаља по 25 кг суве мешавине.

Ако говоримо о "недостацима" премаза, вреди поменути прилично дуго време заптивања композиције (поред тога, то ће захтевати прелиминарну дуготрајну припрему радних површина) и његову значајну тежину, која вуче терет на оквир зграде.

Цементни малтер је погодан ако је његов приоритет трајност и доступност премаза без савршене глаткоће. Замрзнута површина може се бојати акрилним бојама.силикат

Његова база је "течно стакло", односно раствор калијумових и натријумових легура, чиме се постижу карактеристике високе паропропусности и пожарне сигурности.Ово друго, успут, омогућава наношење малтера на изоловану површину од полистирена.

Поред тога, површине силикатне жбуке не привлаче прашину (због неутралног електростатичког материјала), отпорну на околину.

Због разноврсности текстура и боја могуће је имплементирати различите пројектне пројекте, како би се постигао идентитет структуре.
Након сушења, композиција није деформисана, али је процес њене примене прилично напоран и, по правилу, захтева ангажовање стручњака. Прелиминарне површине прогрунтовиут. Материјал се може наносити на бетонске и сухозидне површине. Међутим, на полимерним гријачима, обложеним лаком и уљаним бојама на површини, састав не лежи на основи силиката.

Вреди напоменути дугорочни - до 15 година, период експлоатације. У исто вријеме цијена материјала је прилично висока - од 2500 рубаља за готово рјешење у количини од 25 кг.

ацрилиц

Декоративни малтер на акрилној основи карактерише велики избор текстура и боја. Поред тога, има еластичност и отпорност на утицај околине, влагу. Ово је заслуга модификатора и пластификатора присутних у композицији. Због повећане еластичности материјала, погодан је за пуњење пукотина, затезање рупа на зиду. У саставу су обавезне бактерицидне компоненте које обезбеђују заштиту слоја од појаве плијесни, гљивица.


Као и друге врсте, акрилну композицију карактерише паропропусност. Осим тога, његовапликација омогућава постизање добрих резултата звучне и топлотне изолације. Веома је издржљив, радни век је 15-20 година. Цена акрилног малтера у просеку износи 1700-3000 рубаља по корпици од 25 кг. Треба имати на уму да ће трошкови бити повезани и са укључивањем стручног особља у састав складишта. Припремни рад захтијева посебне вјештине, а сама жбука се брзо замрзава - потребно ју је што прије примијенити.

Међу недостацима премаза - његова висока електростатика, у вези са којом се површина брзо загађује. Међутим, није га тешко очистити, залити са цријевом. Нажалост, композиција нема највишу карактеристику отпорности на УВ зрачење.


Акрилни малтер је обично бела. Потребна боја се постиже бојом која се додаје готовом раствору. Основа на бази акрила није погодна за наношење на плоче од минералне вуне, а употреба на површини порозног бетона захтева прелиминарна испитивања.

силикон

Основа раствора - силикон (прецизније, силиконска смола), тако да је овај малтер еластичнији од акрила. То омогућава да се добију савршено глатке површине. Произвођачи су такође задовољни разноврсношћу боја - њих има више од 200.

Међу главним предностима материјала је његова хидрофобност (тј. Избегавање контакта са водом, одбијање премаза молекула потоњег). Гипс се одликује паропропусношћу, добрим индексима адхезије,отпорност на вибрације.

Не захтева посебну бригу и прилично је непретенциозна у раду. Међутим, примена силиконског раствора треба да буде професионална, јер је потребан посебан припремни рад, посебно примена силиконског прајмера. Када се примене, могу се користити и ручне и спреј технике.

Треба имати на уму да композиција није погодна за примену на спољним грејачима. Да би се решио овај проблем, декоративни слој малтера се поставља преко базе и арматуре.

