Економски стакленик у земљи: 3 узастопне фазе монтаже

Једна од најбољих, рационалних метода у изградњи капиталних стакленика - подземни стакленик За особне потребе или као посао у хладним регијама може се градити стаклена термос. Његова главна предност је константна позитивна температура чак и зими. Изградња такве конструкције неће бити посебно тешка, а материјали за изградњу могу послужити као инструмент.

Принцип рада стакленика у земљишту без грејања

Конвенционални стакленици дизајнирани су на такав начин да унутар њих постоје варијације температуре. Али стакленици у земљи раде другачије. Због дубинске конструкције зида, они раде као термос. Овај систем омогућава значајно уштеду на грејању и струји.

Постоји неколико различитих начина за загревање стакленика током зиме или раног пролећа, сваки са својим недостацима и предностима

Подземни стакленици нису погодни само за узгој једногодишњих усева. Можете садити трајнице. Такође, у таквом стакленику је савршен за садњу дрвећа и грмља.

Постоји мит да због мале висине и дубине зидова садница унутар стакленика нема сунчеве светлости. Али то није истина. Кроз кров продире довољно сунчеве свјетлости за добар раст биљака. Сама површина крова је мала, тако да је губитак топлоте мањи.

2 типи земеленских пластеников:

 1. Подземље. Зидови су потпуно подземни. Такви стакленици су бројни и узгајају вишегодишње усеве и дрвеће. Продубљивање пројекта зависи од распореда подземних вода.
 2. Деепенед У овом случају, само део зида на 40-60 цм иде у подземље. Надземни дио досеже 110 цм, а структура је врло једноставна, али ће уштедјети много мање топлине.

Кровови земљаних стакленика су прилично спљоштени. Ово може створити нелагодност зими. Такав стакленик треба редовно чистити од падавина, тако да се структура не сруши. Али ово има свој плус. Таква структура је отпорна на јаке вјетрове.

За и против подземне стаклене баште за целе године у врту

Прије подземне ерекције стакленика потребно је добро размислити и цијенити предности и недостатке цјелогодишњег вртларства. За почетак, узгајивач би требао знати да узгој усјева може бити и почетник и искусан вртлар. Осим тога, могуће је узгој усјева у Украјини са умјереном климом, ау Сибиру са озбиљним мразом.

Подземне гараже се знатно разликују од свих других типова стакленика, а такви уређаји имају многе предности

.

Предности подземних стакленика:

 1. Чак и без гријања зими, термос стакленика ће одржавати позитивну температуру. Неће бити мање од 10 степени.
 2. Љети је поврће сигурно заштићено од ултраљубичастог зрачења.
 3. Доступност објеката. Продубљивање стакленика не захтева велика финансијска улагања. Ово је опција са највећим буџетом.
 4. Стогодишњи стакленик - савршен начин за организовање посла током целе године у Русији.

Да би се изградила поуздана структура, неопходно је изградити чврсти скелет. Такође, немојте заборавити на темељ којиће обезбедити трајност зграде. Но, главна значајка стакленика под земљом - зрачни простор испод филма или поликарбоната.

Константна температура се обезбеђује због непостојања пропуха.

Најбоље је покрити термос стаклене баште поликарбонатом. Флексибилан је, издржљив, не пролази ултраљубичасто, остаје топао и издржљив. Можете користити стакло, али ће тада биљке патити од вишка сунчеве енергије.

Али ови пластеници имају и недостатке. То укључује тешкоће у изградњи зграде. Такође је потребно водити рачуна о вентилацији. И брига о биљкама у термоелектричном стакленику може бити тешко.

Карактеристике конструкције подземне стаклене баште

Главни параметар, који се мора узети у обзир приликом изградње - дубина изградње. Овдје треба узети у обзир распоред подземних вода и њихово зимско замрзавање. Ако вода цури плитко, онда је изградња зимског стакленика веома сумњива. Дубински пластеници не би требало да достигну главну појаву подземних вода. Но, кревете треба поставити испод нивоа замрзавања подземних извора зими.

Што је будућа стакленика дубља, дизајн ће бити топлији

Зимска шупљина продубљује се између подземних вода и њиховог нивоа замрзавања.

