Дезинфекција земљишта у стакленику - 3 најбоља начина + упутства!

Огртач - вртлар је уобичајен за нашу земљу. У већини региона могуће је узгајати само усјеве који воле топлоту, као и рану сетву садница.

Стакленик је посебан микро-свијет, гдје се за вријеме вегетације појављују клијање, каљење, узгој биљака и сазријевање усјева. Интензитет употребе овог одвојеног подручја је веома велик - слетања су организована наизмјенично, чврсто, рад тла је константан од априла до септембра. У овим условима постоји велика вероватноћа брзог осиромашења земље и насељавања са патогеним микроорганизмима. Стога, вртлари морају да предузму мере за елиминисање и спречавање болести биљака у стакленику. Да бисте то урадили потребно је да дезинфикујете земљиште у стакленику.

Дезинфекција земљишта у стакленику

Методе обраде земљишта у стакленику

Постоји неколико начина који доводе до постизања здравља супстрата, а тиме и доступности јаких и сигурних биљака:

 • агротехнички - коришћење пољопривредних метода рада са обрадивим земљиштем;
 • биолошки - са стварањем природног благостања земљишта;
 • хемијска - уз употребу индустријских супстанци које елиминишу болест.

Свака од ових метода има предности и недостатке. Али њихова примена побољшава стање земљишта у стакленику, повећава принос и гарантује безбедност употребе узгајаних производа.

Да би се обезбедили оптимални услови, биљкама је потребна веома пажљива припрематло за стакленик

Пољопривредне машине

Основа пољопривреде, било да се ради о стакленику или отвореном тлу, је плодоред. Штеточине се акумулирају тамо гдје се из године у годину повећавају усјеви једне породице. Ово такође доприноси стварању услова за просперитет микроорганизама у тлу (печурке), т. К. Услови потребни за исте биљке, складиштени неколико година.

Важно! Сасвим друга ствар је промена култура. Ако се годишње сади у стакленику различите биљке (најмање 1-2 године), онда ће се морбидитет тла и култура значајно смањити.

плодоред

На пример, краставци воле високу влажност и температуру. Тло не би требало да се суши испод њих. У таквим условима мицелијум гљивица се развија савршено, а за годину или две биће тешко да се с њим суочи. А ако наредне године у овом стакленику засадите парадајз, онда ће услови за њих морати да створе сасвим другачије: суви ваздух, температуре много ниже него за краставце, честе емитовање. То неће дозволити развој нити гљивица нити неких микроорганизама у тлу.

Услови за узгој парадајза и краставца у стакленику

\ т

Важно! Са агрономске тачке гледишта, боље је изградити 2-4 мала стакленика на локалитету него један гигант. То ће допринијети повећању приноса, а самим тим и стварању индивидуалних услова за сваку биљку са гнојидбом за потребе - још један одличан метод.

Зависност локације стакленика од сјене грмља

Други начин за јачање здравља тла је његово смањењекиселост тла. У већини случајева наша тла имају високу киселост, што само по себи није лоше - микроби не живе у киселом тлу. Али хранљиве материје у њему су малобројне, корисни микроорганизми се такође не навикавају, и због тога, биљке расту или слабе, или преко оплођених ђубрива. Ни једно ни друго не доприносе просперитету, тако да биљке умиру, напуштају околину за развој трулежи, што увелике погоршава састав супстрата и повећава учесталост усева.

Складиштити сет за проверу киселости земљишта

Ниво киселости тла

Ацидофили - биљке киселих земљишта

Басифиле - биљке алкалних тала

Неутрофили - биљке неутралних тала

Смањење киселости и тиме исправљање ситуације са природном плодношћу ће помоћи да се направе разумне количине природних додатака дугог дејства, као што су:

 • креда;
 • доломитно брашно;
 • пепео.

Ова природна ђубрива се уводе у прољеће, након истока од отопљених вода, и понављају се не раније од 2 године.

Потребна киселост тла за различите културе

Брашно од кречњака (доломита)

Биологија у помоћи

За дезинфекцију земљишта препоручљиво је применити методе природног лечења. То значи да треба користити само природне факторе, без додавања вештачки створених хемикалија.

Средства која смањују број патогена у супстрату су, прије свега, термална, међу којима:

 • парење тла - ријетко се користи за пријем стакленика због своје радно интензивне природе; горњи слој кревета се уклања и ставља у посуду пропусну за пару и фиксира преко посуде са кипућом водом пола сата, а затим настоји да елиминише микробе;

  Термичка обрада земљишта

 • замрзавање тла - у већини случајева природно се јавља у подручјима са ниским зимским температурама - ако се стаклена башта не разликује за зиму, земља се замрзава снажније него на отвореном терену, због недостатка снијег "покривача" који помажу уништити микробе и гљивице.

Термичке методе уништавају не само штетне микроорганизме, већ и оне које чине земљу живом, стога је касније потребно провести мјере обогаћивања.

Ове акције укључују још један начин дезинфекције земљишта - насељавање корисне флоре и фауне, тј. Е. Уношење лекова који садрже колоније неопходних бактерија. Таква средства укључују све врсте лекова "Бајкал", "Бактофит", "Трицордер", итд. Сви они природно потискују патогену микрофлору земљишта и истовремено га обогаћују.

Баикал ЕМ 1

Бацопхит је биолошки фунгицид и бактерицид

Најефикаснији начин биолошке обнове тла је благовремена промјена тла. У том случају, замјенско тло у стакленику се не купује у супстрату складишта, а састав властите припреме - компост.

