Енергетски ефикасни гријачи - мит или стварност?

Кућни комфор и удобна температура - две ствари су нераздвојне, посебно када је двориште зимско. Живети у стану, чија температура не достиже ни до 18 ° Ц, док је изван прозора тридесет степени мраза - задовољство је мало. Данас је решавање овог проблема лако, корист од грејних уређаја у продавницама је у великом асортиману. Наравно, обичан лаик није заинтересован за гломазне котлове, већ за кућне апарате за гријање просторија. Веома популарни су тренутно енергетски ефикасни гријачи, јер су тарифе за електричну енергију довољно високе, а неколицина жели преплатити за удобност. У овом чланку ћемо се детаљно бавити таквим уређајима и сазнати које грејаче је боље купити, како се не би замрзнули и истовремено не преплатили за електричну енергију.

Преносиви електрични гријачи се понекад користе као главни уређаји за гријање, али то је ријетко. Много чешће играју улогу помоћних извора топлоте - на примјер, када сезона гријања још није почела, а код куће је већ хладно.

Сматра се да су ови уређаји прилично "прождрљиви" у смислу потрошње енергије, због чега продавци вјешто раде са ријечима "штедљиви електрични гријачи", чиме привлаче купце. Међутим, то није ништа друго него маркетиншки потез. Време када су електрични грејачи заиста потрошили много енергије вратили су се у прошлост. Употреба модерне технологије довела је до тога да се практично сваки модерни електрични апарат за гријање простора може назвати штедњом енергије.

Принцип рада савремених електричних грејача

Сви ови уређаји су дизајнирани да ријеше исти проблем, али не раде на истом принципу. Постоје три главна начина за пренос топлоте:

 1. Метода природне конвекције. Заснива се на мешању ваздушних маса. Хладан ваздух је гушћи и тежи од топлоте, тако да се спушта, уступајући место последњем месту које се подиже. Већина уређаја за конвекцију има дизајн радијатора.
 2. Метода дуготрајног зрачења. Уређаји који раде на принципу дуговаљног зрачења (нпр. Инфрацрвени електрични гријачи), загријавају зидове и строп собе, као и објекте у њему. Загревање ваздуха настаје уз помоћ топлих површина.
 3. Метода топлотне вентилације. По овом принципу раде вентилатори топлоте и топлотни топови. Ове јединице имају гријач и вентилатор. Грејни елемент повећава температуру ваздуха који пролази кроз њу, а затим се вентилатор баца у топлотни ток у просторију.

Било да је ријеч о ријеткости или комбинацији уређаја који се могу наћи у специјализираним продајним мјестима. То су конвекцијски гријачи, опремљени вентилаторима.

Врсте грејних елемената

Модерни грејачи су игличасти, монолитни и опремљени заштитним кућиштем. Хајде да се детаљније осврнемо на њих.

 • Банд-игла. Уређаји овог типаразликују се по једноставности дизајна и ниској цијени, али имају значајне недостатке. То укључује недостатак топлинске инерције и велику потрошњу енергије. Поред тога, веома су слабо заштићени од влаге, па се не препоручује уградња у просторијама са високом влажношћу и могућношћу стварања паре.
 • Опремљен заштитним кућиштем. Ови елементи имају спољна ребра, најчешће од алуминијума, и добро су заштићени од утицаја спољних фактора. Пуњење кућишта чине материјали високе топлотне изолације (керамика, кварц, магнезијум). Рубови гријача могу бити различитих облика, а њихова количина може бити различита - то овиси о цијени електричног гријача и задацима који се постављају пред њега. То су заиста енергетски ефикасни гријачи, поред тога, они су водоотпорни и могу се инсталирати чак иу купаоницама. Недостаци ових уређаја су да се на крају сруше, јер челик и алуминијум имају различите стопе експанзије - због тога се смањује ефикасност уређаја.
 • Монолитни грејачи. Ови гријачи имају највећу цијену, али имају највећу учинковитост и малу потрошњу енергије. Унутар кућишта, чије су плоче направљене од алуминијумске легуре, садрже диелектричне супстанце. Такви гријачи су много издржљивији од свих осталих и тихи на послу. Трошкови њихове куповине временом се исплате на уштеду електричне енергије.

Као што видимо, најбоља опција је са електричним гријачимамонолитни елемент, али ако је његова цена превисока за вас, можете престати да бирате уређај са заштитним кућиштем.

Модерни електрични гријачи могу бити опремљени сљедећим типовима управљачких механизама:

 • Механички.
 • Електронски.
 • Мешано (електронско-механичко).

Сада ћемо се осврнути на детаљан преглед популарних уређаја за уштеду енергије за гријање просторија, који су тренутно уобичајени и међусобно се разликују по структури, као и по принципу рада.

грејачи уља

Ове грејне јединице су тренутно најпопуларније. Основа је метално кућиште од минералног уља. Ту је и уграђени грејни елемент. Он загрева течност, која затим преноси топлоту тела, из контакта са којим загрева околни ваздух.

