Да ли ми је потребна парна брана у дрвеним или оквирним кућама?

Парна брана за зидове дрвене куће је добра заштита за дрвене грађевинске елементе и изолациони материјал. Штити од влаге и влаге, што продужава вијек трајања конструкције. Али зграде имају различите намене, старост, облик и дебљину зида. Из ових фактора, избор материјала за парну баријеру и начин његове инсталације у великој мери зависи од тога.

Шта је потребно за парну баријеру

Изврсне карактеристике заштите од топлоте дрвета су значајна предност дрвене куће. Дрвена кућа, због природности материјала, не производи никакве тајне опасне за здравље других.

Поред ових погодности, постоји озбиљан ризик од материјалне штете која може настати због кршења правила о опремању и раду зграде. Дрво је способно да добро упија влагу.

Стамбена кућа може имати довољно извора одвајања паре. То се може десити када се кувају или се влаже просторије. Озбиљан разлог за упаривање може бити употреба купатила. Испаравање паре се формира током дисања становника и са значајном акумулацијом биљака у просторијама куће.

Дрвена кућа је заједнички назив за сљедеће зграде:

 • Дрвене куће. Састоји се од калибрираних, планираних или лијепљених греда. Трупци могу имати округли или правоугаони профил.
 • Оквирна кућа или фахверк. За зидове зграде постављен је дрвени оквир који је прекривен плочом или пећницом ОСБ-а, дрвеним плочама или штитовима.Унутрашњи простор оквира се користи за пуњење гријача.

Стално накупљање влаге у дрвету и његово сушење резултираће да материјал почиње да се деформише, пукне, пукне зглобове. Присуство влаге у дрвету драстично смањује пренос топлоте материјала. Појава плијесни и гљивичних обољења, пролиферација штеточина дрва може се евентуално појавити. На крају, дрво ће изгубити своје карактеристике и почети да се биолошки разлаже.

Да би се то избегло, потребно је опремити кућу парном изолацијом.Она ће дозволити да ваздух прође слободно и задржи влагу. У присуству парне бране, дрвени елементи дизајна ће бити заштићени од утицаја влаге, а пара ће напустити зграду кроз вентилациона окна или природним путем.

Материјали за заштиту од испаравања укључују различите филмове, полимере и мембране. Свака од њих се на одређени начин користи за изградњу дрвене куће.

Материјали за заштиту зидова од парова

Постоји неколико врста материјала за опремање куће са парном баријером. Сви они имају добре карактеристике парне осовине, али се разликују по свом саставу и својствима:

 • Полиетиленски филм. Препоручује се употреба ојачаног филма. Највише буџетска опција доступна по цијени и широко дистрибуирана у трговачкој мрежи. Главни недостаци су потпуно одсуство продора ваздуха и влаге. То доводи до накупљања кондензацијена површини, него смањује карактеристике баријере паре. Поред тога, има незнатну снагу, што подразумева релативно кратак период рада.

 • Ламинирани полиетиленски филм са алуминијумским премазом. Има другачије име - алуминијумску фолију. Његова дебљина је само 0,02 цм, али се одликује одличним карактеристикама за изолацију паре. Инсталација такве парне бране се врши алуминијумском превлаком унутар просторије. Као резултат ове инсталације, топлота се одбија од филма и остаје унутар зграде. Недостаци укључују трошкове материјала.
 • Дифузна мембрана. Овај парни изолатор се изводи из више слојева. Број слојева се одређује на основу степена влажности у просторији. Мембрана може бити једнострана или двострана. Осим парне изолације, додатно обавља функције хидроизолације и топлинске изолације. Недостатак овог материјала је његова висока цијена и немогућност монтаже с вањске стране зграде.

Пре инсталирања филма потребно је испитати његову ознаку. Филм мора бити постављен унутар логотипа просторије.

 • Полипропиленски филм. По карактеристикама сличним полиетиленској фолији. Али, за разлику од њега, она је трајнија. Целулозна пунила у полипропиленском филму не дозвољавају формирање кондензације на њеној површини.
 • Полимер са жигом. Може да садржи такве материјале као што су Крафт папир са метализираним слојем, крафт папир са метализованим лавсановимслој, стаклена влакна са фолијом.

Могу се користити у комбинацији, јер имају добре карактеристике топлотне изолације. Инсталација се врши са стране фолије унутар зграде. Као у алуминијумском филму, топлота се рефлектује и остаје у згради.

 • Вапоризатор ваљака. То може бити рубероид - материјал засићен стакленим влакнима са слојем битумена. За ваљање материјала може се приписати једини, који представља картон импрегниран катраном. Можете користити парцхамине, који представља картон, импрегниран са битуменом. Коришћени ролни материјали за опрему пара-изолацијом вањског дијела зграде. Главна ствар код позитивних карактеристика материјала ваљака је одлична адхезија. Омогућава задржавање на површини кита не само паре, већ и влаге.
 • Исоспан. Релативно недавни изум, који комбинира филм различите чврстоће и заштитне мембране од паре. Лако се монтира, али је велика вриједност.

