Дизајн спаваће собе 9, 10 и 11 м². м. (118 фотографија): уређење ентеријера мале просторије, планирање правокутне, квадратне и уске спаваће собе, дизајнерске идеје

мале величине кућиште обично повезана са уским једнособан стан доперестроецхнохо периоду. У стварности, смисао овог концепта је много шири. Мали станови одликује присуство малих јела од 3 до 7. априла. м, комбиновано или одвојено (али веома уско) купатило и уски ходник.

И у овом типу трособног стана укупне површине од 55-60 квадратних метара. м величина спаваће собе је око 10-11 квадратних метара. м. Увијек је тешко планирати унутрашњост такве мале просторије. Потребан је рационалан приступ употреби драгоцених квадрата. Важно је размотрити детаљније како направити дизајн спаваће собе од 9-11 квадратних метара. м.


Карактеристике планирања малих просторија

Постоје два типа малих станова. У првом случају, дневне собе су изоловане, ау другом сусједне.

Из тог разлога, планирање заједничког простора ће бити другачије.

У креирању ентеријер мале спаваће собе одгурнути од следећих фактора:

 • Облици соба. У Хрушчова зграде су често у облику издуженог правоугаоника. Приступ уређењу правокутних и квадратних просторија ће бити другачији.


 • Конфигурације соба - локација прозора, врата, њихове величине, броја и страни светлости. Ово последње се узима у обзир приликом избора температуре боје.

 • Број мјеста за спавање. Физичко стање и старост власника, што је важно приликом избора модела кревета и опције смештајаспаваће место.

 • Естетски укус. Полазећи од тога, доноси се одлука о потреби за поновним развојем.Власници малих станова треба да размотре могућност комбиновања спаваће собе са балконом. Користећи ово једноставно дизајнерско решење, добијате прилику да организујете игру, радно место, зону за опуштање или уграђени брис на "победничким" квадратима.
Аргументи за спајање спаваће собе и лође:

 • Повећајте корисну површину.
 • Да ли добијате додатне изворе природне свјетлости?
 • Простор постаје топлији (ако је обрада обављена исправно).
 • Можете планирати додатну малу собу.


Једини минус је потреба да се добије дозвола за рушење зидова код надлежних органа.


Да бисте постали власник мале спаваће собе с радним мјестом, можете прибјећи мање радикалном начину преобразбе становања. Довољно је издвојити малу површину испод студија, гдје ће бити столица и столна конзола. За ове сврхе, праг ће бити погодан, који ће се наставити и ојачати уз помоћ дрвене плоче. Друга опција - монтажа конзоле за стол на главу спаваћег простора, када декоративни панел делује као леђа.
Друга метода укључује дизајн радне површине у облику висећег дизајнерског сталка. У овом случају, не користе се вертикални ослонци, јер су стабилниМонтирајте директно на зид, што вам омогућава да на дужи рок уштедите максимални простор.

Примери дизајнерских пројеката

Када дизајн пројекта спаваће собе раде професионалци, чак и професионалци имају потешкоћа. Морамо тражити алтернативну варијанту дизајна животног простора која одражава модерне трендове из свијета дизајна интеријера и универзалних идеја које постоје изван времена (због њихове удобности).


Независни избор дизајна спаваће собе подразумева пажљиво филтрирање омиљених идеја - у смислу сложености изведбе и не само. Многе дизајнерске идеје је тешко имплементирати, неке су прилично реалне, иако није свако рјешење прихватљиво у смислу практичности када је у питању свакодневни живот. Представљени у фото дизајнерским пројектима малих спаваоница јасно показују како је могуће организовати мали простор за спавање и одмор.


