Декоративни малтер (192 фотографије): врсте и називи препарата за унутрашње радове и декорацију зидова, марокански микс у ентеријеру

Украсни малтер - интересантно решење које вам омогућава да направите леп третман зидова у ентеријеру. Постоји много опција како да се примени такав малтер. У сваком случају, добија се необичан и јединствен ефекат.

Карактеристике

Декоративни малтер за зидове почео је да се примењује сада чешће него раније. То је због доласка моде на све природно, наиме, овај премаз вам омогућава да вјешто пузите по површини од камена, дрвета, чак и животињске коже или гмизаваца. Материјал се разликује од уобичајеног присуства малтера у саставу специјалних адитива, који су одговорни за такве необичне декоративне функције и крајњи изглед премаза.

Такав алат се не користи само за унутрашњу обраду зидова.

Често можете видети нове зграде, окренуте декоративном мешавином малтера. За рад извана користити специјална складишта - фасаду. Добро се толеришу и временске промене и механичка дејства.

Декоративна складишта за малтерисање су веома специфична, због чега постоји могућност да се на површини створе обрасци, рељефи. Постоји много врста материјала, од којих сваки има своје карактеристике. Међутим, у свим декоративним малтерима, нешто што их уједињује - цена. Она се не може назвати ниском, а на неким материјалима је прилично висока. Међутим, резултат се исплати.
За и против

Декоративне сорте малтерисања складишта се разликују по својим предностима инедостаци Међутим, постоје опште одредбе за све врсте.

Предности укључују:

  • Велика разноликост. Можете изабрати различите врсте малтера у боји и текстури. Постоји могућност стварања било каквог рељефа - избор је готово неограничен.
  • Могућност употребе различитих импрегнација и премаза. Гипс не само да може да се боји, већ се и обложи композицијом да би се додала посебна својства. Популарно користи восак, који додаје површину зидова од филма отпорног на влагу. Као резултат тога, зидови постају опрани, што је изузетно важно за неке просторије.
  • Гипс се лако наноси, осим за неколико "хировитих" врста. Лако за рад је важна предност.  • Декоративни гипсани премази добро скривају све недостатке на зидовима.
  • Унутар просторије, декоративна жбука ће служити као гријач, али за то је потребно придржавати се неколико увјета: кориштење висококвалитетног материјала, избор састава жељене класе, прелиминарно уземљење зидова.
  • Декоративна гипсана композиција је еколошки прихватљива, стога се може користити у просторијама у којима дјеца живе.


  Поред наведених погодности, постоји и декоративни малтер и минуси.

  Међутим, не постоје општи недостаци за све врсте, јер се свака врста надокнађује одређеним недостацима, док се друге појављују.

  Морате погледати врсту кита.

  врсте

  Постоји велики број врста декоративних малтера. Они сумогу се разликовати по типу темеља, ефекту који резултира резултатом, текстури, на супстанцама које се користе у саставу, и по многим факторима.

  По правилу, по имену можете процијенити који ће учинак произаћи из премаза, или из којег је направљен. На примјер, слушајући о вапненој жбуци, особа одмах схваћа да је направљена на бази вапна и, највјеројатније, бијеле боје. Међутим, није увек све тако лако. Једноставан сељанин, чувши за гипсани шагрин, неће ништа разумети, док ће професионалац одмах представити површину са малим таласастим рељефом.

  Декоративна складишта су доступна у два облика. Најпогоднији за употребу и наношење готове пасте.

  Све што треба да урадите је да отворите контејнер и почнете са радом. Друга ствар је сува мешавина. Овде ћете морати да трошите време и снагу на њен узгој. Важно је осигурати да се не испостави да је отопина предебела или врло флуидна, јер ће узроковати неправилан пад премаза.

  Неке сорте се лакше праве, друге су теже. Најједноставнија примена је цементна жбука. За разлику од аналога гипса, не успијева се тако брзо пењати, тако да има пуно времена за поправљање свих грешака. Најбоље је да почетници изаберу ову опцију.
  структурни

  Структурни малтер - заједнички назив за све опције помоћу којих ручно стварају шаблоне на зидовима. У процесу примене или сушења раствор не прихвата никакав посебан облик,површина не постаје рељеф, али текстура гипса је таква да на површини можете створити било какав рељеф. Складишта су погодна за израду гломазних панела, стилинг за сваки природни материјал, и тако даље. Типично, декоративна декоративна жбука се може бојати или лакирати. То чини поузданим ефекат имитације другог материјала.