Важно је напоменути да постоје 2 типа зграда: продубљене и подземне. Друга опција укључује степенице и специјалне потезе за приступ бризи о биљкама. Дубоки стакленик служи вртлар током изронакров

Типове пластеников в зависимост от рељефа:

 • хоризонтално;
 • Нагиб.

Приликом изградње стакленика властитим рукама важно је узети у обзир једнакост олакшања. Хоризонтални стакленици имају исту висину зида, а падине се граде на падини. У овом случају, важно је користити соларну енергију што је више могуће.

У зависности од заузете површине, стакленици су подијељени на ровове и јаме. Прва варијанта је што дужа са малом ширином. За јаме пластеника потребно је копати продубљивање исте величине и ширине и дужине.

Припремни радови за изградњу продубљеног стакленика

Сви грађевински радови укључују припремне радове. Они укључују избор места изградње и директно припремање земљишта. Зимски стакленик треба поставити на правилно одабраном подручју.

Подземне конструкције треба да имају равну ивицу, јер је потребно залити темељ који се може заменити бетонским блоковима

Шта треба узети у обзир при одабиру градилишта:

 1. Правац ветра. Препоручљиво је минимализирати бурне и хладне вјетрове. Подземна парцела отпорна је на јаке вјетрове, али са њиховом константом потребно је додатно ојачати стакленик. Да бисте то урадили, можете монтирати посебну ограду.
 2. Осветљење локације. Положај стаклене баште треба да буде добро осветљен, тако да биљке примају максимално светло током дана.
 3. Погодност у служби. Морате имати стални приступ згради, тако да је потребно подићи стакленику близини места становања.

Када се гради ограда за додатну заштиту, није потребно да се зграда претвори у стакленик. Ова цифра би требала бити најмање 8 цм, што је посљедица чињенице да струја вјетра у контакту са оградом иде горе и може хладити стакленик.

Двослојни стакленик са једном шарком у земљи са сопственим рукама

Својим рукама је могуће направити забатни кров стакленика од цигле. Ово је поуздана структура која ће издржати најниже температуре. Може садити било какве усјеве, дрвеће или саднице. Сама градња може изгледати прилично скупо, али морате имати на уму трајност и уштеду на грејању, што брзо компензира стакленику.

Најједноставнији тип стакленика који се налази у земљишту је правоугаоно продубљивање у којем се пластика или филм користе као премаз

Пуњење темеља не би требало да пређе ниво замрзавања тла. Дубина је 80-90 цм

Потребно је подијелити такву термос стакленику на 3 функционална подручја: рад, стакленик и предворје. Табур је место инсталације система контроле климе. Кров у овом одјелу не би требао бити транспарентан. Такође, предворје може послужити као складиште за складиштење алата. Може се изоловати минералном вуном.

 1. Морате ископати јаму и сипати темељ. Дубина сипања је 80 цм и користи се база траке.
 2. Изградња зидова у једној цигли. Дебљина зида је 25 цм, а потребно је поставити прозоре изнад нивоа од 60 цм.Да би се обезбедила добра природна светлост, удаљеност између прозора је 2-3 цигле.
 3. Монтажа крова. Двоосни кров не дозвољава да падавине остану на површини. Оптимални угао крова је 25 степени.

Траке за везивање требају бити постављене одоздо према доле. Фиксиран је са сплавом. Као покривни материјал може послужити као стакло или поликарбонат. Друга опција се сматра најбољом, јер је стакло доста тешко и пролази ултраљубичасто. Истовремено, то је скупља поликарбонатна плоча.

Зидове треба заштитити галванизираним прозором. Монтирана је са удубљењем од зида од 8-10 цм, а структура је веома издржљива. Она ће моћи да служи најмање 15 година.

Подземни стакленици (видео)

Често вртлари смањују подземне стакленике за целогодишње гајење усева. У термоелектричном стакленику можете засадити чак и дрвеће које захтева сталне високе температуре. Тако можете не само да организујете култивацију за своје личне потребе, већ и да организујете профитабилан посао. Истовремено, због јединственог дизајна, трошкови одржавања стакленика су незнатни.

Примери пластеника под земљом (фото)

)