стилови

Постојећа разноликост стилских праваца чини занимљивим превладавање унутрашњости мале спаваће собе. Можете узети као основу неки стил и када креирате унутрашњост да бисте се одразили у дизајну његових основних принципа:

 • Модерни стилови су неисцрпан извор инспирације за стварање оригиналних слика спаваћих соба. Тенденције "удобног минимализма" - идеална опција за дизајн малог простора. Овај правац се одликује максималним степеном удобности и минималном употребом декоративнихелементи
 • Схеббе Шик стил и концепт - још два правца који се могу реализовати дизајнирањем компактне спаваће собе. Оба стила су дочекана обновљеним намештајем или његовом имитацијом у антици, оскудном подставом у комбинацији са скромним декором и оригиналним текстилом. Одабиром одговарајућег стила, морате знати опсег употребе декоративних елемената.
Иначе, велики број набора, ресица, антиквитета учиниће ситуацију искрено лишеном укуса.
 • Еко стил је одлична прилика за стварање атрактивног и савременог изгледа спаваће собе. Ако је соба мала, али је плафон прилично висок, онда ће дизајн са дрвеним стропним гредама донијети природну топлину, што ће ситуацију учинити изузетно угодном. Сличан ефекат омогућава постизање облоге акцентног зида са декоративним дрвеним панелима или текстуре која имитира прекрасан цртеж дрвета.боје

За промјену простора мале спаваће собе помоћи ће вам правилно одабрана боја. Не заборавите да гама боја утиче на емоционалну позадину, поседујући способност да промени перцепцију околне стварности.контрастни дизајн

Најуспешнија опција. Светла декорација је супротна неутралној палети ансамбла намештаја - или обрнуто. Као помоћно користите још неколико нијанси, захваљујући којима је сликасоба постаје спектакуларнија. Додатне опције укључују спектралне боје које чине апсолутну контрастну комбинацију: црвена и зелена, наранџаста и плава, жута и љубичаста.Можете користити ахроматску скалу беле и све градације сиве палете. Истовремено, неки елементи чине контраст, наглашавајући његов значај. Изгледа овако: пругасти узорак на тапетама или свијетли тапацирани намјештај. Да би се нагласиле поједине зоне, играју их мали објекти и активан декор.

пастел децоратион

Могућности светлих нијанси су заиста неограничене. Они доприносе визуелној експанзији простора и уклањају све забране приликом компилације комбинација са другим бојама. За разлику од засићених зелених, наранџастих и црвених боја које захтијевају пажљиву примјену, рад са салатом, њежне ружичасте или бресквасте нијансе је задовољство.
Палета меког светла смирује, опушта и подешава се на позитивно расположење. Пастелна гама може постати део практично било којег стила, било да се ради о класичном дизајну, модерном Бременском минимализму, популарном популарном дизајну поткровља, који се често користи са живописним природним нијансама.


моноцхроме децоратион

Није потребно уопште бирати једну боју или покушати победити простор уз помоћ класичне црно-бијеле комбинације. Такав ентеријер дозвољаваприсуство било каквих нијанси и монохроматска гама вам омогућава да креирате занимљиве ефекте боја.

Помоћу малих градација нијанси свјетлосне палете можете визуално гурнути границе у врло малој спаваћој соби.

У модерном белом ентеријеру, различити материјали се перципирају другачије. Водећа улога у овом случају је игра текстуре. Комбинација сатенског и велур текстила, полираних и вештачки старих површина, мат стакла и пахуљастог тепиха учинит ће монокромни интеријер јаснијим.

Финисхинг

Без обзира на ваше личне преференције око скале боја, али са мало простора који би био потребан гледаоцима да се повећају, било би изненађујуће занемарити лагано (или чак бело) завршетак.

Приликом одабира тапета у малој спаваћој соби преферирати пожељну умјерену фигуру. Позадине са честим, ситним отиском на ограниченом подручју стварају депресиван ефекат.


