Електрични кабл и ручно испоручени панел - тип и секција

Безбедност рада класичних, индукционих, халогених, стаклокерамичких електричних штедњака зависи од правилног повезивања на електричну мрежу. Важно је правилно изабрати:

  • ознака и дио жице снаге, жице;
  • утичница, утикач;
  • улазна машина и УЗО (аутоматска машина);
  • круг и начин повезивања са напајањем.

Поред тога, неопходно је издвојити посебну линију за напајање кабла или жице из погонске јединице на спојени производ и масу. Није допуштено комбинирати расвјетне водове и утичнице с електричним штедњаком. Ово је изричито наведено у ПУЕ.

Пажња! У зградама старог фонда за повезивање на функционалну мрежу, електрични производи снаге 3 кВ и више не могу бити, јер нису предвиђени за такво оптерећење, што може узроковати опекотине у прометним гужвама, проузроковати пожар или квар електричног штедњака. Потоња чињеница ће лишити купца плоче, предати гаранцију за панел или пећницу.

пасош за електрични штедњак (кликни за увећање)

За исправно рјешење проблема инсталације и прикључења потребно је проучити пасош на којем је производ инсталиран, као и препоруке произвођача инсталације и сервиса. Обично су потребне информације назначене у упутству за употребу које, уз пасош, даје поштени произвођач сваком производу. Поред тога, прикључак кабла на електрични штедњак мора бити изведен према упутама ПУЕ и другимнормативно-техничку документацију која се односи на инсталацију и рад енергетски интензивних производа. Иста правила треба испунити за пећницу и плочу за кухање.

Карактеристике избора кабла за плочу

Произвођач не испоручује увек електрични штедњак или другу кухињску јединицу истог типа за прикључне жице. И овде је потребно купити жицу. Коју марку, секцију и који материјал сте изабрали? Кабл за кухање, електрични штедњак, пећница је одабран узимајући у обзир снагу производа и фазни прикључак. Први параметар је наведен у подацима пасоша, други параметар - у зависности од броја каблова под напоном који се испоручују на плочу (троструки или петтактни), који већ зависи од напајања (једно- или трофазни). Жица или кабл морају бити бакрене жице. Према захтевима ПУЕ није дозвољено повезивање каблова са алуминијумским проводницима са производима који троше енергију.

Укрштање кабла под напоном се бира у зависности од снаге енергетски потрошног производа (електрични штедњак, плински штедњак, пећница) и врсте хране према табели:

Напајање плоча из једнофазне мреже значи да кабл мора имати 3 нити - фазу, нулу и земљу, из трофазног 5 је жив - постоје 3 фазе жице, нула и земља.

Сада је потребно одредити марку жице. Дугогодишње искуство у употреби производа показује да се за прикључак електричног гријања најбољи каблови сматрају ПВС и КГ.

Информације о жицама и кабловима ПВС и КГ брендова

АБЦ кратица означава винил конекторску жицу. Користи се за спајање електричних уређаја и уређаја на напајање. То је производ са проводљивим бакарним жилама (од 2 до 5), заштићен изолацијом (свака вена) и затворен у општу изолациону шкољку беле боје. Симбол жице поред акронима ПВА укључује број живих и пречник сваке вене, на пример, ознака ПВС 3к4 се дешифрује на следећи начин: жица од винила која се повезује са три проводне вене пречника 4 мм. ПВА издржава напон од 450 В. Изолациони материјал не подржава изгарање, што жицу ослобађа стандардне класе ватроотпорних производа. Има високу чврстоћу и отпорност на савијање. Жице се могу користити у мокрим и не гријаним просторијама. У зависности од услова рада, он се креће од 6 до 10 година. Ниска цена чини је потребном када се спајају електричне плоче различитих капацитета.


кабл КГ

\ т

Кратица ЦГ се дешифрује као флексибилни кабл. Улога љуске у њој игра посебну гуму. Унутар кабла налазе се и бакрени вијци у гуменом омотачу, а између њих - заштитна фолија, чија је сврха спречавање клизања као посљедица загријавања у процесу рада. Производе произвођачи са бројем жила од 1 до 5. Пресијецање живог водича одређује снагу која се може одржати каблом. Кабл може радити у веома широким границама - од минус 40 до 50 0С у просторији са високом влажношћу на електричном напонумрежа до 660 В.