Вреди напоменути високу цијену материјала - за канту од 25 литара морат ће се дати од 2500 до 5000 рубаља.минерал

Његова база - цемент и каљено вапно, као и фини фракцијски пунилац (обојена глина, камена мрвица). За израду минералног малтера користите цементну чврстоћу М500 и више. Тиме се постиже повећана чврстоћа материјала, отпорност на температурне флуктуације (дозвољени мраз - до -50 ° Ц), трајност (у просјеку 15 година). Гипс се одликује запаљивошћу, добрим својствима топлотне и звучне изолације.
) 8 фотографија

Присуство пунила у њему омогућава постизање одређених стилских ефеката премазивања. Међутим, нема шарене разноликости. Даје нијансу минералне смеше могуће је тек након њеног наношења и очвршћавања (након 2 дана) бојањем са специјалнимбоје

Треба имати на уму да површина ожбукана минералном мјешавином слабо подноси вибрације, те стога није погодна за употребу на зградама у близини аутоцеста, у подручјима са сеизмичком активношћу.


Теразитов

То је врста декоративне фасадне жбуке на бази цемента, песка, вапнене компоненте са додатком мраморне мрвице и лискуна. Пружа занимљив визуелни ефекат и гарантује чврстоћу површине.

Међу главним предностима премаза - његова отпорност на утицаје околине, разноврсност употребе (погодна је и за унутрашњу обраду), дуги вијек трајања. Важно је напоменути сложеност процеса наношења и дуготрајност одузимања и сушења материјала.


цоркинг

Декоративни малтер овог типа постаје све популарнији међу љубитељима еко-стила. Због присутности у саставу природног храста, који се "утапа" у модификаторима и везивима, материјал има карактеристике природног чепа. Пре свега, ово је јединствен изглед, као и мекоћа, антистатик, еластичност, еколошки прихватљивост. Погодан за наношење на газиране бетонске, керамзитоблочне, дрвене, малтерисане и неплодне површине.

Говорећи о функционалним карактеристикама решења, гипс може бити следећих типова:


изолациони

Погодан за зграде у којима постојећи грејач не може да се носињегове функције, а оквир зграде неће преживети додатне слојеве.


"Топли" малтер у свом саставу има пиљевину, полистиренску пену, верруцит, перлит или пенасто стакло. Вермикулит и слични перлитни малтери су прилично топлотно ефективни - дебљина од 3 цм ове врсте малтера замениће 15-цм слој цигле.

звучна изолација

Овај малтер се користи као помоћни материјал у комбинацији са минералном вуном, плочама од пене. Заједно значајно смањују буку и користе се за објекте у близини аутопута, индустријских објеката, аеродрома и железничких станица, путева.

Да би малтер апсорбовао звук, мора бити израђен на бази цемента, додатно садржавати плавац, лопатицу, магнезит. То даје површинску порозност, што је гаранција апсорпције звука.


Дизајн и текстура

Структура штукатуре утиче на трајање површинске операције. Дакле, глатка жбука је склонија пуцању од структуралне. Чврсте површине као што су "јањетина" или "валовита кора" су отпорније на ефекте околине и пуцања.Површина текстуре се постиже присуством пунила или употребом специјалних алата. На пример, "јагњет" подразумева употребу специјалних ваљака и полутеркова, са којима се грудвице формирају у једнаким интервалима. У саставу "поткорњака" - ситни шљунак, који, када је жљебљен, формира бразде.


Међу популарним текстурама:

 • "Каменицева" је композиција са малим инклузијама. Њихов пречник је 1-3 мм. Ефекат храпавости се постиже трљањем пластичног гратера или употребом лопатице, четкица.
 • "Короид" је фактура са бројним жљебовима - хоризонталним, вертикалним, таласастим. Текстура је направљена користећи исте материјале као и "шљунак".
 • Мозаик, на бази силикатне или силиконске мешавине. Има камену мрвицу великог дела различитих нијанси. Као резултат тога, смрзнута површина подсећа на скупе стене, а разнобојне грануле стварају бизарни образац.
 • "Баранчик" је слој плијесни, који се постиже због камених зрна различите фракције у саставу. Разноврсност "камене" текстуре.Веома популарни су венецијански малтер, површине које симулирају шагрен, природни завршни материјали (гранит, мермер).

