Димњаци за котлове на чврсто гориво: пројектовање и уградња

Многи од нас мисле да се све може брзо урадити без потребе за техничким детаљима и нијансама. Могуће је изградити кућу, инсталирати је у пећ, камин или самостални котао на чврсто гориво, да би се одржала комуникација система гријања и климатизације. На први поглед све, али никада не смијете заборавити на димњак. За приватну стамбену кућу, димњак има исти обавезни атрибут као скакавац на крову. Како правилно опремити димњаке за котлове на чврсто гориво, који је тип димњака бољи, од цигле или метала, покушаћемо да разумемо.

 • Главна функција димњака
 • Шта је жудња
 • Дизајн димњака. Који материјали се користе у ове сврхе
 • Уградња димњака
 • закључци

Главна функција димњака

Као што је познато из школског курса физике и хемије за сагоревање, потребан је кисеоник. Што је више кисеоника, то је интензивније сагоревање. Било који извор отвореног пламена може се лако угасити ако је зрак блокиран. Биће прикладно истаћи да због прилива ваздуха постоји и жудња. Ако балансирате ова два параметра, свако гориво ће горити тачно и дуго времена.

Ако обична ватра одаје топлоту и дим из ње мирно шири у простору, онда ситуација у кући изгледа потпуно другачије. Као резултат сагоревања настају испарљива једињења (димни гасови) која се извлаче кроз димњак. Добар димњак је пола успјеха. Од како је инсталиран димњак, какав је пречник и део димњака за чврсти котаоЕфикасност и ефикасност котловске опреме зависи.

Мале летеће честице чађе, пепела и чађе испаравају се заједно са димом кроз издувни отвор. У димњаку је кружни попречни пресек чађи и накупљања чађе на зидовима минималан, за разлику од правоугаоних димњака.

Напомена: ако димна цев није правилно направљена, сва чађа, чађа и пепео ће остати у димној цеви, бацати је у смеће и смањити величину лумена.

Важно! Димњак мора бити израђен од топлотно отпорних и ватросталних материјала. Димњак се монтира строго у складу са постојећим правилима заштите од пожара и радом котловске опреме.

Шта је тракција

Главни услов којим се треба водити приликом оцјене рада димњака у кући је стање вуче. Ако је потисак добар, производи сагоријевања се лако и брзо уклањају кроз цијев, гориво боље изгори, дајући максималну топлотну енергију. Грозница се јавља као резултат температурне разлике, како изнутра тако и извана. Топлина, као што знате, креће се према горе, односно димни гасови теже ка излазу. Потисак зависи од пресека димњака, конфигурације димњака и самог дизајна. Овдје је важно узети у обзир број завоја, завоја у димној цијеви, као и присуство вентилације. У директним областима, хлапљиви производи сагоревања добијају брзину, повећавајући интензитет и снагу протока. Што се цев савија и окреће, то боље. Дим се диже у спиралу и свака промена у правцу кретања водида се смањи брзина пролаза.

Напомена: приликом рачунања димњака потребно је узети у обзир физичке особине димних гасова, који се додељују при раду котлова на чврсто гориво. Температура дима је такође различита. У агрегатима који раде на угљу температура димних гасова је 400-600 ° Ц. Дим у котловима који раде на дрвету, има температуру од само 80-3000С. Према томе, нацрт у сваком појединачном случају је различит.

Квалитета вуче може се процијенити у процесу рада јединице на чврсто гориво са сљедећим факторима:

 • у димњаку је бука и зујање, па је потисак прекомеран;
 • ако је пламен црвен, промаја је слаба и недовољна;
 • димни гасови почињу да тече из котла за сагоревање унутар просторије, што значи да постоји повратни нацрт.

Ако се горе поменути фактори не могу отклонити одговарајућим манипулацијама са затварачем, потребно је обратити пажњу на дизајн димњака. Главни аспект - је подударност пресека излаза котла са пресеком димњака. Затим се проверава да ли је висина димњака довољна. Количина свежег ваздуха који улази у котао утиче на рад газа, стога је потребно проверити вентилацију у кући.

