Дифузна мембрана је карактеристика избора и инсталације

Када градимо собу, један од главних задатака је да уредимо кров тако да не тече. Овај проблем је веома акутан на мјестима гдје је количина падавина већа од просјека.

Падавине, вода настала при топљењу снијега и леда, може тећи испод кровног покривача и уништити га и систем изолације. Да би се то избегло, користи се дифузиона мембрана. Сада ћемо покушати да разумемо суптилности монтирања мембранског крова.

Шта је кровна мембрана?

Релативно недавно, приликом постављања крова почела је да се наноси дифузна мембрана. Раније су се најчешће користили различити филмови, али њихова примена није решила све проблеме хидроизолације. Употреба исте специјалне кровне мембране доприноси одличној вентилацији крова, ослобађању паре, али не допуштајући крову.

Посебне особине мембране:

 • јака структура;
 • неколико слојева;
 • одлична пропусност за пар;
 • масивна мембрана, која се користи за покривање кровом од цинка, челика, бакра и алуминијума, јер је овај тип крова склона рђа.

Слојеви у дифузионој мембрани најчешће се изводе помоћу материјала као што је неткани пропилен, при чему је средњи слој отпоран на растезање, а спољни слојеви су заштићени од оштећења.

У производњи дифузионих мембрана, слојеви су међусобно повезани ултразвуком,Због тога се постижу потребне потрошачке особине. Материјал од којег је направљена кровна мембрана не испушта штетне паре и није изложен гљивама и бактеријама.

Заштита од паре је један од важних параметара који карактерише дифузну мембрану. Под овим параметром, они су подељени у три типа:

 • Пропусност паре је од три стотине до четири стотине милиграма по квадратном метру. Овај материјал се користи за заштиту унутрашњих преграда.
 • Пропустљивост пара од четири стотине до хиљаду милиграма по квадратном метру, користи се у регионима са умереном и умереном климом.
 • Пропусност изнад 1000 милиграма по квадратном метру се најчешће користи при високој влажности, наглим температурним разликама или високој дебљини изолације.

својства мембране

Служи за заштиту изолације од продора влаге. Унутрашњи и спољни слојеви мембране обојени су у различитим бојама, тако да их не бркају са монтажним радовима, јер то може довести до његовог неисправног функционисања и на крају до смрти грејача.

карактеристике хидроизоле

Ова врста дифузионе мембране се састоји од тродимензионалне структурне решетке на бази неткане пропиленске базе. Његове предности:

 • наношење на металне премазе;
 • константна двосмјерна вентилација;
 • ефикасно испуштање кондензата;
 • употреба у изградњи вишеслојног крова.

Дифузоримембране: типови и индикатори

У производњи овог производа користи се неткани материјал, са разним адитивима, који обезбеђује његову стабилну структуру, састоји се од више слојева,има различите типове причвршћивања, који се разликују по начину слагања:

 • Једнострано. Слагање на једној страни је окомито на греде, са једном од површина.
 • Билатерални. Закључак сваке од страна.

Типови дифузионих мембрана

Размотримо типове дифузних мембрана:

 • ТивекСолид - дифузиона мембрана има водоотпоран и отпоран на вјетар, који се састоји од једног слоја нетканог полиетилена. Одликује се одличном заштитом од паре током читавог времена коришћења. Лаган је и савршено растегнут, отпоран је и на кидање. Користи се за многе типове кровова, који се користе за њихову вентилацију, за термичку заштиту регала, за металне премазе, за заштиту фасада, са различитим материјалима, за дрвене конструкције, при чему не захтевају додатну обраду хемијским средствима.

 • Јтд 115 Технокол. Овај тип мембране има трослојну структуру и заснива се на полиетилену. Користи се углавном за заштиту од влаге, хладноће и кондензата, кровне подлоге. Обим: вентилисане просторије, необрађени коси кровови, кровни материјал, плоче од шкриљевца, керамичке и полимерне плочице.
 • ИсопСан - састоји се од три слоја, има одличну заштиту од ветра,влаге и паре. Користи се у случајевима када је потребна заштита изолационог материјала, зидова и кровних конструкција од нежељених утицаја околине. Углавном се монтира директно на гријач, што смањује трошкове његове уградње, јер у овом случају нестаје потреба за додатном уградњом роштиља, за вентилирану празнину. Одличне хидроизолационе особине овог материјала омогућавају вам да га користите у било које доба године.

