Домаће ЛЕД рефлекторе направимо на 220В код куће

Данас се читав асортиман ЛЕД рефлектора на тржишту може поделити у 2 групе: нискоквалитетне, нискоквалитетне и брендиране производе добре квалитете са високим трошковима. Вреди напоменути да другу групу активно фалсификују бескрупулозни произвођачи из Кине, што озбиљно компликује избор.

У овом чланку размотрићемо како да направимо ЛЕД рефлектор са својим рукама, чији је квалитет пута виши од јефтиних кинеских производа.

Потребни детаљи и материјали

Сви материјали који се користе у монтажи доступни су у продавницама и продајним одељењима радио електронских компоненти. У екстремним случајевима, могу се наручити путем онлине продавница. Главни део је кућиште направљено од халогеног рефлектора. Ако се пројектор користи на отвореном, онда степен заштите кућишта не смије бити мањи од ИП67.

Затим ће бити потребан двострани правоугаони облик са стакленим влакнима. Његова величина зависи од унутрашњих димензија кућишта халогених рефлектора. За причвршћивање текстолита потребна је алуминијумска плоча, која ће такође бити топлотна проводљивост између ЛЕД и кућишта рефлектора.

За ефикасније уклањање топлоте из ЛЕД диода, препоручује се да се што је могуће тањи плочица од стаклених влакана.

ЛЕД ће инсталирати СМД 5050 у износу од 100 ком. За њихову исхрану потребан је скуп јефтиних радио елемената, о чему ће се касније рећи избор. Да бисте инсталирали компоненте на штампану плочу, биће вам потребностандардни радио аматерски алат. Поред тога, биће вам потребна и могућност прављења самопроизведених штампаних плоча, термопаста и жица.

Круг и ПЦБ

Као извор енергије, можете применити круг са пригушивањем кондензатора, као најлакши и најприступачнији за свако решење. Њен принцип рада је разматран више пута. Стога ћемо споменути само главне нијансе које треба ријешити.На улазу напајања налази се неполарни кондензатор капацитета 1 μФ при 400 или 630 волти. Паралелно са њом је отпорник 1 МΩ. Можете повезати било који други отпорник са снагом од 0.25 вати или више са отпорношћу од 240-1000 кОхм. Затим треба пратити диоду који је сакупљен на четири јефтине 1Н4007 (Ипр = 1А, Уобр = 1000В). Може се замијенити склопом диода с истим параметрима. Исправљени напон изглађује поларни кондензатор на 10 μФх400В.

ЛЕД диоде на штампаној плочи су подијељене у двије узастопно повезане групе од 50 ком. у свакој. Круг за ЛЕД не користи ограничавајуће отпорнике. Будући да је приликом прикључивања напајања на ЛЕД између њих инсталиран мултиметар у режиму мјерења струје. Резултат је показао 38 мА у обе гране или 19 мА у свакој, што одговара унапред израчунатим подацима израчуна. При напону мреже од 220В струја кроз сваки ЛЕД неће прелазити номиналну вриједност од 20 мА.Тискана плочица је произведена на стандардни начин помоћу ласерског штампача и не захтева посебну прецизност. На полеђини, плоча остаје нетакнута за бољу дисипацију топлоте.Рупе за монтажу морају бити постављене тако да се могу користити за поуздани контакт са радијатором.

ЛЕД Флоодлигхт картица у Спринт Лаиоут 6.0: ЛЕД-плата.лаи6

процес монтаже

Почевши са прикупљањем рефлектора, започињемо са инсталацијом ЛЕД диода на штампану плочу. За то можете користити и станицу за лемљење и једноставно лемило мале снаге.Када се заврши, потребно је провјерити исправност инсталације и перформанси сваке ЛЕД појединачно, користећи мултиметар за то.

Следећи корак у састављању воденог рефлектора сопственим рукама је да се лемљење напајања врши помоћу шарке. Положај радио компоненти треба да буде пројектован тако да се уклапа у одељак где се доводи напајање. Да би се избегли кратки спојеви, изложена подручја се запечате са стезном цевчицом. Проверите ефикасност извора напајања прво на празном ходу, а затим са оптерећењем (ЛЕД).

Након успјешног краткотрајног лансирања, настављамо до коначне монтаже рефлектора властитим рукама. Прво, направимо угао (радијатор) од алуминијумске плоче, тако да се једна од његових полица спаја са унутрашњим зидом рефлектора, а друга плоча се монтира са ЛЕД диодама.Да би се повећала топлотна снага у мјестима контакта, примјењујемо термопаст, након чега производимо завршну монтажу.

За и против изградње

Очигледна предност дизајна је једноставност монтаже и доступност коришћених делова. Као резултат тих операција, изашао је самосвојни ЛЕДСпотлигхт оф дирецтионал ацтион на ЛЕДс СМД 5050 са светлосном снагом од 18 лумена. Укупно, свјетлосни ток рефлектора ће бити око 1600-2000 лм. Тачну вредност осветљености треба мерити помоћу луксметра. То зависи од струје оптерећења и температуре боје кориштених ЛЕД диода.

Одсуство ограничавајућег отпорника је минус дотичног електричног круга, због чега је његова поузданост у подручјима са нестабилним напонима мреже драстично смањена. Значајан скок напона ће изазвати паљење ЛЕД диода. Због тога, препоручујемо мало побољшање на самонастављеном рефлектору, довршавајући своју схему напајања са два отпорника отпорности од 1-2 ома.

Међутим, не треба заборавити да ЛЕД расвјета наставља напредовати нудећи нове моделе чврстих извора свјетлости. Нарочито, мјесто смд ЛЕД диода може узети ЦОБ матрицу, чија је малопродајна цијена већ доступна широком кругу потрошача. Матрица ЦОБ-а поједностављује инсталацију, смањује величину плоче, смањује укупно вријеме производње рефлектора код куће.

Ево само да би преусмерили топлоту са мулти-кристалног чипа ће морати користити вентилатор, што значи да ћете морати надоградити напајање. У те сврхе, компјутерски хладњак, за који постоји довољно простора у кућишту, ће стати. Али у овом случају, рефлектор се не може експлоатисати под отвореним небом.

Други напредни корак ће бити замена фузије текстилијума алуминијумском фолијом. У ствари, овај трослојни материјал је направљен од текстолита, с једне стране се наносибакар за гравирање штампаних проводника, ас друге стране - алуминијум за одвођење топлоте. Идеалан је за изградњу модерних ЛЕД лампи и пројектора велике снаге.

Сумирајући, било би пожељно напоменути да је за изградњу рефлектора на ЛЕД диоде за сваку особу која "пријатеља" са лемилицом и струјом. Ипак, колекција оваквог домаћег уређаја не само да краси доколицу, већ и постаје економски уређај за осветљење у домаћинству.