Електрична пећница за сауну: електрична пећница и електрична пећ за сауну за 220в, груба Саво и камин Харвиа

Недавно су постале веома популарне електричне пећи за сауну или купку. Овај електрични котао има широк спектар предности, што га чини веома погодним за употребу.За и против

Електричне пећи не заузимају много простора и обављају читав низ инсталацијских радова, као код традиционалне пећи, апсолутно није потребно. Нема потребе за засебним димњаком за електрични штедњак, а имају и функцију контроле температуре, која се увијек може лако мијењати овисно о особним жељама - само притисните неколико типки.

Још једна непогрешива предност електричних пећи за сауну је потпуно одсуство чађи и спаљеног отпада, што смањује процедуру чишћења пећи на нулу.Инсталација таквог уређаја може се извршити на било ком месту у сауни - било да је у средини просторије, у углу или близу зида. За електрични штедњак није потребно подићи посебну подлогу, као што је то случај код стандардне грубе обраде. Изабрана температура се постиже у врло кратком времену.

Електрична пећ не захтијева трајно жетву дрвета и не емитира никакве штетне твари, као што је угљични моноксид. Штавише, пећ је сигурна, јер је могућност спаљивања мало вероватна. Такве пећи могу бити постављене чак иу стану.

\ т

Електрична пећница за сауну има главну пећ, цјевасти гријач и капацитет у којем се камење поставља. Унутрашњи распоред ове јединице укључује неколико канала за вентилацију, на којимату је топао ваздух. Контрола целе јединице је због рада посебног уређаја, који би требао бити у самој сауни.

Изузетно је важно да се спољна контролна јединица изведе из безбедносних разлога, јер овај уређај мора бити на сувом месту. Често, поред управљачке јединице, на уређај се додаје и даљински управљач.


Овај даљински управљач вам омогућава да подесите температуру на удобан ниво у сауни, одложите покретање уређаја на подешено време, а такође вам омогућава да подесите апарат за аутоматско искључивање. Такође, неки уређаји вам омогућавају подешавање влажности.

Када се уређај укључи, грејни елементи почињу да раде, који преносе топлоту камењу. Гријач се аутоматски искључује када се достигне жељена температура и искључи када камење почне да се хлади. Ниво загревања регулише се термостатом који одржава температуру на једном одређеном нивоу.


врсте

Електричне пећи за сауну могу се подијелити у неколико типова у различитим категоријама. Конкретно, према принципу рада, могуће је распоредити електричне пећи и пећи са паром генератором. Разлика је у томе што је принцип електричног штедњака загријавање зрака сауне из врућег камења, а пећ са паром генерира пару у просторији. Ово је парна пећница. У таквим електричним пећима често постоји функција са аутоматским сетом воде, који вам омогућава да не контролишете количину течности унутар машине.Типично, такве пећи су направљене са испаривачем.

Термос пећнице има малу величину и леп изглед. У дизајнерском плану можете пронаћи потпуно различите електричне пећи, чак и оне које личе на камин и стварају јединствену удобност у соби. Поред електричног парног генератора, у пећи може бити присутна и структура траке или комбинација.


Гријачи појаса имају неколико предности. Ови гријачи су врло издржљиви и, што је најважније, економични. Гријач траке може загријати много већи волумен, за разлику од уобичајеног генератора паре.

Грејање просторија пећницом је боље од једног и пол пута. И готово је немогуће оштетити топлоту траке, јер је заштићена чврстом керамичком траком. Комбиновани исти дизајн може истовремено да комбинује и парни генератор и траку типа грејања.
Можете класифицирати пећ и дизајн њихове кутије. Шупљине пећи могу бити отворене или затворене.


Осим тога, затворени затворени простори су у стању да задрже много топлоте током времена, иако се ваздух не загрева тако брзо. Ове пећи су велике тежине и понекад им је потребна посебна основа.