  Приликом рада са структурним малтером употребом разних алата. Користе се не само специјализовани узорци, већ и импровизовани материјали. Већина уобичајених кућних предмета који се користе код куће сваки дан, могу добити још занимљивији резултат од алата за бојење.

  Структурне жбуке и даље су једна од најпопуларнијих. Боју можете мењати по сопственом избору додавањем одговарајуће боје. Могуће је чак додати глиттер - дробљени полиестерски филм различитих боја, који на крају чини површину сјајном. Избор свих врста пејзажа је огроман.
  минерални производи

  Минерална жбука се прави на минералној основи, отуда и име. Од осталих га одликује благо груба текстура, због садржаја састава дробљених честица разних минерала, као што су гранит или мермер.

  Минерална сорта има бројне карактеристике које се могу перципирати као достојанство или као мане у зависности од ситуације. Једна од ових карактеристика је брзо хватање решења. Потребно је радити са таквим складиштимаодмах, иначе неће бити могуће елиминисати недостатке.  Још једна карактеристика је универзалност. Минерални малтер се може користити и за унутрашње радове, и за спољне. Површина излази беспријекорно, што је врло погодно, посебно када се користе жбуке неколико боја: зглобови су бистри, изражени, али у исто вријеме не утјечу на рељеф премаза.

  Најраспрострањенији малтер је добијен када су прекривене гипсане плоче.  Савршено се уклапа са овим материјалом, као резултат тога, лопта је засићена, рељеф, све могуће пукотине и неједнакости су добро украдене. Варијанте које симулирају гранитне или кварцне чипове користе се чешће од других. Неоспорна предност је чињеница да за складишта минералних малтера није потребан завршни слој.  текстуални

  Посебна карактеристика текстуриране жбуке је присуство било које текстуре у самој композицији. На пример, може се запамтити добро познати слој пуцкетања, који у процесу сушења даје пукотине. У горњем слоју материјала стварају се лепе пукотине, а кроз њих се види друга боја премаза. Учинак старих зидова може се постићи када сјаји злато кроз пукотину, што је толико карактеристично за стилове класике или барока.  За текстурне жбуке често се бирају различита пунила: ситнозрна структура долази од додавања ситних облутака или шкољки, занимљивихефекат се може постићи додавањем лискуна или природних влакана од дрвета - површина постаје обимнија, а тип собе са таквим зидовима је интересантнији.

  Постоје три врсте текстуриране жбуке:

   • је равна површина са различитим бојама;
   • рељеф са готовим узорком;
   • рељеф са произвољним узорком.
   У првом случају, сам зид је једнак, а гласноћа се додаје акцентима боја, играјући се на контрастима, користећи посебне боје.

   У другој верзији, рељеф је направљен од гипса, чак ни не морате покушати: када је жбука суха, све ће изаћи сама.

   У трећем случају, прибећи употреби посебних уређаја - специјалних ваљака. Гипс је направљен од такве конзистенције да након ваљања ваљак слика остаје јасна.
   Венетиан

   Млетачку жбуку је најтеже поставити. То је због суптилности рада. Прво, сложеност је припрема зидова. Морају бити претходно поравнати, са толеранцијом не већом од 3 мм по квадратном метру.

   Рад на малтерисању треба да обавља квалификовани мајстор са великим искуством. "Венецијански" се наноси у 5-7 слојева, али њихова укупна дебљина не смије прећи 3 мм.

   У раду се користи много опреме: спатуле различитих величина и друге. Површина као резултат испада глатка, са преливима,највише као мермер.

   Ова верзија гипсаног материјала је најскупља од свих наведених. То је због скупих сировина које се користе у производњи. У древном Риму, мајстори су користили мраморну прашину и друге отпадне производе како би оживјели своје домове, али су сада примијенили најновија достигнућа. Гипс је постао много јефтинији, али се цена још увијек не може назвати демократском.   Треба имати на уму да је венецијанска жбука транспарентна: потребно је додатно купити боју жељене боје.

   Такође је потребно применити завршни слој. Овде је најбоље користити восак, који ће површинама дати сјајни сјај. Сликање венецијанске жбуке је немогуће, иначе ће читав ефекат нестати.   флоцк

   Стадо се често назива и свилом због одличне симулације површине свиле или велура. Када се користи овај тип завршног материјала соба постаје елегантан аристократски изглед.

   Класични гипс од јата не може се приписати водоотпорности, већ се обично користи у дневним собама као што су спаваћа соба и дневни боравак.

