Детаљна шема постављања двособног стана

Мијењамо ожичење у стану

Модерни план ожичења двособног стана на много начина разликује се од претходно примијењених схема. Чињеница је да се модерна оптерећења једноставно не могу поредити са оптерећењима из 70-их, 80-их година, када је изграђена већина панела.
Тада су главни потрошачи били неколико сијалица, телевизора и понекад гвожђа. Модеран стан има много већи број електричних апарата и, сходно томе, треба и друге шеме електричне енергије.

Избор начина полагања ожичења у стану

отворено ожичење

 • Пре дизајнирања плана ожичења у двособном стану, треба одредити његове главне параметре. Један од њих је начин полагања. Тренутно се користе двије опције - отворене и скривене.
 • Отворено ожичење има неке предности:
  1. Нема потребе разбијати зидове за његову бртву. То значи да можете комплетну замену свих жица завршити без даљег поправка у целом стану.
  2. Отворено ожичење је веома брзо. И уз одговарајућу вештину и доступност радних руку, може се потпуно саставити буквално на дан.
  3. Ако требате спојити нову електричну енергију или извршити поправке, не морате ломити зидове.
 • Уградња скривеног ожичења врши се у посебним кутијама. У овом случају, жица у кутијама обично има додатну заштиту у облику металне или самоугасне ребрасте цеви. Можете, наравно,и без употребе посебних кутија, али ова опција је погоднија за помоћне просторије и шупе, али не и за станове.
 • Гранање на утичницама и прекидачима се такође изводи помоћу посебне кутије. И саме утичнице и прекидачи морају бити дизајнирани за отворени круг.
 • Такође, може се користити и схема ожичења у двособном стану са његовом уградњом у лајсне. Међутим, ова метода има значајна ограничења у броју кориштених жица и често се користи само за узгој у одвојеним просторијама или за полагање на засебним електрикама.

Облагање кабла у бази

скривено ожичење

 • Дијаграм ожичења у двособном стану са употребом скривеног ожичења је раширенији. Овај начин има следеће предности:
  1. С обзиром на чињеницу да су сви елементи таквог објављивања скривени од очију трећих страна, он има атрактивнији изглед
  2. .
  3. Не заузима слободан простор у нашим већ малим становима
  4. Скривено постављање има веће стопе пропусности и капацитета поновног пуњења због бољег преноса топлоте.
  5. С обзиром на мање строге захтјеве за заштиту од механичких оштећења, цијена потребних материјала је знатно нижа.
 • Инсталација скривеног ожичења врши се директно у елементима дизајна вашег стана. Да бисте то урадили, направили су мале удубљења у зиду - ударце. Имају постављање са следећим малтерисањем.
 • Да би се инсталирале утичнице, прекидачи и разводне кутије, такође се израђују зидне удубљења. Затим се монтирају специјално за скривене утичнице и прекидаче.

Израчунавање и избор шеме снабдевања електричном енергијом

Обрачун књижења

 • Пре него што пређемо директно на прорачун наших жица, требало би да одредимо број електричних колектора. Да бисте то урадили, морате прецизно одредити број и локацију сваког испуста и уређаја. Без овог јасног плана, даљњи прорачуни су немогући.

Обратите пажњу! Не треба намерно да прецењујете потребан број утичница или светала. Потребна су вам само она продајна мјеста за која сте сигурни да ће бити повезани. Инсталирање утичница и расвјетних мрежа за сваки случај увелико повећава трошкове ваше схеме напајања електричном енергијом и повећава трошкове рада.

 • Сада када имамо јасну идеју о броју електрицитета, можемо одмах прећи на израчуне потребног понашања. Међутим, ширина пропусног опсега жица у члану 1.3 ПУЕ (Правила уређења електричних инсталација) је назначена у амперима, а снага свих наших уређаја је обично назначена у ОЈСЦ.
 • Користећи Охмов закон, који би сви требали бити познати из школске клупе, извршите поновни израчун: гдје је П снага уређаја у ватима (В), У је напон ваше електричне мреже у волтима (Б), за једнофазни мрежни напон 220В и ја је струја која ће тећи жицама у амперима (А).

