Економско грејање приватног дома, најекономичнији начин

Доступност гријања у кући - то је, прије свега, фактор прикладности куће за живот опћенито, а тек тада је увјет који пружа удобност ове куће. Дакле, питање како се без загревања стамбеног простора у Русији не односи ни на јужне регије, остаје само да се одлучи које ће гријање одабрати.

Постоје многи критеријуми за избор типа грејања - износ финансијских трошкова по уређају, ефикасност начина грејања, погодност сервисирања система, његова безбедност и тако даље. С обзиром да у различитим регионима Русије, сезона гријања траје од три до девет мјесеци, или чак и више мјесеци, трошкови гријања куће су значајни, а економско загријавање куће - један од жељених резултата, који траже приликом одабира начина гријања.

У условима савременог интензивног развоја сеоских територија викендице и ладањске куће, посебно тамо гдје је темпо приватне градње испред брзине гасификације нових подручја, економично гријање приватне куће - посебно акутни проблем. У таквим ситуацијама неопходно је у наредном периоду наручити стамбени пројекат са системом гријања - узимајући у обзир само будуће снабдијевање аутопутевима, али до тог времена и ви морате нешто потопити.

Размотримо све што је релевантно за проблем и како узети у обзир постојећи скуп фактора у остваривању економичности гријања.

Независни фактори који одређују трошкове грејања

Појам "економично гријање приватне куће" не мора нужно битиимајући у виду ниску цену грејања куће. Опрема за грејање, на пример, зграде великих димензија не могу бити јефтине, али трошкови инсталације и рада система морају бити упоредиви са ефикасношћу изабраног начина грејања.

Економичност система гријања је степен усклађености са стварним трошковима гријања дома за процијењене трошкове потребне за обезбјеђивање одређеног температурног режима, тј. То се постиже пажљивом анализом и одабиром оптималне комбинације фактора који утичу на економичност.

Независни фактори који одређују трошкове грејања приватне куће:

 • климатска зона;
 • област грејања;
 • цијену опреме;
 • трошкове горива;
 • потребан режим температуре.

Коментару је потребан само последњи параграф, што значи температурни распон дефинисан санитарним нормама за смештај људи.

Наведене околности су полазна тачка за избор и пројектовање система гријања у приватним кућама, економичан у односу на специфичне услове.

Фактори који утичу на ефикасност система за грејање

Не постоји знак једнакости између стварних и процијењених трошкова гријања, јер је у сваком начину гријања неизбјежни топлински губици посљедица и различитих фактора. Али ови фактори, који утичу на степен ефикасности система грејања, за разлику од непромењених околности, подложни су променама:

 • доступност и степен ефикасности спољашње топлотне изолације зграде;
 • тип система гријања и исправност прорачуна потрошње горива при избору котла;
 • снага грејне опреме;
 • структурне карактеристике система;
 • материјал цевовода;
 • присуство топлотне изолације круга грејања у неизгореним просторијама;
 • употреба уређаја за аутоматско искључење грејне јединице;
 • квалитет горива.

Прочитајте и: предности и недостаци електричног грејања у стану.

Присуство и степен ефикасности спољашње топлотне изолације зграде

Трошкови грејања куће директно зависе од распореда куће са топлотном изолацијом. Ваздушне и грађевинске конструкције, које се загревају у систему грејања, у одсуству спољашње топлотне изолације, брзо преносе топлоту у атмосферу, а систем грејања ће бити приморан да ради са повећаним оптерећењем или у непрекидном режиму ради компензације спољашње топлотне снаге зграде. Ово је, наравно, праћено убрзаним трошењем опреме и повећаном потрошњом горива или електричне енергије.


Изолациони материјали се лако инсталирају, њихова цијена је прихватљива у цијелом распону, а ефекат кориштења вањске изолације - штеди гориво или струју до 40%. Поред тога, топлотна изолација ће ослободити унутрашње површине спољних зидова формирања кондензата.

Тип система грејања и тачност прорачуна потрошње горива наизбор котла

Ако се котао изабере као опрема за грејање, онда се поставља питање о томе које врсте горива бира да изабере - електрична, гасна или чврста горива.

Одабир изласка из дизајна куће - да ли у њему постоји димњак.