   Ова врста додира је глатка, али топла. Може се упоредити са конвенционалним тапетама. Материјал је природан и еколошки прихватљив, што узрокује многе његове позитивне особине, од којих је једна - паропропусност. Због тога, зидови прекривени јато жбуком нису склони поразу од гљивица, плијесни илидругих микроорганизама. Постоје посебне врсте отпорне на влагу које могу направити зидове купатила.   Међу осталим, предности укључују једноставност рада са овим материјалом. Лако се примењује, није потребно посебно знање или посебна вештина. Поред тога, зид који је покривен јатним гипсаним премазима може се делимично поправити - неће бити потребно да га потпуно поново направите. Дакле, избор јата гипс - један од најбољих излаза, ако поправак у кући је неискусан мајстор.
   полимерна група

   Полимерни малтер - опште име за малтер по врстама везивних супстанци. Према томе, полимерна група обухвата акрилни, силикатни, силиконски и силоксански малтер. Полимерни материјали су веома једноставни за употребу, јер пре њиховог наношења није потребно превише пажљиво кувати зидове. У основи, ово су бела решења, али могу да додају различите боје, различите боје по вашем укусу.   Полимерне композиције се наносе у слоју дебљине 1-3 мм. Наравно, такав премаз неће бити у стању да сакрије претјеране недостатке, као што су дубоке пукотине или рупе, али успјешно испразни мале дефекте. Није могуће додати воду у готов складиште, чак и ако је почело да се суши. У сувом облику, гипс се не продаје. Можете купити само готову смјесу.

   С једне стране, ово је згодно, јер нећете морати израчунавати пропорције, размножавати и мијешати смјесусами.

   С друге стране, готове мјешавине су за ред величине скупље и често морају одбити куповину због високих трошкова.

   Текстуре површина се стварају ручно. Након сушења остаје изворно формирана.

   Специјална фаза је завршни додир. Складишта за полимерне жбуке не захтијевају таква, али је потребно лагано "шетати" површином са брусним папиром.


   ацрилиц

   Ово име обједињује неколико врста гипса, на основу сваке - акрилне смоле. Акрилне варијанте се користе како за облагање фасада, тако и за обраду унутрашњих просторија. Материјали се већ продају у готовом облику: не треба их разблаживати водом. Одмах након куповине можете почети са завршним радом. Типично, акрилни малтер је помешан са пеном, јер практично не пролази испаравање, односно зидови који се третирају са њим, што не "дише".
   Акрилна декоративна складишта за малтерисање имају многе предности. Један од њих је дуг вијек трајања готовог премаза, који може бити и до 25 година. Због високе еластичности материјала, све неједнакости и мале пукотине, као и други мањи дефекти су маскирани. Малтерисање спречава појаву нових мана. Ова особина је својствена материјалима за унутрашњи рад и за спољне. Декоративни малтер на акрилној основи штити зидове од гљивица и плијесни.

   Још једна предност је високаСтепен адхезије: материјал је добро поравнат са зидовима.

   Силикат

   Постоје гипс и недостаци. Нарочито је лако урадити, тако да не треба прекривати зидове у кухињи. Материјал се не примјењује на антистатик, тако да ће се прашина и други загађивачи лако таложити на њему. Међутим, зидови се могу опрати водом: гипс лако толерише високу влажност и утицај воде.
   Силикатне варијанте се углавном користе за спољашње облоге, али нема контраиндикација за њихову употребу у унутрашњем уређењу. У дневним собама се не користи такав декоративни малтер, али се често може видети на зидовима кухиње или балкона. Материјал је еколошки прихватљив. Силикатни малтери се одмах продају у готовом облику: да, могу се користити одмах након куповине.


   Материјал се заснива на такозваном "течном стаклу", које је постало трајније.

   Предности таквих складишта су:

     \ т
    • је добар за држање са различитим површинама;
    • способност проласка ваздуха;
    • нема деформације у употреби;
    • Отпорност на негативне утицаје климе;
    • без мириса;
    • висока еластичност;
    • анти-статички;
    • безбедност од пожара;
    • лакоћа руковања и други.

    Међутим, недостаци су такође:

    • Изузетно брзо приањање, што доводи до брзог обављања посла. Невбиеможда неће бити могуће.
    • Обавезна припрема површине.
    • Релативно кратак рок службе.


     Постоји и комбинована опција - силикатно-силиконска смеша. Има побољшане карактеристике: чува се дуже, еластичније и друго.

