Брушење паркета властитим рукама: поправак и рестаурација премаза, упуте корак по корак за брушење и кит за домаћу рестаурацију

Висококвалитетни паркет од дрвета - врло поуздан премаз. Међутим, чак и са пажљивијом и брижном његом површина постаје неравномерна и на њој се појављују видљиви дефекти. Придржавајући се компетентне технологије уградње, власници станова и кућа имају све шансе да изврше полирање својих руку.


Шта је?

Полагање самог паркета је само први корак за добијање квалитетне подне облоге. Да бисте постигли жељени ефекат, потребно је предузети низ корака, као што је изравнавање површине, полирање и лакирање. Исто се ради и када се стари паркет обнови.


Брушење паркета властитим рукама подразумијева уклањање дефеката на подној облози који доприносе његовом уништавању. Из тог разлога, под од дрвета се повремено мора обновити.

Ова поправка помаже:

 • уклањање мањих дефеката;
 • ослобађање пода од старог слоја лака;


 • да елиминише шкрипање дрхтавих трака;
 • за уједначавање висинских разлика између паркетних плоча.

Приликом постављања новог премаза, прво очистите површину. Након брушења, премаз постаје гладак и мање оштећен.

Независно брушење паркета не може помоћи у неким ситуацијама када:

 • материјал се раствара и размак између трака постаје неколико милиметара;
 • подна облога је набрекла од влаге;


 • главни део пола је оштећен од инсеката;
 • површинаподови са великим удубљењима и рупама.

По правилу, такви недостаци се јављају у случајевима када је постављање паркета и њихово руковање нетачним.


Када се користи?

Рестаурација паркета је поправка старих дрвених подова. Главни задатак у поправљању паркета - је да се уклоне недостаци и побољша изглед пода. Можете поправити и поправити површину сами.


Узмите у обзир најчешће грешке, чија појава захтева брусење подова.

 • Плоче. Главни фактор у формирању пукотина је отпуштање паркетних плоча. Чишћење празнина је тежак задатак због њиховог појављивања на читавом подручју. Мали прорези се могу затворити китом. Када се у средини траке виде видљиве пукотине, а површина у огреботинама, онда козметички поправак овдје не може учинити. У случају када паркет није одвојен од подлоге, потребно је вратити подну облогу.


У супротном, паркет ће се морати уклонити и поново поставити. Рестаурација се одвија у сљедећим фазама: циклирање, брушење, хефтање и полагање неједнакости, полирање заспатлеваног пода, дорада.

 • Скрипта. Један од могућих разлога за шкрипање пода могу бити траке, које нису међусобно повезане и које дају звук при ходу. Такође, подне облоге шкрипе када се паркет љушти од базе. Још један чест узрок шкрипавог секса може битиодсуство шава између паркета и зида. Да бисте се ријешили овог неугодног звука - одрежите дио паркета како бисте осигурали размак.

 • Блазинг страпс. Такви унутрашњи проблеми се понекад појављују. Разлог за вруће наношење превлаке може бити кршење технологије уградње, када подни подови заборављају да остављају празнине са сваког зида. Ако се паркет подигне због контакта са водом, прво уклоните оштећене траке и осушите површину. Затим незнатно повећајте температуру ваздуха у просторији. Када је површина потпуно сува, уз помоћ усисивача постоје рупе. Након тога, поставите нове траке, брусите и покријте лаком или уљем.


 • Огреботине. Обично се огреботине на таквим површинама формирају од ципела са оштром петом и преуређивања намештаја. Када је паркет направљен од пуног дрвета и са поузданим заштитним премазом, отпорнији је на механичка оштећења.

За негу паркета можете купити специјално уље. Прво, уклоните прашину с паркета, обавите мокро чишћење, а затим нанесите уље. Није могуће нанети дебели слој уља да би се спречило лепљење штапа. У почетку, такав премаз ће ускоро постати прљав, али након неког времена, брига о поду ће бити лакша.

особености технологије

Да бисте сами поправили паркет, морате пажљиво пратити технологију уградње. Дизајн ове подне облоге омогућава не само чишћење локалнихоштећења, али и извршити потпуну рестаурацију.

Процес обнове паркета састоји се од припремне фазе, дубоког или грубог брушења, финог дорада, фузије мрља и коначног брушења. Научите кораке детаљније

 • Припремна фаза. Након слагања паркета, важно је прегледати и открити оштећења, као што су огреботине и удубљења. Ове грешке се могу елиминисати употребом кита или специјалног лепка. Мљевење старих дрвених подова је радно интензивније занимање, јер сваки детаљ треба провјерити на интегритет. Замењени материјал је замењен. Када је посао завршен, облога се усисава и брише.

 • Грубо брушење. Прво, сила стезања бубња је регулисана. Извршите манипулацију подацима помоћу вијка и балансирајућих точкова. Након завршетка рада, препоручује се да схлифмасхинкин хода неприступачним мјестима.

 • Фино брушење. За ове радове потребна је равна брусилица. Олакшава површину дефеката.
 • Оштрење. Недостаци рестаурираног премаза се обнављају употребом обојеног кита са имитацијом за "дрво". Ако купите специјалну течност за лопатицу, можете је сами направити. Након примене ове масе, под треба да се суши најмање 24 сата.

 • Завршно брушење. Да би се уклонио вишак пунила, површина је брушена површинском брусилицом, испуњеном брусним папиром. Учините то само када се пуњач потпуно заустави.

Алати и материјали

За брушење паркета рукама, потребни су вам посебни алати и додатни прибор:

 • Машина за брушење паркета. Машина за брушење - прилично скуп алат, у специјализованим продавницама може се изнајмити;
 • Угаона брусилица. Најчешће се овај алат назива бугарски. Булгарка се користи за разне радове, укључујући и брушење дрвеног покривача за њу. Да бисте уклонили стари слој лака, потребно је да причврстите привитак латице. То је погодан алат за полирање паркета, али када користите бугарски, појављује се много прашине и пиљевине.


 • Ручни циклус. Корисно је паркирати паркет у тешким мјестима. Метална плоча је причвршћена за ручку инструмента. Уклања претходни слој лака, али је компликован рад;
 • Емери платно. Обрезати дуж дужине и ширине ципела, причврстити на ђон и тако трљати под. Овај процес није лак, али сасвим изводљив;
 • Шмиргл папир. За паркет ће бити потребан папир са житарицама од 60 до 120;


  \ т
 • Гит за жвакање пукотина. Потребно га је изабрати према боји која одговара боји дрвета;
 • Лак или маслац високог квалитета;
 • Гел. То је бела маса која помаже да се попуне мале неједнакости. Гел је декоративни препарат и није додатни слој који осигурава трајност или отпорност на влагу;


 • Лепак. У случају да су неке дрвенеплоче неуспјешне или потресене, могуће је користити специјално љепило за паркет. На месту где се плоче савијају, оне отварају рупе, а затим испуњавају рупе шприцом;
 • Ресторативна паста. Лопатица, има густу структуру. У продаји можете пронаћи велику палету боја, тако да ће одабир нијансе бити лак. Сушење пасте се одвија мање од једног дана. Након наношења пасте, потребне површине се полирају и прекрију лаком;
 • Ваљци и четке за покривање површине лаком или уљем;


 • шпатуле за наношење гитова;
 • Усисивач и други потрошни материјал: одвијач, маказе.

Епоксидна смола, која је сама по себи безбојна, захтијева обојење. Понекад, да би се сакрили шавови од епоксидне смоле, препоручује се додавање боје. Смола је за разлику од епоксидног лепка еластичнија, може се додати и другом очвршћивачу да би се добила жељена композиција.

припрема премаза

Процес припреме површине за брушење се препоручује да се започне са уклањањем намештаја, уклањањем плоче и уклањањем старог покривача са прагова врата. Затим морате прегледати подну облогу да бисте видели главне недостатке. Подове у стану треба опрати од прашине и прљавштине, уклонити чавле и вијке. Брушење је тежак посао, па је пожељно објесити прозоре и врата.


Карактеристике процеса код куће

Да би се подови правилно полирали властитим рукама, морате слиједити корак по коракупутство за употребу. Једноставне манипулације брусилицом дају вам могућност да делимично уклоните недостатке са покривеног паркета. Рад на уклањању боје и лака почиње третирањем откривених дефеката полова.

бициклизам

Бициклирање паркета - значи извођење акција за обнову старе подне облоге. Производи се у неколико фаза, што се састоји у уклањању старог слоја површине дрвета. Фаза завршне обраде - фино брушење, што ће вам помоћи да добијете глатку тканину за додатно премазивање лаком или воском.

За рад се користе алат и материјал.

Вожња пода властитим рукама почиње примарним брушењем. Његов задатак је да уклони површински слој - лак и неједнакости. Најчешће се ради са насхачком величином зрна од 40 до 80. Ако је паркет сувише стар и врло истрошен, онда је потребно два пута урадити мјере података.

Потом напуните вату китом или масом, припремљену од мешавине ПВА лепка и дрвне прашине. Прије покретања бицикла, вриједно је обратити позорност на спојеве шипки, видљиви зазори морају бити затворени. Поред тога, након рада у циклусу постоје неједнакости, важно је поредити их са финим брушењем. Након сушења кита паркет је плетен брусним папиром величине зрна од 150 до 240 да би се добила једнака површина.

Бициклирање подне облоге се обично врши следећим методама:

 • Бициклизам је стваран. Скините површински слој користећи петље;
 • Бициклизам је полуаутоматски. Кадапостоји брушење одређеним ручно израђеним материјалима;

  \ т
 • Бициклизам је полупрофесионалан. Освежите паркет професионалном машином за брушење.

Независни бициклизам траје неколико сати. За то ће бити потребна петља или оштрица. Оштрица би требала бити 0.1-0.2 цм шира од шипке, како би се спријечило појављивање нових дефеката и не би се покварили спојеви.

Горњи слој кружи од прозора до врата. Препоручује се да се паркет прво навлажи, док се влажна дрва могу брже обрадити. Важно је одједном кружити кроз неколико слојева. Око подножја је боље проћи кроз Бугарску.

Када се цео премаз одломи, требало би да замрљате видљиве недостатке. Затим исполирајте фину кору за савршено глатке подове.

Инструмент уклања оштећени слој премаза под углом од 45 или 90 степени. Машина се наноси на паркет само тако што се она претходно активира, а притискање за кружење по површини захтева исто.

Током бициклизма није препоручљиво зауставити алат на једном мјесту, јер се може појавити депресија, коју је тешко поправити.

Мљевење се разликује од циклирања, јер мљевење не оштећује оштећени слој, већ се веже помоћу абразивног материјала. Машине за брушење постале су раширеније од ручног циклуса, тако да се тај процес почео називати брушење паркета.

путти

Гит је универзални материјал у облику пасте која се наноси на површину пре него што почнедок се не обложи лаком или уљем. Поравнава подове и прикрива површне недостатке.

Често се поставља питање о исправности изговора дате речи - китом или китом. Сматра се да су обе изјаве истините.

Кит се састоји од пунила, абразивних и бојилачких пигмената. Кити се деле на цемент, гипс и полимер.

Шта затворити пукотине у поду, зависи од скупа индикатора, на пример, врсте дрвета, величине рупа и избора материјала за завршно облагање. Препоручује се купити кит и средство за завршну обраду истог произвођача.

Пре него што искључите поклопац пода, морате уклонити прашину. Након тога, ставите кит на цијели периметар пода.

За наношење кита можете користити специјалне спатуле од нерђајућег челика, као и гумене и дрвене спатуле. Ставите кит у танки слој. Ако се испостави да нема довољно једног слоја, онда се након сушења исплати ставити још један слој. Колико ће се кити потрошити зависи од стања паркета.

Врло често, како би се уштедио буџет, постоји пљускање паркета из самоуслужних рјешења. Такво решење вам омогућава да направите неопходан састав за одређену ситуацију.

завршни радови

Завршна фаза је прецизно полирање и полирање паркета. Када је мешавина шпатуле потпуно замрзнута, користите мали абразивни материјал како бисте отклонили недостатке. Даљњи подови се усисавају и прекривају лаком или уљем.


Потребно је одабрати полирање на основу примарног стања паркетних плоча. Лакови према врсти површине подијељени су на мат, полусјајни и сјајни. По врсти примјене разликује се ручно и стројно полирање.

Један од добрих алата за додавање лустера и лепоте паркету је мастикс. Састоји се од воскова и полимера. Након наношења, појављује се заштитни слој. Мастици су безбојни, али и са нијансом. Безбојно даје поду прекрасан сјај, боју - одређену нијансу. У саставу мастикс се дели на водорастворну, водену емулзију, восак и терпентин.

 • Водена емулзија погодна за све врсте паркета. Наноси се на чист под и након неког времена почнем да трљам паркет крпом или четком;
 • Растворљив у води је одличан за храстов паркет. Нанесите га четком, након сушења меканом спужвом, уклоните остатак инструмента и оставите под сух. Поклопац је прекривен другим слојем. Када се паркет осуши, треба га полирати;

 • Восак је оптималан за производе од пепела и бора. Овај мастикс се наноси специјалном четком на претходно очишћену прашину са пода;
 • Терпентински мастикс се користи за облоге од букве и брезе. Овај мастикс не садржи воду. Препоручује се да се стави у два слоја.

Често се не препоручује брисање паркета, у супротном се може формирати клизав премаз. Сви китови могу битикупљене у специјализованим продавницама, а могу се и самостално правити код куће.

лакирање

Покривање паркета лаком - одлична опција за одржавање дужине паркета. На тај начин се површина стврдњава и дрво се обнавља. Осим тога, лакирање јача и штити површину.

Наношење лака сопственим рукама је одговоран процес. Прво, морате проверити да ли су на располагању сви потребни алати.

Пре него што почнете да фарбате површину, важно је добро промешати са лаком. Лак се наноси у два слоја. Почиње процес извлачења материјала из прозора до врата. После два сата, други слој се примењује преко претходног. Важно је оставити мали пролаз из просторије, због чињенице да се лак суши од неколико дана до недељу дана.

Паркетни лак има неколико врста: вода, алкидни, полиуретански и уретан-алкидни. Најјачи су полиуретански лакови. А најопаснија је вода.

Уретан-алкидни и алкидни лакови су економичнији и стабилнији, али токсични и са оштрим мирисом.

Ако је паркет већ лакиран, лакше је потпуно уклонити лак. Ако је, међутим, само замагљена, онда је њена површина довољно полирана и прекривена полиуретанским лаком.

Секси избељивање је сада постало популарно.

Композиција за тонирање је покривена са неколико слојева док се не постигне жељени тон. Припремите површину, полирајте и уклоните прашину.

абоутБазне плоче такође не треба заборавити. Потребно је да промене боју у овом случају, као и читав паркет.

Бељење се врши лаком или уљем.

Често се људи суочавају са питањем могућности сликања боје таквим премазом. Сасвим је могуће имплементирати, јер паркет - то је платно са дрвета, и то је врло квалитетно.

Обично се бојење наноси на под мармеладе да би се изоловала текстура материјала и неколико премаза лака. Тако дрво држи слику која изгледа веома лијепо. Понекад се догоди да паркет мора одговарати схеми боја унутрашњости, те је потребно уклонити претходни поклопац и инсталирати нови, или га преобликовати бојом.

Дакле, боја боје може бити апсолутно било каква, у зависности од жеље и дизајна просторије.

Како полирати паркет властитим рукама, погледајте сљедећи видео.