Ефекат стаклене баште: узроци и посљедице, глобално загријавање

Ефекат стаклене баште и концепти глобалног загријавања, који су данас познати свакој особи. Размотримо какав је ефекат стаклене баште, узроке и последице овог феномена.

Ово је глобални проблем човјечанства, чије смањење мора рјешавати свака особа. Овај феномен подразумева повећање температуре у доњој атмосфери. Посљедице су прилично значајне, али главна ствар је појава стакленичких плинова у вишковима у атмосфери. Све то је довело до стварања стварних предуслова за појаву глобалног загријавања.

Стакленички гасови: како функционишу

Није увек јасно какав је опасан ефекат стаклене баште. Први који је идентификовао принципе овог феномена и објаснио им је Јосиф Фурије, који је покушао да разуме особитости формирања климе. Научник је разматрао и факторе који су у стању да промене климу света, па чак и топлотну равнотежу уопште. Џозеф је открио да су активни учесници у процесу стакленичких гасова, спречавајући пролаз инфрацрвених зрака. Полазећи од степена изложености, могу се разликовати следеће врсте гасова:

 • озон
 • метан
 • угљен диоксид
 • водена пара

Како се влага у горњој сфери поклапа са воденом паром, сматра се да је то главни гас међу њима, што даје максимални допринос расту температуре. Повећање ефекта стаклене баште објашњено је оксидом и фреоном азота. Преостали гасови су присутни у атмосфери у малим концентрацијама, па је њихов ефекат незнатан.

Експлицитни разлозиглобално загревање

Глобално загревање и ефекат стаклене баште су концепти који су међусобно повезани. Ефекат стаклене баште или његов ефекат представљен је кратковалним зрачењем Сунца које продире у атмосферу Земље јер садржи угљен диоксид. Као резултат тога, топлинско зрачење Земље, названо дуги вал, се одлаже. Уређене акције ће узроковати дуго загријавање атмосфере.

Феномен се заснива на расту глобалне температуре Земље, доприносећи промени термалне равнотеже. Овај процес је резултат акумулације стакленичких плинова у атмосфери, што узрокује ефекат стаклене баште.

Узроци ефекта стаклене баште су веома различити. Шта је главни? То су индустријски гасови. Другим ријечима, људска активност има негативне ефекте, што доводи до климатских промјена. Ова активност је:

 • употреба остатака горива
 • емисије из транспорта
 • шумски пожари
 • рад свих врста предузећа

Ефекат стаклене баште је углавном због чињенице да се особа бави уништавањем шума, а шума је главни апсорбер угљичног диоксида.

Између осталих узрока проблема у атмосфери могу се разликовати:

 1. Употреба у индустрији разних запаљивих минерала који се спаљују, ослобађајући велики број штетних састојака.
 2. Активна употреба транспорта повећава емисију издувних гасова. Они не само да загађују ваздух, већ и повећавају ефекат феномена.
 3. Шумепожари Овај проблем је важан, јер је недавно довео до озбиљног уништења шума.
 4. Раст становништва. Ово повећава потражњу за одећом, храном, кућама, помаже повећању бизниса и, као резултат, интензивнијој контаминацији планете.
 5. Употреба ђубрива и агрокемикалија које садрже штетне материје, као и азота.
 6. Спаљивање или распадање смећа. Као резултат, количина гасова стаклене баште у атмосфери се повећава.

Климатске промјене

Ефекат стаклене баште и различите климатске промјене су два нераздвојно повезана појма. Промене у климатским условима наше планете су главне последице. Стручњаци наводе да се температура ваздуха повећава са сваком годином, а не само у пластеницима. Извори воде брже испаравају, смањујући водену површину планете. Научници су убеђени да ће само два века бити права опасност - ниво воде ће се смањити и "исушивање" водних ресурса може заиста да се деси.

У ствари, проблеми биосфере, посебно смањење броја резервоара на нашој планети, само је једна страна проблема. Други - глечери почињу да се топи. То ће, заузврат, довести до повећања нивоа океана. Као резултат, обалне отоке и континенти могу бити поплављени. Већ можемо примијетити већи број поплава обалних подручја и поплава које се сваке године повећавају, што негативно утјече на околиш.