Неколико препорука генералног плана:

 • У уској просторији са високим плафонима визуелно подесити дефекте ће помоћи тапети са хоризонталним орнаментом.
 • Ако је приоритетно повећање висине, отисак би требао бити вертикалан.
 • У малој просторији величине до 11 квадрата идеално одговара једнобојна светла тапета у било којој од нијанси пастелног распона.
 • Простор можете увећати наизмјеничним широким тракама тапета у тамним и свијетлим бојама.
 • Приликом уређења просторије са зидним папирима исписују се сусједни зидови са монохроматским тапетама сличне боје (без шара).


Приликом избора решења за боју за подне водилице налази се укупна палета боја ентеријера. Тамна гарнитура намјештаја се приближава лаганој подној облози - и обрнуто. Боја предмета треба да буде у складу са нијансом пода (идеално, монокромно, али има мало интензитета).

Дијагонални цртеж на паркетној плочи или ламинату визуално проширује границе мале просторије.


Изабери намештај

Приликом уређења малих просторија, један од кључних тренутака за стварање функционалног и удобног ентеријера је компетентан распоред намјештаја.


Методе постављања места за спавање:

 • Седиште са узглављем до зида и са традиционалним положајем пара ноћних коцки на бочним странама спаваћег простора.
 • У једном углу. Предност ове опције је додатна слободна површина гдје можете ставити фотељу или малу ормарић.
 • Као острво - погодно за оне који не намеравају да стављају други намештај у спаваћу собу.
 • Уз зид, у низу са неким ставкама ситуације. У овом случају, мјесто за спавање је дуго постављено уз зид. Овај аранжман оставља слободан централни дио просторије.
 • У спаваћој соби с радним мјестом најбоље је ставити кревет на дуги зид, стављајући га. Можете га ставити у ћошак.


Проблем акутног недостатка квадрата у малој спаваћој соби дјелимично рјешава инсталацију одјељка за клизна врата, израђеног по појединачном захтјеву (узимајући у обзир посебности планирања). Главна предност таквих конструкција је повећан капацитет (због висине до плафона, што омогућава максимално коришћење унутрашњег простора, постављање свега што вам је потребно). Огледала на вратима која се увлаче пружају запањујућу оптичку илузију великог и свијетлог простора.


Вреди размотрити примере како можете уредити спаваћу собу различитих облика и величина.

9 квадрат. м

Са изузетно малим просторијама могуће је направити најмање - кревет и ормар. И још боље - користите алтернативну варијанту кабинета у облику малог дизајна са вјешалицама за одјећу.

Телевизор се може инсталирати на зид, чиме се штеди корисна површина.


10 ск. м

Помични кревет је одлично решење за малу спаваћу собу. У овом случају, нема потребе да се користи посебан кабинет, који заузима значајно место у малој просторији. Обитељски парови обично желе пуни брачни кревет. Међутим, на 10 квадрата, препоручљиво је ограничити смјештај једног и пол кревета, двоструке спаваче величине 140? 160 цм.

11 ск. м

Алтернатива уобичајеном кревету може бити постављање подијума испод спаваћег дијела. Таква одлукаодмах пружа неколико практичних предности:

 • Омогућава вам да уштедите на куповини кревета, јер је потребан само душек.
 • Опремање унутрашњег функционалног простора платненом кутијом као додатним системом за складиштење, што је увијек згодно.
 • Када је у унутрашњости подија увучени кревет, могуће је распоредити радни простор на његовој површини. Ергономију таквог ентеријера је тешко прецијенити.
 • Подијум са спаваћим простором са оригиналном надстрешницом не само да изгледа веома импресивно, већ и помаже да се створи савршено окружење за одмор.Прихватање проширења уске просторије

Ако планирате да се поправите у уској спаваћој соби и имате могућност да проширите прозорске прорезе - немојте занемарити шансу да повећате природно светло. Соба ће изгледати пространије.


Пожељно је да се подна облога постави дијагонално.


Немојте занемарити популарне методе визуелног повећања простора, помоћу којих можете лако исправити многе недостатке компактних просторија високо издуженог облика:

 • Декорација површина светлим тоновима и подним облогама у мрачној изведби - комбинација добитна комбинација. Не заборавите на вертикални отисак на тапетама, ако стилска одлука укључује употребу цртежа.