За пећи са отвореним кућиштем карактеристично је брзо загревање ваздуха, али способност да се задржи топлота дуго се смањује. Али ове пећи су мале тежине и немају потребу за постављањем посебног темеља.


Највише доказане пећи сакућиште од ливеног гвожђа. Они су бољи од других за одржавање топлоте, веома су отпорни на високе температуре, поуздани су и имају дуг радни век.

Индукцијска пећ из оквира од метала или од ливеног гвожђа такође може брзо да загреје целу просторију, али се метал врло брзо хлади. Успут, за уређење финског купатила су коришћене само металне пећи.

Нехрђајући челик и алуминиј су такођер популарни материјали за производњу стијена за купање.

На њиховој снази истичу се пећи које имају довољно снаге у 220 ст. Обично су то мале пећи које су погодне за стандардну сауну или мини пећницу за једну кућну сауну. Једна сауна може се користити чак иу стану. Али озбиљније електричне пећи требају снагу у 380.

Димензије

Модерни произвођачи нуде широк спектар различитих величина за пећи. Могуће је издвојити зидне и подне камине. Пећи на зиду су идеалне за сауну мале површине. Подови истих пећи могу имати различите облике - цилиндричне, квадратне, сферне или угаоне пећи.

Кутна пећ је једна од најпогоднијих опција, јер помаже у уштеди простора. Али да не би оштетили зидове због високе температуре, потребно је осигурати њихову заштиту у облику металног штита или заштитити пећ од зида од цигле. За подне камење можда ће вам требати темељ.


Популарни произвођачи

Постоји листа одређених произвођача који су дуго билипоредеместрировали висок квалитет својих производа на тржишту. Пећи су добре показатеље.

Конкретно, предузећа која производе најбоље електричне пећи за сауну укључују:

 • Саво је фински произвођач који испоручује квалитетне пећи од нехрђајућег челика с даљинским управљачем и окусом чаша за љубитеље ароматерапије. Упркос компактности, пећи овог предузећа су велике, садрже камење, добро и брзо загревање, као и снажан дизајн. • Харвиа. Каменка од ових финских произвођача може бити и подна и шарка. Пећи за податке се разликују у потпуној аутоматизацији њиховог рада.
 • Туликиви је компанија која нуди пећи са префињеним дизајном. Произвођач користи материјале као што су гранит, мермер, природна керамика за дизајнирање својих пећи.


Анализирајући повратне информације од стране клијената, можемо рећи да производи ових произвођача примају врло мало озбиљних притужби и производе своје производе врло квалитетно.


Такође можете разликовати домаће аналоге електричних пећи. Производњу електричних пећи у Русији врше фирме Ермак, Теплодар, УралПром. Производи ових фирми такође имају добре карактеристике, док је њихова цена много мања од страних пећи. Иако домаћи потрошачи више воле да користе пећнице страних фирми, али јесуНе мање, рецензије о пећима руске производње су прилично добре.Како изабрати?

Приликом избора електричне пећи за сауну потребно је водити се неким критеријима који ће вам помоћи да правилно изаберете пећ за сауну.

Један од главних параметара је обим будуће парне купељи. За добру сауну важно је корелирати његову снагу и висину, ширину и дужину просторије. Главна ствар коју треба запамтити је да 1 киловат струје треба да падне на један кубни метар простора. Такође, вреди корелирати напон у просторији са могућношћу грубљења. Обично је за пећи потребно 220 волти или 380 волти.


Још један важан фактор који треба узети у обзир приликом избора је контрола електричне енергије. Као што је горе поменуто, пећ може бити опремљена контролном јединицом или даљинским управљачем. Иако данас многи произвођачи комбинују оба ова елемента.


Финоћа грејног елемента је такође један од најважнијих критеријума које треба узети у обзир, пошто је грејач главна компонента целог система у електричној пећи. Пећи са ТЕН-овима су веома популарне, мало заостају за њима, са грејачем за ремен. Иако сенке могу да загреју ваздух до значајних температура, у исто време су прилично крхке и немају гарантован дуг животни век. Ако купите пећ са ТЕН-ом, онда треба да буде од нерђајућих материјала.