Обојени малтер се може добити на два начина: због присуства пигмента у раствору и бојења ожбуканих површина. У првом случају површина има лепе, вишеструке и засићене нијансе које карактерише дуготрајна стабилност.

Бојање материјала може бити фабричко (тј. Штукатура се купује у одређеној боји) или у боји (бијела боја додаје боју одговарајуће боје у жељеној концентрацији).


суптилности примене

Састав композиције различито за сваку врсту.

Међутим, универзална правила и даље постоје:

 • Прије свега, обављају се припремни радови - површина се чисти и нивелира, ако је потребно, наноси се прајмер. Задатак овог задатка је да побољша адхезију радних база и гипса. Слојеви се користе за поравнавање површина.
 • Када се користе неке мјешавине, нпр. Текстурирана жбука са ефектом "коре", врши се прелиминарна изолација зидова.
 • Како се раствор гипса спушта, треба га примијенити одоздо према горе.
 • Посљедња фаза - стварање текстуре, формирање говора, итд.Неопходно је наносити малтер без прекида у раду, ау време монтаже и заптивања раствора да би се површине заштитиле од спољних утицаја (пре свега падавина, високих или ниских температура).

за грејач

Код малтерисања топлотноизолационог материјала на последњој прелепљеној решетки за армирање. Обавезно је очистити. То можете учинити само ако је љепило за мрежу потпуно сухо.

Следећи корак је да се примени композиција за изравнавање која ће постати основа за следећи слој. Након сушења, слој се утрља. Онда можете почети са малтерисањем, ако је потребно, пре првог премаза.О зидарству

Приликом наношења малтера на циглу, потоњи је подложан уземљењу и уградњи светлосних сигнала. ПослеОво је на претходно навлаженој површини да се очисти гипс, који се затим поравна са лопатицом одоздо према горе.

Жбукати обимни део, настали слој се поравнати са правилом, а затим остругати жлебове. Они ће помоћи да се повећа адхезија са додатним слојем малтера. Пошто се први слој осуши, поступак завршне обраде се изводи поступком ваљања.

Техника жбукања може варирати у зависности од врсте материјала. На пример, минералне композиције се могу примењивати и ручно и аутоматизовано.

Просијати смјесу силиката на површину. Истовремено, не можете га користити на новоизграђеним објектима, јер је у процесу њиховог скупљања површина пукнута. Дебљина наноса - не већа од 20 мм. Испирање се врши 48 сати након наношења рибе.


Посебност акрилног малтера је висок степен приањања, тако да га треба брзо применити. Ово се обично ради са лопатицом, понекад се користи распршивач. Запамтите да када је сува, боја површине постаје тамнија од нијансе течне смјесе.

Код спацклинга се препоручује да се не ради у квадратним метрима, већ у деловима. Ако се претпостави да постоје зглобови и углови, они ће прво бити нанесени на обојену траку. Тиме ће се постићи једнакост и невидљивост пријелаза.


"Мокри"

Дистрибуција је добила такозвани "мокри" начин жбукања. Вредност ове методе је добијање оптималне микроклиме узграде, јер се росиште узима изван зграде. Ова метода укључује монтажу на вањске зидове гријача, решетку за армирање и жбуку користећи текуће и полутекуће љепљиве композиције.

Ова фасада је вишеслојни "сендвич", чији су саставни делови топлотно-изолациони, базни и декоративни слојеви. Гријач (по правилу, ова варијанта минералне вуне, пјенасти полистирен или ОСБ плоче), причвршћена је на базу цементним формацијама.

