Електричне инсталације под гипсаном плочом у дрвеној кући

Нису сви власници дрвених кућа попут традиционалног отвореног ожичења. Иако се таква технологија сматра најсигурнијом приликом полагања каблова и жица на запаљиве базе. Али "отвореност" инжењерских мрежа је прикладна у стилу интеријера поткровља или "ретро", ау другим случајевима, ожичење је пожељније сакрити. И један од модерних начина је скривено ожичење у дрвеној кући испод сухозида, постављено на костур.

Карактеристике ожичења у дрвеној кући. отворена инсталација

Може се тврдити да надзорни надзорници преферирају отворено ожичење унутар дрвене куће (чак и ако није тако модерно). Он обезбеђује виши ниво безбедности током рада. Барем из разлога што је стање постављања лакше контролисати и лакше га је поправити. Предности укључују:

 • Способност да се брзо замене жице или каблови на "моћније" ако је потребно повезати додатне потрошаче
 • Најбољи услови за термичке модове саме жице
 • Нема ризика од оштећења током бушења у прегради рупа за причвршћивање шарки намештаја и декоративних додатака

Иако се овај метод назива "отвореним", видљиве жице су само у случају уградње у изолаторе. И чешће се за монтажу користе металне цијеви и металне цијеви или низ специјалних ПВЦ производа с ознаком "НГ" (који не подржавају изгарање):

 • кутија
 • Плаинс фром цаблеканали
 • \ т
 • Валовите (меке) цеви
 • круте цеви

Ако обављате електричне инсталације унутар куће према свим правилима, овај начин инсталације је много бржи, лакши и јефтинији. А када су питања дизајна ентеријера у позадини, отворено ожичење на сухозиду у дрвеној кући је боље него скривено. На пример, у малој сеоској кући.

Карактеристике ожичења у дрвеној кући. скривена инсталација

Постоје строги регулаторни захтјеви за полагање скривених каблова унутар структурних елемената зграде. Основни смисао захтева је да чак и када се ожичење врши помоћу кутија и цеви са тешким материјалима, они морају бити одвојени од запаљивих материјала конструкције објекта са континуалним слојем негоривог материјала дебљине преко 10 мм.

За дрвену кућу, то значи да ако користите ПВЦ цеви и кутије, онда их треба изоловати од дрвеног зида гипсом, али са дебелим или цементним малтером дебљине не мање од 10 мм. Али овај метод се практично не користи у дрвеној кући.

Овакве технологије полагања ожичења испод сухозидних плоча, као у кући од цигле или плоче, овдје су ограничене. Једина опција која није у супротности са захтјевима ПУЕ је уградња електричног кабла у цијев, ПВЦ кутија или метално цријево унутар унутрашњих преграда, у потпуности израђених од сухозида на металном оквиру.

И сматра се исправнимсамо инсталирање ожичења у дрвеној кући испод сухозида у металним цевима и металним глувим кутијама, које поседују способност локализације.

Ови строги захтјеви су због високе опасности од пожара структурних материјала дрвене куће и њених карактеристика рада.

У шупљинама унутрашњих облога, преграда и плафона дрвене куће, током процеса рада, прашина се сакупља са великим удјелом органских нечистоћа. У сувом облику, пали се од било које искре, која у уобичајеној ситуацији није довољна да запали стабло. Прашина се може акумулирати чак иу пластичним под-носачима и узроковати пожар, ако извадите утикач уређаја под оптерећењем, што га не искључује из мреже властитим гумбом или прекидачем.

Иста опасна ситуација може настати:

 • Као резултат оштећења од глодара из ПВЦ цеви и омотача каблова
 • Када се прекорачи дозвољено оптерећење у линији
 • Као посљедица старења љуске жица

У сваком случају, постоји опасност за ЦФ, а зидови ПВЦ цеви или танког и непропустног металног црева нису у стању да локализују настали лук (чак и краткотрајни).

Такве способности су само у металним цевима и глувим кутијама. И ове карактеристике зависе од дебљине зидова, као и од материјала и дела жице.

Постоји једна нијанса у правилима ПУЕ о способностима локализације. Дебљина зидова металних цијеви није стандардизирана за бакрене проводнике попречног пресјека 2,5 мм 2 иалуминијум - до 4 мм 2. Али то не значи да можете узети било који телефон. Једноставно, произвођачи правила сматрају да минимална дебљина зидова водоводне цеви (2,5 мм) и електричних заварених цеви (1,6 мм) има неопходну способност да се локализује.

За велике вредности пресека проводника већ постоје конкретне цифре о дебљини зидова металних цеви и кутија.

Како инсталирати ожичење испод сухозида у дрвеној кући

Монтирање ожичења испод сухозида у дрвеној кући је лакше са бакарном цијеви - лакше је савијати и причвршћивати на разводне, дистрибуцијске и монтажне кутије. Али избор таквог материјала увелико повећава трошкове електричне мреже у затвореном простору. Зато се обично бирају челичне цеви, иако њихово коришћење повећава трајање рада.

Пречник сваке цеви је изабран тако да укупна раскрсница у њој каблова и жица (узимајући у обзир све шкољке) није била већа од 40% њеног лумена.

Чак и пре постављања решетке за суву градњу, потребно је извршити праћење каблова.

Минимални број углова и завоја сматра се оптималним. Цеви и кутије према ПУЕ стандардима су потребне да би власник куће (или електричар) извршио замену жица без демонтаже преграда, зидова и плафона.

Да би се смањио број скретања у једној линији, користе се дуготрајне металне кутије. Они би требали бити инсталирани на мјестима гдје им је омогућен слободан приступ, тако да их немасамо да би могли замијенити ожичење, али и повремено мјерити отпорност чахура жица.

Све цеви и металне кутије (укључујући монтажне утичнице и прекидаче) морају имати чврсту механичку везу између њих. За бакарне цеви дозвољене су ваљкасте спојнице, за челичне навоје. Иако су поузданији лемљење или заваривање.

Након тога, неопходно је да се цијелом металном конструкцијом цијеви и кутија повеже уз помоћ проводника на стезаљке на уземљивачу. Извршити мерења да би се осигурао континуитет овог дела електричног кола.

Изоловати изолацију пре мерења каблова и жица у цевима. Затим уметните пластичне уметке у отворе сваке цеви, како не бисте оштетили плашт каблова и жица. И уз помоћ кабла носите њихов отпор.

Након полагања сваког круга, понављају се мјерења отпора изолације како би се осигурао његов интегритет.

И тек након тога започните монтажу оквира и сухозида.

Изгледа као постављање модерног ожичења у дрвеној кући за суву градњу, ако се обавља у складу са захтјевима ПУЕ.