Демеркуризација је: неутрализација живе ако је сломљен термометар

Ако је термометар (жива) сломљен, важно је да га правилно одложите. У супротном, штетне паре ће ући у тијело, што може довести до тровања. Демеркуризација је мјера која се подузима за неутрализацију мјехурића живе са накнадним уклањањем. Најмањи ефекат са живиним парама не може довести до озбиљних патологија, али свака особа треба да има најмање идеју демеркуризације.

Меркуријска демеркуризација - прва фаза

Да бисте разумели пуну опасност по здравље, морате да знате шта је жива и шта она може да уради када уђе у тело. Меркур се не односи само на отпадни степен опасности. Неутрализацију треба извршити одмах, јер њено испаравање нема посебан мирис и боју. Неутрализира догађај у двије главне фазе. Демеркуризација код куће захтева неко знање и пажљиву припрему.

Требат ће вам сљедећи атрибути:

  • Гумене рукавице за искључивање директног контакта. Сам метал није толико штетан као његови парови, али још једном је најбоље да га не додирујете.
  • Сцотцх, медицински завој, памук или папир.
  • Свјетиљка, ако се лоптице котрљају у тешко доступним мјестима.
  • шприц и игла.
  • Пластичне вреће за одлагање предмета који су били у контакту са живиним куглицама.

Прво, потребно је саставити расути метал. Пажљиво прегледајте собу и означите ствари које имају живу. Ако је соба дјеца или домученици, одмах су одведени у другу собу. Куглице се брзо замотавају на било коју површину, а мало дете их лако може прогутати.

Демеркуризација живе обично започиње чишћењем великих живиних куглица од сломљеног термометра тако да немају времена за подјелу на мале. Најлакши начин је да узмете комад папира, преклопљен на пола, на који ће ући честице. Не додирујте их руком, користите иглу или иглу боље. Можете их ставити у малу стаклену посуду која мора бити чврсто затворена. За практичност склапања малих куглица дозвољено је да их пажљиво повежете заједно, добијајући велики пад. Такође је погодно да се овај метал сакупи и уз помоћ лепљиве траке или лепљивог малтера, пажљиво постави секцију на распршене честице.

Не остављајте живу у пукотинама!У подручју гдје се термометар срушио, обавезно их провјерите и упалите све рупе свјетиљком. Ако нађете чак и најситније честице, вратите их иглом раном на вату. Такође се може овлажити манганом тако да не падне за време транспорта. Ако постоји сумња да испод поднице такођер ударају куглице, мора се пажљиво уклонити и пажљиво прегледати подручје.

Демеркуризација живе је друга фаза

Хумор неутрализација може потрајати неколико сати. Не заборавите узети мале паузе и удисати свјежи зрак. Најбоље је прошетати неколико минута до улице. Али не остављајте отворене прозоре на било који начин. То ће само убрзати процес испаравања металамогући нацрт стијена еластичних честица сломљеног термометра у цијелој просторији.

Тек након сакупљања, када се метал заврши у запечаћеној посуди, могуће је почети одлагати живине паре кемијским средствима и вентилирати просторије. Други део демеркуризације живе је неутрализација ефеката разбијеног термометра.

Из импровизираних средстава одличан дисмерцуризер живе је манган. Потребно је разриједити манган у води док се не постигне тамно смеђа боја. У концентровани раствор додајте око 1 кашике сирћета, соли и 0,5% хлороводоничне киселине. Мешамо целу смешу док се честице потпуно не растворе и пређемо на обраду свих површина на којима је детектована жива.

Препоручује се двапут испирати овај подни раствор, али након сушења периодично током 8 сати пожељно га је навлажити водом. Најмање недељу дана потребно је свакодневно проводити вентилацију и влажно чишћење, тако да неутрализовани метал потпуно нестане из просторије.

Шта неутралисати живу код куће, поред мангана? У ту сврху потражите избјељивач, или направите отопину соде и сапуна (30 грама односно 40 грама), а затим обришите површину. Треба запамтити да ако је жива пала на металне делове, она се отапа, формирајући неку врсту филма, онда је лакше одложити такву ствар него покушати да рукујете - то је превише времена и дуготрајно.

Грешке у обради живе

Често се уклања жива из сломљеног термометра, признајућиозбиљне грешке. Па шта можемо да урадимо категорично?

  1. Користите за чишћење усисивача било ког модела - за усисавање површине, само промовишете ширење паре на великој површини, а одлагање живе на овај начин неће радити. Осим тога, његове честице остају у самом усисивачу. Чак и снажни филтери неће моћи да се носе са парама овог метала.
  2. Додајте металне куглице метли - чак и ако планирате да је баците. Тврде шипке их само мељу, због чега се брже испаравају или западно у празнину. Забрана се односи и на употребу влажних крпица, јер оне могу ломити мале честице.
  3. Бацање сломљеног термометра у канализацију, одвод или одлагање - нећете ријешити проблем, већ ћете само погоршати зрак на улазу, на улици или у вашој купаоници ако одлучите да све перете у тоалету.
  4. Оставити или сакрити одећу, предмете или ципеле које су у контакту са живом - након сакупљања за одлагање, боље је поднијети захтјев ДЕЗ-у, санитарно-епидемиолошкој станици или друштву за управљање.

У идеалном случају, демеркуризацију простора живе би требало да обављају квалификовани стручњаци. Међутим, у малим градовима можда не постоје компаније које прикупљају живу. У том случају, баците га самостално: уклоните метал који је сакупљен у херметичкој тегли изван стамбених подручја, а затим га закопајте у земљу.

Ако жива и даље пада у људски организам, потребно је хитно испирање желуца користећи активни угљен растворен уводе Затим, треба да попијете чашу млека и поједете пиринач или зобену кашу, која има одлична упијајућа својства. Поправити резултат курса лаксативног лека. Снажно тровање се не може покушати сами - обавезно позовите хитну помоћ.

Људи који су у том тренутку били у затвореном простору, боље је допунити своју исхрану витаминима и пити у обиљу, да би ушли у тијело пара живе што је прије могуће природно. Све горе наведене информације су неопходне и веома важне, тако да је након тога извршено правилно и брзо.