Дрвена врата (59 слика): дрвена, интеријер производи од природног дрвета, ариша и јасена

Сви желимо да врата у нашој кући буду поуздана и издржљива, али једнако је важно да и они изгледају лијепо јер су врата увијек на видику. Несумњиво, у оцјени љепоте и поузданости на првом мјесту су врата из низа.

Може се чинити да је избор таквих врата једноставан, али то није сасвим тако, јер њихов дизајн има много нијанси које је лако игнорисати приликом куповине.


Шта је ово?

Традиционално, дрво је било главни материјал за производњу врата. Његова главна предност је била свеприсутна приступачност и лакоћа којом је овај материјал могао руковати сваки локални столар. У модерном свету, једноставна, издржљива и поуздана дрвена врата из низа су такође нашла своје место, упркос великом броју замена метала, пластике и "хибридних" материјала као што је МДФ. Из природног низа дрвета, изводе се и унутрашња и спољашња врата.

Наравно, сваки власник прави избор на основу карактеристика материјала и сопственог буџета, али у овом случају, у корист врата низа, поред потрошачких својстава, каже и њихов статус.Низ дрва се традиционално назива дрво и даска, тј. Сто посто природног дрвета. Такав материјал, који нема плетива и дефекте, обично се пажљиво сортира, класификује се као "екстра" и стога прилично скуп. Дрвна греда не може се сматрати гредом, лијепљеном од слојева фурнира, као дрвене греде, или даске, прешане од дрвене прашине, каоМДФ-пећ. Гласно именовање дрвне масе допушта присуство лепљених делова, али само ако су довољно велики, као што су ламеле које су део еброна, или намештај. Сличан материјал је класификован као низ, али се сматра мање еколошки прихватљивим због присуства значајне количине лепка у његовом саставу.

врсте

Дизајн врата може имати другачији уређај, поред тога, према врсти отвора, они могу бити обрадиви и клизни. Ово може бити чврста глатка тканина која има смисла користити као поуздана улазна врата. Таква врста врата се зове глува врата. Слична монументална врата, израђена од најдебље даске и правилно обрађена, дуго ће трајати, али неће изгледати старо и изашла из моде, јер је природно дрво увијек у тренду. Друга врста је фигуред врата, која има као уметци разне плоче-филм. Таква врата су добра у облику унутарњих структура за прозрачивање, на примјер, двокрилна врата украшавају улаз у ходник или дневну собу.


Друга врста су краљева врата у којима се у облику уметака користе плоче истог типа са дрвета са попречним распоредом влакана. Таква врата изгледају сјајно како у облику шкољки или двокрилним унутрашњим вратима, тако и као преклопи, преклопне књиге. Необичан и непознат домаћи купац неке врсте дизајна, који се назива системом крилних врата, изгледа лепо и ако је направљен од чврстог. ОбичноОквир овог дизајна је направљен од материјала стандардне дебљине, а да би се смањила тежина средњег дела, користи се лагана плоча.материал

Врата која су израђена од квалитетних врата зависе од дрвета из којег су израђена. Пре свега, дрво се прихвата да се подели на црногоричне и листопадне пасмине. Међу четинарима на првом мјесту по цијени - омјер квалитете је кедар, а затим ариш, затим бор и смрека.

кедар

Кедар се не истиче као посебно лијеп узорак влакана и може изгледати помало "свјеже" по изгледу, али кедровина се одликује највреднијим скупом карактеристика потрошача које компензирају недостатак племенитих трагова.

Ово су особине као што су снага, отпорност на звук, отпорност на температурне флуктуације.

ариш

Ариш може значајно варирати у односу на локацију раста. Ово дрво је јаче и јаче, теже су временске прилике у својој домовини, због чега је на врху популарности сибирски и канадски ариш. Ариш - прилично скуп материјал, али судећи по повратним информацијама потрошача, то кошта његов новац.

Ово дрво карактеришу следеће особине:

 • Постаје јачи када је у контакту са влагом;
 • Одржава температурни дисбаланс;
 • Не плаши се црва. Ариш - скуп довољно материјала, али, према мишљењу потрошача, кошта свој новац.


