Фасадна боја за рад на отвореном дрвету: најбоља боја за фасаду дрвене куће, проток од 1м2, прегледи

Боја је популаран декоративни материјал у дизајну фасада зграда. Ако се компетентно бавите избором овог или оног састава, тада ће викенд, сеоска кућа или мала кућица изгледати естетски, привлачно и дуго ће сачувати своју вањску љепоту.

Модерни произвођачи нуде неколико врста фасадних боја. Данас ћемо говорити о томе како одабрати савршену опцију за радове на отвореном.

Карактеристике

Фасадна боја је завршни материјал, који треба да буде не само привлачан већ и издржљив. На савременом тржишту грађевинарства представљене су квалитетне мешавине боја за декорисање дрвених подлога.

Посебне карактеристике вањских боја су сљедећи параметри:

 • Спречавају сакупљање воде и влаге у дрвету. Захваљујући овој карактеристици племенити материјал не бубри и не губи облик ако дође у контакт са водом.

 • Ако одаберете добру фасадну боју, сачувате дрвене темеље од прераног старења.
 • Осим тога, већина фасадних боја на дрвету спречава стварање плијесни или гљивица на њој, има штетан учинак не само на изглед зграде, већ и на структуру природних материјала. Такође, користећи поуздани материјал за бојење, уштедићете дрво од штеточина, које се, по правилу, није лако уклонити.

 • Фасадна боја је дизајнирана да заштити дрвени темељ од негативних утицаја сунчеве светлости. БезТаква обрада може се брзо срушити и покрити пукотинама под утјецајем ултраљубичастог свјетла.
 • Ако желите да постигнете јединствен дизајн ефекат, онда треба да одаберете фасадну боју која наглашава атрактивну структуру дрвета. Због ове карактеристике таква складишта уживају завидну популарност међу купцима.
 • Дрво обрађено висококвалитетном и лијепом бојом неће патити од климатских промјена.


 • Осликана фасада се не боји абразије.
 • Фасадне боје су по правилу отпорне на мраз и не боје се скокова температуре.

Тренутно у продавницама можете наћи фасадне боје апсолутно било које боје.

Богат асортиман овог производа омогућава потрошачима да нађу приступачну опцију без много труда и дугих задатака.


Типови и карактеристике

Данас постоји неколико врста боја за вањску обраду. Сваки од њих има своје особине. Упознајте се са њима ближе.

ацрилиц

Акрилне боје на дрвету се праве на воденој основи. Имају добре перформансе. Лако се могу носити са фасадом зграде, без укључивања професионалаца.

У погледу састава таквих смеша, поред воде, оне такође садрже пигменте за бојење и специјалне адитиве који их чине трајнијим и трајнијим. Елемент у овом случају је акрил.

Слични емајли боје могу битиразблажити и нанијети на дрвене зидове са спрејом за боју. Осим тога, они су савршено прикладни за вањске и унутарње завршне радове.


У идеалном случају, равномерно акрилне боје леже на основи таквог материјала као што је МДФ. Такође, у таквим складиштима можете безбједно примијенити у декорацији бетонских зидова. Ако је ваша кућа направљена од газираног бетона, пожељно је да прекинете ваш избор на лаганом прајмеру и да га нанесете лакирницом.

Многи потрошачи се заустављају на мјешавинама акрилних боја, јер се њихова боја може промијенити. На пример, обичан бели емајл може бити разблажен. У таквим случајевима, боја може да се промени у непризнавање. Такође, за прецизнији и атрактивнији дизајн, потребно је нанети акрилну боју у више слојева, иначе ће се површине бојења бацити у очи и кварити изглед зграде у целини.

Акрилне фасадне боје разликују се по издржљивости и трајности. Међутим, они су прилично скупи, тако да многи потрошачи одбијају своју куповину у корист алтернативних опција.


латекс

Ове боје такође спадају у категорију водене емулзије. Они нису мање популарни од уобичајених акрилних варијанти. Слични складишта имају следеће позитивне особине:

 • не бојте се абразије;
 • не боје се утицаја сунчевих зрака: не гори и не пуцају, јер су под својим утицајем;
 • имају прилично еластичан слој.