Снага ових уређаја може варирати од 1 до 2,5 кВ. Укључују термостатски температурни релеј и температурни сензор. Када температура достигне ниво који је поставио корисник, напајање електричном енергијом се деактивира. Када температура падне, релеј аутоматски враћа напајање.

Температура кућишта грејача уља током рада не прелази 60 ° Ц, тако да се не можете плашити опекотина приликом додира. Недостатак уређаја је велика димензија. Осим тога, загријавање у цијелој кући ће захтијевати много времена.

Избор грејних уља је описан у овом видеу:

Електрични гријачицонвецтор типе

Ови уређаји су малих димензија и равног су облика. Њихов рад следи следећи принцип.

У горњем и доњем делу ормарића за грејање постоји неколико прореза. Грејни елемент је монтиран на шупљину уређаја одоздо. Хладан ваздух улази кроз доње отворе унутра, након чега температура расте од контакта са грејачем. Ток загрејаног ваздуха се диже према горе, остављајући простор кроз горње прорезе.

Постоје следећи типови електричних конвектора:

 • Стационарна модификација панела.
 • Мобилни телефон.
 • Лајсне.
 • Скривен (под подом).

Већина савремених конвекторских грејача опремљени су термостатским јединицама или технолошким регулаторима температуре. Ови механизми осигуравају да се собна температура одржава на нивоу који је поставио корисник, захваљујући најновијим сензорима укљученим у њихове функционалне склопове. На многим уређајима се инсталирају са дна тијела и видљиви су голим оком.

О избору конвектора види овде:

инфрацрвени електрични грејачи

Главни захтјеви за идеалан електрични гријач, већина људи сматра сљедеће карактеристике:

 • Близина природних извора топлоте.
 • Мала потрошња енергије.
 • Ефикасност.
 • Способност одржавања угодне температуре у просторији.

Широко распрострањено је било уштеда енергијеИР панели који испуњавају све ове захтеве. Такви уређаји могу послужити као главни извор загријавања сеоске куће или других просторија површине до 12 квадратних метара. метара. Ако је површина већа, могу се користити као додатни гријачи. Ови уређаји су безопасни за људе и могу се експлоатисати чак иу присуству мале деце. Инфрацрвени панели нису инертни и почињу да дају топлоту одмах након укључивања. Међу инфрацрвеним грејачима, уређаји са лампама од угљеничних влакана сматрају се најбољим.

Такви уређаји су веома економични, сигурни и разноврсни, лако се постављају и користе. Њихов једини недостатак је висока цена - они коштају много више од конвекцијских или нафтних уређаја.

Кварцни електрични грејачи

Кварцни грејачи полако али сигурно добијају на популарности. Споља, они су монолитна плоча, за чију израду се користи раствор који садржи кварцни песак. Уређај се напаја из кућног електричног напајања. Ницхроме грејни елемент има добру изолацију која спречава контакт са околином.

Кварцни електрични гријач је неопходан ако желите одржавати температуру у сеоској кући коју посјећујете само викендом. Пре него што напустите земљу, поставите регулатор на 10-15 ° Ц и оставите уређај прикључен на мрежу. Кварцни уређаји су ватроотпорни, не загревају се до 95 ° Ц и не затварају, тако да никадапостану узрок ватре.

Како раде кварцни грејачи, погледајте овај видео:

керамички електрични грејачи

Ове плоче комбинују одличну термичку конвекцију са меком струјом инфрацрвених зрака. Њихова главна разлика у односу на ИР панеле је могућност брзог загријавања не одвојене зоне, већ читавог унутрашњег простора просторије због хибридног принципа дјеловања. Електрични грејачи од керамике, који се уграђују у стан или приватну кућу, омогућавају вам да радите без котловске опреме и инсталације система за грејање.

Главне предности керамичких плоча су:

 • Висока ефикасност.
 • Отпорност на воду.
 • Нема штете по здравље људи.
 • Заштита од експлозије и пожара.

Рад керамичких плоча се изводи у аутоматском режиму, што им омогућава да одржавају температуру у просторији на одговарајућем нивоу.

закључак

Многи људи, присјећајући се онога што су гријачи били прије неколико година, још увијек не могу вјеровати да су модерни електрични апарати не само ефикасни и сигурни, већ и економични. Међутим, то је чињеница. Важно је напоменути да су инфрацрвени панели коришћени у дечијој поликлиници Совјетског Савеза. Мала потрошња електричне енергије коју можете одредити чак и на индикаторима вашег кућног бројача. Поред тога, ефикасност уређаја се може повећати спровођењем квалитативне обуке и минимизирањем губитака топлоте.

Овај чланак детаљно описује принципеефекти савремених електричних грејача, њихове предности и недостаци. Ви само морате направити свој избор. Треба имати на уму да иако модерни грејачи нису скупи, новац који се троши на њихову куповину брзо се враћа на рачун ниске потрошње електричне енергије.