Бор и оморика

Пине иСмрека је по својим радним својствима веома слична, врата су отприлике иста и производи ових материјала су највише на тржишту. Квалитетно осушене, сортиране и обрађене заштитним импрегнацијама дрвеног бора и јеле имају добру отпорност на промјене влажности.


Тврдо дрво је неоспорни лидер међу добављачима дрвета. Врата храста и букве из поља била су обавезни атрибути двораца угледних лица у сваком тренутку. Атрактивна мура слика ораха била је украшена кабинама судских ознака, а меки пепео обојен сунцем красио је малене.

оак

Храст, који се заслужено сматра најпрестижнијим међу домаћим сортама, може бити и свјеже зачињен и замрзнут. Ако је у првом случају то конвенционално дрво које није давно нарасло у шумским пространствима, онда се маховина зове дрво које је лежало у земљи неколико хиљада година, па се храст сматра дијамантом међу врстама дрвета. Цена једног кубног метра таквог храста може да достигне 3-4 хиљаде евра, дакле, као низ за извођење крила врата овај степен је изузетно риједак.

Обично се, када се нуди производ из моренског храста, ради о фурнираном дрву или природном храсту обојеном у тамној боји.

Храст има одличне корисничке карактеристике. Поузданост храстових врата заслужено заузима прво место међу структурама низа, ау случају када се улазна врата из храста изводе ручнорад, њихова снага, према мишљењу стручњака, премашује метално време. Трошак врата од храста је изузетно висок, али њихов изглед је показатељ статуса и престижа њиховог власника, а фактура овог дрвета се не може мијешати ни са чим. Посебно атрактиван изглед брацхированнаиа врата храстовог масива.

буква

Буква, која се у великим количинама појављује на тржишту врата и намјештаја из низа, је "релативна" од храста, јер оба ова стабла припадају једној биолошкој породици - букви, тако да су карактеристике ових сорти дрвета сличне. Трошак букве је много нижи од храста.


Асх

\ т

Пепео, који се може назвати лидером међу материјалима за врата низа, држи ову позицију у вези са равнотежом карактеристика потрошача, изгледа и приступачне цене. Ова врста дрвета се класификује као просјечна цјеновна категорија.

линден

Лиме се ретко користи за прављење масивних дрвених врата, најчешће се ради као шипка за љепило која се скупља кроз шиљак.

Разлог за то лежи у структури стабла и малом пречнику његовог трупа, тако да је проценат производње квалитетне плоче која нема плетенице и друге пороке прилично низак. Такође, ова врста дрвета се користи у комбинацији са уобичајенијим, на пример, уметцима у вратима пепела.

Карелијска бреза

Карелијска бреза има невероватно лијеп узорак дрва, који је након обраде сличан слици мрамора. Има високу трајност и издржљивостможе бити одлична сировина за производњу врата из поља. Нажалост, у задње вријеме постоји акутна несташица дрва овог разреда, па се користи само за производњу фурнира и малих уметака. Трошак карелијске брезе је прилично висок, јер ово дрво припада премиум класи.

орах

Ораси се често не користе за прављење врата из поља. То је због чињенице да је дрво мекано и хигроскопно, поред тога, ово дрво је осетљиво на влажност у просторијама, и овај дефект је готово немогуће исправити импрегнацијом. Будући да матица има диван узорак, назван "моире", и прекрасна природна нијанса, користи се за фасетирање производа, посебно зато што је цијена овог материјала прилично приступачна.


Величина

Димензије врата из низа зависе од величине отвора у којима ће се инсталирати. У типичним апартманима са висином плафона од 2400 или 2500 мм, отвор за врата вам омогућава да поставите врата на висини која не прелази 2000 мм. На овом висински оријентисаном ГОСТ-у, постоји за произвођаче крпе за врата. Еуростандард предлаже неколико великих висина - 2100 мм, тако да приликом куповине, на примјер, италијанских врата из поља, потребно је одредити димензије крила и кутија врата и осигурати да се "уклопе" у постојећа врата. Важно је имати на уму приликом куповине врата за европску производњу да ће величина на њима бити назначена у модулима. Са овим 1М(модул) је једнак 100 мм, односно, ако пакет показује величину М 21, то значи димензију од 2100 мм.