Грејачи појаса могу бити беспрекорниквалитет рада, дуги вијек трајања и еколошка прихватљивост. Модели који комбинују обе верзије грејача комбинују најбоље стране оба модела. Али цена комбинованог грејања пећи је још увек доста висока. Такође, систем парне пећи је популаран.Најважније је да купљена пећница од продавца има потребне документе и потврде о усаглашености производа са захтевима за ватру.


Како инсталирати властитим рукама?

Приликом уградње електричног штедњака изузетно је важно придржавати се одређених обавезних захтјева:

 • Као прво, будућа сауна мора имати круг уземљења. Приликом уградње пећи потребно је спојити кабл и нулти прикључак разводне плоче.
 • Такође, повезивање електропумпа мора бити изведено преко посебног уређаја, који онемогућава уређај у случају квара или кратког споја. • Изузетно је важно да жице које ће се користити у топлим просторијама буду способне да издрже високе температуре и високу влажност. Такође је потребно придржавати се празнина и оставити одређену удаљеност између пећи и најближих површина.
 • Ако је могуће испунити све ове услове, онда можете директно ићи на независну инсталацију храпавости.
 • За сваки елемент грубљавања обезбеђене су карактеристике његове везе.  \ т
 • Даљински управљач је неопходанПричврстите близу врата у парну собу ради лакшег сналажења или га уклоните из дејства високих температура, пребацујући се у просторију са обичном собном температуром. Изузетно је важно имати штит аутоматског прекидача за управљачку јединицу.
 • За кабел даљинског управљача можете користити конвенционалне жице, јер за њих не постоје посебно важни захтјеви.


Постоје неке важне тачке за прикључивање кабла на електричну пећницу. Нормална жица за спајање на такву пећницу се категорички не препоручује. У ту сврху постоји посебан кабел, који има посебну гумену изолацију и има високу отпорност на високе температуре. Такође, жица је даље заштићена металном цевчицом или њеним уземљењем кроз метални рукавац.

Каблови за сензоре пећи су увек укључени у пећ, тако да их није потребно одвојено сакупљати. Упуте у електричној пећи детаљно описују точке инсталације сензора, овисно о моделу.

Монтажа саме пећи такође захтева одређене кораке. За почетак, проверите присуство свих неопходних компоненти грубљавања.

Наравно, листа таквих елемената у сваком моделу може бити њена, али по правилу, то су следећи делови:

 • оквир електричне пећи;
 • камење;
 • траке за причвршћивање, вијци;
 • ослонца и монтажне плоче.


Вриједи размотрити пећницу за било какву штету и одсуство било којег елемента. Такође вредиснага пећи и површина просторије су унапред корелирани.

Такође је пожељно додатно ојачати зидове на месту уградње пећи. Обично се на леђима налазе рупе за монтажу. Код ових отвора је потребно поставити постојеће монтажне елементе тако да је део за фиксирање усмерен према горе.

Затим је потребно инсталирати шипку за причвршћивање. Боље је унапред напоменути тачну локацију на зиду. Затим је ремен причвршћен за кућиште пећи, а након тога је могуће монтирати цијелу јединицу на површину зида. Овдје требате користити вијке намијењене за обраду метала.

Када је електрична пећ причвршћена за зид, провјерите је ли равна. У случају било каквог изобличења није потребно поново уклањати пећницу. Већина електричних пећи има подесиве ноге које се могу прилагодити тако да је пећ равна.


Затим би требало да почнете да постављате разводну кутију. Ако је могуће, најбоља опција ће бити постављање кутије за дистрибуцију изван сауне. Али ако ова опција није обезбеђена, кутија је инсталирана у парној соби. Али у овом случају треба да има добра својства отпорна на топлоту. Приближна температура коју мора да издржи је + 120-125 степени. Изолација спојених жица такође мора да издржи високе температуре.