Ознака се састоји од акронима КГ, броја фаза и жила за уземљење, што указује на њихово укрштање. На пример, ознака КГ 3к5 + 1к4 се декодира на следећи начин: 3 фазна сегмента са попречним пресеком од 5,0 мм 2 и једним пресеком уземљења од 4 мм2.

Без обзира на то који ће се бренд покупити за прикључивање електричног кухињског уређаја, жицу или кабл треба купити са залихом дужине тако да можете премјестити производ. ПВА и КГ се лако слажу због повећане флексибилности и једноставно се спајају на плочу. Приликом повезивања са терминалима, крајеви жице или кабла морају бити очишћени од оксидације, обложени и онда се могу фиксирати на следећи начин:

  • додавањем потребног облика и стискањем прања;
  • компресија у посебним рукавима;
  • уз помоћ врхова ТМЛ типа.

карактеристике повезивања

Модерни електрични уређаји доступни су у великом асортиману и имају различите функције. Повезивање са напајањем се заснива на принципној шеми која омогућава повезивање плоче са мрежом од 220 В или 380 В. Дистрибутивна кутија на полеђини производа има слику таквог кола. Помаже да се компетентно повеже боја изолације вена. Жице са изолацијом у црној или смеђој су повезане са фазним контактом, плави - нулти контакт, жуто - зелени - до контакта са земљом. Из међународне ознаке у близини ових терминалаодносно, слова Л, Н и обрнуто слово Т, респективно, након поузданог повезивања жице или кабла са производом, могуће га је само спојити на електрични штит. Сада, уз помоћ тестера, потребно је провјерити исправност везе. Рад се сматра завршеним и производ се може искористити ако се произвођач електричног штедњака испоручује са својом утичницом. А ако није тамо, онда морате купити Еуро-пин са три пина за 25? 32 А и жице ПВС од 3 к 2,5 у количини не мањој од 2 м и извршити неопходну прикључну направу. Провера правилног прикључења тестера врши се у одсуству кратког споја (кратког споја) између сваке жице кабла и утикача у одсуству контакта између земље и фазе, са свим прекидачима на производу не би требало да буду у радном стању. Исти тест се изводи на различитим начинима рада прекидача. Очитање отпора од 4 до 10 охма сматра се нормалним на 100 охма.

У сваком случају, утикач за повезивање кабла за напајање или кабла садржи шест контактних стезаљки и нужно у радним документима или на самој плочи постоји схематски дијаграм којим можете, након што сте схватили, спојити кабл пећнице, електрични штедњак или предати панел независно у присуству потребног инструмента и инструмента за тестирање (тестер).

Како је електрична веза детаљно описана у овом видеу:

За заштиту жице или кабла у стану или стануКућна клапна је опремљена диференцијалним аутоматским или аутоматским прекидачем са карактеристикама Ц и РЦД.

Уземљење електричног штедњака

Електрична пећ мора бити уземљена. Сви радови у кућама су подељени у 2 категорије:

  • присуство заједничког уземљивачког круга;
  • нема струјног круга уземљења.

У првом случају ће бити потребна бакарна савитљива жица са попречним пресеком од најмање 2,5 мм2, која мора бити положена од електричног штита и спојена на тело одбора. У другом случају, уградња РЦД-а, поништавање (користећи заштитни нула штитник) или обје методе помоћи ће.

Ако нема централног снабдијевања гасом, електрични штедњак је неопходан за кухињски апарат и од тога како је повезан, његов рад и рок употребе зависе од њега. Приликом избора кабла или жице, потребно је правилно изабрати марку, део жице и њену количину, као и обратити пажњу на произвођача овог производа. И не заборавите да је електрична струја извор повећане опасности, што доводи до нежељених посљедица. Због тога је најбоље да инсталацију електричног штедњака повјери стручњацима који знају све детаље о таквом споју, као и навигацију потребним материјалима, предметима, уређајима и знају како се користи мерни инструмент.