Пораст температуре на нашој планети ће негативно утицати на све областине утиче само на биосферу. За сушни терен, проблем ће постати најочигледнији, јер данас, са малом количином падавина, они нису сасвим прихватљиви за живот. Повећање температуре ће довести до тога да ће живот на њима за људе бити немогућ. Проблем ће бити губитак усјева услед климатских услова који ће довести до несташице хране и изумирања живих организама.

Последице за људско здравље

Неки људи погрешно вјерују да глобално загријавање на било који начин не утјече на њихово здравље. У ствари, довољно ми је жао, он нас подсећа на "бомбу спорости". Научници верују да ће главне импликације за људско здравље бити видљиве већ деценијама. Опасност је да промена неце више бити могуца.

Вјероватно је да ће у будућности човјечанство чекати на развој сљедећих епидемија и болести:

 • птичји грип
 • жута грозница
 • цхолера
 • плагуе
 • Ебола грозница
 • успавана грозница
 • туберкулоза
 • унутрашњи и спољашњи паразити
 • Бабесиосис

Такве болести имају имовину која се брзо шири географски. Зато ће они бити склони људима из целог света. Носиоци инфекције могу бити разни инсекти и животиње које ће се кретати на сјевер због повећања температуре зрака у њиховом уобичајеном мјесту боравка, као иу вези с повећањем стакленичких плинова.

Шта урадити са абнормалном топлотом

Тренутно, глобално загријавање изазиваефекат стаклене баште већ је утицао на животе људи у одређеним подручјима. Као резултат тога, људи морају да промене свој уобичајени начин живота, као и да узму у обзир низ стручних савета како би спасили своје здравље.

Може се примијетити да је прије неколико деценија просјечна годишња температура била у распону од +22 ° Ц до + 27 ° Ц. Сада већ достиже распон од +35 ° Ц до + 38 ° Ц. као и неки други проблеми - дехидрација организма, проблеми са срцем и крвним судовима. Ризик од можданог удара је такође узрокован промјенама климе.

Стручњаци дају неке препоруке како се заштитити на повишеним температурама. Међу главним су следећи:

 1. Ако је могуће, потребно је смањити физичку активност, јер дехидрирају тијело.
 2. Улична путовања морају бити сведена на минимум како би се искључио сунчев и термички шок.
 3. Важно је повећати количину воде која се користи за пиће. За један дан норма за особу је 2-3 литре.
 4. Када сте изашли из собе, боље је избегавати сунчево светло.
 5. Ако немате шансу да се сакријете од сунца, морате носити шешире или капе.
 6. Током лета, већи део дана треба држати у просторији са хладном температуром.

Начини минимизирања ефеката ефекта стаклене баште

За човечанство је важно да глобално загревање и ефекат стаклене баште нису оштећени. Да бисте то урадили потребно је да се ослободите извора гасова стаклене баште. То ће донекле умањити негативан утицајефекат стаклене баште на биосферу и планету у целини. Треба схватити да једна особа може да почне да мења живот планете на боље, тако да није вредно преузети одговорност за друге људе.

 1. Прва ствар коју треба учинити је да се заустави уништавање шума.
 2. Такође је потребно засадити нова стабла и грмље који апсорбују штетан угљен диоксид.
 3. Транспорт је саставни дио живота модерне особе, али ако се пребаците на електрично возило, можете смањити количину испушних плинова. Такође можете користити алтернативне начине транспорта, као што су бицикли који су безбедни за атмосферу и биосферу, за екологију планете као целине.

Треба скренути пажњу јавности на овај проблем. Свако треба да покуша да учини оно што је у његовој моћи да смањи акумулацију стакленичких гасова, и као резултат тога, води рачуна о повољној клими наше планете.

Повећање ефекта стаклене баште ће довести до потребе да се екосистеми, људи и живи организми прилагоде климатским промјенама у цјелини. Наравно, најлакши начин да се покуша спријечити катастрофа глобалног загријавања је, на примјер, смањење и регулација емисија на терену.

За даљи развој човечанства и очување биосфере, важно је развити методе које ће смањити негативан утицај на атмосферу. Да би се то постигло, данас стручњаци проучавају ефекат стаклене баште и климатске промене, његове разнолике узроке и последице, развијајући акциони план популације света.