 • Ондустис СА 115 и СА 130 су нови тип дифузне мембране, подручје његове примене су области са влажном или тешком климом, јер се у различитим паровима разликује по пропусности више од хиљаду мг по квадратном метру дневно. Зове се супер дифузија, савршено штити грејач и дизајн крова. Ондусти се може користити и као кров за уградњу кровних материјала до шездесет дана.
 • Доркен Делта-Вент Н. Овај материјал је одличан за уклањање влаге испод крова собе. Дакле, укупни дизајн остаје сух. Ова мембранска дифузорска мембрана је веома издржљива, ствара заштиту за топлотну изолацију од добијања инсеката тамо. Доркен Делта-Вент Н има низ предности: висок степен чврстоће доњег слоја (потпуно заштићен од разних оштећења), овај материјал има велики радни век, спољашњи слој је потпуно водоотпоран (овај дифузиони филм не само да спречава продирање влаге, већ и издржава јаку кишу ), висок нивопаропропусност, не стварају одсјај сунца, формирана је другачије од ветра, постоји отпорност на ултраљубичасте зраке. Ово је далеко од свих предности ове врсте мембране. Опсег - кров плоче са једноструким или двоструким вентилационим отвором. Такав тип се користи и за вентилисане фасаде, оквирне конструкције зидова.

  Факро Еуротоп. Овај тип је подељен на неколико типова, у којима је опсег различит. Користе се за кровове који имају стандардни угао нагиба. Фолија за сипање може бити постављена изнад грејача. Факро Еуротоп узима пару из слоја топлотне изолације. Овај филм осигурава потпуну заштиту простора испод крова од различитих оптерећења влагом и вјетром.

Посебне карактеристике типова дифузионе мембране

Све водонепропусне дифузијске мембране имају своје особине. Погледајмо како се они разликују:

 • Оне се међусобно разликују по индикатору паропропусности.
 • Постоје разлике у отпорности на јаз.
 • Различити типови кровова се загревају у различитим опсезима, тако да је за сваки премаз погодан само одређени тип дифузионог филма.
 • Густина и тип су такође различити у свим типовима. Различите дифузионе мембране имају различиту основу (полипропилен или полиетилен).

Густина материјала зависи од јачине. Ако је густина висока, онда је и снага висока.

 • Способност да издржи притисак воденог ступца.
 • Сваки поједини тип има свој радни вијек трајања.
 • Они се дијеле на "дисање" и "не дишу" дифузијске мембране. "Не-дисање" је много јефтиније у поређењу са "дисањем". Међутим, први тип није погодан за све врсте кровова. На крају, новац ћете потрошити на друге процедуре. Осим новца, потрошит ћете много времена и труда. Ако кров има компликовану структуру, нешто "не удише" филм неће моћи да обезбеди потребну количину ваздуха у вентилационом простору.

Можете да уштедите новац на избору овог материјала.

Карактеристике инсталације дифузионе мембране

За монтажни работи с дифузна мембрана, треба да се следат следните правила:

 • Наслаган на палуби, паралелно са структуром вијенца.
 • Ојачан хефталицом почевши од горњег слоја.
 • Траке се преклапају једна са другом и приближавају се пет или седам центиметара.
 • Пресек ваљака се лепи на посебан лепак.
 • Да би се осигурала влажна изолација мјеста постављања, кука је прекривена бртвеном траком
 • На оним мјестима на којима се налази отвор за димњак, мембрана се поставља са залихом од десет центиметара изнад крова, крајеви су ојачани посебном љепљивом траком, на сличан начин обрађени и на угловима.

Колико ће коштати инсталирање кровне мембране?

Треба имати на уму да су трошкови изолације крова од влаге, у зависности од употријебљеног материјала, у просјеку три посто трошкова свих радова на крову. У овом случајупрекомјерне уштеде ће утјецати на радне карактеристике крова, његов вијек трајања.Процењена цена дифузионе мембране обухвата неколико компоненти:

 • укупна површина крова;
 • употребљени материјал;
 • Место инсталације;
 • произвођач компаније.

Дифузијске мембране се најчешће продају у ролнама, али неки произвођачи ослобађају мембране на основу тражене површине, тј. Квадратура. Тако је цена материјала Тивек Солид око четири хиљаде рубаља по роли, а за Техноникол јтд ће морати да плати четрдесет три рубље, али само за један квадратни метар.

резиме

Да резимирамо. У том случају не можете уштедјети на избору потребног материјала. Пре него што изаберемо дифузиону мембрану, неопходно је да дође до озбиљности. Приликом куповине дифузионог филма потребно је обратити пажњу на следеће карактеристике: индекс пропустљивости паре, отпорност на лом, густоћу и тип, способност да издрже удар воденог стуба, радни век. Поред тога, консултујте се са продавцем грађевинског материјала.

Дифузне мембране пролазе парове, одлажу проток воде и ваздуха, обезбеђују заштиту за грејач и унутрашње компоненте зидова и крова. Овај материјал смањује топлотни губитак кровне торте. Ако инсталирате кровни простор, а кров још није спреман, дифузна мембрана може замијенити за два или три мјесеца. Овај материјал је одличан за подручја гдје постоји велика количина оборина ипреовладава веома оштра клима.