Замена тла у стакленику

Познато је да у процесу труљења поврћаОстаци у мешавини са старим земљиштем (извадени из стакленика), као и стајњак и намерно уношена ђубрива или побољшивачи земљишта, пролазе кроз многе процесе током процеса компостирања (ферментација, труљење, бактеријска и црвна дигестија, мешање, загревање, влажење и многи други) . Све то доводи до бољег састава тла - висококвалитетног тла, без патогена и богатих хранивима. Дакле, на сваком дијелу врта обавезно се поставља компостна гомила (јама, стог).

Шема организације компостирања

Важно! Власник пољопривредног земљишта мора знати како да створи савршено тло са компостирањем.

Пример компостног гомила

Средства за хемијску заштиту

У неким случајевима, на пример, са примарним уређајем града и пластеницима (са намерно зараженим земљиштем на локацији), потребна је употреба "тешке артиљерије" - хемијских агенаса за контролу патогених микроорганизама. Наравно, ова средства ће уништити све што живи у тлу, створити мртву земљу. Али, да би се населило са неопходним бактеријама је сасвим могуће, па се понекад исплати прибјећи овој методи заштите.

Наводњавање тла отопином за деконтаминацију

Дроге које помажу у борби против болести тла данас су веома бројне. Већина се односи на биолошка средства. Апсолутно хемијска средства захтевају опрезност приликом састављања смеша и извођења радова.

Шта учинитигреенхоусе соил

Табела. Неке карактеристике најчешће коришћених хемикалија.

\ т \ т
припремаметод утицаја кување вријеме примјене \ т

бељено вапно

Уношење праха у земљиште 200-300 мг на 1 м? У јесен након жетве Строго се придржавати увјета примјене (шест мјесеци прије засада) - многе биљке слабо подносе клор
\ т

формалин

Заливање земље раствором 40% раствор се разређује у 10 литара воде - да ли се залива 1 м? У јесен или прољеће, најкасније 2 тједна прије слијетања Нанети уместо клорног креча; дуготрајна вентилација након употребе - када се пара складишти у земљи иу фитотоксикогену

Препарати из бакра (Бордеаук ликуид, цоппер сулфате)

Заливање горњег слоја земље 2-3% решење У јесен, и пре сетве, само препарати који садрже бакар и локално деловање (у бунару) Уводи се не више од једном у пет година - акумулира се у земљишту и постаје токсичан за биљке и људе
\ т

Препарати сумпора

Изложеност гаса при сагоревању или у мешавини са живим вапном у праху Суша се пали и оставља у добро затвореној просторији; смеша се распоређује по површини и бара У јесен, (рјеђе у прољеће) После сагоревања сумпора потребно је проветравати, посебно у пролеће

ТМТД фунгицид

Распршити на тлу, дрљаче 50-80 г на 1 м ?, Потребно је заливање са 0,5% раствора мангана - 6-12 л на 1 м? У било ком тренутку, нема фитотоксикогена Ниска ефикасност, потребна је додатна примена препарата бора
\ т

Ипродионе 2%

Прашак у земљишту У бунару 40-60 г, у земљишту 100-150 на 1 м? Под копањем или слетањем под опруге Немојте прекорачити дозу

Важно! Приликом рада са хемијским средствима за третирање земљишта потребно је придржавати се мјера предострожности: ставити рукавице, огртач, чаше и маску. Немојте пушити, не пити или јести током рада. Након поступка уклоните заштитну одјећу и зрак на улици, оперите руке и лице сапуном, исперите уста и нос.

Гасни заштитни комплет-ГУДЗИК-А

материјал за слијетање

Веома је важно засадити здраве саднице у стакленику или сијати заражено сјеме. Чак и најбоље земљиште које може издржати патогене бактерије, може одмах задржати одређени број патогена који га не могу поднијети. Због тога није потребно тестирати дезинфекциона својства тла.

За третирање семена довољно да се упије у слабу отопину суспензије мангана или сапуна (сапун би требао бити комерцијалан). Затим исперите материјал за сетву и осушите. Засади на садницама се препоручују у квалитетној мешавини.

Намакати семе у мангану за дезинфекцију

Важно! Супротно постојећем мишљењу, већинаКопнене мешавине које нуде специјализоване продавнице су безбедне са становишта контаминације штетним микроорганизмима и јајима инсеката.

Мешавине садње могу да се припреме саме, припремивши унапред лист, травњак, четинарско земљиште и песак. Сви састојци будућег супстрата су зими замрзнути. Када се сумња у то колико мала количина земљишта може бити загрејана у пећи.

Земљиште за саднице

Дакле, стварање здраве микроклиме у стакленику и узгој јаких и корисних биљака је сасвим могуће.

Потребни услови за то} е бити створени:

 • годишњи завршни рад у јесен;
 • прелиминарно третирање тла у прољеће;
 • алтернативна или истовремена примјена различитих начина дезинфекције земље;
 • стварање сопственог компоста;
 • правилну припрему материјала за слетање.

Шта третирати стакленик из оболења паука

Паук је врло опасан, прождрљиви штеточина који лако може уништити све ваше плантаже и покварити усјев јер се врло брзо шири кроз стакленик. Прочитајте више о томе како се носити с тим, прочитајте овдје.

Здрава земља и исте биљке на њој успешно се одупиру умереном притиску патогених микроорганизама, стално присутних у атмосфери и земљи. Због тога нећете морати да бринете о усјеву.

Видео - Дезинфекција земљишта у стакленику Пхитоспорин