Долазни прикључак ТВ - уређај, карактеристике, инсталација

Инсталација и побољшање ТВ утичнице

У овом тренутку на тржишту можете наћи једну, маргиналну и пролазну ТВ излаз. Сви ови производи се разликују не само по имену и имају другачији дизајн и сврху.

Због незнања их многи користе не сасвим исправно. Као резултат тога, незадовољство квалитетом ТВ сигнала. Стога, да не би постали жртве незнања, погледајмо врсте ТВ канала, као и одредимо шта је потребно за сваку од њих.

Врсте ТВ утичница и схеме њихове примјене

Да би се правилно разумјеле карактеристике инсталације ТВ утичница, као и да би се разумјело која врста апликације се користи, треба узети у обзир не само њихов дизајн, већ и схеме повезивања. На крају крајева, за дисипацију телевизијског сигнала, у зависности од његове фреквенције, користе се различите схеме повезивања.

Уређај различитих типова ТВ утичница

Почнимо са разликама које постоје у ТВ сокетима. Ова разлика је резултат различитих подручја примјене, о чему ћемо расправљати у наставку.

 • Почнимо са најједноставнијом појединачном ТВ утичницом.Ова утичница је једноставно контактна веза која вам омогућава да повежете антенски кабл телевизора са зидном утичницом. Према упутству произвођача, ниво пада сигнала на њима не прелази 1 - 2 дБ, што је последица само прелазних ослонаца контактних спојева.
 • терминални прикључакје много компликованији у том погледу. Поред директног контакта, он садржи и посебну шему која треба да угасирефлектовани сигнал.

Која је шема и зашто је она потребна?

Чињеница је да сваки телевизор не само да прима ТВ сигнал, већ и даје дио мреже. Део који даје се назива рефлектовани сигнал. Снага рефлектованог сигнала у односу на главну није толико висока, али у збиру неколико телевизора - то може изазвати значајне препреке.


Пролазна ТВ излаз

 1. Можете да видите рефлектовани сигнал на другом телевизору у облику сметњи или као прекривну слику. Да би се ово избегло, користи се посебан круг који утапа рефлектовани сигнал.
 2. Као резултат тога, утичница поред губитака од 1 - 2дБ узрокованих прекидачком подршком, и даље има губитак од 8 до 15дБ узрокован радом овог филтера.

Обратите пажњу! ГОСТ 28324-89 јасно наводи да ниво сигнала треба бити 57 - 83дБ. Повећање, а још мање смањење снаге сигнала, доводи до сметњи и смањења квалитета слике. Као резултат тога, открили смо да чак и један прикључак за ивице значајно смањује ниво сигнала.

 • И овај рад утичнице је још тежи . Поред директне везе и филтера, он има још један контакт за повезивање других ТВ утичница. Као резултат пада сигнала на такав излаз може достићи и до 15 - 20дБ.

Дијаграми ожичења за ТВ утичнице

Па зашто вам је потребна утичница за ТВ, ако се смањује квалитет сигнала? Овдје се ради о схемама повезивања ТВ утичница. За сваку од ових шема користи својеврста утичница Хајде да погледамо ово питање.


Слика приказује шему "звезда"

 • Почнимо нашу анализу такозване "звезде" шеме. Суштина ове шеме је следећа. Кабл за напајање ТВ сигнала долази до множитеља или се назива и сплитер.
 1. Сплитер дели телевизијски сигнал на неколико канала једнаке снаге. Број канала зависи од типа уређаја. Постоје разделници за два, три или више излаза.
 2. Разделник има исто коло за сузбијање рефлектованог сигнала. Због тога се не би требало користити за утичнице са додатним гашењем сигнала.
 3. На основу тога, сигнал из разделника се преко телевизијског кабла преноси на једну ТВ утичницу. Употреба других типова утичница није прикладна, јер ће доћи до двоструког изумирања рефлектованог сигнала, што ће нарушити квалитет слике.

