Фасадна боја на гипсу за вањске радове: складишта за фарбање фасадних и унутарњих радова, потрошња силикона и истискивање боје на 1м2

Не постоји једна опција за побољшање фасаде зграде. Да би му се пружио прелеп поглед, користите вентилисане фасадне панеле, споредне облоге, прекријте их природним или вештачким каменом и гипсом. Малтерисање је широко распрострањена варијанта завршне обраде зграде због њене ниске цене. Али уз све то, ова кућа неће изгледати прилично светла и спектакуларна и неће имати готов изглед. Овај проблем се може ријешити посебним фасадним бојама.

сорте

Модерно тржиште боја представљено је огромним асортиманом, које је овде пронађено и за фасаде. Најчешће су мешавине боја као што су акрил, силикат, силикон, латекс и текстура.

Акрилна мешавина - најпопуларнија и најјефтинија опција за бојење зидова споља. Интеракција практично са свим материјалима из којих се може подићи зграда. Након сушења ствара јак заштитни филм који штити од утицаја околине. Не гори, отпоран је на абразију и не ствара пукотине. Такве боје нису погодне за покривање зидова креча и пјешчењака.За такве површине је погоднија силикатна боја. Израђује се на бази силикатног љепила, којем се додају минерални пигменти и пунила. Животни век овог типа лепка је 25 година. Има отпорност на воду и пружа поуздано приањање на материјал који се наноси. Отпоран на све атмосферске утицаје. Ова смеша је погоднаупотреба на бетону и цигли. Његова слаба страна је у томе што је склона механичким утицајима и није довољно еластична, па се након сушења може пукнути.

Силиконске боје сматрају се једном од најбољих слика ожбуканих фасада. Према својим карактеристикама у смислу еластичности, отпорности на механичка оштећења и цени коју заостају за акрилним залихама, због тога нису добили тако широку примјену. Након наношења ове врсте боје, ожбукана површина не упија влагу, већ има високу паропропусност и отпорна је на температурне флуктуације. Након сушења премаз може одбити прашину и није изложен сунчевој свјетлости.Латексне или водено-дисперзионе смеше су направљене на бази полимерних компоненти. Комбинација латекса и акрила омогућила је повећање оперативних могућности складишта и повећање обима њихове примјене. Могу се користити за спољни и унутрашњи третман, али прије наношења површине треба пажљиво тло, како би се избјегло даље појављивање гљивица и плијесни. Ова композиција се може користити за бојење било које врсте површине. Нема оштар мирис, еколошки је чист, може пролазити кроз ваздух и ватрогасно. Боје на воденој бази се могу разблажити водом. Брзо се суше и отпорни су на влагу. Једини недостатак је то што не постоји начин да их обојите у свијетле и богате боје.

Складишта за бојење у дубоким или структурним бојама погодна су за израду декоративних премазасамо на фасадама, али и на другим елементима зграда. Не захтевају пажљиву припрему површине и могу се наносити на пукотине и углове. Као дио боја, постоје посебни пластификатори који помажу у стварању јединствене, привлачне фигуре. Композиција има високу отпорност на мраз, отпорна је на ултраљубичасте зраке, неосјетљива на влагу, има својства одбијања прашине и прљавштине. Није напукнут због високе пластичности. Може се наносити на било коју површину - и на циглу, и на дрвену.Поред ових, још увек постоје цементне и цементно-вапнене мешавине, али због неких недостатака у производњи, оне су неадекватне јер имају слабу пропустљивост за влагу, благи колор и недовољну бактерицидну заштиту. Након примене на њима се често јављају гљивице и плијесни.

предности коришћења

Главна предност фарбања малтера са вањске стране је да боја јача своју чврстоћу и даје завршеном изгледу фасаде. Повлачи влагу, зидови се у мањој мјери умочавају и кваре. Он спречава улазак различитих микроорганизама на површину гипса, што значи да се животни век зграде повећава. Због чињенице да је боја хигроскопна, зидови не акумулирају кондензат, који се формира разликом између унутрашњег и спољног температурног режима. Боја је слабо подложна различитим атмосферским утицајима.Како одабрати?