Ширина крила врата је такође стандардна. Почиње од 550 мм за РФ и 600 мм за ЕУ, затим 600 мм, 700 мм, 800 мм, 900 мм. Приликом уградње двокрилних врата, најчешће се монтирају или два идентична врата, на пример, сваки од 700 мм, или два различита. Један од њих може бити полутон, а друга половина 600 мм и 800 мм. Већина домаћих произвођача поштује државне стандарде и стандарде ЕУ за производњу крпе за врата, али по жељи купац може наручити нестандардне величине.

За већу удобност, многи салони у продавницама нуде да се распитају код куће, указујући, у неким случајевима, на бесплатну услугу.

Која је најбоља боја за куповину

Свака од врста дрвећа која се користе за израду врата имају своју јединствену боју.

 • Природна боја дрвета кедра може бити меко-златна, беж, па чак и чоколада.
 • Небијељена аришна врата имају топлу боју меда, од смеђе до златне.
 • Боја бора варира од светло жуте до браон.
 • Пиринчани храст има невероватно лијепу црну боју, често са љубичастом бојом.

 • Природна боја храстовог дрвета је азурно жута, врло ведра и топла нијанса.
 • Природна боја букве је светло ружичаста, понекад црвенкаста.
 • Еш га имаријетка боја, која се градира од практично бијеле нијансе ("сиви пепео") до тамносмеђе.
 • Липа није посебно лијепа, али има лијепу жућкасто-беж боју.
 • Боја природне карелијске брезе је светла слама.
 • Боја ораха може варирати од тамносиве до тамно смеђе.

Вриједи се запитати да ли је смислено затворити те живе природне нијансе с различитим бојама лакова и емајла, можда је додавање довољно дрва жељеном тону довољно само да повећа свој природни шарм воском или морилином.

Данас постоји неколико хиљада емајлираних нијанси, а најпопуларније су беле сорте као што су "бисер", "атлас", "ванилија", "бјелокост", "снијег" и многе друге. У посљедње вријеме посебно је популарно сликати врата из низа у различитим бојама с патином. Ствара ефекат старог стабла и изгледа лепо када се ради са укусом и осећајем за меру.

Дизајн

Карактеристика врата низа може се назвати чињеницом да ће се уклопити у практично сваки дизајн, важно је само осјећај за укус и ниво перформанси. Постоје области дизајна, као да су створене за употребу таквих врата - то је класична, барокна, рококо, царство и терет. У овим интеријерима тешка и величанствена врата од природног дрвета могу да покажу сву своју раскош, а украшена позлатом, скупе окови и витраји, ће се играти са свим нијансама племенитог дрвета. Ова услуга врата је унутраови ентеријери често користе сложене облике урезана оквири, они су украшени венца или полукружним луковима, лајсне угла често мимичних пиластре.

заузимају посебно место два решетке врата, направљене у модерном стилу са стакленим умецима - такозвани "француски врата", они изгледају светло и деликатан.


Цолорфул стаинед гласс ор схининг стакло кристаллаиз користи за уметака, нарочито погодно је заједно са племенитом природног дрвета. За такву Опенворк дизајнира погодне луксузан храст или букве.

светло, скоро бијела врата са "сивом" пепела ће бити релевантна у унутрашњости модерном стилу, у сивој и металик нијансе. Голден лиственница, готово да нема шаблон веома добро може комбиновати са минималистички ентеријер, посебно у случају њему је врата купе врата, хармоника-књигу.


Како изабрати? Предности и мане.

Већина предностима и недостацима врата са чврстим дрвета зависи од материјала од којег су направљене. Густина звуконепроникнист и отпорност на спољне утицаје значајно различите у различитим сорти дрвета, и овом тренутку треба узети у обзир приликом избора.

