Електрично ожичење у кади властитим рукама - инструкције корак по корак

Па, реците ми, шта је власник који има кућу на селу, не сања да изгради купатило? Наравно, купке и сауне - ово је штанд. Али, поред чињенице да је неопходно и да се сагради сама просторија, да се она опреми у складу са тим, биће потребно и правилно постављање у купатило. Могуће је да то урадите својим рукама, али је тешко, боље је да се обратите професионалцима. Од како добро и колико добро ће се монтирати ожичење у купатилу, одређује се међусобна повезаност и сигурност рада главних електричних уређаја у њој. Укључује електричне пећи, бојлере, елементе за осветљење и друге кућне апарате.

Електрична енергија у купатилу је другачија од свих осталих просторија, јер постоје два фактора који могу проузроковати опасност - висок садржај влаге и повишене температуре. Све то негативно утиче на стање ожичења, штавише, често се купке израђују од запаљивих дрвних материјала.

Електрична енергија за купатило се по правилу снабдијева засебном линијом од главне разводне табле инсталиране у кући. Може постојати двије опције - улаз зрака и подземни улаз.

У самој сауни је монтиран додатни разводни прекидач из којег се ожичење већ изводи око купатила. Почнимо са овим и размотримо обе опције.

подземни улаз

Овај метод је најпоузданији, али постоје случајеви у којима то није сасвим прикладно. Све зависи од тога где ће се налазити купатило и доћи ће до ње да копаједан ров

Почнимо гледајући све предности подземног улаза:

 • Кабл положен у земљу током целог периода рада неће бити изложен јаким ветровима, падавинама, нити утицају оштрих температурних флуктуација.
 • У случају кратког споја и електричног лука, подземни кабловски улаз осигурава да имовина и људи не трпе.

Увођење ваздуха у такву гаранцију не даје, пожар може ићи у дрвену зграду. Зато је пожарна сигурност најважнија предност полагања јастучића у земљи.

 • Важан фактор је да архитектонски стил и изглед парцеле нису нарушени. Све комуникације су скривене у земљи, каблови и жице не кваре укупну слику.

 • Ако не живите у сеоској кући не стално, постоји могућност крађе. Нажалост, таква чињеница је још увијек могућа, ту су обртници који краду жице и каблове положене у зрак. Мало је вјероватно да ће се подземље ископати. Ово је још једна важна предност.

Међутим, овај метод такође има своје недостатке. Мораћете копати ров. Учинит ћете то сами - потрошит ћете пуно времена и труда, запослити људе - бит ће знатних новчаних издатака. Поред тога, за извођење земљаних радова потребно је координирати са разним организацијама, које могу проћи кроз територију вашег комуникацијског подручја (електрични каблови, водоводне цијеви или цијеви за плин, комуникацијске линије).

И још једна важна нијанса. Земља је такође окружењене баш добростојеће, чак можете рећи и агресивно. Због хемијског састава земљишта, може доћи до корозије, што доводи до пропадања кабловског омотача. Њихов негативан утицај могу дати корени дрвећа, микроорганизама и глодара који живе у земљишту, а утицај подземних вода је јако погођен. Зато је неопходно, пре увођења кабловског улаза у каду, да га не поставите равно у ископани ров, већ прво у пластичну или металну цев.

Најбоља опција за подземни улаз је кабл марке ВБСбСв у секцији 10-16 мм2. Није скупа, цијена је око 200 рубаља по метру, али има снагу и поузданост. Четири живе бакра, поред тога што су у изолационој љусци, још увек имају челичну оплату.

Ископајте ров на дубини од најмање 0,7 м, сипајте слој пијеска на дубину од 10 цм у дно, када полажете цијев каблом, покријте врх слојем пијеска, а затим заспите са земљом.

довод ваздуха

Ова опција се сматра јефтинијом у смислу материјалних и физичких трошкова. Једна ствар која не мора да копа дубоки ров, већ штеди снагу, новац и време.

Усис ваздуха је мање издржљив, јер је подложан механичким оштећењима током јаких удара ветра.

Потребно је да затегнете жицу или кабл од куће до купатила. Желео бих одмах да упозорим да ли се кућа налази у једном делу парцеле, а купатило је потпуно супротно, онда је највероватније да таква опција неће бити рационална због великихудаљеност између њих. Жице ће подлећи веома високом механичком оптерећењу и могу се сломити под својом тежином. Желите ли поставити неколико додатних кула, то је сувишно и не баш лијепо за територију.

Ако је удаљеност између куће и купатила мања од 20 м, улаз зрака је сасвим прихватљив. У овом случају, алгоритам радова ће изгледати овако:

 1. Избушите рупе у пречнику у зидовима куће и купатила. Морају бити опремљени комадом металне цеви или специјалном пластичном валовитом плочом.
 2. Уздуж бушених рупа, уградите носаче на којима се изолују изолатори.
 3. Везите челичну жицу између ова два изолатора.
 4. Причврстите кабл на кабл помоћу пластичних или металних стезаљки. Ставите га у припремљене рупе. И сада ће остати повезан. У разводној табли која се налази у кући, потребно је уградити засебну машину за купање, извући контакте и спојити овај кабл. У кади је кабл повезан са улазном генеричком машином.

