Ергономски грејачи стакленика: 3 параметра

Добар гријач за стакленик ће омогућити вртлар-вртлару да сваке године ради своје омиљене послове. Температурни увјети ће помоћи да се расту чак и зими у омиљеним културама, а у прољеће да добију чврсте и спремне за даљњи развој у отвореним садницама. Због тога не треба растављати стакленике за зиму, нити куповати и уређивати стакленички гријач, који ће омогућити: узгој усјева у хладној сезони, припрему садница за садњу на отвореном тлу, за добивање ране жетве.

Избор грејача за стакленике

Загревање структуре стаклене баште може бити толико разноврсно да се може побркати при избору. Наравно, баштован ће више волети уређај, чија инсталација неће тешко погодити џеп и моћи ће да обезбеди не велики или средњи дизајн стакленика, довољно топлоте у стакленику. Ако жохари желе да узгајају усеве унутар дизајна пластеника, онда је потребан добар грејач на трајној основи.

У јесен, могуће је смањити температурни режим на мање од -1 ° Ц, у прољеће је потребно одржавати температуру ваздушних маса и тла за пуну клијавост и развој садница у прољеће, а зими је потребно одржавати температурни режим стабилним, овисно о разноликости усјева.

Понекад је потребно загријавати се чак и љети када је хладно ноћу или у прољеће, када се још увијек чувају ноћни мразеви. Ако је јазавчар озбиљно ангажован у гајењу биљних усева, онда безне мора да ради без грејача у стакленику. Које се врсте уређаја данас користе? Који је од њих бољи?

Главна предност вентилатора је хитно загревање просторије, али недостатак је сушење ваздуха и чињеница да је топлота неравномерно распоређена

Ово може бити, на пример, чак и грејач вентилатора са тајмером, на којем је могуће :

 • Постављање снаге;
 • Подесите фреквенцију;
 • Прилагодите трајање инклузије.

Најгора приказана повратна спрега има гасни грејач. Недостаци овог система - уређаји за дизајнирање стакленика за купњу уопште нису рационални, они узимају толико струје, да нема смисла узгајати усеве, посао ће бити мега-потрошни.

Нажалост, сви електрични гријачи који су прикључени на мрежу у дизајну стакленика могу изазвати пожар. Електрични гријач може брзо експлодирати. Ако нема излаза и постављен је електрични гријач, утичница се мора налазити у кући и мора бити херметички затворена, заштићена од воде. Електрични уређај укључен у дизајн стакленика не може се изоставити.

Аутоматска заштита ће бити прикладна у овом случају. Одлично решење је, наравно, самостални уређај са индивидуалним извором енергије који не зависи од колебања електричне енергије или снабдевања електричном енергијом. То можете урадити властитим рукама од акумулатора из аутомобила или прилагодити тињајући тресет. Такође, вртлари данас користе парафинске и кварцне грејаче. Не ретко у стакленицимамогуће је пронаћи домаће дизел моторе који раде на соларном уљу. Разговараћемо о моделу уштеде енергије.

Грејачи за уштеду енергије у пластеницима: инфрацрвени модели

Сунчеви зраци, топлота и вода су главни фактори који су потребни за добру жетву. Нажалост, наши климатски услови нам не дозвољавају да узгајамо поврће и воће. Чак иу стакленику треба организовати додатно грејање. Развијено је неколико добрих опција које ће створити угодну микроклиму за биљке. Једна од опција је инфрацрвени грејач.

Карактеристика ИР гријача је да се инфрацрвено зрачење усмјерава директно на тло, културу биљака и вертикалне површине стакленика без загријавања зрака

Конструкција уређаја је присутна :

 • керамички грејач (емитер);
 • рефлектор;
 • Заштитно кућиште;
 • Поуздано кућиште од ватросталних материјала.

Керамички грејач даје свој рефлектор топлоте, који га затим шаље где год је то потребно. Заштитно кућиште је потребно како би се заштитили људи и сам уређај. Субјекти, који достижу одређени температурни режим, почињу да дају топлину атмосфери. Са земље долази до испаравања, ствара се ефекат стаклене баште.

За и против грејача са терморегулатором за стакленику

Инфрацрвени грејачи се често користе за грејање стакленика. Популарност је сасвим разумљива.

Инфрацрвени зраци не оштећују биљке

Уређај има сљедеће предности :

 1. Стога, како инфрацрвени таласи, пролазећи кроз атмосферу, падају одмах на објекте, влажност не расте. Други грејачи исушују ваздух, што негативно утиче на биљке.
 2. Дизајн стакленика се равномерно загрева.
 3. Нема присилне конвекције, због чега се ваздушне масе у структури стакленика пропагирају уобичајеном брзином. Тиме се спречава развој пропуха и смањује опрашивање, пренос прљавштине са једног дела стакленика на други.
 4. Инфрацрвени гријачи су компактни, могу се пренијети на било које мјесто у стакленику.
 5. Рад уређаја је апсолутно тих и невидљив за друге.
 6. Сви грејни уређаји са термостатом су најлакши и најразумљивији за сваки контролни систем.
 7. Енергетски емитери који штеде енергију су тражени и релевантни, тако да њихово проналажење на тржишту или у специјализованим продавницама неће бити тешко.
 8. Нема потребе за опремањем читавог система гријања за стакленик за дацху. Један грејни апарат ће бити сасвим довољан.

Али, упркос свим предностима, постоји неколико недостатака. Прво, за велики стакленик, бит ће потребно прецизно израчунати број уређаја, ако се прорачуном непрописно потроши уређај ће дати или јако или, обрнуто, недовољно топлине. Други релативни недостатак је цијена инфрацрвеног гријача, неколико уређаја неће бити јефтино.

Својим рукама правимо гријач за стакленик

Након што сте купили потребну количину инфрацрвеног филма, можете сами направити инфрацрвеногрејни уређај за дизајн стакленика, који ће бити: удобан за биљке, згодан у услузи и приступачан.

Инфрацрвени грејач за стакленике може се обавити сам, штедећи време и новац

Али је боље да их направите и распоредите у различитим угловима стаклене баште, како бисте осигурали равномерно загревање просторије. Инфрацрвена топлота, близу свог зрачења за загревање од сунца, добро је виђена од стране биљака, омогућавајући им да створе оптималне услове за раст и допринесу раном повратку воћа.

Избор грејача за стакленику (видео)

Сваки култиватор који професионално узгаја поврће и воће једноставно мора да уреди удобне услове у свом стакленику. Ако следите правила култивације, можете добити богату жетву.