     силикон

     Силиконска жбука - генерализира име основног типа. Ова врста се појавила на тржишту релативно недавно, али је одмах стекла љубав према потрошачима. Силиконска верзија је свестрана. Погодан је за унутрашњу обраду и за спољашњу употребу. Све је то због јединственог скупа карактеристика.

     Силиконска мешавина истовремено и квалитативно поравнава премаз и служи за његову декорацију.

     Између осталог, то је добар антистатик. Прашина на такве зидове се не привлачи. Ово је посебно важно када је вањска страна зграде састављена. Чак и ако пут води поред пута, прашина се неће смирити на зидовима куће.

     Силиконска жбука је често супериорна у односу на остале узорке трајности и трајности, што је делом утицало на њихову широку популарност. Посебна припрема зидова прије наношења није потребна, довољно је само да се ослободи оригиналне површине старе превлаке. Површина се може обојити или обојити директно у малтеру. Трошак гипса је резултат бренда, типа (готовог микса или не) и које су карактеристике потребне - за унутрашњи или вањски рад.
     Смоотхиес

     Гипс са глаткомДизајнери често бирају рачун у дизајну дневних соба. То је због чињенице да у овом случају постоји могућност да се нагласак са гипсаних зидова помери на нешто друго, на пример, на занимљив комад намештаја. Текстура без рељефа не изгледа досадно, јер гипс може имитирати различите премазе: баршун, велур, свила, кожа - избор је велик као код употребе текстуриране жбуке.

     Очигледно је да су најфиније гипсане плоче изузетне венецијанске.

     Међутим, остали глатки декоративни малтери изгледају мало другачије. Неки од њих још увек имају истакнуту текстуру, али важно је узети у обзир када се бира да текстура и бисер нису међусобно повезани. Ако желите да зидови изгледају елегантно, укусно украшени, онда одаберите опцију без сјаја или прелијевања ако је жбука барем благо зрната или седефаста, или ако облога обећава да ће бити савршено равна.

     Глатки декоративни премази захтевају савршене зидове пре наношења: површина мора бити претходно пажљиво припремљена.

     Потребно је уклонити чак и мале пукотине, јер глатка жбука не прикрива несавршености, напротив, оне их наглашавају. Као завршни слој, користећи восак који истовремено штити површину од влаге, и даје јој додатни сјај.


     цолоуред

     Већина декоративних малтера се продаје у обичној белој боји. У будућности то значи или бојање или додавање боје композицији. Међутим, постојина тржишту и феномен као што је декоративна жбука у боји. У случају њихове употребе, боја премаза је гарантовано једнолична и засићена, док при додавању клинчића постоји опасност од мешања смеше не пажљиво, чиме се добија површина са разводима. Значајан минус обојен малтер представља високу цијену у односу на класичну бијелу.

     Обично декоративна складишта се бирају приликом прављења собе у класичном стилу, али ако одаберете боју како треба, можете да изведете ентеријер у хигх-тецх, модерним и другим стиловима. Често се бира обојена текстура. Уз њихову помоћ стварају се необичне текстуре: марокански, Версајски и многи други.

     Често се могу видети фреске направљене од обојених гипсаних композиција.
     Приликом одабира обратите пажњу на датум истека. Боље је користити свежу композицију, док ће са гипсом са готово исцрпљеним роком трајања бити тешко радити - изгубиће неке од својих оригиналних квалитета.

     Ваљкасти лежај

     Ваљкасти малтер је најпопуларнији.

     Ово је последица неколико фактора:

     • Са њим је лако и једноставно радити, за шта и "воли" професионалне занатлије.
     • Цртање добијено на ваљкастим премазима, свима познатим - то је такозвана "коре". Текстура је узорак из низа жљебова различите дебљине и дубине, а жљебови могу бити постављени произвољно. Покривеност урезултат је сличан комаду дрвета које једе кукац.

     Мјешавина није спремна за продају. Мора се разблажити водом.


     Рок трајања припремљеног раствора је изузетно мали: треба га користити првог дана након кувања - након два дана се уопште замрзава, претварајући се у камен.

     Површине обрађене ваљком могу се полирати. Можете једноставно изравнати оштре углове на ожбуканим зидовима, али можете подесити или чак побољшати узорак, чинећи га наглашенијим.     "Цороид" се користи како за спољашње облоге, тако иу ентеријеру - универзални гипс. По правилу се продају под сликарством, тако да се додавање боје саставу обично не очекује.

