Декоративно ЛЕД осветљење: сорте и пример технологије монтаже

Декоративно осветљење насипа

Какво атрактивно ЛЕД декоративно осветљење против позадинског осветљења од сијалица или халогених сијалица? Које врсте декоративних елемената можете наћи у продаји?

Данас ћемо одговорити на ова питања, и као примјер ћемо размотрити инсталирање једне од врста декоративне расвјете - скривено ЛЕД позадинско освјетљење.

зашто ЛЕД диоде

Колико се ЛЕД и декоративна расвјета уклапају заједно?

Њихова добро позната предност у односу на традиционалне изворе свјетлости је профитабилност. То је тачно: са истим осветљењем ЛЕД лампе и лампе троше, чак и узимајући у обзир губитке на енергетским претварачима, 8-12 пута мање енергије у односу на жаруље са жарном нити.


Поређење потрошње енергије за лампе различитих типова

Межутим, на листи заслуга о меритуму одлука се не завршава:

 • Минимална емисија топлоте- обрнута страна ефикасности - значи да ЛЕД диоде могу радити у увјетима ограничене или потпуно одсутне вентилације без стварања ризика од пожара или топљења пластичних дијелова сусједних структура;
 • компактностомогућава њихово заптивање у водонепропусним шкољкама (силикон или од ПВЦ-а);


Трака смд 3528 у силиконској водоотпорној мембрани

 • Лака тежинаЛЕД трака омогућава да се монтирају директно на стропни багет и калупљење, безпричвршћивање на зид;
 • Значајан животни век(25-30 хиљада сати) ће вам омогућити да потрошите много времена без замене позадинског осветљења.


Стварни живот ЛЕД-ова снажно зависи од радне температуре

Напомена: Ресурс ЛЕД диода не зависи од броја циклуса укључивања. Са практичне стране, то значи да декоративно осветљење са ЛЕД диодама може да се уреди са непрекидном променом боје или ефектом стробоскопа, без страха да прерано ослобађање извора светлости не успе.

Да бисте сазнали више о декоративном осветљењу и ЛЕД лампицама, видео прилог уз чланак помоћи ће вам.

Дарк Сиде

Да ли неки извори свјетлости од интереса за нас имају неке значајне недостатке?

Рецимо ово: постоји неколико посебности које треба узети у обзир:

 1. Трансфер боја у овом тренутку за овај параметар, ЛЕД извори светлости (лампе на ЛЕД нитима) и даље је приметно лошији од преноса халогених лампи у боји. Ако користите ЛЕД диоде као, рецимо, декоративна светла за огледало - имајте на уму да објекти приказани у њему могу изгледати мало другачије него код дневне светлости;


Утицај тачности преноса боје на перцепцију боје

\ т

Међутим: ово својство је важно углавном за главно осветљење. Декоративни елементи често користе спектар који је далеко од сунчаног.

 1. Нисконапонски ЛЕД извори свјетлости (посебно траке за напајање12 волти) захтевају јединицу за напајање која треба да се постави на место заштићено од влаге, деце и кућних љубимаца;
 2. Високонапонске траке, дуралигхт, лаке завјесе, итд. мање поуздани у односу на оне са ниским напоном, јер узастопно комбинују велики број ЛЕД-ова. Неуспех било ког од њих доводи до искључивања релативно великог сегмента лампе;

Високонапонска трака је повезана на мрежу преко компактног исправљача у каблу за напајање

 1. Из истог разлога, високонапонске ЛЕД траке се могу сећи само великим сегментима (обично 1 до 1,5 метара). За поређење - напајање од 12 волти може се смањити у корацима од 3 до 6 ЛЕД диода (3-5 цм).

Пусти ме да представим

Дакле, украсно осветљење ЛЕД-а, како долази до тога? Које изворе свјетлости нам нуди модерно тржиште?

Дуралигхт и неонске жице

То се назива прозирним или обојеним свјетлосним кабловима намијењеним за украшавање фасада зграда, дрвећа и просторија. Силикон или ПВЦ омотач их штити од контакта са водом. По правилу, жице се хране директно из мреже и троше 5-7 вати по метру дужине.

цолор дуралигхт

\ т

Занимљиво: захваљујући малој потрошњи енергије, дуралигхт долази у увалама дужине до 50 метара. Са повећањем специфичне снаге по линеарном метру повећава се загревање гума које носе струју, дакле, код светлих ЛЕД трака, дужина сегмента је обично ограничена на 5метара.

Максимална дужина залива је 50 метара

гирланде

Свако од нас је био дијете и добро се сјећа вијенаца на новогодишњој јелки.

У поређењу са претходно коришћеним нисконапонским сијалицама, ЛЕД диоде пружају низ додатних карактеристика:

 • произвољни облик луковица вијенца;
 • Минимална тежина;
 • Способност коришћења ефекта стробоскопа или промене боје;
 • Способност рада вијенца чак и када дође до квара дијелова ЛЕД диода.


Гарланд "капи росе"

Напомена: ЛЕД жаруље се напајају 12 волти и прикључују на мрежу преко напајања. Они су апсолутно сигурни за децу и кућне љубимце, чак и када се жица за храњење прекида.


Напајање смањује напон мреже до сигурних 12 волти

ЛЕД завесе

Завјеса је скуп вијенаца који су повезани са заједничком сабирницом. Типична ширина завјесе - око 2 метра, типична потрошња енергије - 40-70 вати.


ЛЕД завеса

\ т

Поред декоративног дизајна отвора, завјесе могу обављати и друге функције.

Способни со:

 • Обезбедити произвољни видљиви облик плашта;
 • украсити зид собе и сакрити недостатке површине;
 • Привући пажњу на фасаду зграде или излог.


