Екологија планете и прерада различитих врста отпада

Заштита природног простора уско је повезана са проблемима очувања ресурса, јер наслаге у утроби земље нису бесконачне. У овом тренутку, криза ресурса се већ осећа, док се еколошко стање животне средине нашег постојања стално погоршава.

У светлу тога, свет се суочава са два задатка:

 1. Учите пажљиво и темељно користећи преостале природне ресурсе.
 2. Уместо скупих природних сировина користити замене.

У многим развијеним земљама постоји дугогодишња пракса поновног кориштења ресурса кроз рециклирање отпада из производње и потрошње. Рециклирање је доказало своју еколошку и економску изводљивост.

Постоје отпади који задржавају своја корисна својства након прераде. Њихово вађење не само да смањује употребу природних ресурса, већ и смањује трошкове примарног обогаћивања и синтезе.

Рециклажа гуменог техничког отпада

Ова врста отпада се производи као нуспроизвод у производњи гума, као и као резултат употребе гумених производа. За разлику од других врста отпада - органске материје, дрвне индустрије, гума дуго није склон уништавању, чак ни у најтежим климатским условима. Рециклирани отпад од гуме у квалитети није лошији од производа примарне производње.

Гумени отпад се акумулира годишње, што представља опасност за животну средину. Најопаснија за особу је прашина, којаФормира се у процесу трошења гума. У Русији, овај индикатор достиже 20 грама по особи дневно.

Опасне хемикалије, укључујући канцерогене бензопирене и чак више од 15 једињења, које је Међународна организација за животну средину препознала као високо токсичне, шаљу се на депонију. Под утицајем гуменог отпада околина се квари више од издувних гасова аутомобила.

Еколошка катастрофа се може окренути, такозвани гумени пожари. Врући премази покривају простор облаком црног каустичног дима, те у тло и водене токове токсичних нафтних продуката који настају током процеса сагоријевања.

Према статистикама у Русији, годишње предузеће рециклира само 8% укупне отпадне гуме, док је у САД та цифра 60%. За екологију и економију земље најбољи излаз је предузеће за прераду гуменог техничког отпада. Тренутно, технологије за рециклажу без отпада су већ развијене и уведене у праксу.

Отпадна гума је сложена категорија. На пример, од 1 тоне истрошених аутомобилских гума можете добити:

 • Више од 600 кг гуме.
 • До 150 кг текстила.
 • До 200 кг висококвалитетног метала.
 • До 90 кг вредног техничког угљеника.

У Сједињеним Америчким Државама и Европској унији постоје предузећа која користе многе технологије за прераду које имају велики еколошки и економски утицај.

Међу њима су:

 1. Рестаурација гума, чије хабање не прелазитехнолошких параметара. Као резултат поправке, заштитник газнога слоја и, ако је потребно, бочни зид су обновљени. Животни век производа се продужава скоро два пута. Максималан број сабирница ограничен је на два циклуса.
 2. Употреба интегрисаних гума за јачање обалних линија, у транспорту, као амортизери на доковима и пловилима. Такође су нашли примену као темељ темеља и потпорних зидова.
 3. Паљење у пећи за енергију. Генерисана енергија се троши на производњу електричне енергије, грејање воде и грејање зграда.
 4. Пиролиза - сагоревање без кисеоника - напреднији начин добијања енергије. Ефикасност на излазу је много већа него у традиционалним пећима. Поред тога, пиролиза је еколошка технологија, сви гасови се хватају специјалним инсталацијама и чисте до безопасне атмосфере производа.
 5. Обрада гума у ​​мрвицама. Постоји неколико начина за добијање мрвица - механичких, експлозивних, кружних, озонских, вакуумских. У индустрији обуће се користе мали комади гуме за израду ђона, од којих се изолација врши за енергетске каблове, подне плочице, које се користе у изградњи путева и спортских објеката. Мрвица се користи као сорбент при пумпању сирове нафте из бунара.

Гумени отпад - тражене сировине за многе индустрије. Рад само једног предузећа за рециклажу гуменог отпада може значајно побољшати екологију читавог региона. За Русију, проблем секундарног развојаТехнологије прераде гумених производа једна су од најхитнијих и потребно их је ријешити на државном нивоу.

обрада метала

Црни и обојени отпад су вриједна сировина за рециклирање. Ова група отпадних производа су неприкладне металне конструкције, механизми, аутомобили, метални производи. У нашој земљи, мрежа тачака за примање метала за рециклажу, али ипак, значајан део отпада је помешан са другим врстама чврстог отпада и извезен на депонију. У том смислу, постаје веома важно сортирати отпад по узору на развијене земље - САД, Јапан, Њемачка.

Уклањање једног обојеног обојеног метала има непроцјењиве користи за екологију планете и економију земље:

 1. Процењује се да ће депозити бакра трајати само за следећи век. Приликом процене могућности, потребно је обратити посебну пажњу на секундарну производњу овог метала, поготово зато што његово стање није важно, бакар се може обрађивати неограничен број пута.
 2. Рециклирање отпадног метала - екологија повезана са накупљањем металних депонија отпада који решава стотине хектара корисног простора. Метали као што су коситар, олово, цинк, кадмијум и други могу брзо уништити људско здравље, акумулирају се у деловима биљака и организама домаћих животиња, одлазе у подземне и подземне воде. Правилно рециклирање метала смањује оптерећење околине, што доводи до бољег стањаприродног окружења. Еколози напомињу да секундарна рециклажа метала нагло смањује количину штетних емисија у атмосферу.
 3. Секундарна обрада метала има предност над многим водећим индустријама. Металуршким комбинацијама, машиноградњи и предузећима за производњу инструмената недостају квалитетне сировине. Метални отпад према техничким и квалитативним карактеристикама није лошији од примарних сировина. Секундарна производња метала не захтева много финансијских трошкова и много је једноставнија од технолошког циклуса.