     Латек Пластицс

     Декоративни малтери од латекс-пластике релативно су нови на тржишту гипса. То је материјал на бази полимера са мноштвом модификујућих адитива. Пластика од гипсаног латекса има висок степен адхезије, отпорност на воду, отпорност на пукотине, високу паропропусност, лакоћу наношења. Материјал је обојен специјалном високо концентрованом пастом. Након полирања гипса, латекс-пластика почиње да блиста и светлуца.

     Зидови обрађени овом композицијом могу се прати. Не боје се директног утицаја воде.     На овај начин је могуће украсити зидове купаонице.Да би се повећала влажност, на површини додатно нанети восак. Он чини површину сјајнијом.

     Постоје многе опције за примјену такве жбуке. Међу могућим и имитација плочица плочице, и стварање различитих узорака и украса - у боји или једнобојни, и текстурирани премаз, и глатка, и мат, и сјајна. Једини недостатак је што материјал не надопуњује искре, али сјај након обраде металним алатом је обично довољан.


     Материјал потпуно пресуши за два дана, али потпуно добија на снази за две недеље. Пре истека двонедељног периода није потребно утицати на декоративну жбуку на латекс-пластику.     вет силк

     Декоративни гипс "мокра свила" је сличан украсној сорти јата, али ти материјали нису идентични. Овде се у гипсу налазе влакна од вештачке или природне свиле, захваљујући којој се добија занимљива текстура.

     Гипс "мокра свила" није јако распрострањен, јер је прилично скуп. Цена зависи од врсте додатих влакана. Опције са додатком природне свиле ће бити скупље од узорака са додатком вештачке. Осим тога, такви зидови ће изгледати добро не у свакој соби. На пример, ако је соба уређена у стилу поткровља или провенијела, свилени зидови ће изгледати бесмислено. Поклопац је више компатибилан са класичним интеријерима: барокним, класицистичким, понекад арт децо.

     Изгледа да зидови нисуожбукана и прекривена свиленом тканином. Што је више влакана дио гипса, то је скупљи премаз.     Украсне жбуке "влажне свиле" су представљене великом разноликошћу боја, тако да неће бити проблема са избором одговарајуће варијанте тона. Постоје варијанте које додатно укључују искрице. То се ради како би се површина учинила видљивијом, можда да би се зидовима додијелила акценатна улога.

     Морски ветар

     Гипсана паста "морски поветарац" има неколико карактеристика. Да, сама паста није само бела, већ и бисерна. Малим песковитим песком се додаје у структуру како би премаз постао текстуриран. Текстура је прозирна, чинећи зидове "густим" и "тешким". Примјењиво не само у обичним становима, већ иу уредима, хотелима и другим јавним институцијама.     Гипс не боји и не боји, већ га купује први у боји. У зависности од произвођача, распон боја варира. Обично се одабиру нијансе племенитих метала. Паста је водоотпорна, тако да се може третирати као зидови спаваћих соба, дневних соба, дјечјих и купаоница.

     Време сета снаге је две недеље, а паста се суши за два дана.

     Може се складиштити у затвореним контејнерима на температурама које нису ниже од -15 степени, иначе декоративни малтер "морски поветарац" губи своја својства.

     Занимљиво је да након самог цртежаШљунковити пијесак укључен у његов састав, потребно је подијелити површину не равномјерно, већ као скупине, стварајући тако необичан ефект. Рад на формирању пјешчаних цртежа мора се вршити не истовремено у цијелом подручју зида, а након наношења кита на малу површину. Да зглобови не буду видљиви, не треба остављати равне линије. Најбоље је да их растргну.     Боје и дизајн

     Наравно, декоративна жбука се прави у белој боји, али су могуће опције. Боја је одмах осликана. Ако нисте били у могућности да покупите већ припремљену композицију жељене нијансе - није проблем, јер увек можете користити Кохлер пасту и складишта. На пример, не само лагани адитиви, већ и тамни су веома популарни: плава, браон, љубичаста, тиркизна, зелена и др.

     Могуће је комбиновати двије или више боја одједном. Наравно, прва мисао је стварање разних панела и фресака.     Ефекат антике може се постићи применом патине. Стрпљење је једна од омиљених техника које се могу изводити не само класичним златом и смарагдно зеленим, већ и жутим, сивим и другим нестандардним нијансама. Такав декор изгледа интересантно и луксузно, али само ако су обојени дуети исправно одабрани.

