Еколошки проблеми океана и њихова рјешења

Стручњаци кажу - еколошки проблеми светског океана морају се решити у 21. веку, у супротном можемо очекивати озбиљне последице. Шта угрожава океане света? Шта је повезано са све већом забринутошћу еколога? Који ресурси губе планет због загађења воде?

Стање животне средине у 21. веку

Разговор о контаминацији свјетске воде траје већ дуго времена. И не само говорити - само погледати број великих студија о животној средини - само од почетка 21. века потрошили су више од хиљаду. Контаминацијом, еколози значе улазак у воде океана таквих супстанци које могу нарушити природну биолошку и неорганску равнотежу материје и довести до озбиљних промјена у саставу или динамици морских вода.

Тренутно је загађење океана већ довело до сљедећих посљедица:

 1. Повреде екосистема - у неким деловима океана нестају јединствени екосистеми, уништавају се ретке врсте, мења вегетација, смањује биодиверзитет.
 2. Прогресивна еутрофикација - вода постаје мање чиста, појављује се све више органских и неорганских нечистоћа, а број животиња расте са смањењем разноликости врста.
 3. У биоти се акумулирају хемијски загађивачи - токсичне супстанце.
 4. Резултат комплексног утицаја - смањење биолошке продуктивности. То је значајно смањено слободним уловом рибе.
 5. Повећана концентрација канцерогених једињења у морској води.
 6. Висок степен микробиологијеконтаминација обалних вода.
Све те посљедице загађења океана свијета су катастрофалне не само за становнике мора него и за цивилизацију. Мора су главни извор ресурса, од нафте до слатке воде. Стога је мудро кориштење водних ресурса приоритетни еколошки задатак.

Упркос способности светских вода да се сами прочисте, она није у стању да се носи са тренутним нивоима загађења.

Најопаснији и најзначајнији фактори контаминације:

 • Нафта и нафтни деривати.
 • Радиоактивне материје.
 • Индустријски отпад, домаћинство.
 • Главна дренажа.
 • Атмосферско загађење.

Посљедња два параграфа су вањски извори загађења, који су, иако зависни од природних фактора, повезани и са људском активношћу.

У прошлом стољећу загађење је било локалне природе. Највише загађујуће материје посматране су у обалним зонама, на обалама континената, заједно са индустријским центрима, као и са највећим пловним путевима.У протеклих 20 година ситуација се промијенила - сада се загађујуће супстанце откривају иу водама високих географских ширина - близу полова.Дакле, загађење је велико и утиче на све воде океана.

Главни узроци загађења:

 • Развој минералних и енергетских ресурса.
 • Повећана производња биолошких ресурса.
 • Интензивирање економске активности.
 • Повећање производње нафте.
 • Раст индустрије.

Тренутно се сматра да су најзагађенији океани Пацифик и Атлантик, а најзагађенија мора - сјеверна, медитеранска, балтичка, као и унутрашње воде Перзијског залива.

загађење нафтним производима

Ово је један од главних доприносача загађењу океана. Постоје прорачуни који показују да је годишње испуштање нафте у океан око 15 милиона тона. То укључује и ненамјерне незгоде цурења и танкера, као и намјерна испуштања из рафинерија нафте. Тренутно се мјере интензивирају, али још увијек постоји утјецај времена када није било закона који штите океан од прања танкера и отицања из подузећа.

Највеће области загађења нафтом налазе се у приобалним водама, као иу току пролаза танкера за нафту.У овим зонама, еколози истичу нагли пад разноликости врста флоре и фауне.

Еколошки проблеми Тихог океана и Атлантика су, прије свега, нафтни филмови, који према различитим подацима покривају од 2 до 4% површине воде. У водама ова два океана, сваке године се нафтној индустрији испоручује 6 милиона тона нафте и отпадног уља - и то је само отпад који је пребројан. Половина отпада долази од развоја оффсхоре поља. Загађење из континенталног извлачења воде протиче кроз ријечни отицај.