Цедар има следеће карактеристике:

 • снага. Према конвенционалном мудрошћу, кедра снаге упоредити ни са челиком;
 • Антисептиц куалити. Захваљујући њима, бора врата нису подложни гљивица и плесни,сходно томе, они ће бити одличан избор као врата за сауну или сауну;
 • Висока звучна изолација;
 • Нестрпљење на температурне промене (посебно погодно када се користе као улазна врата).

Ариш има следеће плусе:

 • Висока отпорност на влагу, односно на гљивице и плијесни (постоји мишљење да ариш "воли воду", тј. Врата са овог дрвета ће најуспјешније послужити у просторијама с високом влажношћу);
 • Трајност дрвета, која се може упоредити са јачином храста;
 • Отпоран на шашлик-штеточине због високог садржаја фитонцида.

Међу предностима бора и јеле може се навести испод:

 • Извлачење влакана изгледа занимљиво и привлачно;
 • Тежина производа је релативно мала, јер ово дрво има лабаву текстуру.

Међутим, текстура дрва ових сорти има значајан минус: брзо се прекрива калупом у влажној средини. Исто тако сличне сорте су прилично мекане, на површини таквих врата брзо се формирају удубљења.

Храстово дрво припада класи елите, а његове предности су наведене у наставку:

 • Дуговечност је једна од главних предности храста, јер с временом њено дрво само побјеђује вањским показатељима, прелазећи у категорију антиквитета;
 • Звучни отпор, који је у овој класи дрвећа један од највиших.
 • Атрактиван цртеж и текстура који вам омогућава да креирате производе из читаве плоче са минималним уметцима.

Међутимкупци морају запамтити да су храстова врата хировита за вишак влаге и захтијевају пажљиво лијечење влагозасцхисхцхајусхцхими импрегнације, иначе његова "олова". Према томе, производња таквих врата је боље повјерити доказаном професионалцу. Будући да је храстово дрво веома тешко, потребно га је монтирати на врло лабаве петље и стално праћење стања фитинга.Правилно обрађена буква омогућава креирање структура врата која се разликују по многим факторима:

  \ т
 • Чврстоћа, нешто слабија од чврстоће храста;
 • Дуговечност (уз одбијање да се користе у собама сауне и купатила);
 • отпорност на звук;
 • Одличан изглед, јер има лепу текстуру у свим секцијама.

"Слабо место" букве, као и храст, је реакција на ефекат влаге, ау букви је ово својство изражено много јаче: према мајсторима, који нису обрађени заштитном импрегнацијом, букова врата не само "воде", већ дају значајне пукотине и могу потпуно неупотребљив. Стога је најважнија фаза у производњи врата од букове масе исправно сушење и даља обрада, што је могуће само у условима добро успостављене индустријске производње.

Дрво од пепела има следеће особине:

 • Отпорност на влагу, која омогућава употребу у просторијама са температурним колебањима;
 • Тврдоћа и отпорност на механичка оштећења, која је посебно висока у светлим врстама пепела;
 • Трајност, јер, ако се правилно обрађује, гума може трајати и до сто година, без обзира на врсту просторије;
 • Изузетан изглед и шарм цртежа са узорком.

Карактеристике кречног дрвета су такође прилично добре:

 • Отпорност на влажност и флуктуације температуре, што вам омогућава да поставите врата липе чак иу парној соби;
 • Просечна густина већа него код бора или кедра;
 • Присуство пријатне природне ароме коју врата липе зраче током операције.

Савети за негу

Верује се да су врата поља најзахтевнија у бризи, а то је заиста тако, али ако је исправно, они могу служити неколико деценија, тако да има смисла озбиљно схватити овај процес.

За чишћење врата лазним премазом, немојте користити конвенционални детерџент. Да бисте то урадили потребно је да користите било које специјално средство (Емсал, Пронто, Орицонт Лукус, Мебелук) или слабо сапунасто раствор. Код куће можете направити раствор алкохола и воде у омјеру 1/10, који је такођер у стању испрати прљавштину с лакираних врата.