Обратите пажњу! Само схема "звезда" може се користити за повезивање дигиталне и сателитске телевизије. Употреба других кола ће довести до значајног пада јачине сигнала, или чак до смањења перформанси.

 • Друга могућа опција је такозвани пролазни круг . Због тога је ТВ утичница проходна и добила је своје име. Суштина ове шеме је следећа. Улазни сигнал је спојен на први улазни излаз, други на њега и тако даље.

Пролазна шема за повезивање ТВ утичница

 1. На крају овог круга, увек је инсталирана руба утичница. Као што већ имамосазнали да се разликује од проласка само присуством само једног уноса. И његов филтер се потпуно носи са рефлектованим сигналом.
 2. Главни недостатак овог начина повезивања је постепено погоршање сигнала у сваком наредном излазу. Истовремено, трошкови имплементације овакве шеме су знатно нижи због одсуства потребе за куповином салтера.
 • Такозвана мјешовита схема је прилично успјешна. Његова суштина је да повеже део утичнице са шемом "звезда" и деловима дуж круга пролаза. То вам омогућава да сачувате знатну удаљеност од утичница за раздвајање.

Монтажа утичница

Знајући који се случајеви могу користити у утичници, можете ићи на питање његове везе. Сасвим је могуће да то урадите својим рукама и за то вам не требају посебни алати или вештине.

 • Као прво, инсталирамо хипотекарну кутију за инсталацију утичнице. За ТВ излазе користите исту хипотеку, као и за утичнице и прекидаче. Да бисмо то урадили, морамо направити рупу у зиду одговарајућег пречника. То можете урадити чекићем и одговарајућом млазницом.
 • Након тога инсталирамо хипотекарну кутију. Може се причврстити завртњима, или једноставно ставити гипсани кит.
 • Сада требате прикључити ТВ кабел у утичницу, а од њега до сљедеће утичнице. Типично, кабл је скривен од очију треће стране, тако да не можете без бријање зидова (погледајте Учинити бријање зидова за ожичење својим рукама). Иначекабл је монтиран у посебну пластичну кутију на зиду.

Обрада и повезивање кабла на ТВ излаз

Обратите пажњу! Забрањено је инсталирати ТВ кабл заједно са кабловима за напајање. На крају крајева, оштећење електричног ожичења може довести до високог напона на каблу телевизора. Ово ће заузврат довести до слома свих телевизора. Поред тога, кабл за напајање може да омета.

 • Сада идите директно на везу. Прво, очистимо оба кабла. Како то урадити можете видјети на нашем видеу.
 • Затим спојите кабл који долази. Одговарајуће место за повезивање са утичницом може бити означено стрелицама или бројевима. Да бисте то урадили, одврните причврсне вијке централног језгра и плетеницу и покрените кабл. Прије спона кабела морате се побринути да плетеница и средишње језгро нису тамо гдје су изложене.
 • Затим, по аналогији, повежите кабл који напаја следећу утичницу. Веома је важно да не збуњујете одговарајуће и одете са кабла. У осталом, све је у реду. Ми контролишемо да плетеница и централни проводник нису у контакту и да каблови не долазе у контакт један са другим.
 • Након тога, кабл се ставља у хипотекарну кутију и наша ТВ утичница је фиксирана. После тога настављамо да повезујемо следећу утичницу.


Повезивање ТВ утичница са самоповезујућим контактима

 • Не може се само споменути да многи произвођачи покушавају да олакшају и убрзају процесЗа монтажу се користе различите опружне стезаљке или ливени дискови. Процес инсталације је практично непромењен. Једино што вам није потребно је да користите шрафцигер.

закључак

Као што видите, процес инсталације пролазне, крајње или појединачне ТВ утичнице није толико компликован. У овом броју, најважније је да изаберете сам соцкет, као и његову шему повезивања. Али надамо се да вам је наш чланак помогао у овом питању и сада можете лако да изаберете и укључите управо ону ТВ утичницу која одговара вашој шеми.