Након што уље улази у океан, дешава се следеће:

 • Формира се филм који покрива површину воде. Дебљинафилмова - од неколико милиметара до неколико центиметара. Све животиње које падају у овај филм умиру.
 • Филм се претвара у емулзију - мјешавину воде и уља.
 • Нафта се сакупља у конгломератима - тешким грудима које остају да плутају у површинском слоју воде.
 • Уље прогута велике рибе и сисари - на пример, китови. Тако се нафта простире преко океана. Риба, гутање уља агрегата, или умријети, или наставити живјети, али није погодан за храну након улова.
 • Завршна фаза је смањење биодиверзитета, промјена у структури врста станишта.

Резултат је смањење биолошке продуктивности. Ово је посебно важно за подручја чија се привреда гради на риболову и производњи морске хране. Дугорочни резултат је непредвидива промјена биолошке компоненте оцеана.

одлагање отпада - одлагање отпада у океан

Одлагање или сахрањивање отровног отпада у оа океана назива се влажна.Ово је уобичајена пракса у свим индустријским центрима планете. Упркос тренутној забрани, индустријски отпад се сваке године повећава.

У просјеку, пригушења чине до 10% свих загађивача који улазе у океан.

Главна контаминација је у следећим ситуацијама:

 • Намерно укопавање материјала добијених од токсичне производње.
 • Ресетовање материјала приликом извођења радова на дну мора иу обалној зони.
 • Покопавање грађевинског отпада.
 • Одлагање хемијских супстанци, експлозива,радиоактивне супстанце које прете да се складиште на земљи.

Отпад се отапа у води, акумулира се у седиментима дна. Након ресетовања је немогуће очистити воду и вратити је у првобитно стање. У почетку је у депонији постојала еколошка оправданост - потенцијал океана, који без штете може прерадити неколико токсичних супстанци.

Дампинг се дуго сматрао привременом мјером. Сада је јасно - колико има индустрије, исто је и одлагање отпада у морску воду. Океани света се не могу носити са рециклирањем ове количине отпада, морска екологија мора је угрожена. Тренутно, глобални отпад отпада је један од најважнијих проблема за свјетску заједницу.

Последице нестандардног одлагања отпада:

 • Смрт бентоса.
 • Смањење стопе раста риба и бескичмењака.
 • Промена састава врста.

Као резултат тога, смањење основице за производњу ресурса хране.

Контаминација може бити индиректна. Дакле, предузећа хемијске индустрије, лоцирана далеко од обалних подручја, такође утичу на стање воде. У атмосферу долази до емисије загађујућих материја, гдје штетне материје, заједно са падавинама, падају у морску воду.

Радиоактивна контаминација

Радиоактивна контаминација представља мали проценат укупног загађења, али може бити опаснија од депоновања нафте. Разлог је способност радиоактивних једињења да дуго остану штетне за животне особине.

Зрачење има штетан утицај и на биљке и на животиње. Радијално оптерећење се на крају сабира, ефекат зрачења не пролази без трага. Инфекција се преноси кроз прехрамбене ланце - од једне животиње до друге. Као резултат тога, штетне дозе зрачења су концентрисане у живим организмима.Да, постоје подручја у којима је планктон 1000 пута више радиоактиван од воде.

Забране међународних нуклеарних тестова зауставиле су масовно загађење океана радиоактивним отпадом. Међутим, некадашњи покопи остају и још увијек утичу на егзистенцију морских становника.

Главни начини акумулације нуклеарног отпада у водама океана:

 • Постављање подморница са нуклеарним застрашивањем.
 • Коришћење нуклеарних електрана на подморницама.
 • Транспорт отпада водом.
 • Закопавање ненарушеног нуклеарног отпада, нуклеарно гориво је главни еколошки проблем у Арктичком океану.
 • Тестирање нуклеарног оружја представља проблем за Атлантски океан и, у већој мери, за Пацифик. Испитивања се врше и за континенталну контаминацију и за радиоактивни отпад који улази у водно подручје.
 • Ундергроунд тестинг - радиоактивни отпад улази у океан са отицањем ријека.

Нуклеарни отпад изазива читав низ проблема - не само екологија живота, већ и природна равнотежа неорганских супстанци.

Свјетско загађење вода је један од највећих еколошких проблема нашег времена.Упркос свим предузетим мјерама за заштиту животне средине од штетних утицаја индустрије, до сада нису били у могућности постићи било какве озбиљне резултате.