Затим, основни слој је постављен да заштити грејач. Обично су то отопине ​​полимеризираног цемента. Понекад се користи ојачана мрежа. Завршна обрада дотиче потребну врсту декоративне жбуке, која се наноси ручно или механизовано.

Како изабрати?

При избору жбуке треба узети у обзир климатске услове рада зграде и њену намјену, врсту радне подлоге.

Да би се осигурала додатна топлота зграде, обратите пажњу на садржај пјенастог стакла, перлита, вермикулита. У областима са високом влажношћу треба да се максимизира отпорност на влагу. Такозвана "зимска" или без мраза верзија је оптимална за сјеверне регије. Они који желе да се поправи фасада што ређе, биће погодни за акрилне (сервисни век - до 25 година) силиконске и силикатне (сервисне 15-20 година) складишта. Најмања дуговјечност су складишта цемента, њихов радни вијек је 10 година.

Дугорочно очување функционалности и естетске привлачностиповезан са текстурама гипса. Нивои и глатке површине су подложније пуцању, а грубе не само да су стабилније него и сакривају мале неправилности на површини, а при куповини малтера важно је разумети како се он слаже са типом зидова. Иначе, чак и скуп и квалитетан састав неће испунити своје функције. Дакле, на цигли је боље користити цемента или силикона складишта, а за газирани бетон - силикат или силикон. За структуру оквира изаберите еластичну акрилну смјесу. Дрво ће добро прихватити силикатну жбуку, а на изолационој плочи се препоручује наношење акрилне жбуке на арматурну решетку.

Осим тога, приликом жбукања дрвене куће потребно је водити рачуна о присуству специјалне решетке са великим прозорима или скелетом од шиндре. Универзална цементна решења су погодна за све врсте зидова, укључујући и за хладну и влажну подлогу. Ако је на површини гријача предвиђено полагање, претходно постављена ојачана мрежа.

Все гипси разделени в 2 вида:

  \ т
 • дебели слој - силикатни и цементни малтери;
 • танки слој - укључују мешавине које садрже акрил и силикон.

Употреба ове друге врсте отопине ​​укључује пажљиву припрему радних површина - чишћење, поравнање.

Готова мешавина је погоднија у транспорту и употреби (нема потребе да се израчунава однос елемената састава и воде, мешавина), али је скупља од сувих смеша. Поред тога,Овај облик није могућ за све врсте гипса.

Упамтите да гипс који се наноси напољу треба да има максималну стопу адхезије. Такође је важно обратити пажњу на чврстоћу на притисак и коефицијент пропустљивости паре. Први би требао бити мањи од сличног индекса радне површине. Што се тиче коефицијента, што је већи, то ће боље "дисати" зид.


Завршна обрада жбуком може се показати као јефтино задовољство, тако да увијек треба узети у обзир потрошњу материјала за један квадрат. м. То ће вам помоћи не само да добијете идеју о укупној цени смеше, већ и да правилно израчунате потребну запремину.

Уопштено, трошкови се састоје од фактора као што су тип пунила и везива, као и врста и једнакост радне базе.

Просечно, за различите врсте малтера, наплата је следећа:

 • композиције на бази акрила - 1,5-3 кг /м2;
 • силиконска складишта - 2,5-3,9 кг /м2;
 • минералне жбуке - 2,5-4 кг /м2.

Након израчунавања количине материјала потребног за рад, додајте 5% више. То су такозвани радни губици. У недостатку такве премије, ризикујете да будете у ситуацији када смеша није довољна и морате је купити, бирајући праву боју. Изградња у овом случају ће бити обустављена.

При избору материјала важни су не само његове функционалне, већ и естетске карактеристике. Логично је да корисници желе да се боја задржи што је дуже могуће.

Трајност обојеног премаза је дужнаНеколико фактора:

 • наноси се боја на гипс или пигментима у боји који се растварају у композицији (друга опција је најбоља);
 • антистатички индекси малтера, од којих зависи степен контаминације површине;
 • стабилност пигмента боје на утицај падавина и УВ зрака.