У обради метала, сортирање је од великог значаја. Метални отпадни метал се дели на:

 • Нерђајући челик.
 • Ливено гвожђе.
 • Гвожђе.

Главни добављачи отпадака су индустријска предузећа, која акумулирају чипс, ваге, застарјеле дијелове машина и опреме. Другу групу добављача чине становници кућа које одају отпадну посуду, опрему и друге производе.

Отпад од обојених метала је подељен на отпад:

 • Бакар.
 • Алуминијум.
 • Магнезијум.
 • Титан.
 • Олово.
 • Метали са ретким земљиштима.
 • Полупроводници.
 • Кућни апарати.

У отпаду од племенитих метала разликују се:

 • Злато.
 • Платинум.
 • Сребро.
 • Паладиј.

Прерада метала подразумева следеће фазе, као што су сортирање, сечење, пресовање, дробљење и топљење.

Раније је остатак жељезних и обојених метала по вољидржавни органи су се активно извозили у иностранство. Тренутно је препозната као стратешка сировина и све активности на њеном прикупљању, транспорту и преради су лиценциране.

Прерада нафте

Распрострањена прерада нафте, њених производа и гасног кондензата у свијету има најнегативнији утицај на животну средину.Сва предузећа горивног и енергетског комплекса Русије су главни загађивачи природног простора. Годишње испуштају половину укупних токсичних емисија у атмосферу и производе готово 70% свих стакленичких плинова.

Проблеми са животном средином односе се на све фазе прераде нафте, од развоја наслага до одлагања нуспроизвода пукотина од мина. Ово није бројање несрећа и излијевања сирове нафте током бродова. Цевоводи такође не решавају проблем заштите екологије планете, они су кородирани, на њима се таложе смоле и парафини који разбијају премаз.Стотине тона нафте се пролије из пукотина на цјевоводима, тровањем тла и воде.

Процес прераде нафте је вишестепен. У почетној фази се дели на фракције, а на секундарну - мења се молекуларна структура појединачних компоненти. У свим фазама прераде отпада настаје отпад који улази у животну средину.

Сав отпад од прераде нафте може се класификовати према саставу загађивача.

 1. Загађивачи атмосферског ваздуха. Током процеса крекирања, више од стотину токсина баца се у атмосферу, међу којима су најштетније за здрављеЧовек је:
 • Тешки метали.
 • Оксиди сумпора.
 • Отпад азота.
 • Диоксини.
 • Угљен диоксид.
 • Бензен.
 • Једињења хлора.
 • Флутинска киселина.
Чак иу малим МАЦ-овима, они могу представљати смртну опасност за људе и сва жива бића, који погађају респираторне органе. Управо те супстанце доводе до развоја ефекта стаклене баште, појаве киселих киша и рупа у озонском слоју планете.

 1. Загађивачи земљишта. Нажалост, наша земља нема јасан систем за одређивање садржаја уља и њених производа у земљишту, као ни стандарде за супстанце МАЦ након мелиорације. Други проблем је одлагање и коришћење земљишта загађеног уљем и производима његовог пуцања. До сада се прерађивачка предузећа и еколошке организације не могу сложити због недостатка закона у овој области дјеловања.
 2. Загађивачи воде. Тренутно, отпадне воде из рафинерија нафте пролазе кроз два система за пречишћавање. Први систем управља циклусом без отпада, када се пречишћени отпад користи више пута. У другом - одводи се испуштају у резервоаре и загађују их:
  Алкен.
 • Феноли.
 • Бензен.
 • Алкани и други угљоводоници.

Установљено је да су све постојеће технологије рафинације нафте у свијету неучинковите.

Свијет не може постојати без енергетских ресурса, чији је главни извор сирова нафта. Главни задатак научника је развити савршене методе чишћења у свим фазама вађења и прераде сировина.

Прерада хране

\ т

Земљишни ресурси планете постепено се исцрпљују, проблем није ријешен тисућама тона минералних ђубрива која се производе широм свијета. У том смислу, прерада отпада хране у компостна гнојива постаје од посебног значаја.

У Сједињеним Америчким Државама, до 2006. године, већина отпада од хране из компаније, попут наше у земљи, послана је на депоније. Органска влакна брзо труну, стварају смрад и отрове са земљом, водом и атмосфером. Растући отпад је одлично окружење за раст патогених микроба, репродукцију инсеката и глодара. 2006. године у Америци је почео велики експеримент, у свим двориштима је стављен посебан контејнер за отпад хране, из којег су почели да праве компост и продају у продавницама.

Експеримент је био успешан, тренутно, у Америци, више од 60% постројења за рециклажу органског отпада у вредна ђубрива, а до краја друге деценије планирано је да се искористи до 90%.

У Русији, прерада отпада од хране није развијена због недостатка сортирања комуналног отпада по врстама. А унутар таквих огромних територија то би била велика прилика за побољшање екологије и повећање продуктивности тла.