Након прања врата мора се осушити. За превентивну негу можете купити восак или поллиол, као и антистатик. Неопходно је најмање једном у два мјесеца руковати површином врата, док се мале огреботине протрљају и ствара заштитни слој који штити дрво од влаге.

Пошто већина врата има низЗначајну тежину, потребно је једном сваких шест мјесеци провјерити стање шарки врата, подмазати их и, ако је потребно, повући. У оним случајевима када се планира реновирање, пожељна су или уклоњена скупа врата из поља или затворена густим полиетиленским филмом.


Варијанте у унутрашњости

У приватној кући, врата врата се често налазе поред природног материјала као што је природни камен. Монументална, груба камена фасада је високи темељ, који обавља прије свега заштитну функцију, штитећи зграду од утјецаја влаге. Камен у стилу теракоте се понавља на степеницама тријема, као иу облагању потпорних структура веранде. У овом случају, чврста и чврста врата од дрвета обојеног медом, украшена стакленим умецима, изгледају као складан наставак. Прозорски оквири од сличног дрвета имају не само функционалну улогу, већ и завршни додир слике, потврђујући присутност укуса власника овог удобног гнезда.

Занимљиво је погледати масивна улазна врата из цијелог стабла као улаз у сеоску кућу. У овом случају користи се монолитно дрво, обојено у боји чоколаде различитих нијанси. Одмах се врата сама израђују у боји млијечне чоколаде, а стропови и сталци веранде украшени су снопом, обојени у тон горке чоколаде.

Слична игра боје наглашава природно величанство материјала из којег се врата праве, а истовремено не даје очима уморну количину велике количинемонотона тамна нијанса. Улазна врата имају удубљену структуру, двије трећине платна су прекривене дрвеним уметцима, а горња трећина има остакљене уломке. Исти уметци са стакла украшени су бочним деблима и надвратником преко врата. Поред низа дрва, у дизајну веранде кориштен је и природни камен, што наглашава дојам ваљаности цјелокупног дизајна.

У градским становима постоји и простор за врата низа. Класична врата од племенитог дрвета ће бити погодна у просторији са високим плафонима, масивним чврстим зидовима и софистицираним намештајем. У ентеријеру луксуза и обиља, дизајнерска кутија за врата, која покрива широки зидни отвор и основа је за софистицирана врата, изгледа потпуно природно. На платну двослојног дизајна налазе се уметци од стакла са позлаћеним орнаментом, чија се боја понавља у дизајну ручки врата и дворца. Обложени резбарени узорци, који су украшени крилима врата, направљени су са деликатним укусом и осећајем за меру, претварајући ова предивна врата у уметност.


У модерном ентеријеру, лијепа и издржљива просторија од дрвених врата може украсити улаз у дјечју собу, а истовремено поуздано штитити друге становнике од бучних дјечјих игара. Да би се уштедио простор, таква врата би било погодно да се формирају у облику клизне конструкције, објешене на снажне металне причвршћиваче. Ова врата изгледају посебно успјешно у случајевима када постоје и други унутрашњи елементи од дрветатаква боја, на пример, јаки дрвени креветићи за децу или лустер са вентилатором, чије лопатице су обојене под бојом дрвета.

Немојте мислити да су врата низа - то су увек само озбиљни и величанствени дизајни, релевантни само у класичним стилским одлукама. Овај материјал ће се налазити у енергетском дизајну презентације стана, што је најважније, да дрвени дизајн није једина опција за ентеријер. Карколном изгледа спуштена унутрашња врата, направљена од пара "грубих" храстових дасака. Наравно, такво крило врата мора покрити све потребне импрегнације, антисептике и лакове, иначе једноставно неће преживети услове употребе и брзо ће изгубити своју привлачност, али спољашњи утисак грубог, не гребајућег дрвета не губи коришћењем модерне заштитне опреме. На таквим намерно грубим вратима нема потпуно декоративних елемената, јер је све то живописан елемент дизајна просторије.

Погледајте како су ова врата направљена од дрвеног досјеа.