Двослојни плафон са сухозидом властитим рукама

Гипсани картон - један од најпопуларнијих грађевинских материјала, са којим можете направити необичне и прелепе стропне конструкције било које конфигурације. Гледајући на ентеријере са сложеним двослојним плафонима из сухозида, не верује се да се таква лепота може креирати независно. Наравно, бит ће потешкоћа у процесу рада, али марљивост, точност и стрпљивост ће им помоћи да се брзо превазиђу. Али прво морате добити добру идеју о теорији.

Двослојни плафони са сувим зидом сопственим рукама: видео

Неопходни материјали и ознаке

За рад као домаћи обртник потребно је припремити сљедеће алате:

 • одвијач са уграђеном батеријом и перфоратором;
 • ниво воде, правило (не мање од 2-2,5 м);
 • кабл за тапацирање са висококвалитетном бојом;
 • рулет;
 • обична оловка;
 • угао;
 • стабилне мердевине или изградња "коза";
 • нож за сечење листова.

У основи, двослојне конструкције у стропу захтијевају уградњу позадинског освјетљења, тако да се стандардна опрема за електричну енергију мора додати на ову листу.

Да бисте направили плафон сухозида двослојним властитим рукама, морате припремити сљедеће материјале:

 • ГКЛ;
 • метални профили ЦД и УД;
 • суспензије;
 • типле и вијке.

У великој већини случајева, гипсане плоче стварају оба слоја због чињенице да је нацрт крова кривуља, или је потребно прикрити комуникације. Често се монтира цијела површина главног стропа, након чеганаставите до елемената везива другог нивоа, или обратно, направите кутију, а затим инсталирајте оквир првог нивоа.

маке маркуп

Обележавање је важна припремна фаза у којој зависи резултат свих накнадних радова. Стога, у овој фази морате показати максималну прецизност и пажњу. Редослед акција:

 1. Помоћу рулета и оловке запишите почетну тачку на једном од зидова за доњу ивицу кутија.
 2. Ове тачке треба преместити у сваки угао просторије, користећи хидро-ниво.
 3. Сада морате направити равне и јасне хоризонталне линије које повезују ове ознаке. Најпогодније је да се то уради са каблом за тапацирање.
 4. Даље дуж цијелог стропа потребно је цртати линије дуж унутрашњих граница другог слоја.
 5. У средини формираног простора почиње цртати решетку у таквој шеми: 0,5 м - корак између уздужних линија, 0,6 м - између окомице. Обликовани углови морају имати 90 степени. На тачкама раскрснице ће бити фиксне осовине првог слоја.

Ова ознака је завршена и можете наставити са инсталацијом металног оквира.

Оквир доњег нивоа (склоп кутије)

УД профил је причвршћен дуж линија које се рефлектују на зиду дуж читавог периметра просторије, претходно избушене рупе за клинове за нокте са бушењем. Исти поступци се понављају и при причвршћивању водилица на груби строп. Затим је потребно измерити тачну удаљеност од рефлектоване линије на зидовима до профила који је фиксиран на плафону и додати резултату од 1,5 цм.дужина на којој желите да сечете ЦД профил, формирајући малу "усну" са једне ивице.

Комадићи комада се пажљиво убацују у профил, фиксирају на плафону, након сваких 50 цм и фиксирају. На формиране "усне" висеће битове оштро водоравно затежу водећи профил (мора бити постављен тако да су оштри рубови окренути према зиду). У овај профил се налазе битови ЦД-а профила. Након тога наставите са облагањем сухозидних страница и обликовањем доње површине кутије.

Први ниво оквира

Сада на местима пресека уцртаних линија фиксирајте суспензију. На странама завршене кутије, водоравно означите линије које означавају доњу границу првог нивоа. У складу са овом ознаком, водилице су причвршћене на бочну ивицу кутије. Они би требало да убаце носећи профил, формирајући оквир са ћелијама од 0,5 на 0,6 м. Уз помоћ једног нивоа, неопходно је хоризонтални носиви профил поставити и причврстити са носачима. И даље можете користити конструкцијску нит. Да би конструкција била издржљивија и поузданија, од лежајних профила изрежите комаде жељене дужине и уметните окомито између већ фиксираних на плафонским профилима.

плоче од гипсаних плоча

Након постављања стропног оквира можете наставити до облоге. Али ако треба да направите позадинско осветљење, у овој фази морате решити сва питања везана за осветљење. Ако постоји потреба за уградњом лампе, потребно је повезати унутрашњост стропа и означити локације њиховог излаза. Плоча сухозида је значајне величине,да би радили удобније заједно, па чак и три. Лист се причвршћује на строп и водилице помоћу вијака са максимално сваких 15-20 цм.

Као што видите, двоетажни плафон са сухозидом властитим рукама чини га реалним. Довољно је припремити све алате, израчунати количину материјала и пажљиво испитати упутства за уградњу.

Двоетажни плафони од сухозида: фото

Двоетажни плафон са позадинским осветљењем на сувом зиду: фотографија