Као што видите, електрична инсталација довода ваздуха је једноставна, али је потребно узети у обзир неке нијансе:

 • Места где кабл напушта кућу и улази у сауну треба да буду запечаћена. Након затезања у цеви, затворите све преостале просторе помоћу монтажне пене или извуците минералну негориву вату.
 • Обезбедити довољно растезање челичне жице.

 • Не би требало да постоји начин да се прође кроз каблдруге помоћне зграде, високо грмље или дрвеће.
 • Растојање од земље до проводника мора бити веће од 3,5 м.
 • Немојте превише повлачити кабл, није жица, а затим га чврсто затегните за челични кабел.

Најбоља опција је да се користи СИП означен са самоносивом изолованом жицом за довод ваздуха. Он има неку врсту конструктивне особине, осим проводљивог алуминијума, испод чахуре је челични кабл.

То јест, када се користи таква жица, нећете морати да притегнете додатни кабл за причвршћивање.

Још једна предност СИП-а, његова изолациона љуска је направљена од материјала који могу издржати временске услове и сунчеву свјетлост.

Није искључено да ће се довод ваздуха у сауну монтирати на главном далеководу. Ово може бити случај када се купатило налази у близини такве линије и прикладније је извући увод из њега него из куће. То ће захтијевати посебну дозволу и нацрт организације за снабдијевање енергијом, као и инсталацију бројила електричне енергије у дистрибутеру купатила.

Прорачун дистрибуције и оптерећења

Сва електрична инсталација је разведена у купатилу са разводне табле. Приликом избора места за његову инсталацију потребно је придржавати се неколико правила:

 1. Требало би увек постојати слободан приступ штиту.
 2. У просторији у којој се налази штит, мора се обезбедити довољно светла.
 3. И ово место треба проветравати.
 4. Забрањено је постављање штитова у парне просторије или друге просторије опасне по ватру, често се монтирају у подничнике или просторије за одмор.

Уређај мора бити опремљен приступним аутоматским сигурносним прекидачем и аутоматски прекидачи за одвојене потрошаче електричне енергије ће бити испражњени.

Да бисте изабрали снагу улазног аутомата, морате знати укупан терет. Направите номиналну снагу свих уређаја који се користе у сауни, не заборавите додати расвјету. Поделите добијену цифру са вредношћу напона. На пример, имате снагу од 5000 ВА, поделите добијену цифру за 220 В, и добијте 22.72 А. Изаберите машину са малим залихама, уређај је сасвим погодан за 25 А. Према истом принципу, израчунајте снагу напуштања аутомата.


кликните да бисте повећали

Пре него што се објави у купатилу, направите шематски дијаграм снабдевања електричном енергијом. Требало би да одражава све главне потрошаче електричне енергије:

 1. Електрична пећ.
 2. Често се поставља топли пиштољ за сушење простора.
 3. Загрева под уз помоћ струје.
 4. Пумпа.
 5. Електрична влажност и температура.
 6. Тамо можете имати веш машину.
 7. Електрични чајник и фен за косу.
 8. Бојлер за воду.
 9. Осветљење базена.
 10. Хладњак за безалкохолна пића.
 11. ТВ, музички центар.
 12. Спа опрема.

На дистрибутивном штиту дати свакој машини серијски бројброј и некако га забиљежите (напишите маркер или ставите папир). На вратима разводне табле ћете приложити листу аутомата са серијским бројем и просторијом у којој се она налази.

Приближно би требало да изгледа овако:

 • 1 - пећ на штедњак;
 • 2 - пара;
 • 3 - прање;
 • 4 - свлачионица;
 • 5 - базен;
 • 6 - тоалет.

На вратима штита мора бити и дијаграм ожичења у кади.

Обавезно инсталирајте заштитне уређаје (РЦД) поред аутоматских уређаја у постројењу. У случају контакта електричних потрошача са водом, они ће радити и искључити напајање.

Општа правила за унутрашње ожичење

Приликом објављивања, молимо обратите пажњу на посебне захтеве:

 • Електрична инсталација из постројења треба да буде изведена са интегрисаним деловима жица и каблова, било која међуповезивања су забрањена.
 • Немојте користити проводнике у металним омотачима.
 • Ако је купка направљена од дрвета, ожичење је дозвољено само на отвореном, положено на дрвене површине. Не стављајте жице у ПВЦ цеви.
 • Строго је забрањено инсталирати жице преко пећи.
 • У случају када купатило има изведбу од опеке, дозвољено је монтирати скривено ожичење скривено испод слоја жбуке.
 • Обавезно користите заштитни метак.