Затим можете наставити са инсталирањем даљинског управљача и сензора температуре у затвореном простору. За повезивање пећи се користи даљински управљачкабл

Као што је горе наведено, у самој пећи постоје даљински управљачи и контролне јединице. Према томе, не постоје универзална упутства за њихово инсталирање. Све ће зависити од модела електричног штедњака и даљинског управљача, а њихова инсталација се врши у складу са упутствима из упутства. Приликом уградње сензора, оптимална удаљеност између њега и стропа је око 4-5 цм. Изузетно је важно избјегавати одступања при инсталирању сензора, иначе неће радити и у парној соби ће доћи до прегријавања. Сензор је такође у стању да аутоматски искључи храпавост мреже у случају претераног загревања ваздуха.

Један од главних фактора за ефикасно функционисање сауне је компетентна инсталација добре вентилације, која ће омогућити висококвалитетну циркулацију ваздуха.

Приликом рада електричног штедњака препоручује се потпуно замјена зрака у парној соби око шест пута на сат. Измена ваздуха може бити и природна и принудна.


У случају природне вентилације, проток ваздуха са улице треба да буде уређен. Да бисте то урадили, направите два канала. Један - за ваздух, а други - за извлачење. Екстрактор би требао бити испод плафона, док би требао бити на максималној удаљености од електричног штедњака. Исти канал за довод ваздуха треба да се уради на малој удаљености од пода.

Пре почетка процеса загревања просторије, проверите да ли је канал за довод ваздуха потпуно отворен и да је поклопац отворен до пола. У сауну која није у стању, можете затворити све канале.


Рада - ако не можете довести вентилациони систем директно на улицу, боље је да га направите у суседној соби. Прилив сувог ваздуха из друге просторије такође је у стању да обезбеди висококвалитетну вентилацију.


Присилни проток ваздуха се користи у соби са вентилаторима сауне. Да бисте то урадили, у зиду одмах изнад пећи, потребно је направити вентилациони канал, у који је постављен вентилатор. Поклопац мотора је инсталиран на минималној могућој удаљености од пода. Вентилатор мора одговарати овој снази тако да особа у сауни на радној пећи има 10 кубних метара зрака на сат. Велики плус ове врсте вентилације је да вентилатор расподели ваздух у просторији што је могуће равномерније.

Веома је важно и важно повезати пећ са мрежом. За исправну инсталацију потребно је строго слиједити појединачне упуте за пећ.

Затим је потребно електрично пећ опремити за даљи рад. Прво, морате правилно поставити камење у пећ.

Овај процес се изводи у следећим фазама:

  \ т
 • За почетак, уклоните све камење из пакета и пронађите један од њих са заобљеним угловима. Треба га ставити у први камен. У осталим сапуницама углови немају спољашње разлике, тако да их можете поставити у било ком редоследу.
 • Али када се камени слогови, потребно је уградити плоче за фиксирање. Њихов број може варирати у зависности од моделаелектрични штедњаци Поставите плоче тако да могу преклапати камење једна од друге. То се ради са циљем да се остави празнина. Направите све камење тако да потпуно покрију грејне елементе.


 • Након слагања камења, потребно је фиксирати потпорне плоче изнад њих како би се камење фиксирало у једном положају.
 • Онда је горњи камен сапуна, који такође има заобљене углове, положен у тепих.

Савет - пре сушења камена потребно је добро осушити. Не треба користити керамичко камење.


Прије увођења електричног штедњака у трајни рад, мора се први пут загријати према одређеним правилима. Подесите температуру грејања на +50 степени. Након сат времена јединица мора бити искључена и сачекати док се камење не охлади.

Након ових корака, поново укључите камин, али подесите температуру грејања на +80 ° Ц. Сауну треба загрејати око сат времена на тој температури, затим искључити пећницу. Након тога уређај можете трајно користити.