Можете одабрати било коју заштиту од пара, у зависности од старости куће, пуњења зидова, финансијске способности.

Прибор за рад

Да би се квалитативно извела парна изолација дрвених зидова, потребан је мали сет алата. Ова листа ће укључивати:

 • кламерица за градњу;
 • чекић;
 • одвијач или бушилица;
 • грађевински ниво или конопац;
 • длето;
 • дрвосеча;
 • нож за конструкцију.

СетМатеријали за извођење радова ће бити: парни заштитни материјал, танке шине за решетку, широка лопатица, вијци и ексери.

Методе изолације паре

Парне баријере су опремљене као дрвене куће од трупаца и трупаца, као и разне врсте оквирних дрвених објеката. Препрека често није потпуно осушена дрво, које остаје засићено влагом пет година након што је посјечено. У процесу сушења деформише се пукотине.

Могуће је чекати док се дрво не осуши и обавља завршне радове. Ако нема жеље за чекањем, тада се опрема зграде са парном баријером може направити узимајући у обзир овај недостатак. Инсталирање заштите од паре може се вршити на сљедеће начине: извана и изнутра.

Изолација на спољашној страни зграде

Са вањске стране зграде се поставља парна брана, након изолације и прије заштитног слоја. Ово је веома важно, јер грејач треба да буде заштићен од спољашњих утицаја влаге.

Изолација на унутрашњости простора

Инсталација парне бране унутар или изван зграде често зависи од температурног режима у региону. Ако су климатски услови хладни, препоручује се уградња парне бране унутар просторија. Ако је клима топла или топла, онда је супротно.

Општа питања инсталације заштите од паре

Пре него што почнете са инсталирањем парне бране, морате се придржавати низа општих препорука.Они се изводе независноиз чињенице да се спољашњост склапа или унутар просторија. Они су следећи:

 • монтажа материјала мора бити означена сама од себе;
 • платна се морају преклапати;
 • лепљива трака треба да буде најмање 10 цм;
 • производња трака у прозорским и вратним отворима треба да се врши са залихама. Сток се формира, неопходан за случај деформације дрвета.

Немојте се мешати са заштитом од водонепропусности и паре. Хидроизолација служи за заштиту од влаге, која може бити посљедица кише, магле, топљења снијега или леда. Парна брана штити од формираног кондензата, ствара услове за нормално кретање ваздуха.

 • Материјал за заштиту од паре мора бити заштићен од директног излагања сунчевој светлости.
 • Прије уградње, радна површина мора бити очишћена од прашине и прљавштине. Присуство прашине може даље довести до зачепљења микроба, а материјал зауставља дисање.
 • Дрво треба очистити од коре, третирати ватросталном течношћу, отопином против штеточина и гљивичних обољења. Забрањено је коришћење дрвног материјала који има болест или недостатке.

Постављање парне бране на спољној страни зграде

Основа за материјале за баријере паре који дуго служе, је локација материјала у тзв. Кровној "торти".

Ако су материјали исправно постављени, онда ће изглед "пита" бити исти (изнутра према ван):

 • Ресетовање. Монтиран за зградупомоћ са завртњима. Извршава додатну функцију вентилацијског отвора. Његова дебљина може бити до 3 до 10 цм
 • Фолија за заштиту од паре. Причвршћена на летву помоћу кламерице. Внахлист изолатор трака су смештени око 10 цм. Заклеиуиутсиа конструктивних спојница са траком.
 • Материјал за топлотну изолацију.
 • Хидроизолациони филм.
 • Усељавање. Причвршћена дугим ноктима, који ће тући цијелу "питу" и причврстити је за зид.
 • Завршни материјал.

Ако је гријач вуна, заштитна фолија за пару је нужно монтирана. Штити вуну од паре која долази из унутрашњости.

Инсталација изолације паре из унутрашњости зграде

Ако је потребно, уградите парну изолацију из унутрашњости простора. Битан недостатак ове инсталације је да ће вањски дио зидова бити изложен влази.

Да би се инсталирала парна брана унутар просторије, потребно је:

 • Унутар просторије причврстите вијцима на зид летве.
 • Причврстите хидроизолациони филм на летву. Инсталација се врши помоћу кламерице.
 • Поставите стропне игле на зид.

Монтирајте носаче на растојању, мало веће од ширине грејача. То ће осигурати густоћу уградње гријача, смањити отпад и трошкове рада за резање.

 • Уградите грејач у суспензију.
 • Причврстите парну баријеру на грејач. Траке за парне бранетреба да буде у размаку од 10 цм један према другом и да се лепи лепљивом траком.
 • Инсталирајте траку са дугим ноктима, која ће савити "питу" и причврстити је за зид.
 • Причврстите завршни материјал.

закључак

Ако правилно поставите парну изолацију, то ће увелико повећати вијек трајања дрвене куће, смањити губитак топлине у кући и створити удобност у њој. Добра дренажа формиране паре може осигурати добар вентилацијски сустав.