 • Полагање жица из разводних кутија врши се строго подправим угловима, треба да их поставите само хоризонтално или вертикално, није дозвољено "косо".
 • Повезивање проводника се врши заваривањем или лемљењем, строго забрањено увијање.
 • Не постављајте жице у близини отвора за врата или прозоре, металних цеви или батерија.
 • У просторијама са високом влажношћу и температуром, на пример у парној соби, прекидачи (прекидачи, утичнице и разводне кутије) нису дозвољени. Иначе ће се накупити влага, што неизбјежно доводи до кратког споја. Најбоље је одабрати дневни боравак или собу за њихов смјештај.

Избор опреме за осветљење

Што се тиче елемената расвјете, онда у супермаркетима иу собама за одмор можете инсталирати обичне лампе.

У туш кабинама и парним просторијама неопходно је инсталирати уређаје за осветљење са степеном заштите ИП-44. У овим просторијама, међу изузетно агресивним, увек има високе температуре и влажности. Због тога електрични део лампе ни у ком случају не сме бити изложен води. Овај захтев је обавезан, што гарантује безбедност посетилаца.

Исто тако, при одабиру лампе, узмите у обзир чињеницу да је парна соба мјесто за опуштање, тако да нема потребе за јаком свјетлошћу, већ напротив, пригушено и пригушено.

Топлотно отпорне инсталације треба да се инсталирају у парној купељи, пожељно је да њихов плафон буде од нерђајућег челика.

Пре инсталације укупатила такође подлежу посебним захтевима. Без обзира колико су тешки, не могу се поставити изнад пећи, најбоље их је поставити на супротни зид. Када постављате елементе осветљења у туш кабини, не постављајте их близу извора воде.

Најсигурнија опција је 12В халогена жаруља, потребна им је трансформатор за спуштање, и треба их инсталирати само у сувим просторијама.

У купатилима је најбоље поставити елементе осветљења на зидове, а не на плафон, јер је пара на самом врху и концентрисана је највиша температура.

Прекидачи са утичницама за купатило изабрани са истом класом заштите ИП-44, морају нужно бити са поклопцима.

Интерно ожичење

Ако ипак одлучите да имате моћ да ожичите сауну у својим рукама, онда се придржавајте следећих правила. Прије свега, мора нужно имати отпорност на високу влажност и високе температуре.

Предности отвореног објављивања:

 1. Све електрично ожичење има у виду, ау случају било какве штете биће много лакше детектовати.
 2. Свако оштећено место се лако демонтира и замени новим.
 3. Отворено ожичење, чак и ако вам се чини да се не уклапа у укупни дизајн, можете пружити оригинални ретро изглед на порцеланским изолаторима.

За ожичење у кади, потребно је користити жице са двоструком изолацијом. У дрвеном оквиру за купање испод оловаазбестне плоче треба поставити у дебљини не мањој од 0,3 мм. У случају оштећења жице, таква мјера ће спријечити могућност паљења дрвене површине.

Поставите хоризонтална подручја ожичења 20 цм од плафона.

У ладици и соби ожичење је монтирано испод плафона у кабловским каналима, у парној соби - само на изолаторима ваљака. Као опција, могуће је проћи жицу од прања до парне просторије кроз зид у челичној чаури.

Затим би се лампа требала налазити на улазу проводника, тј. Кабл који излази из рукава одмах ће бити стављен у јединицу за осветљење.

Све уже у кади се изводи у металним или флексибилним валовитим цијевима, или посебним пластичним кутијама. Изводе се од таквог материјала, који у случају пожара не подржава отворену ватру, већ се само топи.

За повезивање жица из једне просторије у другу треба проћи кроз челичне цијеви, које су уметнуте у рупе, направљене у средини трупца.

Препоручује се да се свако узгој врши преко тавана.

Веома важно! Немојте користити проводнике у купатилу са винилом или гуменим везивом.

Ако планирате да инсталирате машину за прање веша у кади, ставите је само у суву просторију и носите одвојену линију исхране од појединачне машине. Такође, посебан ред треба да иде за резервоар за грејање.

Прикључак електричног штедњака

Потребно је да повежете електрични штедњактрофазни аутоматски прекидач и магнетни стартер. Машина је заштита од кратког споја и пренапона, погона олакшава аутоматску контролу грејања.

За повезивање, прекините ваш избор на кабловима ознаке РКГМ или ПВКВ, сви су отпорни на топлоту. У овом случају, утичнице се не користе, камин је директно повезан са каблом из штита.

Важно је да се правилно постави сензор за влажност и температуру, да се постави изнад улазних врата у парну собу, а контролна табла се генерално најбоље постави у суседну просторију.

Ако је капацитет камина мали (до 4 кВ), то ће бити довољно за једнофазно напајање.

Општи принципи електрификације купања на видеу су јасно:

У принципу, могуће је извршити књижење у кади властитим рукама, али немојте занемарити стручњаке у овом питању. Ако их не позовете на инсталацију, онда се барем консултујте са било којим спорним питањем. Запамтите да је ово гаранција ваше сигурности.