     Са различитим алатима можете играти различите обрасце на зидовима: руже, пруге, кола, капи кише. За то не морате увек да купујете посебне гаџете,Понекад је довољно користити оно што је при руци, на примјер: усне, врећице од целофана, гумене рукавице, чешљеви и још много тога.     Инструменти за цртање

     Глатки и текстурирани малтер ће захтевати исте алате, али у првом случају можете ограничити само један (на пример, четкицу или ваљак), ау другом требате погледати цијели сет.

     За радну потребу:

       \ т
      • Бушилица и специјална млазница за мешање. Ручна мешавина за оптималну примену неће радити, најбоље је користити уређај. Тако да ће се мешавина претворити у хомогену, чак ће и лагати.
      • Широке, средње и уске лопатице. Ови алати су потребни за изравнавање гипсане тканине. У случају примјене венецијанске жбуке, сваки од 5-7 слојева треба нанијети лопатицом различите ширине. Шпатуле су такође потребне да би се додали неки једноставни цртежи.
      • Лопатица, такође названа глетерица. Шаблоне са шпахтлом могу се наносити лопатицом, али лопатица ће се извући брже и лакше.
      • Ваљци. Постоји неколико типова, од којих сваки омогућава формирање посебног цртежа на површини. Понекад, у почетку, направите један цртеж, а на врху га нанесите другом (на пример, прво обрадите површину ваљком од пене, а затим - рељеф).       \ т
      • Гумена или пластична рељефна. Прво секу орнаменти, а могу бити и бешавне, и ивичњаци.
      • Крзно. Испада занимљива зрнастатекстура која личи на мокро крзно.
      • Поролон. Овај ваљак се може наносити ситнозрнастим узорком.

      Додатни материјали

      Нису све врсте декоративне жбуке потребне пре-третман и поравнање базе, али је боље не занемарити овај корак, тако да је резултирајућа слика била светлија, премаз боље чуван и не распадне од зида. Раније је потребно затворити велике пукотине и пукотине. У неким случајевима, потребно је користити грађевинске конструкције као што је монтажна пјена или чак обичан малтер. Побрините се да најбоље обрадите дубоке пукотине и пукотине, а затим поравнајте површину зида.      Важно је како ће се обрађивати омалтерисани премаз. Финална лопта се обично претпоставља. Могуће је користити и боје и лакове, додавати боју и транспарентне варијанте. Завршна обрада додатно штити зидове прекривене гипсом, од утјецаја влаге или механичких оштећења. Међутим, завршни премаз може играти и само декоративна функција.


      Постоје специјални адитиви и растварачи који служе за декоративне сврхе. Они вам омогућују да мало промијените текстуру, а понекад и тако да се након сушења на површини цртеж створи без икаквог напора мајстора. Ефекти добијени на овај начин могу бити изузетно занимљиви.

      Стартни малтер

      Почетна залиха служи за изравнавање површине зида и његово кувањенаношење декоративног премаза. На равном зиду је лакше репродуцирати слику која је потребна, тако да се овај корак сматра обавезним, без обзира на то која је декоративна жбука изабрана.

      На исти начин као и декоративни малтери, стартери су на полимерној или минералној основи.

      Важно је координирати тако да су украсне и стартерске мешавине на истој основи. Само то ће осигурати максималну адхезију и раствор са површином, и композиције једна с другом.

      Популарни стартни малтер на бази гипса, али почетници боље да се уздрже од примене. Мешавина је изузетно брза, тако да се сав рад са њим треба извршити брзо. Решење на цементној основи боље одговара онима који се нису бавили сличним радом. Ту су и гипсани премаз од глине, савршен за припрему дрвених зидова, али при раду са гипсаним плочама, бетонским или цигленим зидовима треба изабрати модерније материјале. Шта год да је, сама основа треба да буде одлучујући фактор у избору стартне линије.

      Складишта за декорацију

      За стварање рељефа, патинирање се користи у различитим смешама које се додају у декоративну жбуку или наносе на њу.

      Пример су следеће опције:

        \ т
       • Адитив за ефекат "коре". Узмите грануларне адитиве, чији је удио 2,0-3,5 мм. База може бити било која, али у величини минерала фракције више него у полимеру.
       • "Гум" адитив ствара занимљив ефекат који подсећа на површину гипсаног чипа. Фракција је изабрана врло мало - 1-2,5 мм, и обично се додају различите фракције да би се добио најпоузданији изглед.


       • Текстура "мозаика" се постиже употребом адитива не само различитих фракција, већ и различитих