Као део ових мешавина боја постоје специјалне акрилне смоле. Ове компоненте проширују листу карактеристика перформанси боја.

Осим тога, латекс водено-емулзијске смјесе имају различите синтетичке додатке, због чега изглед дрвене површине обојене на њима постаје врло уредан и помало груб изглед.

Такве боје често не обрађују само фасаде, него и прозоре, врата, капије и ограде око стамбених зграда.

алкид

За дрвену фасаду погодна алкидна боја. Такве композиције примјењујте доста давно, јер изгледају лијепо, привлачећи пажњу невидљивим сјајем. Такође, популарност и популарност ових смеша је резултат њиховог брзог сушења, које не мора дуго да чека.


Алкидне боје садрже следеће елементе:

 • латекс и смола за облагање филмом;
 • растварач;
 • као пигмент је титанијум диоксид;
 • специјална пунила;
 • адитиви који додају снагу, трајност и еластичност.


У правилу, уљане боје имају прилично уједначену и засићену боју. Након наношења на зид, ове мешавине формирају танак али јак заштитни филм који штити дрво од влаге, влаге, сунчеве светлости и других негативних фактора околине.

Упркос својој популарности и одличним перформансама, алкиди имају своје слабости,на које треба приписати:

  \ т
 • ниска паропропусност;
 • минимална отпорност на мраз;
 • непријатан и нагли мирис који блиједи чак и након сушења боје.

Пре наношења такве мешавине боја препоручује се припрема базе са прајмером, а стручњаци препоручују да се нанесе на земљиште смеђе боје.

уље

Дрвена кућа се може бојати уљаним бојама. Као део ових завршних материјала, постоје специјални везивни агенси, као и обојени пигмент. Као спојни елемент, у правилу, у таквим смешама се налази уље за сушење.

Што се тиче пигмента за бојење, његова функција се врши минералним финим дисперзионим прахом који није растворљив у везивној компоненти.

Пигмент је у овом случају тежи од спојног елемента, тако да је на дну паковања са бојом често могуће уочити довољно густ талог. Пре него што почнете да радите са мешавином боја, потребно је да је добро измијешате.

Основне карактеристике уља за фасадне боје су следећи параметри:

 • Добра адхезија са дрвеном подлогом.
 • Слаба отпорност на сунце. Управо због ове површине, обојене уљаним бојама, могу брзо изгорјети на сунцу и изгубити прекрасан сјај. Специјалисти препоручују за фасадне радове да одаберу боју смеша светлијих боја, јер оне изгореју мање уочљиве.

 • Неугодан и прилично упоран мирис. Због тога је тешко радити са њом. Неки домаћи мајстори напомињу да су у процесу завршне обраде били јако повређени и чак и вртоглави у глави. Нажалост, мириси не нестају ускоро.
 • Бит ће врло суха, стога се препоручује да се наноси на дрвену фасаду само у сухом и без вјетра времену, иначе ће се прашина и други загађивачи залијепити за базу.
 • Може издржати само 6-7 година. Ако је фасада у неповољним климатским условима, онда овај период може бити много мањи.

трошак

У правилу, потрошња смеше боје за 1 м2 назначена је у литрама или килограмима директно на паковању или кутији. Међутим, треба имати на уму да се овај индикатор може показати у прилично широком распону.

Стручњаци кажу да ће у случају планираног дрвета потрошња боје бити много мања. Ако је фасада и прије била замрљана, количина отпада коју троши смјеса се још више смањује.

Ако планирате да наносите боју у неколико слојева (ово је посебно важно када је реч о акрилној мешавини), онда ће сваки следећи слој бити јефтинији од претходног. Ако је потребно израчунати укупну потрошњу бојила, онда је за то потребно израчунати као однос фасаде према цијени од 1 квадратних метара. Препоручује се оставити малу резерву (око 5%).

Произвођачи

Тренутно је тржиште материјала за завршну обраду дословно пуно познатих имало познати произвођачи боја за рад на отвореном. Размотримо најпопуларније и најквалитетније фирме.

Осмо

Асортиман овог произвођача је висококвалитетна боја за унутрашње и спољашње радове. Атрактивна и поуздана мјешавина може се одабрати како за фасаду зграде тако и за ограду, сјенице, терасе па чак и вртни намјештај.