Да би се добила темељна и лепа покривеност, која ће трајати најмање 10 година, потребно је са свимаодговорност за приступ избору залиха за бојење. Многи не знају како правилно приступити овом питању.

Прва ствар коју треба потражити је врста површине коју морате обојити. За сваки материјал постоји одређена боја, обдарена карактеристичним својствима. За фасаду од опеке ће се уклопити састав боје за минералну површину. Композиција бојила бетона карактерише висока порозност и чврстоћа до алкалне средине. Састоји се од акрилног силикона и елемената за дисперзију воде. Није лако покупити боју за дрво. Таква површина апсорбује већину влаге, брзо се труди и лако запали. За ожбукане фасаде уклапа се композиција боје која је пропусна за пару и отпорна на влагу.Није потребно гањати јефтино.

Јефтина боја није обдарена особинама које могу поуздано штитити кућу. Пре куповине обавезно прочитајте шта је написано на паковању и проверите датум истека.

У закашњелој боји ће бити лошег квалитета, тако да нећете добити потребну заштиту.

Не заборавите да прије почетка рада, површина захтијева темељито чишћење и прајмирање. Обратите пажњу на компатибилност купљене боје и прајмера. Израчунајте цену по квадратном метру.Композиција за бојење мора нужно имати следеће карактеристике:

  • Разликовати отпорност на механичка оштећења.
  • Заштитити од директног сунчевог зрачења.
  • Искључити развојмикроорганизми, гљивице и плијесни.
  • Одуприте се утицају хемикалија.
  • Заштита од пожара.
  • Довољна еластичност спречава пуцање.

Одвојена складишта такође имају антистатички ефекат. Такве боје треба користити на фасадама у близини путева.Нагласите избор сјајних и тупих боја. Глосови привлаче изражајност боје и свјетлуцају на сунцу. Али они су дизајнирани да се примењују на савршено глатку површину и могу им доделити све недостатке. Мат боје, напротив, скривају недостатке.

Важан аспект при одабиру боје је произвођач. Међу данашњим богатством лако је "изгубити се" и збунити се у брендовима. Водећа мјеста на љествици су компаније као што су њемачки Алпина и Церезит, фински Тиккурила и енглески Дулук. Производи ових компанија с правом су заслужили повјерење многих купаца и уживали су велику потражњу међу потрошачима.

Припрема за цртање

Сликарски радови на фасадном сликарству најбоље се изводе у прољеће или одлажу овај процес за јесен. Температурни режим у овом тренутку је у стабилном стању и соларна активност је ниска.Припремни рад се одвија у неколико фаза. Прво, процијените стање површине. Ако жбука или боја на основу старог и почети пуцати и потонути, онда морате уклонити их и жбука зид опет. Ако је површина у правилном стању, онда је лагано пропустите чекићем у потрази за слабимамјеста. Када се открију, ови фрагменти се уклањају и полажу. Затим двапут нанесите први прајмер импрегнације и пустите да се добро осуши. Ако је неопходно, антифунгални или антибактеријски агенси се могу додатно применити за заштиту.

Обавезно израчунајте потребну количину материјала. Да бисте то урадили, израчунава се површина за бојење. Добијени број се тада множи са просечним трошком (означеним на сваком капацитету) за први, а затим за други слој. Готово све фасадне боје се наносе у неколико слојева.И на крају, неопходно је да припремите неопходне импровизоване материјале. У процесу сликања потребна вам је шума или степениште, ваљак, четка, боја и посуда испод ње, миксер и бушилица, рукавице и чаше.

Фасадне боје - ово је најбољи начин да оплемените свој дом и дајте му завршни и диван изглед. А асортиман модерних премаза је толико богат да ће направити избор за било који укус и торбицу.

Како изабрати фасадну боју, погледајте следећи видео.