Да ли је могуће инсталирати ЛЕД расвјету у сауни

ЛЕД осветљење у парној соби

ЛЕД осветљење у сауни је неприхватљиво. Вероватно сте чули такве речи на многим тематским форумима, а чланци на овом сајту ће такође наћи такву изјаву. Али то није баш тако.

ЛЕД диоде се могу користити као освјетљење за парну купељ или сауну, али подложне су бројним ограничењима. О њима ћемо говорити у нашем чланку. Истовремено ћемо разговарати о специфичностима мреже расвјете парне купељи у цјелини.

Зашто не могу користити ЛЕД диоде у кади?

Прије свега, хајде да схватимо зашто се ЛЕД диоде не могу користити као такве у кади и која ограничења се могу поставити. Истовремено, треба одмах напоменути да се у перионицама, просторијама за одмор, базенима, ЛЕД лампама може практично користити без ограничења. Ограничења важе само за пар.


Температура у сауни

Патка - то је првенствено температура. У добром "сувом" купатилу температура може порасти на 110 ° Ц, а неки љубитељи парних ствари уловити температуру и неколико десетина степени више.


Радна температура ЛЕД ребрасте лампе

За конвенционалну ЛЕД лампу са температурним опсегом од минус 10 до плус 50-60 ° Ц, то је експлицитно надјачавање. Ако желите, можете тражити ЛЕД лампе или траке са максималном радном температуром до 100 ° Ц.


Влажност у сауни

Поред тога, парна соба је влажност. Није ни чудо што је ова зграда у складу са правилима ПУЕ посебно мокра. Уосталом, посебно у "мокрим" купатилима, влажност у просторији може досећи 100%. Ово није далеко од сваке лампе.


ЛЕД лампа са ИП 65

Истовремено, једноставна ЛЕД сијалица обично има ниво ИП20, што нам говори да је могуће чак и затворити такву просторију. Опет, за парну собу, а за друге просторије у кади, требало би да потражите лампе са вишим нивоом прашине, али главна ствар је хидроизолација.


Таблица декодирања скраћеница ИП

Обратите пажњу! Скраћеница ИП означава ниво заштите од прашине и влаге. Прва цифра означава ниво заштите од прашине, а друга од влаге. Што је већи број, то је већа заштита. За заштиту од прашине постоје бројеви од 0 до 6. За заштиту од влаге, бројеви од 0 до 9.

Како направити двоструко освјетљење?

Али сада, хајде да погледамо како да ЛЕД осветљава купатило - и тако да не служи само дуго, већ и задовољан оком. Да бисмо то урадили, прво ћемо испитати захтеве за осветљење парне купељи, а онда ћемо размотрити различите опције за шеме осветљења.

Захтеви за осветљење парне купатила

Наравно, почнимо са захтјевима. Уосталом, на основу њих, направићемо избор опција осветљења. И у зависности од важеће верзије, можемо видети њихове техничке предности.

Норме осветљења у купатилу

 • Почнимо са општим осветљењем у парној соби. ПремаСНиП 23-05-2010 минимална осветљеност у овој соби треба да буде 75лк. Има ли много тога? Хајде да бројимо.
 • Претпоставимо да имамо пар од 3? 3 - то је површина од 9м2. За ову собу, биће нам потребне лампе са светлосним флуксом не мањим од 9? 75 = 675лмс. То отприлике одговара свјетлосном флуксу жаруље са жарном нити од 60 вати, а ако је то ЛЕД освјетљење сауне, онда ће бити довољно свјетиљки на 10 вати.


Зависност осветљености површине од тачке уградње лампе

 • Поред светлосног тока, посебни захтеви су наметнути чак и за уређаје. Пошто парни брод припада посебно влажној просторији, лампа мора имати класу заштите која није мања од ИП

На фотографији мат лампа за купатило

 • Поред тога, лампа мора бити матирана. Ово ће елиминисати његову способност да заслепљује, и помоћи ће да се осветли простор са паром.
 • Сада, што се тиче објављивања. Према ПУЕ, напон осветљења у парној соби треба да буде 12В. Због тога је потребно инсталирати трансформатор 220 /12В. Штавише, требало би да се налази у суседној сувој просторији. Исто правило важи и за прекидач који не сме бити унутар парне собе.


Трансформатор 220 /12В

Обратите пажњу! У овом тренутку, ПУЕ омогућава употребу двоструког мрежног осветљења напона до 220В. Да би се то постигло, свака лампа треба да се напаја из сплит трансформатора, или да има УХФ машину на струји цурења до 30 мА.

 • Вриједи споменути иначин инсталације ожичења. Параграф 7.1.37 ПУЕ за такве просторије као парна соба препоручује употребу отворене методе инсталације ожичења. Али, као што каже инструкција, препорука није обавеза. Према томе, можете користити скривени тип књижења.

Правилна инсталација ожичења на дрвеним површинама

 • Али овде треба имати на уму да тип обично има обучено дрво. И то - спаљује материјал. За њега, ожичење се треба изводити само у металној цијеви или валовитој жици.

Опције за осветљени дуплекс

Па, сада смо спремни да размотримо како да направимо ЛЕД осветљење за сауну. Одједном постоји неколико опција, тако да можете да изаберете најуспешније.


Светлост у сауни кроз прозор

 • Почнимо са опцијом подешавања горњег осветљења . Као што сте можда већ схватили, мало је вероватно да ће вас ЛЕД сијалица дуго служити инсталацијом испод плафона. Стога је овдје могућа само једна опција - уградња свјетиљке у сусједној просторији, чији ће се свјетлосни ток послати у парну собу, као у видеу.

Ова опција има много недостатака. Прво, свет се испоставља да је усмерен и да примени такав метод као једина варијанта осветљења није сасвим тачна. Друго, ствара додатне топлотне губитке, што омогућава реализацију ове опције само са расположивим капацитетом инсталације гријања.


ЛЕД трака у сауни

\ т
 • Следећа могућа опција је осветљење клупа и подова уз помоћспецијалне ЛЕД траке отпорне на топлоту. Цена ових уређаја за осветљење је недавно значајно опала, што им омогућава да се користе у свакодневном животу.

Али ево неких "али". Чињеница да у таквим тракама радна температура обично не прелази 100 ° Ц, ау парној соби може бити и температура и већа. Због тога се обично користе за осветљавање клупа или подова на којима је температура нижа.


Уградне подне лампе

 • Следећа могућа опција је монтирање расвјетних тијела директно на под . Сада постоје уређаји са довољним нивоом хидроизолације и механичке стабилности, који се могу у потпуности инсталирати властитим рукама. Због инсталације у поду, температура не утиче толико на лампу и зато је могуће користити и ЛЕД светла.


Осветљење сауне треба бити балансирано

Али овде, опет, постоје одређене нијансе:

 1. У првојтаква лампа може бити инсталирана на местима могућег додира особе. То може довести до опекотина. Ако то не треба избегавати, онда би ове лампе требало заштитити дрвеним прекривачима.
 2. Друго , таква светлост ће поново бити усмерена и једна светиљка овде не може.

закључак

Осветљење ЛЕД светла за 24В, 12В или 220В за пар је сасвим могуће - али то не значи да је ово најбоља опција. Уосталом, у парној соби нисте толико дуги и нећете осјетити значајне уштеде.

Дакле, не стваратиимате проблема приликом инсталације, а затим у раду, саветујемо вам да користите обичне светиљке са жарном нити као опште осветљење парне купељи. За декоративно осветљење доњег дела - користите или ЛЕД траке отпорне на топлоту или подне лампе.