Главна предност Осмо производа је његов еколошки састав. Помоћу таквих боја и лакова можете фасаду куће учинити не само атрактивном и естетском већ и издржљивијом и издржљивијом. Дрво је обрађено Осмо екстерном бојом, заштићено од опекотина од сунца и продора влаге /влаге.

"Бригхт"

Јарослављка боја "Бригхт" формира прозрачни премаз на дрвеним зидовима, који се наноси врло лако и прилично равномерно. Такође је вредно поменути и трајност боја за фарбање ове компаније и могућност нијансирања у каталогу боја.

Фасадне боје "Бригхт" немају оштар мирис и не боје се температурних флуктуација или негативних атмосферских утицаја.

Мало речи о боји ТИККУРИЛА Вак, погледајте испод у видео снимку.

Ецороом

Фасадне боје овог произвођача издају се не само за обичне приватне куће и љетниковце, већ и за зграде са високим радним оптерећењем. У асортиману фирме налазе се акрилне и органске мешавине. Међутим, најпопуларнија су водена складишта, јер су еколошки прихватљива, прозрачна и издржљива.

Неколико речи о Тиккурилиној популарној боји налазе се на следећем видео снимку.

Рецензије

За третман фасада приватних кућа и викендица, потрошачи често купују мјешавине боја на воденој основи. Избор података о боји је због њихове околине и атрактивног изгледа.

Такође, купци су били задовољни трајношћу таквих производа и лакоћом његове примјене због присуства у саставу посебних додатака. Међутим, многи су били разочарани високом цијеном таквих боја.

Негативна својства су уљане боје, али их ниске температуре слабо толеришу.

Калупи или гљивице могу се појавити на зидовима са таквим премазима, јер се они не разликују у паропропусности. Често купци реагују позитивно на ове боје, али многи бар једном имају проблема са појавом ових дефеката. Поред тога, људи примећују значајну потрошњу такве боје у процесу наношења и дуготрајног сушења.

Што се тиче уљаних боја, користе се нешто рјеђе. У првом реду, многи купци одбијају своју куповину због оштрог и упорног мириса, као и прилично дуго сушење. Али ове боје су јефтине и имају атрактиван сјај (иако краткотрајан).

Савети за избор

Пре него што одаберете фасадну боју за рад на отвореном дрвету потребно је приступити врло одговорно. Купујете искључиво квалитетне и поуздане мешавине. Боје друге класе брзо ће постати бескорисне и покваренеизглед куће.

Избор спољне боје треба да се заснива на следећим критеријумима:

 • Отпорност на атмосферске утицаје. Купите само оне фасадне боје које се не боје кише и снијега, као и температурне варијације. Композиција ниског квалитета појавит ће се већ у првој зими - пукнут ће се и чак се распасти.
 • Отпорност на ултраљубичасто светло. Купите фасадне боје отпорне на агресивну сунчеву свјетлост. Ако смеша не поседује такве особине, светлост ће се брзо смањити, а дрвена подлога ће се осушити и разбити
 • .

  \ т
 • Чврстоћа и поузданост. Изабрати само оне фасадне боје које имају велику резерву снаге. У супротном, премаз неће дуго трајати.
 • Дуг век трајања. Да не би више пута обојили дрвену подлогу, треба да изаберете издржљиве смеше за бојење. Обично је животни век боје означен на паковању или у пасошу производа. Што је квалитет композиције нижи, то ће мање служити.
 • Присуство антисептичких адитива. Чак и ако сте претходно обрађени дрвени зидови са специјалним заштитним премазима, стручњаци и даље препоручују употребу модерних фасадних боја, опремљених специјалним адитивима за спречавање распадања природних материјала, као и заштиту од инсеката.
 • Произвођач. Обратите се само познатим произвођачима чији су производи добили од купаца много позитивних коментара. Не тражите превише јефтине боје, поготово када је у питањуакрилне варијанте, јер могу бити лошег квалитета и краткотрајне.

Ако нисте пронашли довољно информација о паковању, питајте продавца за цертификат квалитета (или фабрички пасош) за боју коју одаберете. У овим документима увек постоји детаљан опис производа.