Дренирајте око куће властитим рукама

Сваки власник куће зна да је дренажни систем око куће један од главних поступака. Одводња куће формира заштиту од поплава, што ће спријечити даљње деформације темеља (темеља). Такође, вероватноћа отклона прозора и врата је искључена, а на зидовима неће бити никаквих дефеката.

На први поглед, поступак стварања дренаже око куће изгледа тешко, али се може обавити независно. Овај чланак ће одговорити на питање: како правилно исушити кућу?

одређивање дренаже

Шта је дренажа око куће? Ово је дизајн који уклања вишак влаге из структуре. Овај дизајн се може уредити на различите начине. Али најчешће је систем направљен од цеви. На цевима вода одлази.

Према мишљењу многих људи, постоји довољно једног пећи око зграде како би се створила продуктивна дренажа. Али то је погрешно, јерпрофесионалци снажно саветују да се направи комплетна дренажна конструкција која ће обезбедити бољу заштиту од воде.

Постоје три методе одводње воде:

 • Отворена метода.У овом случају користе се отворени јарци, чија дубина и ширина износе 50 центиметара. Дубина одвода би требала бити довољна. Ово је најлакши систем који можете самостално креирати. Али ровови екстеријера чине га непријатним. Такође, након одређеног временског периода, ровови су опечени и више се не могу користити. Стога их треба додатно ојачатипомоћ при коришћењу различитих лежишта.
 • Доња метода.Ископани багери морају бити посути шљунком. Можете користити и циглу уместо великог шљунка. Из горњег дијела јарка прекријте траву. Најважнији плус овог дизајна је његов огроман оперативни живот. Термин се повећава ако користите геосинтетику током геометрије, односно геотекстила. Међутим, постоје недостаци који се могу технички одржавати током употребе, као и систем који има низак пропусни опсег.
 • Затворена метода.У овој ситуацији, систем се састоји од перфорираних цеви које се уклапају у земљу. Ово је најбоља дренажа око куће, али је тешко сама урадити, морат ће се послужити стручњацима.

Главне варијације структуре дренаже

Постоји неколико варијација система за одводњавање. Размотрите сваку врсту посебно.

зидна структура

Систем је створен око темеља зграде (темеља).Дренажа зида мора бити инсталирана ако зграда има подрум или подрум.Инсталација зидне конструкције је неопходна приликом изградње темеља зграде, када јама још није заспала. Ако ће монтажа бити обављена касније, онда ћете морати обавити додатне радове, које требате потрошити вријеме, снагу и новац.

Полагање система врши се дуж темеља. Цеви морају бити уклоњене из углова зграде до посматрањабунара У самом систему, који је најнижи, ствара се удубљење. У овој бушотини ће се водити одвод воде изван локације.

Како би се обезбиједила додатна заштита темеља, потребно је опремити браву од глине, која би требала бити на удаљености од 90 центиметара од зграде.

Конструкција прстена или рова

Ова конструкција је успостављена на удаљености од два или три метра од базе објекта.Овај тип дренажног система се користи за зграде које немају подруме или подруме.Или би зграда требала бити смјештена на слоју глине.

Такође, између подножја конструкције и дренажне конструкције, створена је глинена брава за додатну заштиту. Дренажа је потребна на дубини од 50 центиметара од дна подрума, што је најниже. Одводи морају бити послагани на великим агрегатима.

Прединсталациони радови пре уградње

Пре него што почне да ствара дренажу око куће, потребно је припремити темељ конструкције:

 • Прво, потребно је обрадити спољашњи део темеља користећи битуменски прајмер керозина.
 • Затим је потребно наносити мастикс од битумена.
 • Затим се у битуменима учвршћује ојачана мрежа. Подручја ојачане мреже треба да буду 2? 2 милиметра.
 • Чим се битуменски мастикс осуши. Време сушења је око 24 сата. Да бисте затворили армирану мрежу, потребно је нанијети додатни слој лопатице.

Правила дизајна и нијансе

Главни елементи система су посебно дизајниране дренажне цијеви. Израђене су од пластике, а њихов максимални пречник је сто милиметара.Ако ваш буџет не дозвољава да их се купи, онда као замену можете користити обичне цеви за канализацију. Потребно је само да покупимо цеви потребног пречника, правећи рупе у њима.

Потребно је узети у обзир величину шљунка у којем ће се обавити полагање дијела. Требало би да има пречник већи од отвора који се обрађује.

Према искуству многих људи, одводни систем око куће може се обавити независно.Да бисте се придржавали ове процедуре, морате се придржавати сљедећих правила и нијанси:

 • Цев се мора покрити шљунком на 30 центиметара. Да се ​​систем не зачепљује, користе се елементи који су омотани материјалом за филтрирање. Или умјесто полагања геотекстила.
 • Ако ће се дубока одводња одвијати испод пута гдје се крећу аутомобили, онда се у конструкцији требају користити цијеви од метала, које су спојене спојницама с другим елементима.
 • Да би се лако очистила и одржавала структура током рада, у чворним тачкама, као и сваких десет метара, инсталиране су контролне бунаре.