 • Употреба сјајних, стаклених површина, великих огледала. Не само зрцални зидовистварају оптичке илузије, али и побољшавају ефекте система осветљења.

Глосси стретцх стропови - пример визуелне промене у пропорцијама собе.  \ т
 • Правилно формирање ансамбла намјештаја: димензионални кревет (једини велики комад намјештаја) и лагане, покретне конструкције - као додатни елементи. Ако без кабинета не може без, онда нека буде необично, већ уграђено, са огледалима.


 • Локални извори свјетла и уграђено освјетљење "замагљују" границу мале просторије, стварајући угодну атмосферу. Ако шаљете свјетлосни ток на уздужни зид, онда можете визуално проширити уски простор.

  \ т
 • Укључивање акцента боја - светли текстилни и декоративни елементи, контрастни уређаји за осветљење или намештај.
осветљење

Расвјета - најважнији елемент дизајна. Извори вештачког светла вам омогућавају да прилагодите пропорције собе и нагласите њену величину. Са позадинским осветљењем можете створити ефекат дубине, а рефлектори - локалне тачке светла на правим местима.

По локацији, разликовати осветљење доњег, средњег, горњег нивоа.


Доњи ниво - осветљење пода. У компактним собама, осветљење типа пода се ретко користи, обично ради стварања занимљивих ефеката. Креветса светлим позадинским осветљењем омогућава вам да радите без ноћних лампи.


Просек представљеног нивоа:

  \ т
 • Подне столице. Најпопуларнији поглед на бакљу је лампа у јапанском стилу са дрвеним или жичаним оквиром, украшена рижиним папиром. То можете учинити својим рукама.
 • Светиљке типа зида. Уместо ноћних лампи можете користити све облике и величине.
 • Намјештај са позадинским освјетљењем. За осветљавање главе спаваћег дела користите неонску или колор халогену светлост или ЛЕД траку. Са декоративним панелом, који обезбеђује линеарно осветљење, можете визуелно повећати дубину просторије.
 • Столне лампе, ноћна светла, која могу да варирају у осветљењу. Блага је, благо уочљива, умерена или жива, што вам омогућава да читате или пишете.


Горњи ниво - плафонска светла, рефлектори и лустери. Када постоји задатак да се ефикасно победи један елемент, обично се користи светло уграђено подно или плафонско светло. Вишеразински дизајн таванице, који обезбеђује осветљење сваког нивоа, као и велику раван огледала, може обезбедити малу дубину спаваће собе.

Ако дизајн укључује класични лустер, онда се други уређаји за расвјету бирају искључиво у једном стилу.


Текстил и додаци

Текстил се даје један одводеће улоге у стварању пријатне и топле атмосфере. У присуству широког отвора прозора, најбоље је користити широку слободну драпацију од зида до зида.


Избегавајте масивне, масивне вијенце. Изаберите једну ствар - или завесе са густим узорком или тапете. У супротном, можете постићи ефекат непрекидних мрља у боји. Предности природног текстила су еколошка прихватљивост, одлична својства дисања и продирање свјетлости.


Велики пахуљасти теписи, бриљантне тканине, отворене боје преоптерећују ситуацију. Оквири за слике и фотографије боље је покупити танке и софистициране, како не би оптерећивали унутрашњост. Број додатне опреме треба да буде умерен. Цветне композиције доносе ноте свежине.

Прелепе идеје у ентеријеру

Следећа колекција инспиративних примера дизајнерских пројеката малих спаваћих соба у различитим стиловима, палетама боја и различитим функционалним садржајима помоћи ће вам при креирању ентеријера ваше спаваће собе. Одабир најприкладније опције захтијева узимајући у обзир најразличитије нијансе - онда резултат неће бити разочаравајући. Ако је потребно, можете контактирати специјалисте.
) 8 фотографија