Да ли је могуће малчирати пиљевину

Због своје доступности пиљевина је постала популарна међу баштованима и добила широку употребу у башти. Најчешће се пиљевина користи као ђубриво. Да ли је малчирање могуће са пиљевином? Покушаћемо да одговоримо на ово питање у овом чланку.

Својства пиљевине када се користе у малчирању

Многи узгајивачи поврћа чак не сугеришу да пиљевина може бити погодна за малчирање или загријавање тла. Дрвна пиљевина се може упоредити са органском материјом, која се, када се унесе у тло, почиње разлагати, при чему се издваја угљеник, што доводи до активације микрофлоре и повећања корисних бактерија скоро два пута. Размотрите ефекат мајчине душице на земљиште и биљке.

Благотворни ефекат малчирања пиљевином

  1. Тло постаје дебело, светло.
  2. Пропусност ваздуха омогућава да се не задржавају остаци влаге.
  3. У свом саставу, земљиште је слично тресету, што позитивно утиче на развој кореновог система засађених биљака.

Штетни ефекти малчирања пиљевином

  1. Попречно сечена пиљевина чини тло кислијом, тј. Повећава његову киселост, а кисело тло није погодно за све биљке.
  2. Свеже резнице смањују количину азота у земљишту, а без азота нема биљке.

Да ли је могуће дудовину са пиљевином?

Искусни власници саветују: ако не знате све карактеристике земљишта (наиме, ниво киселости), онда можете покушати замазати један кревет. То неће донети никакве посебне губитке, али у будућности ћете тачно знати,Да ли је ваш малч од мајчине душице погодан за вашу област? И ако вам то одговара, видећете да ће малчирање пиљевине имати користи. Због тога многи људи користе овај материјал за малчирање - јефтин је, лак за употребу и сигуран. Могуће је заспати са пиљевином као површином лежајева, и пролазима између њих, као и круговима дрвећа близу површине, под земљом испод грмља малина, рибизла, огрозда итд.

Широко распрострањена пиљевина за малчирање иу затвореном тлу - у пластеницима и стакленицима. Овај материјал се савршено комбинира са стајњаком, који се такође користи за ђубрење земљишта у стакленику, са поврћем и другим биљним остацима. Такав компост, попрскан пиљевином, раскида брже и истовремено остаје лабав и прозрачан. Међутим, треба напоменути да се са свежим стајским гнојем користи само свежа пиљевина, а код перелприла - односно, само преклапање.

Малчирање тла пиљевином може се обавити и на пролеће иу јесен. На крају сезоне пиљевина се такођер може полагати у тло са сламом, палим лишћем, покошеном травом.

Корисни производи за вртларе и вртларе

Шта пиљевина може малчирати?

У својој структури малч стабла може бити различитих величина, састава и времена производње. У том смислу, она може имати неке разлике у својствима. На основу ове чињенице, свака врста малчерке треба да се користи по својој намени. Није могуће користити пиљевину од иверице, јер су умјетно инфилтриране са свим врстама смола и другом грозом.

Они ће бити бржирезати пиљевину од тврдог дрвета, па ако је могуће, дајемо им предност. Али ће се уклопити пиљевина четинарских врста.

Није неопходно користити на креветима сасвим мале пиљевине, јер оне могу пасти равне у груди и формирати кору на површини тла.

Наношење као малча од пиљевине велике величине доприноси формирању веома дебелог и прилично лабавог слоја пиљевине на површини земље. Такав слој је тешко збити, јер може патити од биљних стабљика у њему. Дакле, структура малчирања тимијана директно зависи од старости покривених биљака: што је структура пиљевине ситнија, млађи скривени вегетативни организми. Већа пиљевина не би требала бити избачена, с обзиром да нису потребни материјал. Погодни су за прикривање зимског узгоја у близини куће украсног грмља или воћних стабала.

Да ли је могуће малчирати свјежу пиљевину?