За информације: висина димњака за котао на чврсто гориво се провјерава анемометром прије покретања котловске опреме.

Дизајн димњака. Који материјали се користе у те сврхе

До сада постоје три врсте димњака које се користе за котлове на чврсто гориво у домаћинству. Ово су следећи дизајни:

 • металхоод
 • димњак од цигле;
 • керамички канал.

Прва опција - метална цев најлакши и најјефтинији начин. Треба имати на уму да се у ту сврху користи само челик отпоран на топлоту, способан да издржи високе температуре (до 8000 Ц).


Камени димњак за котлове на чврсто гориво је најтрадиционалнији. У класичном погледу, димна цев је увек направљена од ватросталних цигли. Међутим, ова опција има своје технолошке сложености и нијансе. За опрему за вађење капиталне цигле потребна је значајна реконструкција стамбене куће. Димњаци од цигала, за котлове на чврсто гориво, обично су опремљени влажним мјестима. Са таквим уређајем, у димоводном каналу се ствара зона разређеног ваздуха, у којој су усмерени врели производи сагоревања.

Посљедња, трећа опција укључује инсталирање керамичке цијеви која може издржати температуре до 10000С. По правилу, пиролизни котлови са радном температуром који постижу сличне вредности опремљени су керамичким издувним каналом.

За референцу: керамичке и циглене конструкције су значајне физичке тежине, стога је често потребно ојачати темељ зграде или створити хотелски под испод димњака.

Дизајн димњака може варирати у зависности од пројектних карактеристика стамбене зграде, капацитета грејног уређаја. Монтажа и монтажа одводника врши се на начин прописан правилима и прописима заштите од пожара. Изаберите оптималну секцију иОдређивање висине димњака може се водити према техничкој документацији коју пружају произвођачи котловске опреме. Када инсталирате димњак у вашој кући, запамтите:

 • дужина хоризонтално лоцираних подручја не смије прелазити 1 м;
 • дужина канала за одвод димних гасова не сме прећи 5 метара
 • висина цеви не сме бити већа од 1 метра од крова.

Важно! Дизајн димоводног канала мора бити прилагођен за одвод кондензата, погодан је за чишћење екстракта од чађи и чађи.

Инсталација димњака

Инсталација цеви почиње са састављањем појединачних елемената у један канал. Сви спојеви се третирају са заптивном масом отпорном на топлоту, чиме се избегава цурење димних гасова из главног канала дима. Цео систем може бити опремљен и унутар зграде и споља.

Ако имате канал различитог пречника од излаза котла, купите адаптер. Следеће правило које треба узети у обзир је да су једнострани, изоловани димњаци монтирани на принципу цев-на-цев. Сви расположиви Т-комади су монтирани на принципу "дима", а вертикални канали "на кондензат".

Процес инсталације се може поделити у следеће фазе:

 • сви елементи једног система иду од дна до врха;
 • стезаљке се користе за причвршћивање појединачних елемената;
 • све тачке везе морају бити на приступачним местима;
 • носач на зиду мора бити израђен тако да нема отклона главног водаканал;
 • забрањено је имати блиску локацију са другим комуникацијским мрежама;
 • спојеви не би требало да буду у дебљини слоја кровног колача;
 • у присуству запаљивих материјала на крову, свећица је инсталирана на димњаку.

За модернизацију постојећег поклопца у кући, након постављања нове опреме за гријање, користе се специјални уређаји - вентилатори. Димни котлови за котлове на чврсто гориво су одлична опција за значајно повећање вуче. Уз недовољну природну вучу, уз помоћ система за одвод дима, постиже се жељени ефекат.

закључци

Који димњак је бољи, челик или цигла, да се одлучите директно на вас, на мјесту. Важно је узети у обзир не само економски фактор, већ и нагласак на квалитету рада. Према ријечима стручњака за капиталне стамбене куће, најбоље рјешење су испушни канали од опеке. Даровати и сеоску кућу може обавити челични димњак, који је лакше инсталирати и одржавати.