Декоративно осветљење фасада

Са почетком сумрака, зграде и околни пејзаж почињу да се преливају у таму ноћи. Све зграде, укључујући и архитектонске споменике, постају једнако сиве, само незнатно погађајући у тамним силуетама главних атракција града.

Са исправним декоративним осветљењем фасада, зграде ноћу изгледају још спектакуларније него са светлом дневном светлошћу. Но, недостатак знања и искуства у дизајну фасада може довести до депресивних ефеката - зграда ће се преплашити, а не дивити се њеном изгледу.

Избор типа осветљења

Професионално осветљење фасада може се поделити на више главних група:

  1. Укупна осветљеност целог објекта је преплављена светлом - користе се моћне светлеће диоде.
  2. Силуетна расвјета - снажна свјетлосна инсталација налази се на довољној удаљености, чиме се ствара ефект сјаја око зграде.
  3. Контурно осветљење се користи за наглашавање стубова, лукова, статуа. У правилу, расвета се поставља на полеђини објекта или са стране, а сноп светлости се усмерава одоздо према горе.
  4. Локално осветљење - уски сноп светлости на одвојеним архитектонским елементима.
  5. Скривена светлост - стварање лаких акцента маскираних у нишама.

Најуспјешнија ће бити употреба комбинованог освјетљења неколико врста расвјете фасада.

Још једна техника за освајање осветљења је фасадакоришћење динамичке светлости. За њега се користе рефлектори за подешавање засићења боје и свјетлине снопа свјетлости.

Фасаду је могуће декорисати помоћу динамичких ласерских зрака, формирајући на фасадним цртежима било које сложености, у зависности од пројектора који се користи.

Приликом пројектовања декоративног система осветљења фасаде узимају се у обзир: општа стилска обиљежја пејзажа, одличне архитектонске карактеристике, врста и намјена објекта, својства материјала за облагање.