Обично је могуће да се кревети са свјежом пиљевином, али углавном пиљевина је листопадно дрвеће. Тирша четинарских стабала садржи много смоластих, па самим тим и штетних материја за биљке. Таква пиљевина може умножити размак редова. Екит ис. Да би се штетило биљкама без страха, пиљевина од меког дрвета требало би да се мало преклапа, тј. "Старо", које је лежало око годину дана, али у сваком случају није пљесниво и труло, што не пада. Да би се избегли било какви проблеми са пиљевином, они се понашају на исти начин као и са стајњаком када сазревају хумус, тј. С времена на време се преврћу, олабављују, тако да влага, а не кишастагнира и не изазива повољно окружење за развој патогених бактерија, плесни и гњилице. У природним условима, поступак жетве може бити одложен на 10 година, тако да постоје начини за брзо припремање пиљевине за употребу. Најчешћи и најједноставнији начин припреме за малчирање је следећи: 3 канте пиљевине и 200 м урее се сипају на фолију и излију из врха тако да је потпуно натопљена пиљевином, затим сипати слој урее и поновити поступак. Дакле, постоји неколико слојева, који се затим херметички затварају и у таквом стању могу издржати двије седмице. На крају овог термина може се користити пиљевина. Расипање пиљевине може се наћи не само у близини саме биљке, већ иу пролазима између засада.

Како малчирати пилу?

Малчирање тла пиљевином треба вршити само након пажљивог третмана кревета.

Потребно је испрати коров, изрезати бркове и израслине (ако се односи на јагоде или малине).

Неки вртлари, прије малчирања, покривају кревете танким папиром, штити од појаве корова.

Слој чичак се обично креће од 3 до 5 центиметара.

У случају малчирања са свјежом пиљевином, неопходно је увести азотна ђубрива. Будући да они оксидирају земљу, препоручује се да буду направљени од пепела. Добар ефекат је истовремена употреба препарата Баикал ЕМ-1.

Малчирање пиљевином у стакленику

\ т

Тирса је једна од врста малча која се може користити у стакленицима. Културе не подлежу труљењу и оштећењу. Њиховасе користе за обогаћивање ђубрива и биљног отпада. Они убрзавају разградњу органских ђубрива, компост се испушта слободан и прозрачан.

Малч у пластеницима се уводи у пролеће или јесен. Тирса је боље направити у комбинацији са другим компонентама. Таква мешавина се полаже у јесен у гребен. Можете направити компост:

  • 200 кг. Теарс;
  • 50 кг. стајњак
  • 100 кг. биље;
  • 30 кг. отпадом хране.

За стакленике у гребену пиљевине могу се полагати у комбинацији са сламом или сијеном.

У прољетном малчирању тла, када почиње интензиван раст усјева. У стакленицима, током обилног наводњавања, кора се често формира на површини земље, а тло око коријена се испире. У овом случају, потребно је залити тло. Осим тога, уситњавање смањује брзину наводњавања и спречава прегријавање коријенског система усјева у стакленику.

До стакленика величине 3к6 м. Требат ће вам шест врећа четинарске пиљевине. Малч се шири слојем од 5-7 цм између редова и око стабљика култура.

Препоручујемо читање наших других чланака

Које културе могу малчирати пиљевином?

Дрвеће је дрвеће, грмље, цвијеће.

Овај материјал се користи за покривање кревета поврћем и бобичастим воћем, за то је посут простор са пиљевином између кревета да се смањи раст корова.

За декоративно малчирање цвећа, дрвећа или грмља великих пиљевина могуће је фарбати у различитим бојама. Ово додаје јединствену лепоту дизајну пејзажа.

Користите ову врсту малча за узгој таквог поврћа каомрква, кромпир, лук, краставци. Да би се повећао принос кромпира, добар ефекат даје уситњавање нити растојања између биљака након лебдења.

У комбинацији са азотним ђубривом, овај слој обезбеђује бољи раст усева.

Малчирање пиљевином је јефтин и ефикасан начин за повећање приноса усјева, очување и побољшање плодности тла, као и пружање естетског изгледа врту и граду.