Електронска брава на предњим вратима: кодна, електромеханичка и магнетна

Модерне технологије су дио наших живота, постепено замјењујући стара, провјерена времена. Нови трендови нису прошли и прошли дворце - све више људи поставља у своје домове електронске верзије.

Електронска брава на предњим вратима је представљена у различитим варијантама. Такви механизми за закључавање, по правилу, немају отворе за кључ, често скривени од очију. Можете их отворити на различите начине, у зависности од одређене врсте закључавања - помоћу картице за кључеве, привјеска за кључеве, дигиталног или алфанумеричког кода, отисака прстију, па чак и скенирањем мрежа људског ока. Размотрите главне типове најпопуларнијих електронских решења.

типови браве

На тржишту су електронски механизми за закључавање представљени у широком спектру. У зависности од сврхе која се жели постићи приликом куповине дворца, можете одабрати опцију која најбоље одговара вашим потребама. Додели следеће типове механизама:

  • код;
  • електронски;
  • електромагнетна;
  • електромеханички;
  • Биометријски.

Електричне, електромеханичке, електромагнетне, соленоидне, као и кодне браве са електронским механизмом раде на сличном принципу (отварају се картицом, кључем, чипом итд.), Али имају своје особине механизма откључавања и затварања.

кодне браве

Најједноставнији уређај - код се закључава на улазним вратима. Такве варијанте су познате скоро свакоме ко је морао да види врата на улазима кућа са кодним механизмом.Умјесто привјеска за кључеве, за кључ се користи посебан даљински управљач који користи леттербок или дигиталну комбинацију. Врло је тешко изабрати такав код нападача, посебно ако су знакови у комбинацији више од пет.

Постоје посебни гадгети који вам омогућују да узмете код са уређаја или га подигнете. Поред тога, могуће је чешће видети које бројеве се притиска на тастатури - ови бројеви ће бити највише оштећени ако је тастатура механичка.

Варијације кодова могу бити и механичке и електронске. Ако говоримо о поузданости, онда механичке браве боље штите од провале, јер оне не зависе од струје. Такве браве су инсталиране на сефовима и доказане су добре поузданости. Електронске варијанте, иако зависне од електричне енергије, такође су раширене на рачун веће лакоће употребе. Ако се врата отварају велики број пута у кратком временском периоду, такви механизми за закључавање су једноставно незамјењиви.

У кодној брави постоје специјални дискови који се ротирају унутар механизма и фиксирају се на рачун специјалних лопти. Кодни дијелови се односе на зупчанике, који комбинирају чешљеве на истовремени покрет, под условом да се поклапају са жљебовима на дисковима. Најчешће постоји могућност транскодирања кода и мења се без отварања случаја.

Кодиране механичке и електронске браве имају исту сличност - откриће се врши помоћу кода. У другој, такве браве имају много разлика.Електронске варијанте могу се репрограмирати у било које вријеме без икаквог напора. Таква решења се разликују по стилском дизајну, могу бити опремљена екраном осетљивим на додир.

Низ додатних функција вам омогућава да програмирате функције као што су: одлагање затварања врата, закључавање или записивање. У механизму нема механичких елемената који одређују његову поузданост. Кодне браве могу бити електромагнетне које држе врата магнетом.

елецтрониц

Друга врста браве - електронске браве. Могу се отворити на различите начине, укључујући и коришћење картице за кључеве (многи су могли видјети такве уређаје у фантастичним филмовима, као што је Терминатор). Картица садржи чип који има одређени скуп информација потребних за отварање врата. Ако се скуп података копира на други чип, врата се могу отворити и помоћу ње.

Осим тога, таква врата се могу открити уз помоћ специјалне опреме.Паметни нотебоок, специјални скенер и програмер ће омогућити нападачу да преброји код, пресретне га, а затим га искористи да отвори врата. Међутим, да бисте то урадили, морате бити близу закључавања, што отежава предузимање акција за пресретање кода.

Када говоримо о електронским механизмима за закључавање, треба напоменути да су такве браве електромагнетне или електромеханичке или соленоидне.