Завесе у дизајну фасаде

\ т

ЛЕД мреже

Ово је још једна врста равничарског вјешања. Мреже вам омогућавају да направите волуменску позадинуоблика (укључујући и сложене облике), задржавајући сталну удаљеност између извора свјетлости.


Зелене ЛЕД диоде су упаљене.

комплети оптичких влакана

Шта ће се догодити ако поставите извор светла на једном крају оптичког влакна? Други крај ће засијати са скоро истим осветљењем, са одређеним распоредом влакана који ствара ефекат "звезданог неба".


оптички кит

Комплет оптичких влакана користи се за дизајнирање плафонских стропова, постављајући их изнад прозирне мреже. Светлеће тачке могу произвољно да мењају боје, трепере и стварају променљиве обрасце.

Цена таквог комплета - око 8000 рубаља; у свом саставу садржи, поред извора светлости и снопа оптичких влакана, напајање, РГБ контролер и контролни панел.


Употреба оптичког осветљења

\ т

ЛЕД грмови и дрвеће

Симулација постројења је направљена од пластике и силикона и опремљена је нисконапонским ЛЕД позадинским освјетљењем. У озелењавању се користе ужарен грм и дрвеће, за дизајн банкетних дворана, ходника и предсобља. ЛЕД диоде су заштићене од влаге и прашине (ИП 44 - ИП 67), напајане трансформатором за спуштање и троше 10 до 100 вати снаге.


стабло сија

ватромет

Волите ли поздраве и ватромет? Прелепо, али, нажалост, не дуго, зар не? И шта ви кажете о ватромету који може задовољити гледаоце на десетине хиљада сати?

Светло-динамички дизајнреализована је употребом обојених ЛЕД диода и РГБ контролера. Начин рада може бити изабран од неколико произвођача.


Ватромет "Буллет-Салуте"

траке

На слатком, оставили смо највјероватнију, најпопуларнију врсту декоративне расвјете - ЛЕД траке. Шта је корисно знати о њима?

 • Нисконапонске енергетске траке са напајањем од 12 волти обично се користе у затвореном простору преко спољашњег извора напајања и са нивоом заштите ИП 20 (тј. Дизајниран за рад на сувом ваздуху);


Трака ниског напона од ИП 20

 • Специфична снага трака варира од 4 до 30 вати по метру и зависи од врсте кориштених ЛЕД-ова (номинална потрошња енергије за СМД 3528 је 0,06 вата, а за смд 5730-1 - 1 вата), од напона напајања засебне ЛЕД (како се напон повећава, потрошња енергије расте) и број ЛЕД диода по метру траке;

Најтраженије врсте ЛЕД диода

Међутим: као декоративно осветљење користе се обично траке снаге до 7-10 вати по метру.

  \ т
 • Трака, као што је горе наведено, може се исећи на сегменте произвољне дужине. Минимални сегмент који је способан за рад има дужину од 3-6 светлећих диода;

Савет: на подлози увек постоји ознака линије.

Ознака за урезивање траке јасно је видљива на фотографији

 • Трака са капацитетом већим од 12-14 вати по линеарном метру захтева инсталацијуалуминијумски профил или било која друга површина са високом топлотном проводљивошћу;


Профил топлотног протока са пластичним дифузором

\ т
 • За монтажу користите лепљиви слој на задњој површини.

Монтажа ЛЕД осветљења стропова

Као пример коришћења ЛЕД траке, сазнајемо како се користи за скривено осветљење затезног или гипсаног стропа.

Локација

Позадинско осветљење се може монтирати у ниши двоетажне гипсане гипсане плоче, на површини стропне пјенасте плоче или полиуретанског багета или широког калупа. Главни услов - не би требало да буде видљив са супротне стране просторије. У овом случају, гледалац ће видјети само рефлектовано свјетло са стропа.


Слагање светлосне траке на плафонску лајсну

Шта би требало да буде стропни багет?

Главни критеријум је широки вертикални пук. Планирано да се причврсти само на зид; Други пук ће се користити за слагање траке за позадинско осветљење.

Савет: да поравнате багет на зглобовима, залијепите крајеве трака и повежите их са импровизованим груменима са шибица.

цоннецтион

Постоје ли неке суптилности у повезивању траке са позадинским осветљењем властитим рукама?

 • Петоструке траке не могу да се спајају на јединицу напајања у низу. Свака трака мора имати своје напајање. У супротном постоји опасност од прегријавања гума које се преносе струјом и убрзавајудеградација ЛЕД-а;


Пет-жичане траке су паралелно повезане на БП

 • Трака долази са кратким жицама за напајање, залемљеним са гумама које носе струју.Ако требате нахранити комад траке без жица - лемите их лемилицом капацитета до 40 вати са танким убодом. Не заборавите да претходно опечете исечене крајеве жица тако да лабаве жице не изазивају кратке спојеве;


Повезивање врпце на кабл за напајање

 • \ т Инсталирајте напајање у вентилирану нишу на неприступачном мјесту за кућне љубимце и дјецу.Терминали БП обично немају заштиту од случајног додира.


Напајање за позадинско освјетљење траке: терминали остају доступни након спајања

Савет: Добро је заштитити нишу вентилационим решеткама са решеткама. Упутство се односи на чињеницу да инсекти узрокују најмање половину квара пулсног напајања; решетка ће искључити њихов улазак у тело БЦ.


Вентилациона решетка са решетком инсеката

\ т

закључак

Надамо се да смо успели да помогнемо читаоцу да пронађе најбоље решење за себе. Да бисте сазнали више о томе колико су украсна расвета и ЛЕД диоде у комбинацији, видео прилог уз чланак помоћи ће вам. Сретно!