Дрвеним кућама купајте властитим рукама од трупаца

Изградња купатила не захтева посебне вештине и способности. По изгледу, таква структура се не разликује од зграда цилиндричних трупаца, исто се може рећи и за квалитет и трајност.

селекција дрвета

Можемо рећи да је најважнија и најтежа ствар избор материјала. У зависности од изабраног материјала одређује се квалитет и радни век самог купатила. Шта треба посветити пажњу приликом куповине трупаца и како одабрати праве сировине?

  1. Трупци не би требали имати ни најмању пукотину и дефекте. Једва приметне пукотине могу додатно изазвати одјаву система. Чињеница је да ће у процесу скупљања сви дефекти постати још уочљивији и само ће се проширити. У пукотини ће пасти вода, а дрво ће почети да трули.
  2. Ако на површини дрва постоје једва приметне тачке плавичасте нијансе, такав материјал се не може купити ни на који начин. Ово је сигуран знак да се унутрашњост стабла окреће и да се не мора користити по својој сврси.
  3. Исто важи и за трупце на којима су видљиви трагови кукаца и црвоточина. Све то у будућности може играти злу шалу.
  4. Трупци морају бити глатки и без видљивих оштећења. У супротном, може доћи до значајних проблема у изградњи.

На продају је чврста и профилисана дрвена грађа. Први не изгледа тако спектакуларно, па га многи затварају другим декоративним материјалима. Профилисано дрво је лакше међусобно повезати, јер има бодље игроовес Због оваквог начина спајања, трупци се међусобно јако спајају, тако да влага нема шансе да продре у унутрашњост. Али овај материјал има и негативна својства: није јако издржљив и лоше одолијева ватри, па је неопходно провести ватроотпорност.

При израчунавању количине материјала боље је направити малу залиху (1-2 додатне трупце), у којем случају није било проблема. Откривене неисправне трупце не би требало да буду потпуно дозвољене на дрвету, могу се резати на мање предмете, али само избацити лош део. Стручњаци препоручују да се као грађевински материјал користе доње крунске аришове трупце, јер су индиферентне према влази и трулежи. Ако потпуно саградите купатило од ариша, испашће се веома скупо, тако да се даљња градња наставља уз употребу јеле или бора. Осим што су јефтиније, смрека и боровина боље чувају топлоту.

Израда купатила

Пре него што се направи купка из трупца, потребно је израчунати потребну количину материјала. У ту сврху потребно је исцртати пројекат будуће структуре како би се јасније замислио како треба промовирати изградњу. Постоји много опција.

Најчешћа опција је мала купка с поткровљем и верандом. На крову поткровља можете уредити малу удобну спаваћу собу, а на веранди се можете опустити и попити галеб. Такође, многи преферирају опцију купатила са пространом терасом, где се можете опустити у топлим летњим вечерима.

Ако вам је потребна опцијалакше се може изградити сауна са малом верандом, која може бити остакљена и кориштена као спаваћа соба, љетна кухиња или кутак одмора. Они који воле да прате старе традиције, морате обратити пажњу на структуру са широким тријемом.

фондација

Свака изградња почиње од темеља. И каду са трупцима својим рукама - није изузетак од овог правила. Под конструкцијом из греде могуће је направити и траку и темељ колоне.

Минус темеља траке је да ће рад на даљој изградњи морати бити одложен за неколико седмица док коначно не буде ријешено конкретно рјешење. За темељ темеља потребно је копати ровове до дубине замрзавања тла. Треба узети у обзир да висина подлоге треба да буде најмање 50 цм изнад нивоа тла, како би се смањила штета од прекомерне влаге. У рововима се поставља оплата, прекривена пијеском, шљунком и бетоном.

Стубна база испод ограде направљена је на следећи начин: стубови од цигле се постављају преко обима преко 150 цм, у угловима и дуж линија носивих зидова. Стубови праве бетонске јастуке како би се искључило њихово слијегање.

Између подрума и прве круне потребно је поставити добру хидроизолацију. За то се најчешће користи растопљени битумен, који излијева површину подлоге. Затим је прекривен рубероидом.

Полагање трупаца

Многи питају како нацртати дневнике. Нема ништа компликовано у томе, сватко може да се носи, само се обавезно упознајте са њимједноставна правила рада. Главна ствар је да се користи ниво и стално проверава једнакост. Посебну пажњу треба посветити постављању првих круна. Први редови су постављени из најдебљег греда тако да могу издржати тежину зидова и крова.

Пре свега, потребно је да рукујете дрвеним трачницама са антисептиком и поставите их око основе базе у корацима од 25 цм, што ће помоћи да заштитите доњи вијенац од труљења. Затим је прорез остао испуњен пјеном или гријачем. Први редови трупаца морају бити добро третирани са свих страна. У ту сврху можете користити и купљене антисептике и машинско уље.

Зидови су постављени у строгом реду. Прво ставите и изједначите крунице, причвршћујући их чавлима или иглама. Причвршћивачи се режу у претходно припремљене рупе потребног пречника на удаљености од 100-150 цм, а за причвршћивање се користе дрвене шипке или вијци са опругом.

Плоче између трупаца морају бити добро загријане. Као материјал за топлотну изолацију користимо остатке, па чак и маховину. Али из практичности, јута води, јер је лакше се носити с тим. Једноставно се одвија и причвршћује хефталицом на греде. Ако су прорези прошарани комадићима или маховином, онда их треба додатно опремити, односно попунити у свим пукотинама уз помоћ чекића и дрвене лопате.

Као што видимо, ништа компликовано. Затим требате изградити кров, најлакше направити конвенционални двоструки кров. Завршни радови би требали почети тек након 6 мјесеци пауза. За то време из купатилабар ће дати жељено скупљање. Ако желите, можете погледати следећи видео: