Чишћење ваздуха у стану: које уређаје одабрати

Еколошка ситуација у великим насељима оставља много да се пожели и често негативно утиче на здравље становника. Ваздух у становима, смештен у вишеспратним зградама, контаминиран патогеним бактеријама, смогом, прашином. Исто тако, морам да дишем у канцеларијама. Борба са загађењем ће помоћи у чишћењу ваздуха у стану.

Погледајмо како одабрати одговарајући филтер зрака и побољшати своје здравље.

сорте чистача ваздуха

Сваки прочистач зрака је филтер за прочишћавање зрака, вентилатор, а понекад и додатне дијелове. Приликом избора уређаја, треба кренути од крајњег циља - очистити ваздух од прашине, навлажити га или осигурати добру циркулацију? Практично сви такви уређаји раде на истом принципу: вентилатор се окреће, лопатице стварају вучни и усисни проток ваздуха, унутар уређаја, пролази кроз систем филтера, а затим улази у просторију.

За избор, морате представити све врсте. Филтер је сув или влажан - потоњи вам омогућава да навлажите ваздух (има смисла одабрати га за оне који живе са сунчане стране у сушним регионима, као и за све оне који пате од проблема са респираторним системом).

Вентилација може бити плимна или не - ове сорте се разликују по обиму и принципу рада.Плимна плима обично захтијева посебну монтажу и представља компликованији уређај. Постоји такав уређај као што је ионизирајући чистач. Верује се да јонизација може деконтаминиратиблаготворно делује на здравље и благостање.

овлаживачи

Познато је да је суви ваздух штетан по здравље. Из њега се у сну исушује слуз, боље је и вероватније да ће патогени микроорганизам умножити, у њему је већи садржај честица прашине. Овлаживачи вам омогућавају да елиминишете штетне микрочестице, смањите тежину алергије у пролеће, а такође побољшате сан и спавање.

Има смисла одабрати филтер са овлаживачем - само овлаживач не рјешава проблем чишћења.

Систем за чишћење ваздуха са овлаживачем ради према следећој шеми:

 • Усисне ваздушне масе вентилатора.
 • Прљав зрак улази у филтер за прочишћавање.
 • Затим пролази кроз посуду напуњену водом и засићена је воденом паром.
 • Поново улази у собу.

Поред средстава за чишћење и овлаживача, постоје и уређаји који се називају чистачи ваздуха. Њихова главна сврха је чишћење. Ови прекиди раде овако: на резервоару за воду налазе се пластични дискови, који се напајају ваздухом из лопатица вентилатора. Прашина остаје на дисковима, влажан ваздух улази у просторију. Дискови се самочисте због константне ротације у посуди са водом.

Судопери се међусобно разликују по следећим параметрима:

 • Електрична снага вентилатора - количина обрађена по јединици времена.
 • Димензије диска и посуде са водом.
 • Доступност додатних функција: филтрација и јонизација.

Предности овлаживача и судопера:

 • Мала потрошња енергије, висока ефикасност, посебно у поређењу са другим уређајима за пречишћавање ваздуха.
 • Минимални ниво буке.
 • Дизајн је једноставан - може се инсталирати властитим рукама, лако га је послужити.

Има и минуса:

 • Радити споро, тако да увијек треба укључити опипљив учинак.
 • Апарат треба да се очисти на време, сопственим рукама, иначе ће почети да умножава бактерије и падају у ваздух.

Овлаживачи и судопери су прилично једноставни уређаји који су погодни за оне који не желе да комуницирају са компликованом опремом.Они би требали бити изабрани и за оне чији је приоритет овлаживање.

Средства за чишћење ваздуха са сувим филтерима

Ово су снажнији уређаји који су посебно дизајнирани за чишћење ваздуха из различитих врста загађивача. Стога, сватко тко жели очистити вриједи одабрати уређај из ове категорије. Суштина њиховог рада је једноставна - ваздух усисава лопатице вентилатора, а затим под притиском пролази систем филтера.

Сухи филтери долазе у три категорије:

 1. Филтерски уређаји за претходно чишћење. Они су једноставна мрежа са микроклизалом која држи најмање загађење.
 2. Филтерски систем финог пречишћавања. Сложенији - филтер је оквир у коме се налази посебан материјал за филтрирање, састављен хармоника. Тако ваздух пролази кроз филтер више пута, што повећава ефикасност уређаја. Поред тога, садржај загађењадодатно обезбеђује електростатичко поље. Омогућава да задржите честице прљавштине веће од 0,1 микрона.
 3. ХЕПА филтери омогућавају чишћење ваздуха од најмањих честица. Они су одлични за оне који пате од алергија - обично су алергени мањи од 0,1 микрона и не могу сви уређаји да се носе са њима.

Један филтер може бити инсталиран у једном ваздушном филтру или једном или више.

Предности таквих уређаја:

 • Висока снага.
 • Скоро сви уређаји имају режим Екпресс-Цлеан.
 • Веома велики избор - за цене, унутрашњу структуру, величину и дизајн, перформансе.
 • Лако се одржава и чисти својим рукама.

минуси:

 • Висок ниво буке - долази од снажних вентилатора који су потребни за доток ваздуха под притиском. Постоје тихе моделе, али у премиум сегменту.
 • Велика потрошња енергије. То се компензира чињеницом да је могуће укључити уређаје на сат времена.

Избор таквог уређаја вриједи онај за кога је приоритет чишћење зрака од прашине и микроскопских загађивача.

јонизатори

Ионизатори су уређаји који вам омогућавају да засићите ваздух озоном и очистите га. Они се називају и озонизатори. Занимљиво је да је први ионизатор развијен у Русији у 20. веку, дизајнер је био Алекандер Цхизхевски.

Озонизатори могу чистити ваздух од прашине. Ради овако: озон испуњен ваздухом иде уз електрифицирану металну плочу. Диск привлачи себепили и све најмање честице. У исто време за чишћење нема потребе за притиском, што значи да нису потребни никакви гласни и енергетски потрошни вентилатори - сасвим минимална циркулација ваздуха.

Занимљиво је да је изум постао популаран у посљедње вријеме. Крајем 20. века индустрија није прихватила озонизаторе. Можда је то због чињенице да су људи у 21. веку почели да посвећују више пажње околини и сопственом здрављу.

Предности ионизатора:

 • Апсолутно тихо.
 • Мала потрошња енергије.
 • Истовремено деконтаминира и задржава прашину.
 • Може да држи мале, микроскопске честице прашине.

минуси:

 • Мораће се чистити много чешће од других уређаја.
 • Висока концентрација озона може изазвати лоше здравствено стање.
 • Прашина се поново појављује у соби мало брже.

Ионизатор се често не препоручује за употребу, боље је укратко укључити у складу са упутствима.

фотокаталитички чистачи

Ово је посебна категорија пречистача ваздуха који се сматрају најефикаснијим. Они су најскупљи у сегменту кућних пречистача ваздуха. Ови уређаји раде због излагања ултраљубичастом свјетлу и посебном катализаторском реагенсу.

Титанијум диоксид се најчешће користи као катализатор, чија површина пада са зрачења, и као резултат се стварају оксиданти - виши оксиди, на пример озон. Они оксидирају и разграђују све загађиваче који се на површини налазе заједно са катализатором. Радите са прашином било које величине.

Адвантаге атзато што су фотокаталитички чистачи у стању да разграђују хемикалије које изазивају непријатне мирисе, као и бактерије.Будући да се цијепање догађа на разини кемијских реакција, а већина готових производа су вода и угљични диоксид, средство за чишћење не накупља прљавштину.

Још једна важна предност је живот. Најчешће је потребно мењати ултраљубичасту лампу, њен радни век зависи од интегритета произвођача.

Следи:

 • Висок ниво буке. Ово је посебно уочљиво код куповине модела из економског сегмента.
 • Велика потрошња енергије.
 • Чистач не ради добро у великим собама.
 • У врло малим просторијама потребно је пратити концентрацију озона.

Према томе, сваки тип прочистача ваздуха има и предности и недостатке. Избор треба да буде заснован не само на цени или броју додатних карактеристика - боље је изабрати на основу удобности, проценити ниво буке и квалитет чишћења.