Најбољи резултат, на основу горе наведених разматрања, је силиконска жбука. Не привлачи прашину, не гори и поред тога карактерише је богатство палета боја. Нешто слабији од њеног силикатног малтера, који се не може похвалити таквом разноликошћу нијанси. Акрилни раствор је склон бледењу, поред тога се брзо контаминира. Најгори показатељи трајности боје су минерални и цементни премази који захтијевају готово годишње обојење.


Произвођачи

Међу најпопуларнијим произвођачима гипсаних мјешавина данас се може примијетити њемачки бренд Цересит. Употријебљени у адитиву осигуравају еластичност (не деформирају се тијеком скупљања кућа, испуњавају и скривају пукотине на површини), паропропусност (чини да зидови дишу) и трајност (живот површина - до 20 година).

Асортиман компаније представља 3 врсте решења за спољне радове:

 • мешавине на бази полимера на бази цемента, које карактерише доступност цена;
 • смеше на бази полимерних својстава које имају импресивније техничке карактеристике;
 • полимер-цементни малтер, који поред тогацемент и песак, постоје синтетички адитиви полимерног порекла, пластификатори. Таква складишта су високе вриједности.

Композиције на бази полимера могу бити акрилне (препоручују се у областима са високим нивоом падавина, влажности), силикони (такође погодни за подручја са агресивним утицајем околине) и силикат (имају високу отпорност на деформације и изложеност УВ зрачењу).

Шема боја Цересит је веома разнолика. Када бирате, имајте на уму да сувише светле боје брзо изгарају и бледе, док засићена тамна више привлачи сунчеву светлост и, сходно томе, пукне.

Гипс Кнауф одликује висококвалитетна и разграната линија производа:

  \ т
 • Кнауф «Унтерпутз» има песковито-цементну композицију и користи се за уклањање техничких шавова, пуњење спојева. Такође се наноси на површине које су склоне високој влажности.
 • Кнауф «Грунбанд» је универзални малтер са изолационим својствима.
 • Кнауф Минерали на бази Диаманта сматрају се једним од најбољих примењених као декоративни премази. Комбинира естетску привлачност и отпорност на утјецај на околиш, механичка оштећења. • Кнауф "Соцкелпутз" је специјално дизајниран за примену у подножју зграде и одликује се повећаном трајношћу.
 • Кнауф Универсал је потпуно у складу са својим називом и погодан је за гипсање већине површина, говорећиосновни слој
 • Кнауф «Старт 339» је врста прајмера. Овај тип малтера се наноси на неселективне врсте површина и служи као припрема за следеће врсте смеша. • Кнауф МП 75 је дизајниран за примену машинском методом, оптималан за малтерисање површина великих површина.
 • Кнауф "Адгесив" - гипс, намењен за прскање основних слојева ради повећања њихових адхезионих особина и хигроскопности.
 • Кнауф «Севенер» - још једно мултифункционално складиште. Употребљава се као љепило за причвршћивање гријача на зидове, мјешавину за поправку претходно обложених површина и користи се за поравнавање подлога.Гипс "чистача" - производ домаћих произвођача, произведен по европској рецептури. Стручњаци примећују хигроскопност, побољшану адхезију и оптималну вискозност раствора. Предност је доступност у асортиману сувих и готових смјеса.

Гипс за вањске радове доступан је у неколико варијанти:

  \ т
 • Фасада на бази цемента.
 • Завршити, користити за вањске и унутарње радове. Сврха његове примјене је завршетак обраде, давање потребне фактуре или, обрнуто, глаткоћа.
 • Фриловаиа, карактеризирана високим коефицијентом пластичности и садржи антисептичке адитиве. Потоњи га чине погодним за наношење на влагу, склоне појави плијесни и површине гљивица.


Из овог снимка сазнаћете више о фасадном малтеру "ТЕРРАЦОАТ".