Степ-би-степ упутства за инсталацију одвода

У фази пројектовања локације потребно је размотрити систем одводње. Такав план ће помоћи да се одреди тачна локација перфорираних цеви, као и да се израчунапотребне материјале и компоненте. Размотрите инструкције корак по корак:

 • Обележавамо на парцели у складу са припремљеним планом.Потребно је припремити план за дренажу око куће.Потребно је идентификовати највишу и најнижу тачку површине Земље. Ово се мора научити да покрије цијело подручје.
 • Затим морате копати ровове потребне дубине.Ширина јарка треба да буде таква да може да прими перфориране или канализационе цеви и велике агрегате.
 • Затим морате уредити нагиб дизајна.Извршите мерења разлика у висини, затим оријентире на траженим тачкама.На дну јарка, морате лагано сипати песак док се не формира жељени нагиб.
 • Дно јарка мора бити затегнуто. Након тога морате да напуните рушевине на десет центиметара, а затим поново поравнате. Затим дно рова треба да буде обложено геотекстилом, од којег је у горњем дијелу потребно положити слој шљунка. Потребно је контролисати нагиб. Затим припремите продубљивање мале величине да бисте направили пробушене цеви.
 • На припремљеном мјесту се израђује полагање перфорираних елемената, након чега их треба чврсто повезати.Не заборавите да проверите изабрану пристрасност гасовода. Тест се изводи уз помоћ ужета растегнутог дуж јарка.
 • и затиминсталација контролних бунара.
 • Ако материјал за филтрацију није фиксиран на цеви, они морају бити омотани геотекстилом , ипричвршћивање се врши помоћу полипропиленске траке.
 • Изводи се мљевење велике структуре шљунка.Ширина овог слоја треба да буде 20 центиметара.
 • Цеви треба да се доведу до контролног бунара.Од њега ће ући у јарак.
 • Филтрацијски слој мора бити омотан геотекстилом. У исто време потребно је урадити и малу подрхтавање.

Завршна фаза поступка је попуњавање дренажног система ријечним пијеском. Да би све изгледало естетски угодно, неопходно је и обуздати песак.

Инспекцијски бунари

Добро направљен контролни бунар је кључ за ефикасан систем одводње око ваше зграде.Контролна бушотина је потребна за сервисирање и чишћење дренажне структуре. Без бунара, систем ће постепено бити запушен и на крају ће постати неупотребљив.

Могуће је купити готову компоненту на грађевинском тржишту, али је можете сами израдити користећи дио цијеви од пластике потребног промјера. Инспекцијски бунар треба да буде толико широк да би људска рука могла да оде тамо да очисти одводни систем.

На месту структуре дренаже, која је најнижа, потребно је инсталирати бунар за слив.Најпопуларнији дизајни су од армираног бетона. Дубина контролног бунара треба да буде таква да песак који се налази на дну не сме да омета проток воде. Само понекад је потребно очистити.

Грађевински материјали и алати

Што се тичебило који поступак за изградњу система за одводњавање ће захтевати грађевинске алате и материјале. Први грађевински алат је лопата са којом се ископавају јарци. Следећа главна компонента су пластичне цеви које ће вршити испуштање воде.

Потребни контролни бунари, специјално дизајнирани нож за металне елементе. Потребан је транспорт који ће транспортовати велики шљунак, али и неопходан грејач, односно геотекстил. Овај гријач полаже цијеви. Требаће вам мала количина песка.

трошкови рада

Цена зависи од материјала које ћете користити за инсталацију. Ако је потребно уредити систем за одводњавање у сеоској кући, онда можете користити доступне материјале, као што су даске, шкриљевац, камење, цигле.

Ако имате кућу од цигле или дрвета, у овом случају је потребно користити материјале који имају вишу цијену, на примјер пластичне цијеви, металне комуникације.

Укупни трошкови такође укључују топлотну изолацију, о којој се мора водити рачуна.Најбољи дренажни гријач је геотекстил, ако не, онда можете користити обичну крпу или шарке.Због тога се дизајн не замрзава током зимске сезоне.

резиме

Добро припремљена дренажа око куће моћи ће обезбиједити заштиту објекта од подземних вода, што има негативне посљедице. Одводњавање око темеља постаје највишекада је потребно заштитити подрум од поплаве.

Дренажни систем око куће властитим рукама је различитих типова, тако да је потребно изабрати одговарајући тип, који је погодан за ваше услове и покривач тла. Припремите план за будућу инсталацију.

Пожељно је извршити радове у фази изградње темеља зграде.Током монтаже, морате слиједити јасан алгоритам дјеловања. За сваку врсту дренаже користе се њихови материјали. На пример, ако се систем налази испод пута где се транспорт креће, за монтажу ће бити потребни метални елементи.

Јавни грађевински материјали и алати могу се користити за вртларство.Као грејач најбоље је користити геосинтетику, односно геотекстил.Ако то није могуће, можете користити обичне крпе.

Стручњаци ће радити свој посао без проблема и квалитативно, поштујући свако правило и нијансе, али ако покушате све што можете учинити сами. Као резултат тога, ви ћете бити задовољни, ваша соба ће бити удобна и заштићена од негативних утицаја подземних вода. Сада знате како да направите дренажу око куће сопственим рукама.