Приближна снага је различитаелектрични уређаји

\ т
 • Пошто смо направили једноставну калкулацију, добили смо да ће при спајању уређаја на 1000В, у нашој жици тећи 4.55А. Наша инструкција саветује да ову вредност заокружите на 5А да бисте креирали одређени фонд и поједноставили израчуне.
 • Сада наставите са избором жица. Може бити од бакра или алуминија и од поливинилхлоридне или гумене изолације. Избор треба извршити у складу са тачком 1.3 ПУЕ. Укључује проводник, у зависности од услова заптивача, изолације, влаге и неких других параметара.
 • Али све ово је прилично компликовано и на малом броју станова далеко није увијек оправдано. Стога, ако нисте дизајнерски уред и извршите замјену поста властитим рукама, савјетујемо вам да користите поједностављену калкулацију. Према његовим речима, бакарна жица са пресеком од 1 мм2 у нормалном режиму пролази струју од 10А, а алуминијумска жица са истом раскрсницом - 5А.

Избор дијаграма ожичења

 • Пошто смо израчунали сва могућа оптерећења, требали бисмо их поделити у групе.У овом случају, ми ћемо се руководити одредбом 6.2.2 ПУЕ, која каже да групне линије морају бити заштићене прекидачима са струјом која не прелази 25А. У овом случају, ако креирате посебну групу на мрежи осветљења, они обично имају аутоматско укључивање на 16А.
 • Приликом подјеле терета на групе, моћ потрошача треба узети у обзир посебно. То укључује електричну опрему капацитета 2кВ или више. То су обично уређаји за гријање и гријање. Ако га имате, онда их треба хранитипосебан аутомат са одговарајућом номиналном струјом.

На слици је приказана шема снабдијевања цијелог стана кроз УЗО

 • Не узимајући у обзир моћне потрошаче, ваш план ожичења двособног стана треба да има двије или три групе. Једна од њих - мрежа за осветљење и једна или две групе - хране се утичницама.
  Ако имате две групе које се хране утичницама, препоручљиво је да формирате групе у суседним собама. То значи да једна група храни излаз у кухињи и ходнику, а друга у спаваћој соби и ходнику.

Обратите пажњу! Према члану 7.1.37 ПУЕ, уградња утичница у купатилу је дозвољена само када је прикључена преко УЗО. Ако инсталирате утичницу у купатилу, пожељно је да је укључите у групу која храни кухињске утичнице. Уосталом, иако утичнице у кухињи не захтијевају обавезну инсталацију УЗО, ова јединица заштите у кухињи ће бити најприкладнија.

 • У међувремену, желио бих се задржати на сјецишту кориштених жица. За групе са аутоматским прекидачем на 25А, бакарна жица мора имати попречни пресек од најмање 2,5 мм2. Није препоручљиво правити више жица на уводном строју.

Обратите пажњу! Према табели 7.1.1 ПУЕ, минимални попречни пресек бакарне жице до улазног аутомата не сме бити мањи од 2,5 мм.

монтажа ожичења

 • Наравно, у овом тренутку постоје бројни видеозаписи о исправној облозиали ћемо се фокусирати само на појединачне тачке. Препоручљиво је направити штоби у горњем дијелу зида испод самог плафона. Наравно, неки људи су ослобођени свог задатка и имају кабловски сноп.
  Ако попуните нови вијак, ова опција је обично врло згодна. Али у случају оштећења постављања, мораћете да избаците вијак, што у неким случајевима може довести до потребе за његовом комплетном заменом. Поред тога, постоји повећан ризик од струјног удара приликом поплављивања просторија.
 • Ваш дијаграм ожичења у 2 к собном стану мора нужно укључивати и присутност разводних кутија. Они би требали бити смјештени близу улаза у просторију на зиду који је најближи ручки врата.
  То је због чињенице да се тамо налази прекидач за свјетло у просторији и стога је много прикладније да се врши даљњи узгој.


Схема напајања свих електричних уређаја двособног стана

 • Приликом полагања у једној строби одједном више жица различитих група, пожељно је подијелити их у неизгорени материјал. То може бити гипсана или валовита метална цев. Ово ће спречити оштећење неколико жица одједном када једна од њих трепери или прегреје.
 • Приликом повезивања утичница, прекидача и других електричних уређаја, потребно је оставити малу количину жица за поновно раздвајање и поновно спајање жице.

закључак

Схема ожичења двособног стана, прије свега, треба да буде једноставна и интуитивна.Нема потребе да се компликује, расипање електричара једне групе по целом стану.
Уосталом, сада се сећате свих нијанси ожичења, а за годину или двије то се може заборавити. Стога, приликом полагања жице, користите само праве углове, а приликом распоређивања утичница једне групе не морате их носити у различитим просторијама.