Ако нема димњака и његов уређај није укључен у најближе планове, избор је сужен - само котао је опремљен електричном енергијом. У том случају, одбијање изградње димњака обезбиједиће значајне уштеде у инсталацији система гријања.

Ако се предност даје електричној јединици за гријање, тада је ваљани избор вортек индукциони котао који нема властите грејне елементе у својој конструкцији и стога има дуготрајан (25-30 година) дизајн. Поред тога, ефикасност таквих уређаја је близу 99%, што је значајан аргумент у корист њихове економичности.

Ако је димњак доступан, избор котла зависи од материјала система за уклањање дима.

Главни чланак: Систем гријања сеоске куће електричном енергијом.

Није потребно прикључити гасни котао на димњак од цигле - његови производи сагоревања садрже једињења азота и сумпора која у мешавини са кондензатом влаге формирају киселине које уништавају берилијум. Али такав димњак савршено се носи са одводом дима котла на крута горива.

Челични димњак или његов напредни тип - сендвич цеви су погодне за грејне јединице на било којој врсти горива. Избор перформансиЦеви (обични челик, нерђајући челик, сендвич, коаксијални) такође имају директан утицај на економичност система грејања - јефтинији обични челик ће вероватно морати да га замени, и добро је ако се то догоди у топлијим месецима године. Преостали типови челичних димњака су добри, па стога издржљиви и поуздани, и не могу се уштедјети на сигурности.

Приликом одабира котла, да би се добила представа о степену њене економичности, потребно је тачно знати количину потрошеног горива. Али продавци у продавницама, приморавајући купца да купи одређену врсту јединице, доводе до упоредних карактеристика потрошње горива, манипулисањем различитим мерним јединицама које се користе за течности, гасове и чврсте материје. Чињеница је да се калорична вредност горива мери у киловатима /кг, а дизел гориво и гас се често мере у литрима, што даје друге вредности количине, јер је густина ових материја много мања од једне.

Важно! Да би се потврдила истинитост изјава трговаца, потребно је отпадно гориво које представља њихове агрегате довести до укупне јединице мјерења, а затим израчунати потребу за сезоном и вриједности.

За објективно поређење трошкова грејања током сезоне куће од 100 квадратних метара У табели се врши обрачун трошкова за уобичајене врсте горива. Ова економска калкулација, посебно, оповргава тврдњу трговаца да је коцка тзв. "Евадроса" еквивалентна ефикасности од 5 кубних метара обичног огрјевног дрвета.

Опрема за грејање

Овај индикатортакође директно утиче на економичност система грејања. Прекомјерни капацитет котла или друге јединице може бити ограничен инсталацијом термостата, али је цијена опреме за гријање директно пропорционална његовом капацитету, а плаћени потенцијал ће бити непотврђен.

И котао недовољне снаге неће се носити са задатком, а плаћање неких топлих радијатора гријања, такође, нема везе са ефикасношћу.

Стога, у циљу остваривања економичности система гријања, потребно је набавити опрему на основу израчуна потребног капацитета, која се проводи узимајући у обзир површину стамбеног простора, висину плафона, регију и нијансе система топле воде.

Структурне карактеристике система

Немогуће је постићи исплативост кориштења опреме за гријање, ако је одаберете само из израчуна снаге и трошкова потрошеног горива. Дизајн система гријања није увијек универзалан, тако да се може користити за загријавање просторија било које величине и пропорција, различите висине стропа и броја прозорских отвора. На пример, грејачи за салвете ће се носити са загревањем малих површина простора, али у пространим собама неће бити ефективно због мале површине преноса топлоте његовог дизајна.

Нејасна ситуација са уређајем система топлих подова. Ако их користите као главно и једино средство за загријавање стамбеног простора у средњој зони или сјеверним подручјима, онда је температура подапотребно је подићи на такве вриједности, када ће контакт са њим изгубити удобност - без ципела за ходање по таквом поду ће бити вруће.

Стога је економичан систем грејања незамислив без правог избора врсте опреме за грејање и усклађености са технологијом уградње, узимајући у обзир конструкцијске карактеристике уређаја за грејање и сваке просторије.