Електронске браве са соленоидом раде на овај начин. Свитак храни силу која ствара напор,који убацује вијак у кутију врата. Без напона, вијак излази из отвора, врата се отварају.

Електромагнетне браве уз помоћ магнета "извлаче" врата до врата. Магнет се искључује када се користи картица кључа, унос кода, читач отиска прста, очи очица.

Предности електронских брава укључују могућност да их се отвори на даљину, што је заиста згодно, ако је потребно, да се уведе много ствари у просторију када су заузете руке. У случају електронског механизма, нема потребе за ношењем гломазног кључа, закључавање је доступно за отварање и без кључа са картицом или малим чипом. Такве браве могу бити опремљене додатним звучним алармом који ради у случају покушаја неовлашћеног приступа.

Поред тога, електронске браве не смеју бити видљиве нападачу (ово се односи на браве типа удубљења).

Браве, откључавање помоћу магнета

Магнетна брава је један од најчешћих типова међу уређајима који се разматрају. На улазним вратима је инсталиран електромагнет који се напаја. Ако је напон избрисан (на пример, приликом уноса кода или када користите чип), врата се отварају. Пример употребе - сва врата за међусобно повезивање врата. Треба напоменути да се приликом примјене одређеног напора врата могу отворити без кључа. Физички напор би требао бити већи од снаге магнета (да би особа могла створити такво оптерећење на вратима заправо је немогуће).

Магнетне браве могу бити двеТипови - Држите или Схифт.

Прва верзија је представљена на тржишту у верзији теретнице. Инсталира се, по правилу, на горњем дијелу врата, има одређену поузданост од ломљења, али не представља сложеност резача за искусног провалника.

Друга опција је поузданија. Приликом затварања дворца, посебне избочине улазе у шипку за закључавање, која обезбеђује боље пријањање кутије на платно.

Магнетне браве се могу поставити свуда - од врата до врата до унутрашњих врата у стану. Поуздани су, естетски, отпорни на корозију, издржљиви у раду.

Браве које истовремено спајају електронске и механичке механизме

На улазним вратима објекта може се поставити електромеханичка брава која захтева озбиљну заштиту од лома. У такве механизме уграђен је електрични мотор, који активира уређај за закључавање. Ако је струја искључена, таква врата ће и даље бити затворена и могу се отворити само механички - уз помоћ кључа.

Предност ове врсте браве је лакоћа отварања. Механичке браве захтевају константно ношење кључа, механизам је често заиед, кључ се може заглавити у зазору браве и сломити.

Браве електромеханичког типа могу бити скривене, што унапређује естетски атрактивнији изглед врата. Живот таквих брава је много дужи него у конвенционалним механичким конструкцијама због недостатка потребетрајно користити кључ.

Могуће је и даљинско отварање врата, што је згодно на местима на која посетиоци често долазе.

Ове опције имају и недостатке. Прије свега - трошак. Поред тога, неопходно је задржати струју у дворцу. Према томе, инсталација је сложенија у поређењу са механичким аналогима.

биометријски

Технологије се веома брзо развијају. Још пре десет година потрошачи нису ни помислили на могућност постављања биометријске браве на врата, а данас свако може да додирне будућност.

Биометријски систем препознавања може идентифицирати особу са својим отисцима прстију, а такођер и скенирањем шаренице ока. Постоје варијанте које препознају особу по његовом лицу, или комбиноване системе који скенирају и мрежницу ока и отиске прстију.

Предности таквих браве укључују могућност идентификације сваког ко има могућност да види историју посета. Само онај чији се подаци уносе у систем ће се пријавити. Ова функција вам омогућава да омогућите приступ просторијама једној или више особа чији су подаци програмирани у уређају. Биометријске браве могуће је приписати електричним, јер не могу радити без струје.

Дакле, електрична брава вам омогућава да добијете значајне користи када је користите. Таква решења можете инсталирати на предња врата, врата између просторија у нестамбеним зградама, унутрашња врата, врата у верандистамбене куће, капије. Разноликост опција и ширина употребе учинили су електричне браве веома популарним, оне заиста заслужују пажњу купца.