Важно је запамтити да није препоручљиво залити камење у првим фазама загријавања. То може оштетити њихов интегритет.

Правила коришћења

Да би наставили са радом без прекида, неопходно је поштовати одређена обавезна правила за рад и безбедност:

  \ т
 • Водени камен у пећи мора бити веома пажљив, као и ослобађањевелика количина паре може оставити озбиљне опекотине на кожи;
 • радна пећ не би требала бити затворена или остављена у близини било каквих објеката;
 • важно је осигурати добру циркулацију зрака у сауни и ни у ком случају не покривати у потпуности канале измјене зрака;
 • Не препоручује се обилазак сауне у стању алкохолног тровања или лошег здравственог стања;
 • Посета сауни за труднице није препоручљива;

  \ т
 • дјеца се не могу оставити у сауни без надзора одраслих, дјеца до 6 година не смију посјећивати сауну без дозволе лијечника;
 • не треба излагати високој температури, јер то може бити штетно по здравље;
 • ни у ком случају не можете посјетити сауну у случају квара пећи;
 • немојте наносити морску воду када заливате камење. Због велике количине соли, метални елементи у пећи могу почети да хрђају;
 • , у сваком случају, сензор унутрашње температуре се не може затворити.


правилна нега

Да би се одржала неопходна хигијена у сауни након сваке посјете, треба је очистити и темељито осушити. За сушење је потребно потпуно отворити вентилационе канале.

Повремено, морате прегледати камење у пећи на оштећења и пукотине. Учините то најмање једном годишње. Ако су неки предмети оштећени, њихово даљње кориштење се не препоручује и камење треба замијенити.

Пећницу не чистите абразивним средствомсупстанце. Најбоље је да обришете електрични штедњак обичном меком крпом.


За тестирање електричних апарата најбоље је користити квалификоване стручњаке.

Најчешће сметње

Неки недостаци у раду пећи се понекад могу самостално управљати.

Ако пећ одједном не загреје сауну, онда можете покушати да решите проблем на следећи начин:

  \ т
 • прво треба укључити пећ;
 • затим подесите загревање помоћу контролне јединице;
 • морате бити сигурни да постоји напон у пећници. Можда је негде кабл оштећен и треба га заменити;
 • такође треба проверити температурне сензоре. Можда су неисправни и аутоматски искључују шпорет;
 • и што је најважније - морате проверити осигураче.

Други је прилично чест квар, из којег се може носити и са сопственим снагама, недовољно загревање сауне. Важно је запамтити да у нормалним условима ваздух у парној соби мора потпуно да се загреје за један сат.

Ако се то не деси, онда можете да урадите следеће:

 • треба повећати температуру грејања;
 • провјерите камење за оштећење, исправност њиховог слагања и довољно. Главно је одлагање камења - оставити празнине између њих, иначе топли ваздух неће доћи до њих;


  \ т
 • можда погрешно корелира са дебљином пећи и површином парне купељи;
 • Проверите вентилацију - мождаприлив ваздуха је превелик и просторија се одмах охлади;
 • треба да проверите да ли је систем грејања у реду. Ако грејни елементи почну да замућују приликом рада, то значи да један од горе наведених узрока, ако не, онда морате заменити сам систем грејања.

У случају других озбиљних сметњи, електрични штедњаци треба контактирати за помоћ стручњака.

Електрична пећ је одлична замена за стандардне пећи које захтевају дрво. Пећ је способна да добро загреје просторију и испоручи много мање проблема за одржавање и рад. Електрични штедњак може постати врло оригинално и креативно дизајнерско рјешење које соби може дати одређену атмосферу и постати главни дио цијеле сауне. Уз одговарајућу негу, електричар може трајати много година. Избор такве електричне пећи гарантује да ће сауна бити удобан дом за одмор.

Како одабрати електричну пећницу, погледајте сљедећи видео.