Материјал цевовода

Ово питање је релевантно ако се не разматрају појединачни преносиви гријачи и круг гријања с бојлером. Поврат топлоте у расхладну течност треба да се врши у ваздуху просторија планираних за грејање. Стога, у транзитним подручјима расхладног средства кроз цијеви сустава гријања треба дати минималну количину топлине. Да би се то постигло, неопходно је осигурати изолацију цјевовода, посебно - извођење цијеви с ниским коефицијентом топлинске проводљивости (пластика, метал-пластика).

Да би се побољшала ефикасност, чак и на цевима од полимера врши се термичка изолација, да не спомињемо металне цевоводе. Ове мере ће омогућити да расхладно средство изгуби мање топлоте на путу до радијатора, а систем за грејање - пре него што температуру ваздуха доведе до задатог нивоа и искључи.

Коришћење уређаја за аутоматско искључење грејне јединице

Важан фактор у осигуравању економичности опреме за гријање је рационалан начин рада система гријања. Обезбеђује га аутоматизација која га имплементирапраћење температурног режима у просторији и контрола интензитета грејања. Савремена опрема грејних тела омогућава не само да поставите жељену температуру ваздуха у затвореном простору, већ и да програмирате варијације интензитета грејања у различита доба дана. На пример, у одсуству становника у кући, нема потребе да одржавате температуру у најудобнијој зони, или је можете спустити за неколико степени.

квалитет горива

Различите врсте горива имају различите вриједности производње топлоте. Али једно и исто гориво може бити различитог квалитета, што зависи од многих фактора - процента садржаја влаге у дрву, садржаја нечистоћа у гасу, течног горива, итд. Нискоквалитетно гориво има нижу топлоту, ствара више чађи, што смањује клиренс димњака и погоршава потисак. Комбинација ових фактора доводи до повећане потрошње горива и трошкова одржавања система гријања.

Важно! Текући котлови за загревање треба да раде на гориву наведеном у упутству за употребу. Треба напоменути да су дизел гориво и дизел гориво различите врсте горива.

Методе грејања по врсти горива

Све врсте горива и енергије (искључујући егзотичне - соларне, вјетроелектране, хемикалије, итд.) Које се троше у системима гријања, дијеле се на сљедеће главне групе:

 • чврсте врсте;
 • течно гориво;
 • гас;
 • електрична енергија.

Препоручујемо да прочитате материјал о себиекономски начини гријања гараже.

Сваки од ових типова има предности и недостатке који се међусобно надокнађују.

На пример, привидна јефтиност чврстог горива (огревно дрво, угаљ, отпад из целулозе и дрвне индустрије, тресет) крије трошкове за жетву, транспорт, складиштење, паљевину, сервис ложишта и димњака. А највиши, на први поглед, трошкови гријања приватне куће оправдани су недостатком трошкова за горе наведене ставке у случају употребе електричне опреме.

Ови фактори, наравно, нису приказани у горњој збирној табели трошкова горива за сезонско грејање приватне куће од 100 квадратних метара.

У зависности од околности, употреба исте врсте гријања може бити економична у једној регији и скупа у другој. То је познато произвођачима и дистрибутерима опреме за гријање за кућу, који формирају цијене опреме за гријање, узимајући у обзир повећану потражњу економских система. Стога није изненађујуће да потенцијално економични системи гријања у приватним кућама у почетку коштају пристојан износ.

Дакле, категорична изјава о безусловној профитабилности одређене јединице не може бити, као и универзална препорука како уштедети на грејању. Да ли је могуће уредити економично грејање, доводећи у систем топлу воду из термалног извора природног порекла. Али у овом случају, држави ћете морати платити порез на коришћење природних ресурса.

Па ипак, акоИзбор се врши у корист електричне опреме, затим је употреба вортек индуктивних грејача (ОХ-котлови), за разлику од других типова грејања, економично грејање.

Реверзна препорука односи се на уљне радијаторе, чији је рад због специфичности принципа рада и дизајна крајње неекономичан.

закључак

Најекономичнији начин грејања куће је технологија која узима у обзир бројне факторе и околности, експлицитне и на први поглед, које нису релевантне за ово. Обећање исплативости стамбеног гријања у приватној кући је оптимално одређивање приоритета ових фактора у специфичним околностима.